Krakk - Stockageddon 22.02.2022


Varsellampene lyser rødt allerede, men grådighet og anabole steroider holder liv i dyret enn så lenge. Lave renter, støttekjøp, pengetrykking og låneopptak har ført til at det aller meste er skyhøyt prisa, fra aksjer og boliger til gull og kryptovaluta. Mange har sett denne filmen før, og den vil nok ikke ende godt. Det positive ganges opp, mens det negative dysses ned, og på sett og vis ser det ut til at koronaviruset allerede er glemt og gjemt fra enkelte hold. Det perfekte er prisa inn og vel så det, men når markedet gjerne priser inn det bildet det har av realitetene (eller grad av håp) noen måneder fram i tid, så kan dette fort gjelde for det negative også. Stemningen kan snu fort.


Ta noen knagger å skule mot:

The SKEW index
The Shiller PE ratio
The Buffett indicator
The price-to-book ratio
The VIX index
RSI-verdier
Amerikanske langrenter
Inflasjonstall
Gjeldsnivå
Signal fra sentralbankene

Mange har tungt belånte aksjer, egenkapitalbevis og fondsandeler kjøpt på allerede overprisede børser, og "alle" har verdipapirer. Pizzabudet og bloggbimboen på 20 har blitt aksjeksperter, og det er flust med nye noteringer av heller luftige visjoner. Dette hinter trolig om at endetida for denne syklusen kun er måneder unna. Det vil bli mer volatilt framover, tror jeg, og oppsidepotensialet herfra og ut året kan neppe være det helt store. Jeg tror at det begynner å bli nedadgående fra i høst en gang, med håp om returer opp igjen, men at tidevannet i markedene virkelig begynner å bikke den andre veien. Om jeg skal spå... Den store og bratte nedoverbakken, Stockageddon, starter 22.02.2022... Det vil bli gråt og tenners gnissel, og det griske mennesket går over glødende kull, glasskår og salt i anger og skam...

Ingen må be på sine knær for å få tilgang til denne tråden, selv ikke dere som tar så feil at dere er uenige med meg.
Redigert 03.05.2021 kl 08:51 Du må logge inn for å svare
Badgirl
23.04.2022 kl 16:33 6932

Problemet er at ingen vet Fattig. Hvorfor kjøpte Warrent Buffet aksjer for 50 milliarder bare for noen uker siden? Er ikke han en nestor og ville han gjort det hvis markedet skulle stupe om kort tid? Eller er det langsiktighet å sitte stille i båten ved støy. Mulig du har truffet med Short eller Bear når du mener markedet skal ned. Men er sikker på at du har bommet/blitt overrasket mange ganger når du prøvet å treffe bunnen. Så har plutselig markedet snudd uten at du kan forstå hvorfor,når det er korona og krig ++ Det er da man skal sitte stille i båten dog kanskje vekte seg litt ned. BG

Jeg har hatt en short i Nasdaq som hedge siden nyttår, men det har ikke klart å kompensere for tapene jeg har hatt ved å fange fallende kniver blant tech-aksjer. Heldigvis har jeg hatt halvparten av porteføljen i bulkaksjer som har gått strålende og som har gjort 2022 til et kanonår for min del. Hadde vært enda mye bedre om jeg ikke hadde prøvd å bunnfiske i amerikanske techaksjer så tidlig, men det er lett å være etterpåklok. Kjøpte enda mer tech i USA i går, så jeg håper absolutt ikke på noen nedgang nå, men er ærlig på at jeg ikke tror på noe langvarig børsrally i år. Grunnen til at jeg kjøper er at jeg er en trader som prøver å få med meg rekyler opp. Det kommer jeg til å fortsette med, men må lære meg å være mindre aggressiv på gasspedalen i et marked som dette, for aksjer faller mer enn man forventer når panikken råder. Som trader trives jeg tross alt bedre i et marked som vi har nå enn når kursene knapt svinger :)
Redigert 23.04.2022 kl 17:30 Du må logge inn for å svare
undrende
23.04.2022 kl 20:40 6856

Denne tråden her kommer opp med jevne, elr ujevne mellomrom. Hver gang markedet har en liten korreksjon, som oftest når det er snakk om renteheving, elr dobbel rente heving (et par basispunkter) Det virker som om det er snakk om rentehevingene, snarere enn inflasjonen i markedet som hele tiden utløser disse korreksjonene, selv om det på alle måter henger i hop. Coviden er over i vesten, krigen i øst går sin vante gang, EU og vest europa bruker store ord, men driter i sanksjoner som rammer dem selv. På mange måter skaper dette flere arbeidsplasser i vesten, slik krig ofte gjør, osv, osv. Har egentlig ingen tro på en snarlig stor korreksjon (les krakk)
gepard1
24.04.2022 kl 00:53 6722

Vel, ser man paa historien saa har alltid boersen i USA falt naar FED begynner og heve rentene.

