Krakk - Stockageddon 22.02.2022


Varsellampene lyser rødt allerede, men grådighet og anabole steroider holder liv i dyret enn så lenge. Lave renter, støttekjøp, pengetrykking og låneopptak har ført til at det aller meste er skyhøyt prisa, fra aksjer og boliger til gull og kryptovaluta. Mange har sett denne filmen før, og den vil nok ikke ende godt. Det positive ganges opp, mens det negative dysses ned, og på sett og vis ser det ut til at koronaviruset allerede er glemt og gjemt fra enkelte hold. Det perfekte er prisa inn og vel så det, men når markedet gjerne priser inn det bildet det har av realitetene (eller grad av håp) noen måneder fram i tid, så kan dette fort gjelde for det negative også. Stemningen kan snu fort.


Ta noen knagger å skule mot:

The SKEW index
The Shiller PE ratio
The Buffett indicator
The price-to-book ratio
The VIX index
RSI-verdier
Amerikanske langrenter
Inflasjonstall
Gjeldsnivå
Signal fra sentralbankene

Mange har tungt belånte aksjer, egenkapitalbevis og fondsandeler kjøpt på allerede overprisede børser, og "alle" har verdipapirer. Pizzabudet og bloggbimboen på 20 har blitt aksjeksperter, og det er flust med nye noteringer av heller luftige visjoner. Dette hinter trolig om at endetida for denne syklusen kun er måneder unna. Det vil bli mer volatilt framover, tror jeg, og oppsidepotensialet herfra og ut året kan neppe være det helt store. Jeg tror at det begynner å bli nedadgående fra i høst en gang, med håp om returer opp igjen, men at tidevannet i markedene virkelig begynner å bikke den andre veien. Om jeg skal spå... Den store og bratte nedoverbakken, Stockageddon, starter 22.02.2022... Det vil bli gråt og tenners gnissel, og det griske mennesket går over glødende kull, glasskår og salt i anger og skam...

Ingen må be på sine knær for å få tilgang til denne tråden, selv ikke dere som tar så feil at dere er uenige med meg.
Redigert 03.05.2021 kl 08:51 Du må logge inn for å svare
Badgirl
12.05.2022 kl 22:24 3067

Jeg tenker du ser flytoget suser forbi deg mens du står på perrongen. Herlig å selge med avkastning

Det går heldigvis an å trade i et bear marked også. Man må bare ta gevinst når man har det og ikke bli for grådig. Solgte resten av ARKK på slutten og lettet meg også litt i andre aksjer for å ha rom til å kjøpe nye fall, som sikkert kommer.

3800 på S&P nevnes som et naturlig target for denne korreksjonen. Vi var ikke langt unna i dag. Blir neppe noen V-bunn til nye høyder, men mer sannsynlig med en lengre periode med ruglete børs hvor vi skal tilbake og teste bunnen etter en bounce. Mulig utviklingen etter finanskrisen kan danne en pekepinn.
Redigert 12.05.2022 kl 23:58 Du må logge inn for å svare
Badgirl
13.05.2022 kl 06:06 2900

Mørkegrønne futter og rally i Asia, er det i dag det skal snu 🤔

Kanskje dette snur igjen nå.
Men hva skjer med realøkonomien i flere land når renten skal opp og man er tungt belånt? Ikke minst selskaper etter pandemien?

Jeg tror f.eks Tesla vil slite med sitt salg når de i høst merker at få har råd til å kjøpe Tesla lengre. Mange reiseselskaper som sikkert vil gå dukken.

Man får nok noen triste skjebner fra USA med belånte midler har gått inn i krypto og aksjer. Man får kanskje også noe fall i eiendomspriser også.

Realøkonomien får en smell om alt fra 3-12 måneder. Tipper aksjemarkedet knekker over sommeren igjen. Lignende skjedde under finanskrisen i 08. Markedet falt i nov/des 07 og jan/feb. Så tok markedet seg litt opp igjen også knakk det til høsten.
Redigert 13.05.2022 kl 09:27 Du må logge inn for å svare
Badgirl
13.05.2022 kl 09:36 2739

Ingen dum resonnering du kommer med her 👍 Dette er på ingen måte over, men man får prøve å ri bølgene underveis. Selv tror jeg vi kan få en mykere landing enn det markedet priser inn. Så en nyhetssnutt fra US i går og der sa de at markedet er på vei til å prise inn en økonomisk katastrofe.

