Returfiber - en varslet krise.

P.Eksperten
SKOG 03.07.2021 kl 10:58 5819

Undertegnede mener at Stat og Kommuner bør slå an en mer aggressiv tone for skogreisning. Skog som senere kan og skal brukes industrielt. Reduser subsidier til landbruket og beskog ledige areal. Skogsnæringen er vel den næringen som mottar minst subsidier slik jeg har forstått det. Landbruket har vel motatt 1000 milliarder i subsidier gjennom årene og nå kan det bli en mulighet for å snu trenden. Årsaken til at jeg trekker dette frem er at fleste ser resirkulering som redningen for skogen. En tror at en da sparer skog og alt blir bedre. Tvertom, skog som liksom spares blir verdiløs og hugges for bruk til annen virksomhet. En oppfatter også at papir og kartong kan resirkuleres ett visst antall ganger. Greit nok, men i kartonghaugen som kommer fra f.eks supermaredene så vet en ikke om kartongen er gått en eller fem ganger gjennom "mølla". Så forskerne har kommet frem til at for kartong så forsvinner 4,5% av fibrene ved hver tørn. For skrive og trykkpapir er det ca 11,5% fiber som forsvinner. Antageligvis fordi en må fjerne trykksverte også. Dersom en ikke tilfører jomfrufiber fra skogen så kan prisen på returfiber bli skyhøy fordi volumet av returfiber minsker. Ja, du leste riktig. Returfiber er en handelsvare og du som betaler kommunal renovasjonsavgift blir strippet og lurt. Kommunen tar seg betalt for å fjerne returpapiret dit og får godt (og stigende?) betaling for returfiberet. På sikt kan prisen bli så høy at en kan få etterspørselsjokk på jomfrufiber, som igjen kreves skog for å produsere. Tror en begynner å se slike tendenser nå allrede. De som har biomasse som er hogstmoden eller har vært fremsynt nok til å reise skog kan profittere voldsomt på dette. Noe både Stat og Kommuner også kan gjøre dersom de setter igang storstilt skogreisning nå. Bruk Statskog SF som ett instrument sådan.
Redigert 03.07.2021 kl 11:22 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
03.07.2021 kl 11:19 5802

Kinesiske Nine Dragons paper som er notert i Hong Kong har en prod. kap på 17,5 mill tonn med forpakningsmateriele, hovedsakelig fra returfiber. De har nå planer om å bygge kapasitet for 3,7 mill tonn med papirmasse både fra jomfufiber og retufiber. De har også planer om å øke kapasitet med 6,3 mill tonn med forpakningsmateriale fra jomfrufiber, en forsåvidt ny trend fra ND Paper. Mulig de også vet hvilken vei pila peker? Med andre produkter så vil de øke kapasitet med 11,1 mill tonn på to år. En økning med nærmere 70%. Snakk om vekstambisjoner!! Spesiellt økning i produkter basert på jomfrufiber bør få både investorer og folk flest til å trekke til seg ørene. Blir det ekstrem prising på returfiber og deretter jomfrufiber så kan det føre til voldsom prising av skog og tømmer. Vi kan da oppleve at i Norge, hvor vi har lover og regler for både hogst og nyplanting så kan det dukke opp og frem korrupte både statlige, men også lokalpolitikere som vil ha en del av skogskaka. Følg med.
Redigert 03.07.2021 kl 11:20 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
07.07.2021 kl 08:38 5591

Økt skogreisning både senker temperatur og øker nedbørsmengden. Ørkenstaten Kuwait greide å senke temperaturen noe med hjelp av skogplanting. Så vi skal være glade at vi fortsatt får nedbør her i landet når vi leser om tørke og skogbranner andre steder i Verden.Selvfølgelig skal vi være dyktige på resirkulering av papp og papir, men vi må ha det i mente at pga utvanning av fibrene kan det oppstå volumminskning av "returberget" og dermed prisoppgang som igjen vil føre til økt etterspørsel etter jomfrufiber. Vi skal ikke være redd for å bruke produkter fra skogen, det være seg kopipapir, kassalapper eller andre produkter. Det kan gi skogeierne/bøndene incentiver til økning av skogsarealet.
PrivatInvestor
12.07.2021 kl 20:58 5445