Det er slutt paa gratis penger, og lave renter. Hvor stigende renter og Q tightening overtar. De fleste forstaar at dette ikke er godt for aksjemarkedet. Naar man legger til en faktisk inflasjon som ligger godt over 10%, krig som forsterker inflasjonen enda mer, og en Covid pandemi som aldri vil ta slutt. For pandemien er langt fra over. Det vil gaa mange aar foer vi kan haape paa noe slikt i foelge forskere.

Og samlet har verdens gjeldsnivaa aldri vaert hoeyere. Stigende renter vil vaere som og helle gift paa oekonomien i en slik setting. Tipper boersene snart vil krakke for alvor. For dagens verdens oekonomi er helt avhenig av pengetrykking og lave renter for aa overleve. Tas dette bort, vil det hoeye gjeldsnivaaet lede til at boersene krakker. Saa enkelt er det.
Redigert 24.04.2022 kl 00:55 Du må logge inn for å svare

Krakk vil skje, men når gjenstår å se. En latterlig tråd fordi det på et eller annet tidspunkt blir et selvoppfyllende profeti. En korreksjon er ikke et krakk,. Og et krakk kan selv ikke vår herre her på solkysten, hvor solen ikke går ned for livets glade gutter, spå. So bring it on:)
Mr Jinx
24.04.2022 kl 02:40 6671

Latterlig tråd!
Alle vet jo at det skjer før eller siden.
Kan like godt lage en tråd om:
" Snart regner det i hele Norge".
Morty15
24.04.2022 kl 09:03 6503

Børskrakk inntreffer når markedet er overpriset. Det har det vært siden 2018 kun avløst av minikrakk sist Mars 2020. Vil påstå det skyldes at markedet har vært manipulert av myndighetene ved at sentralbankene ikke har fått gjøre jobben sin i fred jfr. Trumps innblanding FED med kunstig lav rente og pengetrykking for å holde nachspielet i gang. Børsoppturen vi har bak oss siden forrige børskrakk finanskrisen 2008 er den lengste noensinne. En rekke ferskinger kommet til siden da og tror det skal være slik. Børskrakk av og til er bra da får vasket bort tulleselskaper de man i ettertid har en lang sunn opptur foran seg. This time it’s different kan fort bli en dyr setning. Alle parametre i åpningsinnlegg taler for Bearmarked. Et virkelig børskrakk skal klassisk sende verdens børser tilbake til siste markerte topper fra sist oppgangssykel 2008. Ergo OSE 527, SP500 1600 og Nasdaq 2400 (mer sannsynlig toppen 2000 på 4800). Timing vanskelig. Behøves en «sort svane» der foreløpig Korona, Ukraina, inflasjon, geopolitisk usikkerhet mulige triggere. Rent teknisk er dødkryss utløst i en rekke indekser som ofte har varslet børskrakk. Det samme har invertert rentekurve. Rent kortsiktig nærmer nå de ledende US indeksene viktige nivåer ved at nye bunner kan settes allerede til uken. Eksakt timing dog vanskelig. Personlig mener jeg vi har påbegynt børskrakk med topper US satt høsten 2021. Råvarebørser som OSE et litt annet kapittel som også skal krakkeom vi får ordentlig børskrakk type klassisk 50 % ned fra toppnotering.
ibyx
24.04.2022 kl 11:09 6426