Det ligger an til å bli en ny spennende dag i dag, og det virker til å være større sjanse for en rekyl som ikke selges ned samme dag enn det har vært. Fulgte debatten på CNBC i går kveld etter at FED hadde innrømmet at de burde hevet renta mye tidligere og at de antakelig ikke kom til å klare å gjennomføre en soft landing. Panelet var overrasket over at en slik nyhet ikke førte til nytt ras i futures. Mange har ventet på at dårlige nyheter ikke lenger presser kursen ned, og dette var en slik dårlig nyhet som burde ført til et stort fall. Da er kanskje det meste negative priset inn på kort sikt. Tesla, som du nevner, er den posisjonen jeg har vært mest nervøs for og som jeg planlegger å vekte meg kraftig ned i eller selge meg helt ut av på en skikkelig rekyl, selv om det sannsynligvis betyr at jeg må selge lavere enn der jeg kjøpte. Viktig å innse når man har bommet, og her begynte jeg å kjøpe for tidlig før jeg skjønte hvor depressivt dette markedet skulle bli. Nå er kursen oppe i 760 i pretrade, etter å ha vært helte nede i 680 i går, så ser ut som jeg vil klare å komme meg ut med et "akseptabelt tap". Det er like viktig å minimere tap som å maksimere gevinster. Det er totalen som teller :)
Redigert 13.05.2022 kl 10:28 Du må logge inn for å svare
Badgirl
13.05.2022 kl 11:00 2758

Detter litt av stolen når panelet ble overrasket over at markedet ikke falt etter uttalelsen. Da forutsetter de at markedet er logisk? Ingen vet hva markedet har priset inn, det er vel også barnelærdom at man ikke skal prøve å forstå markedet ;) Nettopp fordi markedet ikke er logisk. Markedet i teorien er jo deg og meg :)

Sant nok. Veldig mye er psykologi nå, så alt avhenger av når frykten erstattes av grådighet igjen. Det var ganske samstemte tilbakemeldinger før uttalelsen fra FED om at vi ikke hadde sett noen tegn til at ikke dårlige nyheter førte til nye fall, og at det var et klart tegn på at vi ikke var ved en bunn ennå. Så kom meldingen, og flere måtte innrømme at dette faktisk var det første tegnet på at denne trenden faktisk kunne være i ferd med å bli brutt.
tuja
13.05.2022 kl 11:26 2723

Kommer alltids rekyler. Men om det varer er noe annet.

Det vet man aldri før etterpå. Den endelige vendingen ser alltid ut som et vanlig bear rally til å begynne med. Igjen er finanskrisen lur å se på. Da kom det en oppgang som alle trodde var den endelige vendingen opp, før den ble solgt ned etter noen uker og førte til enda lavere bunn. Og da alle hadde gitt opp håpet om at det noen gang ville snu, startet oppgangen som aldri så seg tilbake.
Badgirl
13.05.2022 kl 11:47 2708

Jo men da er det kjent for markedet og blir sannsynligvis priset inn relativt raskt. Men vi får bare være haukete som de sier ;)

Gøy med shortsquis. Teslakursen fyker i været på melding om at Twitter-kjøpet settes på hold.

Er det økonomisk katastofe og si:
Ok, Tesla er ikke verdt 98 P/E for øyeblikket, men kanskje halvparten i frykt for konkurransebildet, økende inflasjon og økende renter?

Eller la oss se på Nasdaq 100 index PE som 12mai var rundt 20. Normal PE i en normal økonomi med en ok/sunn rente er mellom 10 og 15. Snitt S&P er 13-15. mao, fremdeles litt igjen til en normaltilstand basert på fremtidig rentenivå som singaliseres. Børsen så langt har ikke priset inn noe krise i økonomien slik jeg ser det, men fallet nå er ned til den nye normalen.

