Equinor satser på Hydrogen-Nel Hydrogen er en "hot potato"


Nel ASA kan bli en "hot potato" og et offer for en budkrig - såfremt noen kjøpere ønsker å legge inn et bud eller to...Nel er verdensledende i Hydrogenmarkedet og kan bli en "hot potato"..
---------------------
Bjørn Simonsen@bjornsimonsen
1 hour ago

Flott at @Equinor engasjerer seg innen hydrogen. Men unødvendig å snakke ned fornybart hydrogen fra elektrolyse, spesielt når argumentasjonen ikke støttes av et eneste tall:
Equinor i flikkflakk uten landing
Steinar Eikaas i Equinor lander ikke akkurat fjellstøtt i sin saltomortale til ære for hydrogen fra naturgass. For at svaret skal bli naturgass putter han feil tall inn i likningen.

I et innlegg på Energi og Klima tar Steinar Eikaas til orde for at hydrogen basert på naturgass med karbonfangst og -lagring er den kostnadsmessig aller beste løsningen for produksjon av hydrogen i store volumer. Så langt interessant – kostnadene ved det grønne skiftet er noe vi alle er opptatt av og har fokus på. Men så går det litt galt når han skal begrunne hvor naturgass trumfer hydrogen fra elektrolyse basert på ren og fornybar vannkraft:

«Å gi et svar på hva et tonn hydrogen vil koste, er ikke mulig uten at et par sentrale betingelser bestemmes først. Kostnad ved elektrolyse vil være direkte avhengig av prisen på strøm, og kostnad ved reformering av naturgass med karbonfangst og -lagring (CCS) vil være helt avhengig av prisen på gass», skriver han.

Debatten om og utviklingen av nullutslippsløsninger er ikke tjent med at kostnader underslås eller gjemmes bort
Dette er jo tilforlatelig, men likevel feil. Kostnaden ved elektrolyse er helt korrekt primært avhengig av prisen på strøm, men kostnaden ved reformering av naturgass og lagring er ikke avhengig av prisen på gass. Den er avhengig av prisen på naturgass og prisen på karbonfangst med lagring. Dette har Eikaas tydeligvis skjønt, for helt på slutten av innlegget sitt skriver han:

«Verden har ikke sett slike energiløsninger før. Vi kan være de første og dermed vise hvordan de vanskelige energisektorene kan avkarboniseres i Europa. Men siden dette ikke har vært gjort før, eksisterer det ingen hjelpemidler for å dekke de ekstra kostnadene som en rensing av de tunge energisystemene krever. Det er derfor helt sentralt at det er politisk vilje til å bevilge starthjelp for å få en CCS-infrastruktur på plass og å tilrettelegge for hydrogenproduksjon fra naturgass med CCS.»

Vi støtter Energi og Klima:
Med andre ord: Steinar Eikaas vet at CCS kommer til å koste, men siden det er skattebetalerne som skal ta regningen velger han det bort når han skal begrunne hvorfor hydrogen fra naturgass er mer lønnsomt enn hydrogen fra elektrolyse basert på strøm. Da er jeg som leser egentlig like langt som jeg var før jeg leste innlegget hans. For hvordan skal jeg ta stilling til påstanden hans når en vesentlig og ukjent kostnad er definert bort?

Ekspertintervjuet: Ren energi fra vann
Det finnes mange måter å lage hydrogen på. For den reneste gassen og mest klimavennlige prosessen bør du bruke elektrolyse med strøm fra fornybar energi. NTNUs Frode Seland forklarer.
Jeg er slett ikke skeptisk til hydrogen basert på naturgass med CCS, men debatten om og utviklingen av nullutslippsløsninger er ikke tjent med at kostnader underslås eller gjemmes bort. Fremtidens energisystemer vil trolig bestå av hydrogen fra flere ulike kilder og det er ingen tvil om at potensialet for hydrogen fra naturgass er stort og en interessant forretningsmulighet både for Equinor og Norge som sådan. Jeg er også tilhenger av starthjelp fra myndighetene, men kostnadene må beregnes, synligjøres og legges der de hører hjemme. I dette tilfellet betyr det at kostnaden ved reformering av naturgass til hydrogen vil avhenge av prisen på naturgass OG prisen på fangst og lagring av CO2.
Redigert 23.10.2018 kl 07:51 Du må logge inn for å svare
Sente
21.10.2018 kl 16:48 3404

Mer billig hydrogen fra naturgass er bare bra, blir mer attraktivt med biler og slikt på Hydrogen da.