Hmm. Når det gjelder OSE. Hva skal realistisk til på relativt kort sikt nå for at oljepris og fiskepriser skal krakke?
Det er jo disse sektorene som i hovedsak har holdt børsen oppe i et generelt halvkrakkmarked rundt oss ganske lenge nå.
Mange tech etc har krakket eller korrigert solid allerede også på OSE. Og ikke bare mindre nykommere med mer eller mindre luftige prospekter. Fx tungvektere som NOD, SCHA/B osv.
Oppskriften for en videre tung korreksjon på OSE ser da ut til å innebære at markedet ikke lenger vil betale for økt inntjening i fisk og olje på tross av fete utbytter. Det er kanskje det de satser på de som shorter fx AKERBP? Så disse pengene skal da altså gevinstsikres og plasseres hvor?, etter å ha hjulpet diverse kleine short på nedsalget? På inflasjonsdrevet høyrentekonto?
Redigert 24.04.2022 kl 12:00 Du må logge inn for å svare
Hanveg
24.04.2022 kl 11:50 6395

Enig, latterlig, og krakk snakk hver eneste gang det er 1 Rød dag. Tror ikke det er mange her på denne tråden som vet va ett skikkelig krakk egentlig er. Har ikke troen på noe krakk fremover
Badgirl
24.04.2022 kl 18:14 6267

Krakk kommer nå markedet blir overrasket, altså hvis det kommer en uforutsett hendelse som korona, finanskrise ++ Så hvis markedet er klar over høyere rente, inflasjon ++ så blir dette priset inn med korreksjoner. Det kommer sikkert et krakk, men når og hvorfor vet ingen. BG
Redigert 24.04.2022 kl 18:16 Du må logge inn for å svare
Rockall
25.04.2022 kl 10:09 6028

Skrustikken strammes...

https://e24.no/boers-og-finans/i/Rrp7e2/kraftig-fall-paa-oslo-boers

Er det for godt til å være sant at børsene kan holde seg så høyt over særlig mye lengre tid, så er det nettopp det. De mørke skyene må ha vært synlige for alle, så ingen må påstå i etterkant at de ikke ble advart. Gigantiske verdier world wide står i fare, og attpå til er det stigende renter over massive gjeldsberg for stater, bedrifter og husholdninger...

"Trodde at... skulle bare..." :)-
Badgirl
25.04.2022 kl 10:18 6017

De aksjene som får mest juling nå er de som har hatt en eventyrlig avkastning grunnet krigen og mangel på råvarer. Andre segmenter har fått juling så det har vært og er en korreksjon. Når krigen er over vil det bli lettelsesrally og ting vil stabilisere seg er mitt tips. BG
Redcloud
25.04.2022 kl 12:31 5903

Mange gode betraktninger om psykologi i markedet her.

I dag bør vekstaksjer i USA få en rekyl på fallende oljepris som er bra for inflasjons. Hvis alle sektorer fortsetter å falle i dag blir jeg litt bekymret. Men USA har ofte overrasket positivt etter dårlig dager og røde børser i Europa. Åpning i rødt og slutt opp en prosent i dag hadde vært perfekt.
Rockall
26.04.2022 kl 22:30 5503

The Bubble of Everything is ready to burst..? Hmmm…

Kan sistemann som går all inn vennligst smile idiotisk til fotografen..? La oss skape historie…

Krakk krakk, kvakk kvakk. Korreksjon, ja, krakk, glem det og les heller noen rapporter av investorer og analytikere som sitter tett på markedet i USA. Da får man et litt annet perspektiv på tingenes tilstand. Vi har kjente faktorer, det jobbes intenst med å unngå, resesjon, og det blir ingen resesjon. Den er avblåst!!!
Redigert 30.04.2022 kl 20:31 Du må logge inn for å svare
-Dëë-
01.05.2022 kl 03:06 4610

En vakker dag vil kvakk, kvakkene få rett... Og det morsomste vil være at de vil si: "Det var det jeg sa". 🤣 Om det er imorgen eller 10år fra nå.
Abu
01.05.2022 kl 09:37 4455

Rockall
Krakket kom ikkje fordi engletal og palindrome-datotal-symmetri er bibelsk irrelevant, og fordi lutmarknadsaktørar flest er hjernevaska med løgner og nektar å ta inn over seg sanninga om stoda for Tellus og for skaparverket fordi den er for vond og vanskeleg. Derfor blir i sum marknaden fråkopla realitetane og grafar er berre oppsummeringar av feilinvesteringar og dimed av liten verdi.

