LAKSEPRISEN STIGER KRAFTIG


Lakseprodusentene har all grunn til å feire helgen litt ekstra, med en laksepris som er rundt årets høyeste.

Det skriver Intrafish fredag.

- Prisene er betydelig opp - vi snakker fort om 8-10 kr/kg opp fra forrige fredag, sier en eksportør.

Han melder om god etterspørsel før jul.

- Markedet er utrolig sterkt. Det ser ikke ut som at omikron-viruset klarer å knekke det, sier han.

https://www.intrafish.no/priser/lakseprisen-stiger-svart-kraftig-markedet-er-utrolig-sterkt/2-1-1120718

Redigert 10.12.2021 kl 15:44 Du må logge inn for å svare
milk
16.06.2022 kl 19:06 920

mofs" du overrasker! På en positiv måte vell å merke. Ikke alle hadde giddet å bruke så mye tid på dette forumet i denne sektoren. Meg inkludert ;-) Men takk skal du fan meg ha.... :-) Resesjonen er et faktum. Men hvor dyp å langvarig den blir, vet vel ingen. ... Kostnadene i sektoren stiger på alle innsatsfaktorer. Det er et faktum. Markedet er fullstendig klar over dette å frykter en svakere bunnlinje generelt blant selskapene. Stigende kostnader å kunder som får økene press på privat økonomi er ikke en heldig "kombo" Jeg velger uansett å sitte stille i båten. Vi så samme signalene om et fallende marked (bear) ved Brexit. Min tro på sektoren innen fiske havbruk er sterk. Norge er i front på opprett.. Selv om resesjonen slår til for fult, vil mine selskap betale gode utbytter :-D En viktig detalje å ta med seg........
mofs
16.06.2022 kl 22:02 875

Du og jeg har samme markedssyn Milk og har samme playbook for hvordan vi spiller ut korta våre i nedgangssyklusen: stikkordene er solide balanser, dividender og staying power (kvalitet med andre ord). Jeg tror også vi har fått Ibyx til å slutte med å plystre forbi kirkegården, og at han har blitt mer skeptisk til falske profeter som eksempelvis spår LSG i 90 om noen få uker. Som du nevner; kostnadsnivået vil bli et økende problem for marginene også i laksenæringen. CEO i GSF sa det senest i går.

Du spør meg Ibyx hvor mye en destruksjon i etterspørselen vil bringe oljeprisen nedover. Svaret mitt vil ikke virke tilfredsstillende på deg, for jeg har ikke peiling, og jeg må informere deg om at det har ingen andre heller. Som investor vil jeg heller råde deg til å følge enkle heuristikker, snarere enn å kludre ting til med kompliserte modeller. Du kommer ikke til å tjene noe på å leke Jarand Rystad. I resesjoner går oljeprisen ned og big oil gjør det dårligere - punktum finale. Når FED setter opp renta, får børsen hikke, og når renta settes ned, tar markedet seiersrunde. "Don*t fight the FED", sies det Verden trenger ikke å være mer komplisert enn som så. I dag handles Wall Street med en uttalt resesjonsfrykt, og det virker ikke som olja gjør det spesielt bra: Chevron er ned 6 % i skrivende stund -i kke noen styrkebeskjed. Kanskje også et svar på spørsmålet ditt tidligere om ikke det meste er priset inn allerede. Hmmm, tvilsomt!

Så spør du om olja bør shortes. Ja, kanskje ikke så dumt, når du ser på tapen i markedet. Råvarer samlet sett har nå brutt ut av sin oppgangstrend og såvidt begynt å vende sørover. Problemet med shorting er riktignok at markedet kan være irrasjonelt lenger enn du tror. Se bare på Sisseners shorting av Tesla. Han shortet nesten hele veien opp, og når Tesla begynte å vende sørover, tok han shorten av. Så ja, det er sannsynlig at oljeprisen bryter sammen i en resesjon, men som sagt tidligere. Det er ikke sikkert at det blir en kollaps. Det som holder meg oppe om natten, er at vi får en stagflatorisk resesjon, hvor aksjemarkedet og realøkonomien faller, mens prisen på råvarer fortsetter å holde seg relativt høyt. Sjansen for at dette skjer, er fortsatt etter min mening relativt høy. Bare se på hva som skjedde med prisen på naturgass i dag. Opp 20 % fordi Gazprom skrur igjen trykket i krana littegrann. Så dette viser hvor skjør situasjonen er.

