Maler Hareide seg inn i et hjørne?

even25
28.10.2018 kl 13:04 466

Hareide løper ut i dødens posisjon nå. Om han skulle vinne kampen om KrFs retningsvalg, begynner den virkelige dragkampen. På vei over blokkgrensen har Hareide brent gamle broer, det er ingen vei tilbake. Når partilederne fra Ap, Sp og KrF eventuelt skal snekre en ny regjeringsplattform, har derfor Hareide gitt Støre bortimot hele kortstokken. Dette er Hareides prosjekt; det er han som må lykkes, og som har alt å tape.

Ikke bare må han overbevise det største mindretallet, altså sine tilhengere, om at den fremforhandlede regjeringsplattformen viser at den var verdt å risikere partikløyving for. Men han må også overbevise flertallet av sine tillitsvalgte, både som ville forbli i opposisjon og de som ville i seng med Erna, om at resultatet av forhandlingene med Støre og Vedum tross alt er så godt at de fortsatt vil stå på for KrF. Og selvfølgelig også at borgerlige KrF-velgere ikke rømmer partiet om tre år - et parti som allerede nå balanserer på sperregrensen.
Det er dessuten trangt om saligheten på rød-grønn side. Med KrF blir de seks partier som skal kjempe om velgernes gunst.

Støre, og i særdeleshet Vedum, kan bare lene seg tilbake. Vel vil Støre veldig gjerne danne regjering, men dette er i utgangspunktet ikke hans prosjekt. Tidspunktet er ikke en gang særlig godt. Regjeringen er populær, landet går så det griner, men intet varer jo evig.

Men når Hareide spanderer og serverer, blir Støres viktigste oppgave å begrense KrFs innflytelse, spesielt i verdispørsmål, slik at partiets venstreside ikke lekker enda mer til SV.
Og blir det ingen regjering med Ap, Sp og KrF har jo Hareide virkelig lagt egget.

Kort oppsummert: Hareide kan vinne det pågående slaget, men kan han unngå å tape krigen? Ser vi begynnelsen på slutten for Kristelig Folkeparti? Tror det.
Redigert 28.10.2018 kl 13:51 Du må logge inn for å svare
kokkohill
28.10.2018 kl 13:19 460

Krf har bare denne perioden igjen, så er det slutt . For dette gissel taker partiet som har holdt dette landet i ett kvlmende grep i årtier...
Slettet bruker
28.10.2018 kl 13:19 459

Hareides plan vil gå opp i røyk - helt uavhengig av resultatet fra landsmøtet 2. november.
De har undervurdert noe.
Nattevakt1
28.10.2018 kl 13:21 455

KRF må få inn noen seirer i en eventuell regjering med Støre. Det vil føre til videre vekst av fløypartiene SV, MDG og Rødt. Ingen tvil. Det vil gi mer makt til radikale sosialisme, noe som vil rive et mer moderat parti som Ap i filler da det tradisjonelt ikke har måtte ta den debatten der noe særlig seriøst. Jo mer Ap vil dra til venstre for å beholde tidligere velgere, jo mer kan og vil SV og Rødt dra videre mot venstre ekstremismen. Dette vil medføre at moderate Ap velgere vil sannsynlig gå til Høyre. De har virkelig har posisjonert både retorikk og politikk som passer ap-velgere som jeg klarere å se. Høyre er som er ap-light. Høyre kan nesten bare sitte stille i båten og velge ut noen få populære punkter for å få ap under både 20 og 15% sammen med SV og Rødt, samt MDG.

MIn spådom er SV og Rødt rundt 10% når denne prosessen er ferdig. Krf tror jeg havner under sperregrensen. Hvorfor skal noen ap-folk stemme Krf? De har kliss lik politikk, men ulike grunnlag for sine verdier. Dette er samme politikk som vi ser i resten av Europa. Sentrum forsvinner, og ytterkantene styrker seg. Frp med ny og klar leder med mer populisme, mer patriotisme og mer fokus på innvandring vil også gi økt oppslutning tror jeg. Men, norsk politikk skjer ting så tregt at Siv sitter vel trygt i tre år til.

Krf er ferdig uansett hva de gjør tror jeg. Om de går til venstre eller høyre. Dette er krampetrekninger fra et døende parti.
Sotah
28.10.2018 kl 13:21 453

Det ble vel sagt at de først skulle sondere muligheten for samarbeid med AP? Underforstått at de fremdeles har ryggen fri, sånn jeg tolker det. Kanskje Erna byr på mer restriktiv alkohol, abort- og homopolitiske prosjekter eller noe.
Slettet bruker
28.10.2018 kl 13:35 447

Er nok noe helt annet som vil spolere Hareides planer.
Men først skal de få steke litt i sin egen splittelse.
Slettet bruker
28.10.2018 kl 14:12 426

En Hareide/AP-regjering inn mot neste valg kan være akkurat det Frp trenger slik at de kan være seg selv og ikke vaffelhjernet av Erna.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ykmMe/fremskrittspartiet-stoerst-i-ny-meningsmaaling
OPP, OPP, OPP: Siv Jensen leder landets største parti, ifølge en ny meningsmåling. Foto: SCANPIX
Fremskrittspartiet størst i ny meningsmåling
Fremskrittspartiet bykser fram 6,4 prosentpoeng og er nå landets største parti med en oppslutning på 30,9 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og havner på 28,4 prosent i meningsmålingen Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i mars.

- Dette er en veldig hyggelig måling. Det er opplagt at vi har fått en gevinst på hijabdebatten og den siste tids kaos og rot i regjeringen, sier Frp-formann Siv Jensen.

Publisert:18.03.09 06:03


Redigert 28.10.2018 kl 14:14 Du må logge inn for å svare
even25
28.10.2018 kl 14:34 418

Skulle Hareide få partiet med seg ved denne korsveien, men ikke greie å danne regjering med Ap og Sp, har han skapt stor ståhei for langt mindre enn ingenting. Da er han ferdig.
Slettet bruker
28.10.2018 kl 15:23 399

Med hemmelig avstemning, røde småfylker (ex. Finnmark vs Rogaland) teller mangedobbelt (ca 6.5) pr velger, hele prosessen så blir det bråk om Hareide skulle vinne frem.