Etterspørrselen etter sliptømmer har vert dalene siden år 2000 da publikasjonsmarkedet var på topp.
Enorm nedgang i publikasjonspapir har gjort det vanskelig for avsetning på sliptømmer.
Bra om forbruket av sliptømmer øker slik at det kan komme til nytte. Prisene er ikke bærekraftige pr.dags dato.
Dør treene i skogen vil de sippe ut all CO2`n som de har tatt opp ,dette er dårlig miljøpolitikk.
Redigert 12.07.2021 kl 20:58 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
16.07.2021 kl 08:19 5270

Mulig sliptømmer kun blir brukt til slipmasse og dermed trykkpapir. Burde vært mulig å få bra avsetning på det nå som prisene på papirmasse er på ett rekordnivå. Nå har riktignok Internet sørget for mindre buk av skrivepepapir og avispapir, men såkalte "miljøvernere" har også skapt en viss "skamfølelse" av å bruke kopimaskinen eller utskriveren. Da skjer slikt som PrivatInvestor beskriver og skogen blir brukt til noe annet en beregnet. Når det er sagt så er det håp. Konsumet av trykkpapir har sunket pr. Capita, men så lenge vi blir fler her på Kloden så kan volumet ta seg opp. Når så utgangspunktet er blitt lavt nok så kan veksten bli to sifret prosentmessig.
omans
16.07.2021 kl 09:15 5177

I fjor var det fine utbytter, ble delt opp pga pandemi.
I år ingen utbytter så langt, men kan det komme senere pga varslet prisvekst?
P.Eksperten
17.07.2021 kl 10:12 5101

PrivatInvestor. Dersom prisen på sliptømmer har vært dalende fra år 2000 altså i 20 år så må de ha vært ekstremt høye og kanskje ikke bærekraftige da heller. Høy prising gir incitament til økt skogreisning. Kan det være god tilvekst og dårlig etterspørsel da som senker prisene?
P.Eksperten
17.07.2021 kl 10:31 5074

Må innrømme at jeg setter av noe penger til kjøp av aksjer i rene papirmassefabrikker (ikke på OSE), mens jeg venter på Ammageddon i returfibermarkedet.
Fluefiskeren
17.07.2021 kl 10:42 5062

Har du glemt at det er mat du lever av? Vi er ikke skapt til å spise trevirke.
P.Eksperten
17.07.2021 kl 10:49 5052

Vi forer snart laksen med gjær fra skauen. Du tror vi får mer mat av en ørken?
P.Eksperten
31.07.2021 kl 11:12 4798

Tydelig at det skjer noe innen forpakningsegmentet. Jeg skrev lengre opp at Nine Dragons vil øke kapasitet med 70% over de netste to årene. Nå kom Finske Metsa Board med en invetering som vil øke kapasitet med 200K tonn fra 400Ktonn, altså 50%, fra ett bruk Sverige (Husum). Samt at det er noe konsolidasjon innen segmenet. Som nevt tidligere så bør en bruke Staskog SF til å aggresivt sette igang skogreisnoing her i landet. Hvorfor ikke i Utlandet og, med hutigvoksende Eukaluptys? Gjerne få inn private investorer også. At statselkaper skal være overlatt til f.eks Sosialistiske regjeringer er en katastrofe for landet og ressurstilgang. De er verre utsugere enn den grådigste kapitalist. Se bare på Statkraft hvor f.eks AP of SV i regjering krevde 90% av overskuddet i utbytte. Da blir det lite igjen til ytterligere kapasitetsøkninger og Industri og privatpersoner må betale høyere elpris. "Sosialister for folket"? Blæh. Samme gjelder Statnett. Ikke noe problem å få ned nettleien om de beholder nok penger til store investeringer i nettverket.
P.Eksperten
31.07.2021 kl 11:28 4774

Ville vært artig om skogeierforeningene i samarbeid med private investorer gikk sammen for å bygge en eller flere større kartong eller rene papirmassefabrikker i Norge. Da ser jeg bort i fra Norske Skog ASA. Norge hadde en stor papirmasse fabrikk på Tofte tidligere. Idag vile den vært for liten i Global sammenheng, men det må være mulig å få satt opp en fabrik med kapasitet på 800K - 1100K tonn masse her i landet. Finnene og Brassene greier det jo! Idag går jo mye ved ut av landet til Sverige og Tyskland bla. Så få hjelp av aksjemarkedet til å skaffe kapital.
P.Eksperten
11.09.2021 kl 11:43 4492

