Nel - en aktiesekt?

Slettet bruker
NEL 15.10.2018 kl 23:08 5101

Jag fann en intressant artikel om aktiesekt.
https://blogg.avanza.se/hemberg/2015/10/08/aktiesektens-uppgang-och-fall/

Jag funderade då på vilka bolag jag själv investerar i som kunde vara drabbade. Saab, Ericsson, Volvo och impact klarade sig. Likaså mina investeringar i spelbolag.

Men så funderade jag på nel, är det en sekt? Från artikeln;

Vd:n lovar höga priser och stora marknadsandelar. Kort sagt sagolika vinster.

Aktiesektens ledare är ofta en karismatisk vd som talar om ”historiska möjligheter”. Själv kan han helt sakna aktier i bolaget och har istället optioner.

Aktiesekter uppkommer ofta kring en aktie med en förrädiskt lättbegriplig affär.


Alltfler ovana lockas in och de offrar allt mer familjens ekonomi.

Medlemmarna i aktiesekter har ofta bara en aktie i fokus. De har inga andra aktier. Det gör dem enögda, lättlurade och också lätt aggressiva, mot de som sägs hota deras aktie.

Aktiesektens medlemmar ofta mycket aktiva på olika nätforum, där småägarna diskuterar rykten om affärer, egna fiktiva målkurser och den aktieägare som säljer hånas öppet. Du känner även igenom dem på att de beskriver ”aktien xxx är mitt största intresse”

VD:n är då och då ute eldar på massorna med löften om kontrakt. VD:n berättar om möten i främmande länder. Fakta som inte säger någonting om aktien, men får sekten att engagera sig ännu mer.

Aktiesekten har genom sin slutenhet snart förlorat all kritiska ådran till både fakta och rykten. Aktien handlas upp och ned i kraftiga rörelser. Detta lockar till sig trejders, som tjänar pengar på aktiesektens trångsynthet. Volymen i handeln ökar.

Aktiesektens har ofta stora brister i aktiekunskap, men ”har läst alla fakta som står skrivet om bolaget tekniken eller råvara sedan många år tillbaka”.

Men här missar aktiesekten något väsentligt. Bolag lever på sin marknad. Aktien lever däremot på en aktiemarknad, där den jämförs med andra aktier. Det är också här som konflikten brukar börja med omvärlden..


Jag fann att detta stämmer mycket bra in på nel och många av dess ägare på forumet. Vad tänker ni andra om detta?

Förresten är det någon som skrivit till Nikola och frågat om det kommer fungera bra med nels teknik om den nu inte fungerar med förnybar el? Vore ju tråkigt om Nikola står där med ett nät av stationer som det bara pyser lite om.
Redigert 20.01.2021 kl 00:31 Du må logge inn for å svare
OZZY
15.10.2018 kl 23:11 5074

xyz......tror du snakker om Thin Film.
Slettet bruker
15.10.2018 kl 23:38 4916

InvestorXYZ, Løkke er da langt i fra en slik VD/CEO som du beskriver er typisk for en aksjesekt.

Davor "Devour" Sutija i Thin Film Electonics ASA (THIN) passer derimot 100% inn i beskrivelsen, også alle hausserne på THIN trådene:
http://bit.ly/Davor-Sutija_in-a-nutshell_1

IDEX, NEXT og FING/FPC er 3 andre akjsesekter.
isolon
15.10.2018 kl 23:39 4903

El er el Larsson. Er du helt grønnskolling eller?
Wanker
15.10.2018 kl 23:49 4845

Det var tider det - sekten vår analyserte tweets og snaps av vår finske venn på reisefot.
Husker en gang han var avbildet foran en sjø i Sveits med en fjellkjede bak, kjente at pulsen steg litt da :-)

Slettet bruker
16.10.2018 kl 00:20 4749

Wanker, det var tider det  :)   Bildet du referer til, som Kai Leppänen postet på Instagram, var tatt rett bak hovedkontoret til Nestlé.
OZZY
16.10.2018 kl 00:24 4717

..........og alle trodde at nå skal vi til himmels for nå blir det avtale med Nestle........men men....
Wanker
16.10.2018 kl 02:44 4598

NEL har selvfølgelig tiltrukket seg mange av de samme aksjonærene/nickene, men jeg føler det er så uendelig mye mer substans i NEL. Eneste minuset jeg ser p.t. at litt mye avhenger av at Nikola klarer å følge sin timeplan.

Men det koker jo av hydrogennyheter nå for tiden, så det blir nok å gjøre for NEL og konkurrentene uansett. Det finnes jo ikke kapasitet til å levere brøkdeler av de prosjektene som nå avtegner seg.
Redigert 16.10.2018 kl 02:45 Du må logge inn for å svare
OZZY
16.10.2018 kl 03:16 4571

enig Wanker. det blir som å sammenlige himmel og helvete. :)
dubium
16.10.2018 kl 12:37 4112

Vad spelar det för roll? Vi tjänar pengar på NEL. DET är det enda viktiga, oavsett om det är en aktiesekt eller inte. Det är i NEL som kursen rör sig uppåt, sen kan man ju tycka vad man vill om det och kalla det för sekt om man vill. Det är ändå i NEL som kursen rör sig. Jag tycker hela börsen är en enda stor obegriplig sekt, majoriteten av bolag som hamnar på börsen är för att de är dåliga bolag som inte tjänar pengar och därför vill få in pengar genom emissioner istället. Det är inte bra. MEN, du kan tjäna pengar på dom bolagen också, om du köper och säljer vid rätt tidpunkt. Så fungerar börsen.

