Berlin starter tvangsovertagelse av utleieboliger (bolighaier)

SomSa
27.09.2021 kl 14:33 782


Velgerne i Berlin har stemt ja til et kontroversielt forslag om å ekspropriere store boligselskaper. Det skjer samme dag som Heimstaden Bostad kunngjorde enormt oppkjøp blant annet i Berlin.

https://e24.no/naeringsliv/i/oW76om/berlin-stemte-for-tvangsovertagelse-av-utleieboliger
Pitti
27.09.2021 kl 23:50 689

Var jo bare en avstemming. poltikker trenger ikke forholde seg til dette. Utfordringen blir jo å lage et lov som vil går gjennom høyeste rett i Tyskland og muligens EU... Blir en lang prosess, så ikke fare foreløpig.
Byzantin
28.09.2021 kl 18:34 557

Nei, dette blir det neppe noe av. Berlin er fremdeles avhengig av massive overføringer fra de rike delstatene, og er for fattig til å bruker milliarder på tilbakekjøp av eiendommer till dagens markedspris, for en stor del de samme eiendommene som på 2000-tallet ble solgt billig fra det offentlige til private investorer. Den gang lå byen fremdeles med brukket nakke etter muren og DDR, folketallet hadde gått ned i løpet av 90-tallet og eiendomsprisene var latterlig lave.
I dag er Berlin tilbake på scenen, tilflyttingen har vært stor. Overskudd av boliger har snudd til stor boligmanger (sterkt stigende priser for både kjøp og leie). Da må man kunne se det meningsløse i å bruke enorme summer på en strategi som ikke skaper et eneste nytt hjem: tilbakekjøp av eksisterende, bebodde boliger i stedet for å bygge nye. Det er nesten fristende å si, forhåpentligvis uten det virker respektløst: at antikapitalisme og anti-privateiendom er så sterkt forankret i det Berliniske mind-settet at det hos mange fører til en kognitiv blokkering.
Redigert 28.09.2021 kl 19:04 Du må logge inn for å svare