For noen år siden gikk en større Internasjonal råvaretrader med store interesser i kullgruver og skrev at de ville begrense kullproduksjonen på ett visst nivå. Ikke øke den for å bidra til mindre utslipp. Da var kullprisene lave, men jeg regner med at forslaget opprettholdes. Noe de antageligvis profiterer på nå som prisene stiger. Oljefondet, som nå har mistet mandat til å investere i kullgruver kunne gått inn og gjort det samme med andre kullgruver, men satt dem i gjeld for å investere i enten skogsreisning eller andre planter som "spiser" av karbonutslippene våre. F.eks innen vertikal farming som er utrolig populært nå. Med begrenset/statisk tilbudside så ville kullprisene stige, noe de gjør allrede, og gjelden tilbakebetales. De som ville kommet på dette trenger ikke slege skog eller grønt med egne varemerker. Idag så er det flere Nasjonale og Internasjonale frukt og grøntdistributører som kunne gjort den jobben. Når har endel kullgruver steget i verdi (er inne i noen selv) så det ville kostet noe mer for å gjennomføre ett slikt prosjekt. De som investerer i skogsreisning vil i tillegg får CO2 utslippsretter som de kan selge på det åpne markedet.
P.Eksperten
16.10.2021 kl 22:56 4219

Prisen på papirmasse av jomfrufiber har sunket med 30 - 40% siden ATH. Prisen er lav fortsatt, men er iferd med å gå over i contango. Oppgangen kan bli ustoppelig pga begrensninger på tilgjengelig råvare/skog. Er vel kanskje enkelte i den Norske andedammen som ikke vet hvor en bør investere? Noen har allerede begynt å posisjonere seg. Har du?
Redigert 16.10.2021 kl 23:59 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
23.10.2021 kl 10:34 3953

Metsa tissue må midlertidig stenge en fabrikk som produserer tørkeruller baser på returfiber pga mangel på returfiber. Med markedsdynamikkens lover så kan prisen på returfiber ha gått svært høyt. Kan bli en smitteeffekt over på andre returfiberbaserte produkter.
P.Eksperten
28.08.2022 kl 22:11 3467

Nå skrives det mye om tørke rundt omkring. Kan da ta med at trær ikke bare absorberer CO2, men også vann som slippes ut og skaper nedbør. Derav regnskoger i enkelte regioner. Løsningen kan være å øke skogreisningen. Det kan gå på bekostning av andre områder. En av skribentene her skrev at vi ikke lever av trær. Vi må isåfall gå over til grøder som kaster mer av seg pr hektar. Ettersom vi lever i en Verden som preges av markedsdynamikk så må det noe til som kan motivere til økt skogreisning. Nå går mye til forpakningsindustrien. Enkelte miljøværnere tror skogen blir reddet ved å vi bør si nei til å ta imot kassalappen i butikken. Feil, ta imot kassalappen med god samvittighet. Enkelte har nok også hørt en spydig bemerkning som :"tenk på regnskogen" når en står ved kopimaskinen eller skriver ut dokumenter. Den som er spydig er den som skader klimaet. Vi må bruke skogen for at det skal bli mere trær. Nå trengs det ikke bare være skogsindustrien som investerer i skog. Det kan likesågodt være Equinor eller tankrederier som vil bli karbonnøytrale eller som finansplassering. Hvis de også ser hva slags effekt biomasseøkningene slår inn på i regnskapet så vil fler investere i skog. Sjekk regnskapet til Latvian forest, bunnlinjen kan bli større enn topplinjen pga biomassen. Selv om dette er non - cash under veksten så vil nok investorene forstå tegninga.
P.Eksperten
31.08.2022 kl 16:44 3257

Den Østerikske kartongprodusenten Mayr - Melnhof reduserer produksjonen, utetter ekspansjon og modernisering ved ett av sine anlegg i Polen på grunn av mangel på tømmer. Det er urovekkende ettersom kartong fra jomfrufiber går som regel til næringsmidler. Ettersom det fortsatt er en viss organisk etterspørselsvekst etter næringsmidler kan dette føre til økt inflasjon og økte renter lengre fremme. Antar at miljøvernaktivister, som tror at det å ikke bruke papir ikke gjør skogen verdiløs og at den da blir hugget ned og blir brukt til noe annet miljøskadelig, også har boliglån og vil føle en renteoppgang på lommeboken de og.
P.Eksperten
07.09.2022 kl 22:23 3105