Eg rår heller til at du erstattar datoen med denne; 07.08.2022

Den 6. og 9.aug.1945 vart ei stor og ei mindre bombe sprengde over Japan, og ein kan dimed seie at ca. 7. aug. 1945 vart dei to fyrste atombombene brukte og enda 2. verdskrig.
Bombene var den ultimate konsekvens av at vi var ulydige mot Far vår i himmelen(syndefallet og S nr. 5) og åt av kunnskapstreet, og sidan leika vi oss med dei tre m-ane; matematikk og mikroskop i mikrokosmos, oppdaga kjernekreftene og straks kom stupide krav frå generalar om å få bomba og dei fekk den!
Sidan har atomvåpen terrorisert oss alle og snart vil den ende 3. verdskrig!

Det er på dagen 7. aug. 77 år sidan dette hende og altså eit triplikat av sjutal, og 7-tal er som kjend Gud sitt stempel i skrift og skaparverk som gjennomsyrar Bibelen på kryss og tvers, lag på lag og er Gud sitt "watermark as in paper money" på autentitet.
I tillegg er Sum(7+8+2+2+2)=21=3x7=7+7+7, også her tre 7-tal.
Dessutan er august månad nr 8 og 8 er Kristi personlege tal som Ivan Panin fann i alle Kristus relaterte namn og uttrykk.
Og hold deg fast, Rockall, kva for ein vekedag trur du den 7. august er? ....
Du gjetta rett, det er ein sundag, den fyrste dagen i ei ny veke, den 8. dagen. Kristus stod opp på sundagen og det vil vere logisk om Han også kjem tilbake på ein sundag.

Denne krigen er ute av kontroll, nettet snører seg saman, løgnene er fasttømra på alle kantar rundt bordet, terskelen for bruk av sterke våpen blir dagleg senka, diaboliseringa av Russland forsterka time for time, Nato-djevelskap og løgner har ingen grenser og sterkare og tyngre våpen blir dagleg sende til Ukraina.
På 1900 talet reiste europearar til nordamerika for å stele indianarane sitt land og drap mange av dei, og dimed dukka dyr nr 2 opp, det med to horn. I dag er urbefolkninga i det som er USA ca. 5% av før-colombiansk nivå.
No er Russland siste oppmarsjområde for eit overbefolka, ressursutpint og halvfasistisk Europa.
Vi har blod på hendene på alle kontinent og ikkje minst i Russland der 28 mill vart drepne for å fri oss alle frå nazismen og gje oss fridomen tilbake.
Og om du kan historia di, Rockall; Dmitri Donsko slo tartarane(tyrkisk folk), Aleksander Nevsky slo teutonane(nordtysk og svensk folkestamme), Suvorov slo det Ottomanske riket, Kutuzov slo Napoleon og Zjukov omringa Stalingrad, fanga general Paulus og slo Hitler.
Europa og Nato har aggresivt ekspandert mot aust, vil no avslutte Hitler sitt føresett, då han med hjelp av halve Europa reiste på "heisatur" til Russland under Barbarossa-fana i juni 1941 for å utrydde russarar og ta landet til nytt livsrom for Europa.
Det fyrste landet til å sende våpen var Nederland, og veldig logisk det; for når dikene snart gjev etter for vassmassene i eit stigande hav, vil halve landet måtte evakuerast og dei må opprette eit "New Holland" i Sibir, ved sida av "New England", "New little Norway" o.s.b.

Det som hender i desse vonde tider, er i perfekt samsvar med synet Gunhild Smelhus frå Valdres i 1968 fekk frå Gud, og som du kan lese masse om på nettet.
Det er og i perfekt samsvar med Forkynnaren i 9,12;
"For mennesket kjenner ikkje si tid. Liksom fisken blir fanga i det vonde garnet, og fuglen som har gått i snara, soleis skal og mennesket bli fanga i ei vond tid når brått ulykka kjem over dei."
I tillegg har vi sjølvsagt alle nøyaktige Kristi profeti om endetida og JO som seier tydeleg at kongane på jorda sine byar skal leggjast i grus.

