NEL, grønne aksjer og dot com boblen. Står vi foran et krakk?

Spanstind
NEL 16.11.2021 kl 12:46 19059

Såkalte grønne aksjer har steget noe enormt. Felles for de fleste er at de har lite eller ingen inntekter, negative resultater og skyhøy verdsetting. For oss som husker dot com boblen, var det også tilfelle med dot com aksjer. Pets.com hadde røde tall, men gikk på børs med en veldig høy verdsetting. Andre dot com selskaper som mp3.com og Opticom tilsvarende.

Grønne aksjer er som dot com boblen. Noen av de mest ekstreme tilfellene er Tesla som er verd mer enn de ni største bilselskapene i verden. For fem år siden lå Elon Musk og sov på sofaen i fabrikken og lurte på om han gikk konkurs. Nå er han verdens rikeste mann. Rivian som ikke har inntekter gikk på børs nylig og har en høyere verdi enn GM og Ford. I Norge har vi selskaper som NEL, Quantafuel, Everfuel, Hydrogenpro og mange andre som er bobler.

Her kommer det et krakk. Det er jeg sikker på. Spørsmålet er ikke om det kommer et krakk i disse aksjene, spørsmålet er når. Det kan godt hende det kommer nå med Elon Musk sitt salg av Tesla aksjer. Flaggskipet Tesla kan dra de andre grønne bobleaksjene kraftig ned.
Redigert 16.11.2021 kl 14:12 Du må logge inn for å svare
Seriøs
20.01.2022 kl 12:45 1185

Nei. Men Value investor er flink å sette ord på hvordan de ulike hydrogen fargene kan benyttes.

Gratulerer til litt trøkk i dag.
Kane
20.01.2022 kl 12:59 1158

Ja du fikk litt fri i dag. Travelt i går. 😉
Value Investor
20.01.2022 kl 17:17 1074

Det jeg mener med at elektrifisering kun løser lokale problem er at vårt problem først og fremst er kullkraft (33% effektivt), dernest bensin (33% effektiv), dernest diesel (37%), dernest naturgass (55%), så kommer batterdrevet el-motor (75%)

I tillegg finnes det teknologier som varmepumper som reduserer energibehov ved oppvarming med en faktor på minst 2

Poenget er at ting skal bli mer effektive.

Det verst tenkelig eksempel på effektivitet er en hydrogendrevet bil hvor strømmen til elektrolysøren tas fra det europeiske nettet, da snakker vi rundt 9% effektivitet.

Men det er jo håpløst med elbiler også, de er 75% effektive, og tar strømmen fra et kullkraftverk som er 33% effektivt. Det er altså bedre å kjøre videre på diesel eller bensin.

Det som må til er enten mer gass, som gir en grei gevinst, eller mer atomkraft/fornybar kraft.

Når man har rikelig av det, da kan man begynne å tenke på å elektrifisere ting og tang.

Per dato er miksen i europa

Energy mix for the European Union 2019

Solid fossil fuels (kull) 12,7%
Total petroleum products (bensin diesel) 36,3%
Natural gas 22,3%
Nuclear energy 13,1%
Renewable energy 15,5%
Other 0,1%

Som man ser er det et stykke igjen til kull er null. Etter det er det litt hips om haps hva man gjør, man kan enten øke elektrifisering eller redusere naturgass, begge deler gir like mye nytte. Til sist skal man ende opp med alt fornybart. Per nå er det viktigste å bli kvitt kullet, og da er det null poeng med elektrifisering, og null poeng med grønt hydrogen. Blått hydrogen nå har jeg ikke regnet på, får ta det senere.