Nas. Bjørn Kjos er slutter med utlån av aksjer til shortsalg

hstray
NAS 26.12.2017 kl 23:18 4072

Tydelig at hbk varsler endring i praksis på utlån av aksjer til shortsalg. Tilbakekalling av aksjer er nok igang. Les artikkel under som kommer i finansavisen imorgen..

Aksjen svinger for mye
LUFTFART: Norwegian-sjef Bjørn Kjos er ikke fornøyd med utviklingen i Norwegian-aksjen i år: – 2017 har vært et drittår på mange områder, sier han.

– Jeg liker ikke at aksjekursen svinger så mye. Den er for volatil, det må vi forsøke å gjøre noe med. Vi bør ikke medvirke til at aksjen svinger like mye som den har gjort i år, sier Bjørn Kjos til Finansavisen.

Norwegian-aksjen har fått kjørt seg kraftig på Oslo Børs i år. Siden årsskiftet er aksjen ned 40 prosent, og fra toppen i april 2016 er den ned 55 prosent. Det liker konsernsjefen i Norwegian dårlig.
– Jeg har ikke lyst til å gi et kursmål for aksjen, men jeg er sikker på at vi skal klare å stabilisere den på et høyere nivå enn det dagens kurs viser. Den har falt altfor mye i år, konstater Kjos.
Kursfallet i Norwegian skyldes i hovedsak at aksjemarkedet frykter for at finansieringen i selskapet ikke holder. Samtidig har kursutviklingen blitt en fest for shorterne i Norwegian, som Kjos selv har vært med på hjelpe med utlån av aksjer. Den praksisen kan bli endret, sier han nå til Finansavisen.