Vi har heldigvis, Rockall, enno litt tid til å selje oss ut av eigedomsmarknad og lutmarknad medan enno bankane eksisterar, har nettverk og er opne, og kan finna oss eit fattig og tryggare land i sør og kjøpe oss inn i før Harmageddon 7. aug. og stockageddon 8. aug og børsar i rike industrialierte kontinent som Australia, Japan. Amerika og Europa er stengde ned og i null fordi oppmot 4000 atomvåpen blir sprengde, 200 (80% av dei i Natoland) atomkraftverk blir bomba eller litt seinare får nedsmelting, og luft, jord og vatn blir så forgifta at vi ikkje kan dyrke jorda(Gunhild Smelhus) og dei som overlever må flykte mot land i sør som slepp lettare unna krigen, men vi skal bli like dårleg mottekne der som flyktningar vart då dei kom andre vegen frå sør mot nord i 2015 og åra utover.
Abu
Redigert 01.05.2022 kl 15:30 Du må logge inn for å svare

Blir en spennende uke om usa snur på dobbel bunn da kan det bli en skikkelig rekyl ,viss vi forsetter nedover er det vel natta
doctor
01.05.2022 kl 12:46 4250

Det er endel snakk om statskonkurs i Russland. Dette er utelukket - Russland har positiv handelsbalanse, penger på bok og mye gull. Samme med Kina. USA derimot har gigantgjeld (som de ikke er i stand til å betjene), neg handelsbalanse (de siste 40 årene)og en helt vanvittig pengetrykking. Den reelle inflasjon i USA er nærmere 20% (Doug Casey). Dette er dramatisk. Powell har mistet kontroll og neste renteøkning blir 75 poeng og det kommer flere. Dette er ikke bra for markedene som ene og alene har hatt en eksponensiell utvikling takket være en helt vanvittig pengetrykking.
Gjeldstaket (merkelig begrep da det virkelig ikke finnes noe gjeldstak i USA) flyttes stadig for å unngå federal default. FED trykker penger for så å drysse disse ut.
Er ikke dette en genial forretningside? Slutt med verdiskapning trykk penger i stedet!
DocAntle
01.05.2022 kl 17:31 4051

haha neste rente økning blir definitivt ikke 0,75. Den blir på 0,5. For alt vi vet så roer inflasjonen seg også så blir det ikke så mange rentehevinger som prognosene tilsier.

Det folket ikke forstår er at rentereguleringer har ingen påvirkninger på inflasjonen, inflasjonen er ikke RENTEBASERT den er basert på varemangel. Psykologisk vil det si at det som er dyrt idag blir dyrere imorgen og da vil folk handle idag! Forvent en helt annen pengepolitikk ESB kommer snart til å innføre cryptoeuro! For Europa sin del er det lights off! På børsene er det olje og oljeservice,laks og enkelte pharnaselskaper som gjelder.

Du bygger deg et hus.
Det er et lite hus, men du er fornøyd med det du har så langt.
Du holder muligheten åpen for å utvide på et senere tidspunkt, både i bredden og høyden.

Hva kaller du den øverste delen av huset ditt? Den som tar imot regn, vind og snø fra oven, der kråkene sitter?

mvh
Kalle777
01.05.2022 kl 18:40 3935

Grunnen til at vi har varemangel er fordi folk har alt for mye penger mellom hendene, vi klarer ikke å produsere nok pga høy etterspørsel og for å kunne finne en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel så må renten kraftig opp slik at befolkningen til slutt tvinges til å nedskalere livsstilen.

Problemet er at vi pøser penger inn i en kunstig høy etterspørsel som i utgangspunktet ikke skal være der, og de enorme beløpene vi nå har i omløp kommer til å skape et rent helvete når prisene virkelig begynner å ta av. Det vi ser nå er ingen ting i forhold til hva realiteten kan bli dersom vi fortsetter å leve som konger.
Redigert 01.05.2022 kl 19:02 Du må logge inn for å svare

Etter to år med corona nedstengelser så tror du at der ikke er varemangel think again! Snart får du solgt den gamle PCen til latterlige høye priser, Kina kontrollerer allerede chipsmarkedet 75% oops Bidenregimet glemte at de er avhengig av russiske sjeldne metaller og mineraler for denne industrien og hva med energi og matmangel.
I Europa er det allerede dieselrasjonering og mat begynner å rasjoneres i Italia.
Kalle777
01.05.2022 kl 20:34 3857

Selvsagt er cov-19 en stor bidragsyter til den krisen vi snart møter. Folk begynte å endre livsstil, pengeforbruket gikk drastisk ned når samfunnet stengte og resultatet er at vi nå sitter med egenkapital opp til taket i tillegg til de kraftige tiltakene i myndighetenes krisepakker som henger igjen.