Men hva skjer når renten begynner å bite? Ta amazon f.eks. Ansatte mange flere under pandemien pga økende nettsalg. Salget har falt litt siden da. Kommer de til å kutte ansatte? Iallefall hvis de også må gi høyere lønn som virker å være en innvendig kamp hos de med fagforening.

Greenspan sa før finanskrisen at «the economy is strong and housing is strong». Det var også økende inflasjon og råvarepriser før finanskriaen i 08.

Jeg synes det er skremmende mange likhetsstrekk her.

Eneste er jeg har ikke helt landet på; «where is the poop?» Jeg mistenker stable coin kollapsen nå kan kanskje vise cryptoens sanne ansikt. Så har en knapp på at det går hull på crypto boblen samt gjeld knyttet til aksjer og mye gjeld hos selskaper.

Husk, det er når knekker og vi er redde for de institutosjonelle og hva morgendagen bringer, da er da man skal kjøpe.

Det kan være jetfuel på bearrallyet.

Det er visst bare oss to som synes det er gøy med bearrally. Resten sitter og håper at det skal krakke skikkelig.

Denne bouncen virker mye mer solid enn de andre vi har sett de siste dagene. Blir spennende å se om den holder ut kvelden.
Redigert 13.05.2022 kl 16:16 Du må logge inn for å svare
Badgirl
13.05.2022 kl 16:26 2527

Ser sånn ut 😊 Det meste er jo oversolgt så det holder!

Kan gå litt i bølger i dag, men blir spennende ila kvelden som du sier.

Det mest oppløftende er at det ikke har vært bølger i dag. Den oppfører seg som om vi var i et bullmarked igjen.

Men i dette markedet tar jeg ingenting for gitt, så nå har jeg solgt halvparten av tesla og halvparten av nasdaq futures, så nå kan vi gått ta et legg ned igjen for min skyld :)
Redigert 13.05.2022 kl 18:29 Du må logge inn for å svare

Apple er en nøkkel nå for å sette en skikkelig bunn for nasdaq. Det var negativt at kursen brøt under støtten på 150, og selv om den er opp 3% i dag, har den fortsatt 3 dollar under gammel støtte, som nå må regnes som motstand. Det er også litt skuffende at den stiger mindre enn resten av nasdaq etter å ha falt så kraftig i forkant. Det er uvant kost at apple faller mer enn resten av nasdaq som den gjorde både i går og i forgårs, og at den stiger mindre på en rekyl er heller ikke noe bra signal da.

Dagens bounce er noe man typisk ser etter noen dager med lengre fall. Kall det gjerne et FOMO-run ( Fear Of Missing Out). Plutselig er alle redde for ikke å få med seg en eventuell oppgang og så går det og går det.

Med dagens oppgang på Nasse på over 4% er vi nesten tilbake på bunnen før FED annonserte at renten skulle opp med 0,5% ( 4 mai var det vel) og ikke minst, de annonserte at de skulle til med massive kvantitative innstramminger. (pengedestruksjon).
Etter dette har vi fått nye inflasjonsdata som var verre enn ventet ( især kjerneinflasjonen). Likevel så er Nasse bare marginalt ned summa summarum selv om det har svingt mye.
Det gir ingen mening.
Alt av makro-data vi har fått de siste 14 dagene i USA er bear så det holder. Likevel sliter markedet med å sende indeksene ned.
Men sell in may and go away kommer til å bli årets suksessoppskrift mtp de amerikanske børsene i år.
Snakkes vi igjen i september/oktober er nok indeksene (USA) ned betydelig videre fra der vi er i dag.

Jeg tror heller ikke dette er tegn på den endelige bunnen, men jeg er ikke like sikker som deg på at det er noen selvfølge at vi må mye lenger ned. FED-møtet da renten ble satt opp var jo ingen overraskelse på markedet, så at det i seg selv skulle tilsi et fall er jeg uenig i. Tvert imot virker det som at fallet i etterkant skyldes at markedet var skuffet over at FED utelukket å sette opp renta med 0,75 framover.

Sånn som Apple selges ned får jeg mindre tro på noen kanonavslutning i dag. Vi får være fornøyd om ikke hele rekylen fordunster.
Redigert 13.05.2022 kl 19:38 Du må logge inn for å svare

DOW Jones har 6 børsdager på rad med nedgang. Selv On USA børsene går bra i dag er det ekstremt mye nervøsitet i markedet og vi har flere ganger sett at børsene har falt mye inn mot close.

