Scatec - prosjekter med oppstart 2022-2023


Det lagger noe for prosjektene til Scatec, men det ser ut som at de to neste årene blir det stor aktivitet. Dagens prising av aksjen tilsvarer hva som allerede er oppe og går av vann, vind og sol, men det er selvfølgelig en landrisiko som trekker ned. Har listet opp hva jeg har fått med meg som sannsynligvis starter opp av prosjekter i løpet av de to neste årene. Totalt utgjør dette over 3800 MW anlegg i produksjon, mer enn en dobling.

Fortsatt har Scatec krav om en avkastning på 12-16 % for å sette igang prosjekter.


Sukkur, Pakistan, solar 150 MW. Diskusjon rundt avklaring landegrenser har satt Sukkur på vent, men regner med at oppstart kommer vår 2022.

Leshoto, solar 20 MW. PPA er skrevet under med myndighetene november 2021. Finansiering ikke avklart. Byggestart H1 2023 eller tidligere.

Kenhardt, Sør-Afrika, solar & batteri 540 MW. Financial close forventet i slutten av januar. Byggestart 2022.

Egypt, solar til ammoniakk-fabrikk, 100 MW. Fertiglobe og myndighetene i Egypt vil ha fabrikken klar i løpet av 2022. Alt tyder på rask byggestart. Dette anlegget er det første av mange som bygges for å produsere grønn ammoniakk. Amoniakk brukes til produksjon av gjødsel og noe plast, og kan også brukes for transport av hydrogen på en sikker måte. Innen ikke for mange år er det mye transport (båt, lastebil, biler) som går på hydrogen.

Ruzizi III, Burundi, Kongo og Rwanda, hydro 206 MW. Oppstart bygging 2023. Det er beregnet 56 måneders byggetid. Jv med Norfund

Sør-Afrika, REIPPP runde 5, solar 273 MW. Finansiering bør være på plass i løpet av 2022, og senest byggestart H2 2022 eller H1 2023.

Release, Kamerun og Tsjad og Sør-Afrika, solar & batteri 63,3 MW. Igangsettes 2022.

Tunisia, 360 MW. Tre anlegg på hhv 60 MW, 60 MW og 240 MW. Endelig blitt godkjent i det tunisiske parlamentet desember 2021.

Flytende solanlegg, Filippinene Magat dam, minst 67 MW. SNAP, jv mellom Scatec og Aboitz. SNAP har tidligere meldt at de skal bygge både flytende solanlegg og batteri. Flytende solanlegg på flere av vannkraftverkene de eier andre steder i verden også.

Irak, 630 MW. Avtalen med Scatec godkjent i det irakiske kabinettet desember 2021. Byggestart i 2023?

Mendubim, Brasil, solpark 530 MW i jv med Equinor. Hydro er blant kjøperne av strøm. Oppstart mars 2022?

India, 900 MW i jv med ACME. I dette prosjektet er det ikke Scatec som står for D&C, og de store inntektene til egenkapitalen uteblir. Prosjektet står på vent til det har kommet avklaring på toll på importerte solcellepanel inn i India.

Andre triggere er flere solparker og vindparker til avsaltingsanlegg planlegges i Egypt. Scatec har vært i dialog med myndighetene i Egypt i sommer for avklaringer rundt behov for nye avsaltningsanlegg drevet av fornybar energi.

Sør-Afrika vedtok i 2021 en ny lov slik at private bedrifter kan inngå avtaler om strømproduksjon fra andre enn Eskom for inntil 100 MW. Til nylig har grensen vært 1 MW. For Scatec gir det gode muligheter for Release-løsningen til flere gruvefirmaer. Mange muligheter i Afrika for solparker til bedrifter, flyplasser, gruver, landsbyer og tettsteder som har svak tilgang på strøm eller sikre strømkilder.

Scatec har høsten 2021 søkt etter ingeniør med fokus på vind i Sør-Afrika. Er det vindprosjekter på gang i Sør-Afrika, eller skal det bygges opp en organisasjon som server Vietnam og Filippinene også? Scatec har avtaler for 4 GW for onshore og offshore vind i Asia.
REIPPPP round 6 er doblet fra 2,6 GW til 5.2 GW.
I utgangspunktet var det 1 GW sol og 1,6 GW vind. Ikke klart om doblingen er jevnt fordelt mellom sol og vind.
Sør-Afrika er et hovedmarked for Scatec. Jeg blir overrasket hvis Scatec ikke vinner et av anbudene.

https://www.pv-magazine.com/2022/07/27/south-africa-to-allocate-5-2-gw-of-renewables-in-sixth-reipppp-round/


ser også at shortene har begynt å dekke inn...