Igjen, det store problemet er at vi har alt for mye penger i omløp.Redigert 01.05.2022 kl 20:40 Du må logge inn for å svare

2022 blir stygt.
Når deflasjonen i USA kommer opp av dage så raser alt.
Er ute av aksjemarkedet nå. Jo før jo heller.

Hvor ser du tegn til deflasjon?
løper
02.05.2022 kl 11:52 3139

Det her var hard kost. Ser at du ikke har skrevet på forumet før. Hvordan skal en lese dette ? Har du noen egne kommentarer ?
Abu
02.05.2022 kl 13:07 3023

Slik eg ser det finn du berre sanninga ein stad, i bibelen!

Ivan Panin oppdaga tilfeldig at skrifta er proppfull av 7-tal og matematiske lover om sannsyn gjer at ein må konkludere med at bibelske forfattarar umuleg kunne skrive slik åleine. Dette er eit indirekte gudsbevis!
Som eks, kan eg nemne at då Ivan Panin i 1890 summerte talverdien av dei tre substantiva i 1. setn. i 1. Mosebok, på hebraisk, altså Gud, himmel og jord fann han summen 777 og dimed bøygde den høgprofilerte agnostikaren kne, konverterte til den kristne trua og det stod på fyrstesida av mange amerikanske aviser, m.a. New York Sun. Summerar du dei tilsvarande engelske orda så finn du Sum(godheavenearth)= 7x7x31 der 31 truleg er Jesu alder då han steig ned i Jordandalen og let seg døype.
Er du interessert i bibelsk numerics, kan eg ta fram ein tråd der eg har skreve ein god del om dette emnet før!
Takk for svar!
Elles vil eg legge til at datoen for Harmageddon sjølvsagt ikkje er skreven i stein, berre Vår Far i himmelen veit, men det er lov å gjette!
Og Ivar Aasen lærde meg at eg er berre ein liten og svak ein og at når "vetet ikkje strekk til så lyt ei tru stydja oppunder".
Rockall
02.05.2022 kl 14:05 2930

Dagen i dag er nok bare en forsmak på hva som kan vente innen utgangen av året, pølsefingre eller ei. Om sommeren blir en thriller, så kan vel høsten bli en real skrekkfilm.
Riggsjef
02.05.2022 kl 15:36 2835

Håper at dollar krakker. Er møkk lei USA som er yppersteprest overalt. De kan faen feie for egen dør først. Tror en skalvære uhyre forsiktig. Sømmene rakner overalt nå. Gleder meg til rekordrenter. Jeg tror faktisk at på sikt vil dette bli det verste vi har opplevd etter svartedaudens tid. Det blir nok en lang og stygg skrekkfilm.
Redigert 02.05.2022 kl 15:37 Du må logge inn for å svare
Kalle777
02.05.2022 kl 18:21 2690

Mange har allerede vært gjennom uker med røde dager i enkelte sektorer og det kan være ganske smertefullt å kjenne på slag etter slag mens det pågår men hold hodet kaldt, ikke selg i panikk... den langsiktige kurven viser en bunnsolid stigning selv om det tar tid. Ikke la dere skremme av Krøsa-Maja når fanden males på veggen.
Redigert 02.05.2022 kl 18:29 Du må logge inn for å svare
Rockall
03.05.2022 kl 16:31 2374

"Kommer til å bli rufsete fremover"

https://e24.no/boers-og-finans/i/L5RpJR/venter-ny-normal-for-oljefondet-kommer-til-aa-bli-rufsete-fremover

Mange vil brenne seg. Flere som har hoppa ut vil nok forsøke å hoppe inn igjen lavere, men fallene kan fortsette. Det som har blitt mindre dyrt kan fortsatt være svært langt fra billig.

Penger er ikke gratis lengre, børsene blir ikke slik støtta lengre fra sentralbankene, og det er andre faktorer som det geopolitiske og det forsyningsmessige. Den skarpe inflasjonen kan attpåtil få arbeidere verden over til å gå stort ut i streik. Pandemien er heller ikke over. Den er der ute og gjærer.
Redigert 03.05.2022 kl 16:32 Du må logge inn for å svare