Börsen handlar inte om att bolagen egentligen ska tjäna pengar, det är mindre viktigt. Börsen är mera som en typ av spelverksamhet. Det FINNS ju bolag på börsen som tjänar pengar, men om de inte anses spännande och trendiga, eller att profeterna (analytikerna) inte kan spå att de ska tjäna massa pengar i framtiden, då är de ointressanta och straffas ut. B2H här på oslo börsen t.ex tjänar väl bra med pengar, men anses ändå ointressant. Eller som i Sverige, H&M, tjänar fortfarande en helvetes massa pengar (typ miljarder i ren vinst) men anses också helt värdelös på börsen nu. Man kan väl lika gärna kalla det för sektbeteende, att oroa sig så för framtiden?

Men så fungerar börsen, antingen köper man det som går upp och säljer/står utanför det som går ner, eller gör man inte det. Sen kan man tycka vad man vill om VAD som går upp, och VARFÖR.
Slettet bruker
16.10.2018 kl 13:36 3953

Skulle nesten tro menigheten tror at Nel er helt verdensledende i absolutt alt og helt fri for konkurrenter og konkurranse. Ble hallelujastemning i går over et önske fra en bilprodusent. Hydrogenbiler har värt tilgjengelig i minst et tiår, har de ikke? Kan fremdeles tanke i Oslo, alle andre steder i Norge er de vel nedlagt?
Wanker
16.10.2018 kl 13:46 3894

"Hydrogenbiler har värt tilgjengelig i minst et tiår, har de ikke?"

Ehh, er det deg, Trygve H?
Hvor mange modeller har vært tilgjengelig?
Redigert 16.10.2018 kl 13:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.10.2018 kl 15:59 3747

Sikkert ikke mange da, neppe så mange i framtida heller, så neimen om jeg skjönner hysteriet fra i går. Nå er det vel snart midnatt i Kina. Hvor mange kontrakter ble det? Skulle forresten ikke forundre meg om det ikke ble noen i det hele tatt. Kina tviholder på kullet sitt, det har de jo nesten gratis. Smogen og forurensinga ligger nok fremdeles tykt nedover takene der, slik den altid har gjort det, også etter at Nel har värt der er jeg redd.
breiflabb
16.10.2018 kl 16:17 3686

Likheten med det senaste sektbolaget Fingerprints resa är slående.
Vad gäller sektledaren så är likheten med Crowhater långt ifrån borta.
Så småningom kommer tradingen att visa om blankning,shortning och förhöjd volatilitet ger oro i leden.
Håller inte produkten på marknaden eller blir det stor lageruppbyggnad är risken stor för minskande avkastning på satsat kapital.
NEL´s produktion är ju inte unik på något sätt och tidsaspekten för konkurrenterna är inte hotande. Marknaden är ju inte mogen på något sätt.
Inom hydrogenområdet (vätgas) finns en hel del bolag som inom fuelcell /bränslecell/powercell med ny teknik och intressanta lösningar på
fordonsdrift i olika former. Sekten är i mitt tycker snarlik den som stöttade Fingerprint och fick betala sin lojalitet med kursförluster.
Slettet bruker
16.10.2018 kl 17:52 3543

breiflabb, et godt innlegg. Har NEL egentlig noe som ingen konkurrenter har? Fundamentalt sett er NEL overpriset, derimot priset på tro, håp og kjærlighet. Og kjærlighet gjør som kjent blind.

Crowhater er skyld i at mange har tapt mye penger, og Mr James Bond kan noen år frem i tid ha forårsaket minst like stor skade som Crowhater.
Keirax
16.10.2018 kl 18:01 3473

For det første. Breiflabb=Larsson=XYZ
For det andre. Taper du masse penger fordi du har basert investeringene på hva du leser her på forumet kan man takke seg selv, og ikke skylde på hverken JB eller Jørgen Hattemaker.
Hva har NEL som ingen andre konkurrenter har? Hva med at de har landet den største hydrogenavtalen noensinne, og totalpakken denne avtalen inneholder i kroner og ører vil ikke bli overgått på lang tid!
Redigert 16.10.2018 kl 18:50 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.10.2018 kl 18:46 3327

Det blir for dumt å skylde på andre hvis andre part har tapt penger. Er du ikke voksen nok til å ta eget ansvar har man ikke noe i markedet å gjøre.Da er det lotto
Slettet bruker
16.10.2018 kl 19:49 3185

Keirax og the game, 100% enig med dere at uansett hvordan en aksjeinvestering går, kan en utelukkende takke/bebreide seg selv. Problemet er at for mange uerfarne og nybegynnere dessverre helt ukritisk legger (for stor) vekt på det som skrives på fora fordi de ikke gjennomskuer triksene som brukes. De orker heller ikke selv å bruke tid på FA, og de rosenrøde brillene filtrer vekk eventuelle faresignaler.