Og ofte er det mange som ikke ønsker å sitte i aksjer gjennom helgen. Så det kan smelle greit ned den siste halvtimen/timen.

Min aksjefondsportefølje er i s.s verdt 2474 000 NOK så jeg skriver ikke for å skape frykt eller være negativ. Min interesse er å være realistisk og også håpe på oppgang!
Redigert 13.05.2022 kl 19:50 Du må logge inn for å svare
Oli
13.05.2022 kl 19:52 2414

Jeg sitter i noen small caps i USA som har blitt rimelig utbombet over lang tid. I den ene biotech jeg sitter i har det vært rimelig kraftig oppkjøp av aksjer fra Institusjoner som BlackRock og Vanguard de siste to dagene. Tror mange av de store institusjonene har shortet mange av disse spekulative aksjene for nå å kjøpe seg inn igjen og dermed setter de bunnen. Jeg sitter med en liten følelse av at vi kanskje har sett slutten på det ekstreme nedsalget for en stund og at nå bør retail bjørner være litt mer forsiktige.

Det interessante er at det er de utbombede småaksjene som har desidert kraftigst rekyl. De såkalte "ekspertene" jeg hører på på CNBC har lenge advart mot å kjøpe disse fordi det ikke er disse aksjene uten inntekter som vil stige når markedet først snur. Så langt har de tatt helt feil. Jeg solgte mine ARKK i går og gikk glipp av de siste 12% jeg kunne fått i dag. Men selv om nasdaq nå har snudd kraftig ned fra toppen i dag og Apple kun er opp 1,5%, er ARKK fortsatt opp 10% i dag. Glad jeg ikke lytter veldig mye til disse "ekspertene".

Må innrømme at jeg svettet litt de siste dagene siden jeg handlet med belåning. Forsvarte det for meg selv med at så store deler av porteføljen var i trygge utbytteaksjer som det ikke ville være noen krise om ble solgt ned midlertidig. Det er bra for nattesøvnen å være tilbake godt på den rette siden igjen med 30% cash.
Redigert 13.05.2022 kl 20:12 Du må logge inn for å svare

Renteelementet knyttet til FED-møtet, hva som var forventet og tolkingen av det, der er jeg enig med deg.
Det var da også dette som utløste rallyet på 3% den dagen.
Dagen etter hadde imidlertid investorene summet seg og la da mer vekt på den massive pengedestruksjonen (QT-operasjoner) som FED skal til med fra juni av og som de skal doble etter 3 mnd. Da fallt Nasse 5%.
Skal man tro på hva FED har sagt tidligere, nemlig at de skal ned igjen på en balanse på et nivå lik det man hadde før Covid, så vil dette ta 4-5 år med det tempoet man legger opp til. I et slikt klima vil aksjer få det vanskelig nesten uansett. QE ga et tidevann som løfter alt av aksjer, QT gir motsatt effekt.
I tillegg skal vi nå ha 2 FED møter et, i juni og ett i juli, der rentene skal opp med 50 basispunkter på begge.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-10/fed-officials-back-half-point-hikes-mester-open-to-doing-more

Slik jeg ser det møter nå investorene i USA en vegg av motbør i månedene fremover. Jeg greier ikke å se at selskapene skal evne å øke resultatene mer enn effekten av renteøkningene og QT-operasjonene.
Et annet problem er at andelen retail-investorer har eksplodert i USA de 2 siste årene. Svært mange av de mangler grunnleggende forståelse for aksjemarkedet og prisingen av aksjer. Det kan i seg selv bli et problem når det virkelig begynner å butte.

Generelt er jeg akkurat nå bare positiv til olje og oljeservice, men også dette har jo gått sinnsykt i det siste så kansje skal man også der begynne å ta penger av bordet.

Min primærtilnærming er at man skal vekte seg kraftig ut av markedet nå i april/mai ( bortsett fra olje&oljeservice enn så lenge) og siden se det an i september/oktober.
Tror vi skal mye ned innen den tid i USA.