Er papiravisen død? Tydeligvis ikke. Nå skal Ponderay Industries i USA åpne en avispapirfabrikk med kapasitet på 220000 tonn. Nå er det neppe en ny trend med økt avislesning men heller flere abonnenter for nettaviser som også gir ut papiravis 1 -3 ganger i uka. Returfiber egner seg godt til produksjon av avispapir samt noe jomfrufiber. Blir dette her lønnsomt så kan det bli ett rush med oppstart av avispapirfabrikker og muligens bygging av nye. Det vil igjen kreve mer ressurser av både returfiber og jomfrufiber. Nå vaskes det ut mer fiber ved hver resirkulering av trykkpapir enn kartong pga trykksverten. Enda ett argument for økt skogreisning. Tenker en på det volumet som har vært og kunne blitt av avispapirkonsumsjon pre- internet så kan det skje som trådstarten innledet med, en varslet mangelkrise på returfiber. På den annen side, produksjon med fornybar energi og økt tilgang på tømmer kan gi ett bedre klima!
Redigert 07.09.2022 kl 22:33 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
07.09.2022 kl 22:35 3089

Norske Skog kan jo tenke på ett 3 mill tonn anlegg, he he.
P.Eksperten
10.10.2022 kl 08:18 2926

Nå er det ytterligerer to bedrifter, Pixelle og Willamette i USA som kommer til å åpne trykkpapirmaskiner. Riktignok er det mindre maskiner, men det kan nå føre til kamp om råvarene, jomfrufiber og returfiber dersom denne trenden fortsetter. Kartong og hygeinepapir vokser så lenge det er befolknings og økonomisk vekst. Når det gjelder jomfrufiber så kan en nok bruke både kort og langfiber i disse papirene avhengig hva slags kvalitet en vil ha. Skjer den samme trenden innen avispapir så kan det bli statussymbol å gå med en opprullet avis i armhulen med de prisene som kan komme til å materialisere seg da.
P.Eksperten
06.01.2023 kl 08:48 2665

Det er tydeligvis flere som har oppdaget konsekvensen av utvaskingen av returfiber ved resirkulering. Leste nylig en artikkel, husker ikke hvilken nettside jeg fant den på, hvor artikkelforfatteren gjentok rykter vedkommende hadde kommet over fra investorgrupperinger utenom treforedlingsindustrien. Følgende var: store investorer hadde/har planer om å bygge gigantiske fabrikker som kan gjøre om returkartong/papir til resirkulert papirmasse og selge det bla. annet til Kina som i dag har importforbud på vanlig balet kartong/papir. I dag så er det flere firmaer som har etablert fabrikker i regionen som gjør om returmateriell til resirkulert papirmasse. Disse fabrikkene er i størrelsesorden 800000 TPa. Disse nye investorene har planer om anlegg fra 3,6 – 5,0 mill TPa. Planen deres er å legge inn en viss avanse og ettersom returfiber blir vasket ut så vil de bruke stigende priser på returmateriell til å forhandle frem økte priser på ferdigproduktet, resirkulert papirmasse. Nå virker dette lite plausibelt ettersom det kan føre til prispress nedover for ferdigproduktet og økte kostnader for råvaren. Nå er vel det også en del av planen, å bruke økte kostnader som «unnskyldning» for å øke prisen. Er det Private Equity selskaper som har planer om dette må en regne med mye gjeld som vil kreve mye volum dersom en vil ha en positiv EBIT linje. Nå det er sagt så går Kinesisk papp/papirproduksjon på ca 60% av utnyttelsen så det kan bli behov for mye materiell om dette absorberes.
P.Eksperten
10.01.2023 kl 08:30 2519

Til ovennevnte innlegg. Mulig disse PE fondene spekulerer i kraftig oppgang for jomfrufiber? Idag så prises resirkulert papirmasse til 400-600 dollar tonnet. Langfibret papirmasse prises opptil 3 ganger så mye. Nå må det noe jomfrufiber til ettersom ikke alle produkter kan pakkes inn i returfiber fordi noe av det kan være "forurenset". Spesielt endel næringsmidler. Noe har også med styrken i kartongen/papiret å gjøre. I enkelte regioner av Verden oppleves det nå mangel på tilgjengelig trær (nåletrær) som kan brukes til å produsere jomfrufiber, samt at endel sagbruk stenger ned pga lave priser på sine produkter. Noe som igjen gir mindre flis til papirmasse.Om ikke disse gigantfabrikkene produserer resirkulert papirmasse til næringsmidler så kan det gå til toalettpapir. Noe som er iferd med å bli veldig dyrt nå. Så de kan ha noe for seg.
P.Eksperten
12.01.2023 kl 08:29 2377

