Olje er historie hva gjelder aksjer

Luna
03.03.2021 kl 12:23 885

Jeg er enig med tidligere Goldman Sachs-magleren; "I’m done with fossil fuels. They’re done. They’re just done,"

Han begrunner det på følgende måte:
Trender:

*Store pensjonsfond verden over vil ikke lengre eie oljeaksjer. Dette øker nå i omfang og veldig raskt.

*Selv om oljeselskaper betaler ut store utbytter og klarer seg bedre enn for fire år siden, har verden rett og slett «slått dem», som Cramer sier.

*Yngre fondsforvaltere er ikke en gang interesserte i aksjeverdiene på oljeselskapene – de har ikke tenkt å kjøpe disse aksjene uansett hvor lønnsomme de måtte være. De vil tilfredsstille unge mennesker som tenker at et oljeselskap aldri kan bli bærekraftig, til syvende og sist er det jo olje de faktisk produserer.

*Yngre forvaltere skjønner at oljen er den nye tobakken.

https://energiogklima.no/kommentar/blogg/hvor-lenge-skal-vi-betale-for-equinors-oljeleting/

"Det er ikke småbeløp Equinor per i dag bruker på å lete etter olje nær sagt over hele kloden – en form for langsiktig gambling der utfallet er usikkert. Det kan dessuten ta mer enn ti år fra man eventuelt finner olje til mulig overskudd kommer på bok. I selskapets sist tilgjengelige årsmelding (2018) kommer det fram at Equinor har letevirksomhet i 21 land, deriblant Surinam, Uruguay, Algerie, Angola, Australia, Colombia, Nicaragua, Libya, Tanzania og Russland. Under kapitlet «Framtidsutsikter» heter det at Equinor vil fortsette utviklingen av den store porteføljen av leteandeler. Med andre ord: Business as usual. Selskapet anslo at samlet aktivitetsnivå for letevirksomheten ville ligge på om lag 1,7 milliarder USD i 2019, nesten 16 milliarder norske kroner."

Hvor lenge skal Norge akseptere at de bruker milliarder av kroner på en døende virksomhet som ødelegger norsk anseelse i utlandet?
Slettet bruker
03.03.2021 kl 12:27 872

...ja vi får se, en dag sprekker den grønne boblen og elpriser mangedobles. Tror ikke oljeselskapene er ferdige enda, og de fleste av oss er in it for the money..
Slettet bruker
03.03.2021 kl 13:06 813

Cramer kjører på med hva som er hot og hva han selv liker, mange som mener det er slutt på oljealderen uten å vite hvordan den skal erstattes. Han med flere kommer til å hoppe tilbake igjen i olje investeringer når det er tid for det i syklusen (enn så lenge tidlig for de store gutta). Men for mannen på gata er det for seint å hoppe på toget når den tid kommer, allerede i gang. Se på Odfjell drilling for eksempel, ingen anbefalte rigg i mars/april, idag sitter jeg med 200% avkastning i ett bunnsolid selskap. Alle vet slutten en dag kommer, men det ligger fortsatt mange år frem i tid. Vil inversteres tungt i olje de neste 5-6 årene, og vi vil virkelig se ett spill utspille seg når åpningen drar seg til og verden skjønner at per dags dato er ikke grønt verdt "noe som helst".
Liker at du sammenligner med tobakken, uten å trekke frem hvordan det utspilte seg!
Jeg liker sammenligningen med tobakks industrien veldig godt.. Allerede på midten av 80 tallet begynte land rundt om i verden å forby og sette restriksjoner på hvor og når man kunne røyke. Men når nådde verden peak smoke??? 2009!
Alle vet det kommer en energi transformasjon, men den skjer ikke på dagen og hele verden må være med. Norsk petroleumsvirksomhet slapp i 2019 ut ca 13,2 tonn CO2, et kinesisk kullkraftverk slipper i snitt ut 2.7 tonn CO2 per år. Det finnes ca 1000 av disse kraftverkene i Kina, det blir 2700 tonn CO2 årlig. Det blir da en vits å snakke om at alt dette kan erstattes av grønn energi på ett tiår. Det var utviklingen i verdens fattigere land som bidro til at tobakk først nådde toppen godt inn på 2000 tallet. Å komme seg bort fra høy oljeproduksjon vil ta mye lengretid, spesielt ettersom tilførselen av ny olje vil gå ned, men verden har ett skrikende behov. Også for å i det hele tatt komme igang med en grønn tranformasjon.

Så sent som juli 2020 ble Equinor nesten latterlig gjort for å beholde målet sitt på 80 dollar fatet. Selskap på selskap reduserte sine anslag men Equinor har stått imot. Om man ser melllom linjene på hva som skrives og uttales av verdens oljeanalytikere så kan de fort får rett til slutt :)
Redigert 03.03.2021 kl 13:12 Du må logge inn for å svare
Kristoffern
03.03.2021 kl 21:33 690

Mange bra poenger her. Fra 1992 til 2015 var tobakksindustrien avslutt kursvinner globalt, mot alle odds. Hvorfor? De fikk pricing power og kontrollerte distribusjonen.
Det samme vil skje med oljen. Gjetter ikke på prisen, men de samme mekanismene vil gjøre seg gjeldende. Bunnen av «priskuttene» legges av produksjonskost + subsidier.
Dette ligger nå for tiden rundt 50 Usd/ tønna. Regnet om i kWh pris er dette med alternativ energi ( eller er det «fornybar» de kaller det) umulig å matche. Spesielt hvis du regner inn gass som er ca halv pris.
«Energiwende» im GrossDeutschland har allerede havarert.
Som i Texas. Ser it som om vi langsomt bygger en bunn i fossil energi som vil gi sjarmerende fortjenestemuligheter fremover.

Interessant å trekke parallellen med internett/techboomen i 1998/2000. Eneste gjenlevende fra dette er Apple. Resten er vakkert forsvunnet. Hvem ble vinnerne neste 10 årene?
Olje, skip, syklisk, Og de tobakksfabrikantene som tilpasset seg. Dette vil definere 2020 årene også.
Slettet bruker
04.03.2021 kl 11:00 557

Pervo-avansen som ligger i den neste store oljeveiven vil tilkomme russiske oligarker, amerikanske blodkapitalister, arabiske sjeiker, kinesiske partikamerater, - og en broket forsamling uredd retail.
omans
04.03.2021 kl 11:53 505

Steng ned oljeindustri ila året, så skal en se hvordan det går med verden.

Det ville blitt kollaps i systemet.

Er nok noe en må leve med i uoverskuelig fremtid. Grønn tilvekst er bra, og nødvendig pga befolkningsveksten på jorda vil dobles innen 2021.

Nå har det vært pandemi ett år, og mange tvinges til å tenke annerledes, om et halvt år kan det tenkes at man tenker glemte tanker igjen, en fossil andel av energiforsyninger er nødvendig, men om det skal koste 2 kroner å lage energi til 1 krone, kan jo myndigheter som ønsker dette gjøre dette.