Bottom line: ingen vet hvordan dette vil gå. I løpet av høsten får vi forhåpentlig litt klarere knagger å henge ting på. Nå er alt veldig usikkert, noe som ikke er bra for markedet. Det er helt umulig å vite hva inntjening og kapitalkostnader kommer til å være et år fra nå. Vi har derfor lite å regne på, lite å handle på. Markedet skal derfor samlet sett nedover inntil vi får klarhet.
ibyx
16.06.2022 kl 23:19 838

Takk igjen for lang svar. Jeg er glad for at du ikke har peiling på hvor mye destruksjon i etterspørselen etter olje vil bringe prisen ned. Men samtidig kommer du med noen hint da! :-)
Foreløpig tenker jeg at fall i oljeprisen er «etter gammel vane». Som på vanlig måte senker oljerelatert (og mere til på OSE). Problemet tenker jeg, er at oljeprisen ikke kan bli så mye lavere på kort sikt. Til det er det rett og slett for lite av dem hører vi ekspertene si. Det hadde jo løst manges økonomisk drevne energiproblem. Men det vi kan se er at pessimismen likevel vil kunne senke aksjekursen selv i Equinor på stigende priser? Men slik absurditet har begrenset nedside vil jeg tro. Dessuten vil det drive flere kjøpere til disse alene pga kommende utbytter! Så etterspørselsvikten må bli *reell*, ikke bare «frykt og pessimismedrevet» og av betydelig omfang.
Exxon falt 3,69% idag.
En fersk kommentar om denne fra idag som kommer innom noen av disse problemstillingene.
Jeg tenker at litt som i laks, med vedvarende høye priser, så vil det etterhvert sprike mer mellom selskap i de respektive segmenter.
https://www.tipranks.com/news/article/exxon-mobil-stock-wall-street-sees-further-upside-heres-why?mod=mw_quote_news


mofs
17.06.2022 kl 00:50 800

Det er svaret ditt som gjør meg så skremt. Jeg er også redd for at den kommende resesjonen ikke vil bringe inflasjonen nedover på en meningsfull måte. Da får vi til slutt et Volcker-moment, hvor renta må settes opp så mye at det totalt smadrer økonomien.

https://www.youtube.com/watch?v=NpwdcmjBgNA
ibyx
21.06.2022 kl 15:07 618

Hvorfor så «grusomt» idag da?
Andre mer enn GSF da.
«Kvalitessalmar» ned nesten 5%.
Redigert 21.06.2022 kl 15:13 Du må logge inn for å svare
ibyx
21.06.2022 kl 15:37 578

Gamle data. Prisen har storst sett ligget under 100 i våres. Et par uker over. Stort sett rundt 95. Så dette er ikke «årsaken». SSB for forrige uke kommer imorgen. Her: https://www.ssb.no/utenriksokonomi/utenrikshandel/statistikk/eksport-av-laks
Siden tråden har ticker GSF er jo innsidehandelen nå i forkant av Q2 godt nytt. Og med god grunn tenker jeg.
Savner markedsoppdatering som for en ukes tid siden forrige år. Men innsidekjøpet får gi en pekepinn inntil Q2 neste måned!
ibyx
23.06.2022 kl 09:51 334

Fornyede lisenser i BC.
https://newsweb.oslobors.no/message/565603

Dårlig timing på innsidekjøp for 2 dager siden, 143,3 NOK

Richter
23.06.2022 kl 10:32 317

Ledelsen tenker mer enn 2 dager frem og tilbake;-)
ibyx
23.06.2022 kl 10:57 301

Ja. Selvsagt. Omtrent som luringene som gir bort aksjer i NRS til 243,50 når avtalen er 265,18!
Lakseprisene har ligget ganske stabilt stort sett i overkant av 95kroner i våres.
Analytikerne nedjusterer på autopilot, rett nok fortsatt på et bra nivå med et *mulig* fall til 75 kr kg i september for så å stige igjen.
Mye kan vel tyde på at de kan bomme litt på det i år?
Uansett så prises lakseaksjer *allerede* under prisen for et år siden.
Med markedets formidable evne til å skue framover så er da dette kjøpstidspunktet!
😂
Richter
23.06.2022 kl 12:34 264

Grieg Seafood

"Vi forventer et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat for andre kvartal på 754 millioner kroner, 14 prosent over konsensus", skriver meglerhuset".
ibyx
23.06.2022 kl 14:43 225

Vi får bare ikke håpe forventningene blir *for* høye da..
Vi vet jo hvordan det går.
Da blir noen *veldig* skuffet!