Igår kom det melding om at det Kanadiske papirmasse selskapet Canfor Pulp and paper legger ned ett annlegg som produserer 280000 tonn langfibermasse i året på grunn av mangel på innsatsvarer som tømmer. Det er alvorlig. Kinesiske myndigheter har innført forbud mot innførsel av returfiber siden 2019 og det har ført til at stadig innenlandsk resirkulering har gjort kvaliteten på produktene dårligere. Nå har de gitt tollfrihet på visse papptyper og resirkulert masse for å prøve å bedre kvaliteten noe. Kommer det mindre tilgang på jomfrufiber så kan det føre til dårligere kvalitet på forpakninger i resten av Verden også. For ikke å snakke om hvilke prisnivåer returfiber kan legge seg på ettersom det blir mindre av den pga noe utvasking. Formålet med denne tråden er at noen må sette igang med å reise mere skog eller så blir det en krise for visse varer.
Redigert 12.01.2023 kl 09:13 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
19.01.2023 kl 18:37 2232

Nå kom det melding om at papirmasseprodusenten Mercer Intl stenger masseproduksjon i Kanada i 3 uker grunnet mangel på tømmer. Kanada med sine tidligere store skoger, hvor Skandinaviere for 100 - 120 år siden dro for å jobbe i skogen når det ikke var arbeid hjemme. Nå ser en konsekvensen av å «spare» skog. Allikevel så ser en at futuresprisen for langfiber masse er i backwardation, altså en forventer lavere priser fremover. Mere masse? Derimot er futtene for retufiber i contango, økende priser fremover. Kan begripe det når en vet at mange treforedlingsbedrifter i Nord- Amerika og Europa konverterer tidligere papirfabrikker til kartongfabrikker basert på returfiber. Vår hjemlige Norske Skog ASA gjør også det. Kommer all denne kapasiteten oppe og går og Verden kommer ut av resesjon og ingen eller svært lite masse fra jomfrufiber kommer ut så kan det bli en ekstrem oppgang i prisen på returfiber. Kanskje så kraftig at myndighetene i flere land kan komme til å sette i gang store skogreisningprosjekter på bekostning av statssubsidiert landbruk og åpner for er tollfri import og/eller legger til rette for grøder som kaster mer av seg pr Hektar. Time will show.
Redigert 19.01.2023 kl 18:39 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
03.02.2023 kl 00:53 2020

Opal Australian industry vurderer å stenge ned produksjonen av 400000 tonn trykkpapir basert på ferskfiber (tømmer). Årsaken skal være mangel på tømmer. Trist, blir mindre materiell som kan gå til resirkulering
P.Eksperten
03.02.2023 kl 08:16 1932

Papirmasseprodusenten Rottneros kom med årsresultat nå nylig. Resultatet over året var bra med kraftig omsetningsøkning pga høyere priser. 4 kvartalet ble noe spesielt. EBIT resultatet ramlet til 1 mill av en omsetning på ca 730 mill.Selskapet legger ansvaret på høyere råvarekostnader som kjemikalier og vedråvare, samt noe lavere massepriser. Masseprisen kan ikke være den viktigste årsaken. De sank med 70 dollar fra 1490 dollar pr tonn til 1420 dollar pr tonn som fortsatt er på svært, svært høye historiske nivåer. Så da må det være innsatsfaktorene. Uansett, dersom slike lave marginer er representative for masseselskaper som produserer masse av langfiber så er det neppe incentiver for kapasitetsutbygging. Det gjør de vel neppe uansett om de ikke får tak i tømmer. Da slår vel profittdynamikken inn? Rottneros hadde EBIT marginer på 20%+ i 2019 da masseprisen lå på 1000 – 1200 dollar tonnet. Om masseprisen stiger nå til 1800 – 2000 dollar tonnet pga fortsatt noe etterspørselsvekst og med marginer på 20- 25% og samme produksjonsvolum blir fortjenesten for selskapet på ett helt annet nivå. Nå bør en ikke ønske seg ett slikt ett scenario ettersom mye av slik masse går til tørkepapir og toalettpapir som ikke kan resirkuleres på «vanlig» måte, havner på åkeren eller i havet og blir dermed markant dyrere. Tradisjonelt returfiber blir også dyrere om tilgangen på ferskfiber siner ned.
Redigert 03.02.2023 kl 08:18 Du må logge inn for å svare
P.Eksperten
05.02.2023 kl 17:23 1853