Til info, en "hot potato" er noe ingen ønsker å ta i, det er ikke positivt om Nel omtales som en Hot potato...
ankon
21.10.2018 kl 16:56 3359

Det ligger i kortene at oppkjøp er nært forestående. Se hva som skjer i China.

Billig hydrogen från naturgas? Kan någon ge oss ett räkneexempel? målet må vara att komma ner under bensin.

Man kan tanka naturgas/biogas direkt i bilar. Då blir det lite billigare än bensin, historiskt ca 15-20 % enligt denna artikel;

https://www.eon.se/privat/for-bilen/koera-pa-biogas/vad-kostar-det.html

Men då har man också varit skattebefriade inom biogas pga miljövänligt. Naturgasen får nog inte samma skattereduktion på sikt.

Så ska det omvandlas, till hydrogen. Och så ska man betala för carbon-lagring. Så att man kommer under kostnaden för bensin och diesel tror jag inte.

Equinor har rätt i att det inte kommer att fungera med elektrolys prismässigt, det ser vi på alla hydrogenmackar som går i konkurs i Norge nu. Men att föra fram naturgasen som ett alternativ vore förödande.
Redigert 21.10.2018 kl 17:47 Du må logge inn for å svare

Et bud eller oppkjøp av Nel Hydrogen er ikke utenkelig.
LSAS
21.10.2018 kl 18:18 2992

Equionor: det produseres Hydrogen på Tjeldbergodden i dag, men PR nå kun i småskala.
Framtia
21.10.2018 kl 19:13 2832

Ikke nødvendigvis negativ betydning; " a hot potato-

An idiom meaning a trendy case or thing that everyone is talking about!...

I alle fall er utrykket benyttet riktig for Nel...


Nel er en hot potato....

Har Mr Bond og Framtia bestemt seg for hvor langt ned det smeller i morgen? Fortsetter rallyet videre nedover med samme styrke, eller får vi den lenge spådde ketchupeffekten etter siste dager uteblivelse av kontrakter fra Kina? Dagens anbefaling. Hjelp Mr Bond og Framtia med å läre seg hva uttrykket "en varm potet" betyr. Hilsen Gunners, som vet at linjene til administrator straks er rödglödende fra de to nevnte herrer.
AksjeRik
21.10.2018 kl 23:04 2064

Hydrogen er veldig populært og i vinden nå og verden har ikke noe annet valg enn å utnytte denne ressursen inneholdene miljøvennlig strøm. Norge og resten av verden satser nå veldig på fornybar energi som vindmøller, hydrogen osv. Sier seg selv at NEL er og blir gull. Mange signaler rundt om hyller NEL og hydrogen.
Redigert 21.10.2018 kl 23:05 Du må logge inn for å svare

AksjeRik. Spot On. Nel har jobbet seg opp i elitedivisjonen. Selskapet er attraktivt. Blir nå en meget spennende uke hvor triggere kan utløses for en veldig bra kursoppgang. Festen tror jeg starter idag med en solid oppgang.
Redigert 22.10.2018 kl 06:58 Du må logge inn for å svare

Gratuelere Aksjerik. Her er toppen av tull og vås. Hvordan kan et signal hylle Nel. Hydrogen er ikke en energikilde lik sol, vind vann. Hydrogen er ikke det samme som gull. Norge er i verdxenstoppen i vannkraft, ikke vindmöller.

Tusen takk. Helt enig - Nel er gull og hydrogen er gull. Hvilken fest dag vi kan få i Nel.