Som jeg skrev på en annen tråd, tror jeg vi har Nasse under 10.000 innen 3mnd. Da skal den ned ytterligere 15%. Det kan fort bli værre enn det også.
Redigert 13.05.2022 kl 20:19 Du må logge inn for å svare

Ikke uenig i det du sier her. Når vi ser hvor mye de amerikanske børsene steg på QE og nullrente er det naivt å tro at det ikke vil få en betydelig negativ effekt når det reverseres. Jeg vil inkludere shipping i de sektorene som fortsatt har oppside, men en del av dem har også gått veldig mye, så jeg prioriterer de som ikke har tatt del i rallyet i det siste, og hedger med short i de som har steget veldig mye. Blir ikke overrasket om vi ser Nasdaq under 10000, men er ydmyk på at jeg ikke har bedre forutsetninger enn markedet til å vurdere hva som er riktig pris, og det skjer mange uforklarlige svingninger både opp og ned. Prøver å posisjonere meg for å våre forberedt på både sannsynlige og usannsynlige utfall. Så lenge markedet svinger er jeg fornøyd, for da er det mulig å ta gevinst eller redusere tap på rekyler som i dag. Frykten er et langvarig bearmarked hvor alle har gitt opp troen på at dette går over på lang tid og kursen bare siger nedover dag etter dag uten forsøk på rekyler. Enn så lenge er vi heldigvis ikke der.
Badgirl
13.05.2022 kl 20:46 2327

Jeg tenker mye likt som deg Fattig. Tror trikset er å hente små gevinster samt være rask på avtrekkeren når det snur ned. Må også ta noen tap. Er ullent så jeg solgte meg ut av Amazon da den er mega volatil om dagen. Kan fort stupe 100US på et knips ;)

Apple viser sprekere takter, så det gir mulighet for en skikkelig avslutning i dag som igjen vil borge for videre oppgang neste uke.
Badgirl
13.05.2022 kl 21:23 2269

Når det gjelder Amazon er volumet ca 50% mindre enn det som har vært vanlig de siste 14 dagene. Merkelig med trenger ikke bety noe annet at nedsalget er over.
Badgirl
13.05.2022 kl 21:32 2250

Ser jo veldig sprekt ut ja! Gikk glipp av noen høvdinger nå ;) Blir spennende til uken.

dette gikk jo veldig så bra. angrer likevel ikke at jeg tok gevinst på den første toppen i dag, og Tesla sluttet faktisk litt under der jeg solgte, så det kan jeg ikke klage på. som vanlig blir ikke cash gammelt på kontoen min, så det meste gikk inn i GNK på tampen. men sitter i hvert fall uten belåning nå :)
Riggsjef
13.05.2022 kl 23:19 2085

Enig ingen mening i det hele tatt, dett er helt sykt, sinnsykt er vel mer min mening. Det virker som bobblen bare blir verre ut fra makroøkonomiske data.
Og da smeller det enda høyere til slutt ?
Om renten hadde blitt satt ned 0,25 % på mandag så skulle børsen gått nye 10 % rett opp ?
Selv med inflasjon fra helvete.
Redigert 13.05.2022 kl 23:23 Du må logge inn for å svare
Badgirl
14.05.2022 kl 09:17 1831

Synd det ikke gikk din vei Rigg! Det var det med å prøve forstå et marked som ikke oppfører seg logisk da ;)
Badgirl
14.05.2022 kl 09:27 1824

Liten tankelek ;) Hvis du, Fattig og jeg var markedet på torsdag, så ville du solgt eller vært rolig i båten med cash. Fattig og jeg hadde kjøpt med begge hender, 2 mot 1 og markedet hadde gått opp. Du hadde lurt på hvorfor børsen steg ;) Bare et tankekors.
Smaug
14.05.2022 kl 10:20 1776

Enig i mye av det du skriver men dette forutsetter at aksjemarkedet er rasjonelt, og det er vel det siste ordet jeg forbinder med aksjemarkedet😅 FOMO vil alltid være en sterk driver for adferen og denne slår fort inn etter en hvis nedgang. Bare se på mars 2020 da verden var kullsvart og 100 000 nordmenn skulle dø. Alle ropte selg men ingen har vel tjent mer enn de som gikk inn da.
trani
14.05.2022 kl 11:30 1744