Så lenge investeringen går bra, er alt fryd og gammen, og faller kursen, vegrer de seg for å selge av frykt for å misse den gigantiske kursoppgangen haussere som JB spår, og kommer seg ikke ut før de sitter med tap, og blir gjerne sittende selv om kursfallet fortsetter. FING/FPC og er et sjelden grelt eksempel.


Redigert 16.10.2018 kl 19:49 Du må logge inn for å svare
meerik1
16.10.2018 kl 20:08 3131

Hørødu Hr XYz! Va det inte svenskarna som takkade nei til norsk olja i byte mot Volvo. Hørødu hva det var dumt! Ja det var ovanligt dumt det der...
Slettet bruker
16.10.2018 kl 23:10 2975

Reserven

Det går ikke noen år her. Historien er den samme hver gang, enten selskapet heter Opticom, Funcom, Apcl eller NEL. Et lite selskap som oftest uten inntekter/overskudd blåses opp til en enorm luftballong basert på forventninger om evigvarende vekst høyere enn avkastningskravet, ingen konkurranse, overlegen teknologi og monopolprising. Så går det litt tid og 100 selskaper har investert 1000 ganger så mye i teknologien. Dette fører til at salgsprisen per produkt faller med 75%+ og at noen få store internasjonale selskap sitter igjen med all makt.

Opticom hadde ingen overlegen teknologi
Funcom leverte et alt for dårlig produkt
APCL ble lurt av negere
FAST tapte mot Google da ikke forstod at reklame var veien til inntekter
Tandberg Data solgte disketter når verden forlot DVD til fordel for Blue Ray
Netscape ble knust av Microsoft
REC slo en sprekk da kinamann og andre smartinger bestemte seg for å være med på leken
Opera/Otello tok et feil valg og sparket sin Steve Jobs, fortsatt ikke hentet tilbake
Fingerprint ble massakrert av konkurrenter

Det er mye som kan gå dritt med vekstselskaper. NEL kommer til å oppleve 75%+ prisfall på sine produkter, som en følge av enorm vekst av konkurrenter i tillegg til tapende teknologi som vi er i ferd med å se i disse dager. Den eneste fordelen NEL har er at de foreløpig ikke har noen gjeld å snakke om. De har heller ingen høyt belånte state-of-the art produksjonsanlegg (ala REC).

Den som finner komperative varige fortrinn i NELs favør skal få en blomst og konfekt til jul av Simpson. Det eneste som kunne vært noe er om Hydrogen hadde vært en naturressurs som det kun var mulig å lage noen få steder i verden, men slik er det vel dessverre ikke :)

Gleder meg til fortsettelsen. Forventer at NEL slår ut i fullt krakk innen April og min Vistin banker opp selskapet i løpet av juni (hysj, ikke si det til noen).

Eric
breiflabb
17.10.2018 kl 09:55 2751

Håller med dig tillfullo.
Vad gäller inläggen från "Keirax" och "the game" så skyller jag inte på någon för förlorade vinster utan meningen är att peka på det psykologiska spel som ligger i den masspsykos som infinner sig när allt ser rosenrött ut utan djupare kritisk granskning och sifferverifiering. Alla drabbas inte av dessa psykologiska fallgropar men de som trillar dit saknar erfarenheten av aktieplacering - gör inte sin egen hemläxa - är mer riskbenägna (chansar) och har många gånger allt för få ägg i aktiekorgen.
Själv har jag inte gått in i NEL ännu. Analyserar företaget veckovis och ser den handel som bedrivs alltför kortsiktig och volatil. Passar bättre för daytraders.
Jag hoppas att XYZ och Larsson ursäktar men jag känner inte er på något sätt. Till XYZ kan jag dock säga att jag är klyk-tattare, det vet han nog vad det är.
really
17.10.2018 kl 10:21 2677

Jeg er redd du blir skuffet Eric. Så lenge NEL prises på forventning er det ingen fare for krakk på grunn av NEL's forhold. Produksjonen tar ikke av for alvor før i 2020 og i mellomtiden vil kontraktene sørge for god driv i aksjen. NEL har et forsprang på konkurrentene nå, det tar tid for andre å ta de igjen og i den perioden vil de tjene gode penger. Så avhenger alt av hva som vokser raskest, hydrogenkjøretøy markedet eller produksjonskapasiteten for elektrolyzere og fyllestasjoner. Det er risikabelt for andre å satse i en så spesialisert bransje også, så det kan være at superprofitten vil fortsette godt utover 20 tallet.

Så krakket er utsatt, kanskje helt til 2025. Og hvor stort krakket blir er litt opp til NEL også, hvor smart de ekspanderer.
manilva3000
17.10.2018 kl 13:54 2560

Tror man på klimaendringer er NEL et av valgene. I motsatt fall kjøp noe annet.