Ifølge Fastmarket så økte eksporten av resirkulert papirmasse med ca 20% ut fra USA de første 11 månedene av 2022 sammenlignet med året før. Volumene var riktignok fortsatt små, 454000 tonn, men det peker mot økende etterspørsel og vekst. Prismessig så kan resirkmasse være en trussel for jomfrufiber på kort sikt, men ikke på lang sikt da det kreves mer ferskfiber for å ha noe å resirkulere. Futuresprisen på langfibret masse (jomfrufiber) peker nedover for så å peke oppover. Mulig aktører priser inn tømmerangel. Futtene for returfiber peker oppover allrede nå (22% opp). Dersom prisen på returfiber stiger mye og det blir økte kostnader for de som bruker returfiber så vil nok det bli veltet over på kundene. Om ett selskap har 5% EBIT margin på pris X og økte kostnader fører til at en må øke prisen med 40% til pris Y og EBIT margin synker til 3,5- 4% så kan selskapet tjene omtrent like mye eller mer. Derfor tror jeg at det ikke bare er rykter om at slike gigantanlegg for produksjon av resirkulert papirmasse som nevnt lengre opp kommer. De kommer
P.Eksperten
01.03.2023 kl 16:52 1627

Kanadiske Canfor Pulp products kom med ett svært dårlig årsresultat nå. Endel skyldes ekstraordinære avskrivninger, men mye skyldtes høyere priser på tømmer pga lite tilgang. Det virket så dårlig at jeg tviler på at det komme noe ny papirmassekapasitet fra Kanada på lang, lang tid. Mulig det kan komme noe ny kortfibermasse fra Sør - Amerika eller Afrika, men det er ikke sikkert det kan dekke den organiske etterspørselsveksten. Da blir det vel til at etterspørseltrøkket øker på produkter basert på returfiber. Når vi vet hvordan det fungerer så kan det komme til å oppstå mangel der også. Hvor produsentene må lempe over kostnader på kundene. Vil også tilføye adg tømmermangel, nå har Kanadiske og Amerikanske myndigheter/organisasjoner startet med en del skogreisningsprosjekter. Paradokset er at nå stiger aksjekursen på produsenter av langfibretpapirmasse. Investorene regner vel med at uten noe kapasitetsøkninger så vil det bli en høy EBIT - margin på den kapasiteten som eksisterer og prisinivået som kommer.
P.Eksperten
01.03.2023 kl 16:57 1609

Latvian Forest har også fått en forespørsel om å selge store deler av "innmaten", altså skogstilganger i Baltikum. Noen vet hvilken vei vinden blåser.
P.Eksperten
04.06.2023 kl 19:05 914

For litt siden gikk det ett program på fjernsyn som viste Statsminister Støhre på skogplanting. En hyggelig og humoristisk undertone, men alvoret kan komme. Legger ved en link til ett papp og papir prosjekt i India som skulle ha en kapasitet på ca 5 mill tonn. Prosjektet ble senere skrinlagt. Nå er ett slikt anlegg allikevel kommet på tegnebrettet. Det kan bety at dersom det blir en "brennende" høykonjunktur innen f.eks papp så kan, ikke bare ett, men flere slike prosjekt med samme kapasitet poppe opp rundt omkring i Verden. Dette anlegget skulle basere seg på jomfrufiber, men en må regne med at smarte hoder kan få frem slike anlegg basert på returfiber også, kanskje enda større. De nasjonene som bygger opp skogsresurser kan få en valuta som er like sterk som Petrodollar. For ikke snakke om å gå inn i skogeiendomselskaper. Les og tenk etter:
https://packagingsouthasia.com/type-of-article/industry-news/indonesias-app-to-invest-us-3-5-billion-in-andhra-pradesh/