Er nok en bulltrap vi ser her.
Markedet trenger en skikkelig wash-out, og en mye dypere bunn.
Er resesjon blitt priset inn?
Virker ikke slik..
Redigert 14.05.2022 kl 11:31 Du må logge inn for å svare

I markedet generelt, og i dagens marked spesielt, tror jeg det er lurt å ha en stor porsjon ydmykhet til at man ikke sitter på fasit om hva som er riktig eller logisk.
Under koronakrakket fulgte jeg nøye med på hva analytikere og eksperter sa om framtiden, og gjennomgående var det kun nedsiden som var fokus. Ingen hadde noen tro på at bunnen var nær, og ingen anbefalte kjøp. Den gang traff jeg ekstremt godt fordi jeg allerede lå short i amerikanske indekser før korona dukket opp på radaren, og da de første meldingene kom slettet jeg alle inndekningsordre som jeg i utgangspunktet hadde kun få prosent lavere. Det tok tid før markedet reagerte på faren, men da det smalt så smalt det skikkelig. Jeg var både heldig og dyktig og klarte å dekke meg inn nær bunn og begynte å kjøpe og fikk med meg de første 5% opp, men så begynte jeg å shorte igjen for verken jeg eller noen andre hadde noen tro på at dette kunne være over så fort. Jeg husker "guruen" på CNBC i en bisetning sa at rent formelt var markedet faktisk nå i et bullmarked siden det hadde steget 20% fra bunnen, men at det var mest av teoretisk interesse fordi alle visste jo at dette var en dead cat bounce som aldri ville holde. Jeg tok til vettet etter hvert og fikk dekket den siste shorten med betydelig tap, men ikke verre enn at jeg beholdt to tredeler av gevinsten fra den første shorten. Det var interessante å følge de samme ekspertene som var overbevist om at vi ikke hadde sett bunnen få uker før, nå snakket med selvfølgelighet om at det var lurt å kjøpe 30% høyere etter at børsen hadde passert nivået før krakket begynte. De kraftige virkemidlene fra FED var en viktig grunn til at ting endret seg, men at det skulle komme slike tiltak burde ikke vært helt utenkelig verken for meg eller alle andre som bommet.

Har markedet priset inn en resesjon? Kanskje, kanskje ikke. En resesjon kan være så mangt. To kvartal med svak negativ vekst kan vi fint leve med. Det mener jeg allerede er priset inn. Snakker vi om en finanskrise-resesjon er den åpenbart ikke priset inn. Etter koronakrakket begynte markedet tidlig å prise inn en gjenåpning, allerede før vi visste hvor raskt vaksinene ville komme. Da la man vekt på hvordan verden ville være to-tre år fram i tid, og var villig til å godta blodrøde tall i mange bransjer fram til det skjedde. Om man tror vi "kun" får en lett resesjon vil mange være villige til å posisjonere seg for det neste bullmarkedet lenge før vi ser tegn til et slikt bullmarked.

Det mest overraskende er hvor overrasket alle ble over hvor negativt en godt varslet reversering av nullrenter og QE ville være for markedet. Ingen av meglerhusene spådde nedgang i indeksene for 2022 ved nyttår, og mange spådde ganske heftige oppganger. Nå har pendelen snudd og det er knapt noen som tør å spå at vi har sett bunnen. Det vi vet med sikkerhet er at aksjer som Amazon, Apple og Microsoft er et vanvittig mye bedre kjøp i dag enn de var ved nyttår. Få syntes det var risikabelt å sitte i disse da, mens nå sitter det langt inne å kjøpe langt billigere. Om ett år vil det sikkert virke opplagt hva man burde gjort i mai 2022, enten kursen er langt lavere enn nå eller langt høyere, men vi må ta beslutninger under usikkerhet, og som regel får de som er villige til å ta risikoen før alle andre betalt for det. Fasiten får vi uansett en gang i framtiden. I mellomtiden gir et marked som det vi har nå uante muligheter til trading som man bare kunne drømme om da indeksene bare tikket opp noen promille hver eneste dag. Happy trading :)
Redigert 14.05.2022 kl 12:46 Du må logge inn for å svare