Det fine med scatec er at de har veldig oversiktlig liste over produserende kraftverk. De oppgir MW, eierbrøk, og hvorvidt det er hydro, wind, sol, batteri etc.

Regner vi ut antal MW for scatec sin andel får vi 1730MW som er opperasjonelle, og 608MW under konstruksjon, som da utgjør 30%. Som et grovt estimat ville man da gjette på at cash fra operative kraftverk er 30% større når de står ferdige. Vi kan regne ut antal mw per aksje, og dette er en parameter som definitivt kan sammenlignes med andre strøm-produserende selskaper. Man kunne regne ut watt per krone også for å gjøre det enda enklere. En annen parameter er kwh per aksje.

Utvalgte data jeg har samlet for Q1 er:
Scatec:5.47kwh per akjse
Hydro: 1.32kwh per akjse
Orkla: 0.51kwh per aksje
Equinor: 0.16kwh per aksje
Cloudberry: 0.12kwh per akjse.

Også kan man selvfølgelig gå inn i de enkelte selskapene, se hvorfor produksjonen er som den er, hvor mye de holder på å bygge, når de estimerer ting blir ferdig etc. Cloudberry f.eks. har store sesongvarriasjoner og dobbler straks antal MW i produksjon. Og noen av selskapene oppgit ovenfor er strømproduksjonen slik de gjør på si (Hydro, Orkla og Equinor), men gir likevel et fint bilde på hvor verdifull den biten av selskapene er. (Equinor's strømproduksjon er patetisk)

Desverre er ikke 1gwh like verdifult. Det er avhengig av mange faktorer. En av dem er hva slags kraftverk det er. Jeg ville tippe at 1mw vannkraftverk generelt er mer verdifull en 1mw vind eller sol. Spesielt hvis man kan demme opp. Kombinert med pumpe-muligheter så er vannkraft ekstremt fleksibelt, og kan fungere både som kraftverk og batteri. Veldig avhengig av lokale forhold og detaljer som jeg ikke har oversikt over.

Vind og sol er vel mer lik hverandre i verdi???

Videre, så vet vi at noen av de nye kraftverkene inneholder batteri-kapasitet som gjør de vesentlig mer verdiful enn et rent solkraftverk. Batteri-kapasitet øker selvsagt ikke antal GWH produsert, men det øker verdien. Og da er spørsmålet hvor mye og er det mulig å gjette på hvor mye 1mw (kjent effekt, ukjent størrelse) batteri er verd sammenlignet med 1mw solselle? Kan man finne en generel enkel estimat på hvor mye et batteri av gitt størrelse øker verdien av kraftverket??? Basert på xl-arket scatec delte så kan det virke som om batteri mange dobbler verdien av et kraftverk.JosefK
04.08.2022 kl 01:05 1503


Sammenlign heller med Ørsted. Og i stedet for å se på MW, se heller på bokførte verdier fra det konsoliderte regnskapet.

Om du vil slippe å regne går det også an å finne p/b på nordnet. Og der vil du finne at Scatec er halv pris.


Flott infotråd SCATEC.

Afrika!

Ingen kommentar fra erfarne aksjonærer ved dagens inside salg? Uansett grunnen så lukter det ikke bra imorgen!

Høyst merkverdig at en så sentral mann selger over 60% av beholdningen sin. På vei ut av selskapet håper jeg

Det har også slått meg, enten pensjonerer seg eller skifte jobb men skule de ikke opplyse også hvis man befinner seg i den andre situasjonen?

Han solgte også billig i 2017 over 100' aksjer for 37 kr. Dette var heller ikke ett godt timet salg. Satser på det gjelder også her

Ser han er 62 år
Kan jo hende han trekker seg tilbake. Forventer at Scatec kommer mef en redegjørelse. Her ligger vi nede i gjørma fortsatt også selger han såpass med aksjer. Hvis det ikke har en helt spesiell forklaring så tror han kursen stopper omtrent her

Han trodde vel også det i 2017 ? Den gikk til 400 i 2020-12. Han solgte enda flere den gangen
Redigert 05.08.2022 kl 01:09 Du må logge inn for å svare

Hva kan vi forvente fra Scatec fremover?

