Inflasjonsspøkelset

Redcloud
1930 20.12.2021 kl 13:36 843

Er det pandemien eller det grønne skiftet som kommer til å forårsake skyhøy inflasjon? Kan disse to tingene i sum få kapitalismen til å rakne eller er de globale systemene slik innrettet at vi ikke kan få storstilt depresjon som på 1930 tallet?
Slettet bruker
20.12.2021 kl 13:42 831

Inflasjonen er allerede på vei. Strømprisene kombinert med Corona vil lamme Norge helt. Bare å vente på at smellet kommer nå!

Glad jeg ikke har mye gjeld og at den gjelden jeg har har fastrente. Jeg er tilpasningsdyktig så jeg vet å overleve men det er nok mange som vil slite maksimalt fremover.
all4one
20.12.2021 kl 16:02 767

Trehodet troll: rente, energi og inflasjon.
Folk merker allerede at de får dårligere råd. Strømprisen i sør er opp 970% på et døgn. Snakket med en på jobben. Singel, 4000 i strøm på en mnd. Ingen mulighet til å fyre.
En kombinert konsekvens av politisk ærgjerrighet og strømprodusenters griskhet. Internasjonale verv og fin årsrapport. Husker noe rødgrønt om Europas grønne batteri.

Inflasjonen kommer av lavterskel pengeteykking for å bevare verdiene til banker og boligeiere. Pengemengden stiger, men lånet må betales en gang. Spark boksen...

Husk at de fleste i Norge eier bolig, men for dem som eier mange bygg er det spesielt fint om verken bedrifter eller privatpersoner går konkurs. Da fortsetter prisøkningen på bygningsmasse.
Noe som er fint for bilforhandlere og andre selgere av konsumvarer.
Stagnerer prisene som følge av økte livsoppholdsutgifter er reise, kultur/restaurant og fornyelse av bil noe som nedprioriteres.
Nå hindrer myndighetene en omstilling som vanligvis ville skjedd.

Mest sannsynligvis mange som sliter når regninga skal gjøres opp i mars-april. De skylder på flaskehalser i shipping, men hva med økte råvarepriser og produksjonskostnader som følge av økt strømpris og vanskelig å få tak i folk?
Samtidig som staten gir bedriftseiere penger for å holde på folka og betale huseieren.

På våren får vi et vist inntrykk av husholdsningsøkonomien til folk flest. 4/10 sliter vist under tyngen av strømprisene allerede.
Les om kollegaen min over. Strømregningen blir sikkert dyrere nå i desember med den kulden som er mld.

De rødgrønne er litt strengere enn blå, men det er fremdeles ikke for folk flest.
Tap sosialiseres og gevinst vil privatiseres da de protesterer og syter over at de ikke har klart å legge opp til dårlige år når det har vært gode. En mulig åsak: formuesskatt og skatteplanlegging. Hele tiden ha mye lån for å slippe formuesskatt. Slike folk gikk konk når verden ikke tok bedre vare på dem enn Ola nordmann med forholdsvis sunn husholdningsøkonomi.

Politiske vedtak er rigget kapital- og gårdeiere.
Middel- og arbeiderklassen taper i hele den vestlige verden.
Kina også.
Og vi lar dem fortsette.
Redigert 20.12.2021 kl 16:03 Du må logge inn for å svare
all4one
20.12.2021 kl 16:07 760

Og nei, verken 1930 eller Weimar pga gullstandard. Nå er det kun folks tillit til pengesystemet som holder hjula i gang.

Vet ikke med BTC, men gull- og kobber prisen har en tendens til å trekke nordover når ting er på vei til helvete på børsene.
Nå er oljen ned 5%, mens børsen ikke har sunket 1% engang.
Forstår det ikke.
pengex
20.12.2021 kl 16:52 715

Litt av forskjellen er vel den extreme informasjonsflyten vi har. Man rekke å endre på ting før de skjer.
Hørte om barkebillene i canada lenge før vi fikk explosjon i trevare. Det neste nå er alt som produseres og er avhengig av strøm. Alt bonden gjør nå er blitt dyrere, strøm,diesel, gjødsel osv..
Det smarteste regjeringa kan gjøre nå er å ha en massiv brainstorm på hvor de bør putte penger før ballen som ruller blir for stor.
Akkurat nå pisser de bare i buksa så vi skal holde oss varme. Det hadde vært billigere å kutte utenlandskablene i vinter enn å.ta følgene som kommer senere med lavere bnp og en skyhøy konsumprisindex.
Redigert 20.12.2021 kl 16:57 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
20.12.2021 kl 17:20 678

Lavere bnp, skyhøy kpi, ekstreme lønnsoppgjør hvor begge parter er hardt rammet og ikke vil gi seg, renteoppgang, boligkrakk, arbeidsløshet, osv. Dette er så alvorlig som det er mulig å få det og Norge som land er på vei inn i et mørke vi aldri vil komme oss ut fra. Det eneste som vil hjelpe er å fjerne eksporten! Jo før jo bedre!
undrende
20.12.2021 kl 17:29 652

Fatter ikke hva politikerne tenker på jeg.
Dette vil jo lett føre til utflagging av industri, spesielt utenlands eid, og det er vel en rekke utenlandske eiere i norsk industri, men arbeidsplassene er jo her.
Og matvarepriser er jo nødt til å skyte i taket med de energi, drivstoff og gjødselpriser vi har nå. Og husholdningene får mye mindre og rutte med, noe må de kutte ut.
Andre går konk, boligpriser blir berørt, osv Dette er bare toppen på isfjellet, og det fordi staten skal dra inn ekstra milliarder på å følge strøm markedet i EU. For noen tullinger.