Stort tap i aksjemarkedet
I sommer skrev Finansavisen at Kjos hadde et papirtap 900 millioner kroner på aksjeposten sin i Norwegian i år, og 1,5 milliarder siden april 2016. Gjennom HBK Holding, der Kjos eier i overkant av 84 prosent, styreleder Bjørn Kise eier drøyt 8 prosent og broren Tore Kjos eier 7,6 prosent, er Bjørn Kjos selskapets største aksjonær med 8 millioner aksjer.
Aksjen fikk en ny nedtur i begynnelsen av juli da finansdirektør Frode Foss gikk på dagen. En drøy uke senere leverte flyselskapet svake tall for andre kvartal.
Kjos overrasket markedet, da HBK Holding kjøpte 803.000 nye aksjer i Norwegian til en kurs på 240 kroner i september. Dette var over 10 prosent over sluttkurs før HBK Holding børsmeldte sin kjøpsinteresse, men siden har aksjekursen fortsatt fallet. Før julehelgen sluttet handelen i aksjen på 172 kroner.
Samlet har Kjos nå tapt nær en milliard kroner på Norwegian-aksjer i år, og investeringen i september har alene gitt Norwegian-sjefen et tap på 45 millioner kroner.
– Jeg gjør ikke en vurdering av den investeringen allerede nå. Jeg tenker langsiktig, og vil heller gjøre en evaluering om noen år. Vi fikk ikke tak i aksjer til en lavere pris enn 240 kroner til det kvantumet vi ønsket å kjøpe, sier Kjos, før han lener seg fremover og legger til:
– Det er ikke noen tvil om at 2017 har vært et drittår. Ikke bare i aksjemarkedet, men for Norwegian generelt. Vi tapte 1 milliard kroner på pilotmangelen i sommer, og det har vært mye støy.
– Vi trenger ikke mer cash
Denne uken solgte Norwegian seg ned i Bank Norwegian for andre gang i år. Flyselskapet solgte 2 millioner aksjer for 185 millioner kroner. Tidligere i år uttalte Ryanair-sjef Michael O’Leary at Norwegian er ferd med å gå tom for penger. Kjos smiler og rister på hodet.
– Det overrasker meg hvor lite han følger med. Vi har over 5 milliarder kroner i kassa, vi har vel strengt tatt aldri hatt så mye cash før. Nedsalget i Bank Norwegian har ingenting å gjøre med at vi trenger penger. Vi har god likviditet.
– Hvorfor valgte dere å selge dere ned?
– Vi ønsker å vise at Bank Norwegian er en finansiell transaksjon for flyselskapet. Vi vil vise markedet at vi både kan kjøpe og selge, sier Kjos.
Norwegian-sjefen forteller at han ikke har noen ytterligere planer om nedsalg i Bank Norwegian. Torsdag ble det imidlertid kjent at Kjos-partner og Bank Norwegian-styreleder Bjørn Kise innkasserte 120 millioner kroner på aksjesalg her. I tillegg til salget ble det gjennomført en total return swap-avtale (TRS, se også egen undersak), noe som innebærer at Kise beholder den økonomiske eksponeringen. Det var også en slik avtale Norwegian sikret seg tidligere denne uken.
– TRS er en fin måte å finansiere oss på, forklarer Kjos.
Spår godt 2018
Norwegian-sjefen ser imidlertid lyst på 2018. Han mener pilotmangelen er løst, og at flyselskapet er bedre rustet for fremtiden. Noe nytt «drittår», blir det ikke, ifølge Kjos.
– Vi har brukt store ressurser på å trene opp nye piloter. Vi får inn nye fly og øker kapasiteten. Det skyldes i hovedsak økt etterspørsel fra Asia, forteller Norwegian-toppen.
Norwegian øker kapasiteten innenriks i Norge med 500.000 seter neste år. SAS har varslet en økning på 400.000.
– Det høres kanskje mye ut, men egentlig er det ikke snakk om mer enn 5 til 6 prosent av det vi flyr innenriks. Det er kun for å dekke den økte etterspørselen.
Kjos innrømmet på HegnarTV torsdag at selskapet «neppe» kommer til å gå med overskudd i år. Likevel mener han at selskapet er godt rustet for det kommende året. Sommerproblemene skal ikke gjenta seg, og svingningene i aksjekursen skal ikke bli like store.
Og nå varsler Norwegians konsernsjef tiltak for å stabilisere aksjen. Kjos er fast bestemt på at 2018 blir et bedre år for flyselskapet, både i aksjemarkedet og på bunnlinjen.
Kjos og Kise har gjennom flere år bidratt til massiv shorting i Norwegian-aksjen ved å låne ut aksjer til shortere. I de ferskeste aksjonærregistrene fremkommer det at HBK Holding har lånt ut nær 40 prosent av sin aksjebeholdning.
– Vi har lånt ut aksjene for å skape god likviditet. Nå må vi vurdere en annen praksis som i større grad tar hensyn til svingningene dette skaper i aksjekursen, sier Kjos.
Ifølge SpareBank 1 Markets falt shortinteressen i Norwegian nest siste uke før jul med nær 2 prosentpoeng. I den seneste oppdateringen fra meglerhuset er likevel drøyt hver tredje Norwegian-aksje i fri flyt shortet. Finanstilsynets register bekrefter at Norwegian-aksjen er den desidert mest shortede aksjen på Oslo Børs i prosent av selskapets utestående aksjer.
– Jeg kjøpte Norwegian-aksjer til 240 kroner i september fordi jeg synes det var billig. At aksjen nå handles på 170-tallet er selvsagt ikke det vi ønsket oss. Jeg tror likevel det kan vise seg å være en god investering på sikt. Vi har nok lånt ut for mange aksjer, og det har preget kursen. Det skal vi ta en vurdering på nå, sier Norwegian-sjefen.
zavva
27.12.2017 kl 00:19 3915

Tusen takk for at du delte denne hstray. Dette bør være en vekker for flere enn de som sitter short i Norwegian!
Totmose
27.12.2017 kl 00:55 3902

Analytiker økser Norwegian-kursmål
21.12.2017 · Anders Park Framstad
Sparebank 1 Markets snur i synet på Norwegian og kutter kursmålet til 100 fra 240 kroner per aksje.
Dette melder Dagens Næringsliv.
- Vi ser en høy risiko for at kontantstrømmen fra driften ikke vil være tilstrekkelig for å finansiere Norwegians vekst, skriver analytiker Lars-Daniel Westby i en rapport.
RGTBJØRN
27.12.2017 kl 14:05 3607

Tror det meste av nedsiden er bakt inn i NAS akkurat nå., en typisk dobbelbunn 170. Er snart inne i 2018 Tipper NAS motsatt vei av det alle sier.Tror aksjen skal opp på nyåret.
RGTBJØRN
02.01.2018 kl 11:52 3194

Nyttårsrakett. Gikk vel slik jeg skrev 27/12.
RGTBJØRN
02.01.2018 kl 11:55 3178

Er bare å kose seg, står nok i 230-240 innen en måned eller to