Financial close for 273 MW Sør-Afrika H2 2022
Financial close for 20 MW Leshoto H2 2022
Financial close for 100 MW (260 MW sol og vind) hydrogen, Egypt H2 2022
500 MW grønn ammoniakk , Oman. Over til backlog i løpet av høsten? De har fått off-take avtale.
400 MW avsaltningsanlegg, Egypt. MOU inngått.
Ny REIPPPP-runde Sør-Afrika der 5,2 GW med sol og vind skal dekkes. Svaret av budrunden får vi tidligst i oktober.
Det begynner å nærme seg klart for vannkraftbyggingen av Ruzizi 3, 206 MW
I løpet av 2022-2023 bør det komme mer info om Alimit hydro, Filippinene. Dette prosjektet er et 390 MW stort anlegg bestående av hydro og pumpeanlegg.
Flere anlegg grønn ammoniakk, grønn hydrogen og avsalting havvann i Asia/Midtøsten. Det er STORE anlegg som kommer.
Det pågår budrunder i Niger og Elfenbenskysten hvor Scatec er preferred bidder for hhv 50 og 60 MW (sjekk selv på scalingsolar.org)

Noe av det som vil ta lenger tid er solparker på vann (FPV - Floating PV). Scatec har selv mange vannkraftverk som egner seg godt for sol på vann, men teknologien er fortsatt dyr og/eller for lite utprøvd. Det pågår utprøving og forskning på feltet. Scatec har planene klare for minst 67 MW på Magat hydro og de har også prosjektert et 350 MW anlegg i Vietnam.

Av negative nyheter, så har kanskje folk fått med seg at 8,5 MW-anlegget (Release-løsning) de skulle bygge for Torex gold i Mexico fortsatt mangler godkjenning fra myndighetene.
Redigert 05.08.2022 kl 13:23 Du må logge inn for å svare

Fin oversikt det der.

Du glemte vel 360mw i Tunisa som er forventet å settes i konstruksjon i løpet av 2022.

Selv så stusser jeg på en ting, og det er pipeline for P2X.
500mw i Oman og 400mw avsaltningsanlegg i Egypt er vel 900MW tilsammen. Men i q2 presentasjonen (siste side) var det bare 500MW til P2X i pipeline... Er en av disse ikke lagt inn i pipeline enda, eller teller de MW annerleddes enn jeg tror...

Synes ikke det er så veldig negativ det 8.5MW anlegget i Mexico. Det betyr at det KAN legges inn i backlog så snart godkjenning er ok.


Ellers, burde de selge noen release prosjekter til Norge, hvis de klarer å sette de ut raskt nok (ie før vinteren) :p
Redigert 05.08.2022 kl 13:59 Du må logge inn for å svare

Glemte ikke Tunisia, men jeg tror det ikke blir satt igang bygging av prosjektene på en stund. Det er politisk uro i landet. Før bygging blir aktuelt, så tror jeg Scatec må få garantier fra større utviklingsbanker. Det tar tid med garantiene, men garantiene er viktige for å sikre betalingen. Se feks Honduras hvor garsntiene sikrer Scatec sin inntekt.

Takk for svar. Min antagelse var basert på hva scatec selv sa i q1 rapporten. Men det er likevel en formidabbel byggeprossess på gang. :) Både det som er under konstruksjon og det som (kanskje) snart blir det :)

Det kan være at jeg tar feil mht Tunisia. Uansett spennende med nye, store prosjekter i løpet av de neste 2-5 årene innenfor grønn hydrogen, grønn ammoniakk og avsalting.

Det kan godt hende du har rett i forhold til Tunisia også. Ikke første gang et prosjekt blir utsatt av tilsvarende grunner :)

Enig i at de har en god del spennende prosjekter på gang. Hvis det viser seg at avsaltnings prosjekt fungerer, så vil det nok være stort marked for tilsvarende.


https://cleanenergynews.ihsmarkit.com/research-analysis/european-green-ammonia-is-profitable-now-and-will-be-again-aft.html

https://www.ammoniaenergy.org/articles/industry-report-sees-multi-billion-ton-market-for-green-ammonia/

Estimert pris å produsere 1 tonn ammonia: 650$
Dagens pris for 1 tonn ammonia: over 1000$ i europa iallefall.

God butikk selv uten subsidier eller goodwill per dags dato. Men veldig avhengig av gassprisen, da ammonia tradisjonelt produseres ved hjelp av naturgass.

Scatec vokser og vokser på store solanlegg over hele verden. Men de burde også ha et selskap for mindre anlegg som bolighus, blokkbebyggelse og fabrikktak.
De kan opprette et nytt selskap Scatec Mini et eller annet, eller kjøpe et selskap som allerede driver innen dette område. Jeg vil tro Scatec med sine storinnkjøp av paneler oppnår gunstigere priser enn mindre aktører. Tak- og veggmarkedet er i ferd med å eksplodere pga høye el-priser, og behovet for fleksibilitet i el-forsyningen.
JosefK
07.08.2022 kl 23:11 345


Det er jo det Release er til for. En mellomting mellom utility scale og småskala. Etter mitt hode en bedre plass å være enn konkurranseutsatt småskala.