Aluminium-og smelteverkene utkonkurreres med dagens strømpriser

Sailor
30.12.2021 kl 08:25 509

Dagens, og de fremtidig forventede høye strømprisene, kan drive den kraftkrevende industrien mot nedleggelser. Konkurransen de møter fra kinesiske aluminium-og ferrolegeringsverk drevet av enorme kullkraftverk spenner ben under enda mer av vår viktigste eksportindustri, og gjør vesten enda mer avhengig av et hensynsløst Kina.
De norske verkene er verdens reneste forurensningsmessig og drives på fornybar energi. Smelteverkene bygget i sin tid selv ut de kraftverkene de hadde behov for, og som hele landet nå har stor nytte av. At forbruket her i landet skal prises på europeisk nivå er å skyte oss selv i føttene.
Eierne av ca 90% av dagens kraftverk er statlige eller kommunale, og politikere bestemmer utbyttenivået som går rett i offentlige pengekasser, så disse skandaløst høye strømprisene er i realiteten ren beskatning. I tillegg treffer denne skatten ekstremt skjevt; de som har dårligst råd sliter mest !!
Når man da ser at vannmagasinene tappes ned langt under det som tidligere ble ansett som trygge minimumsnivåer, blir skandalen enda større.

Stopp elektrifisering av sokkelen og stopp den enorme eksporten av strøm !
Winter is Here
30.12.2021 kl 09:24 435

"Hydro reduserer produksjonen etter strømprisene"
https://finansavisen.no/nyheter/industri/2021/12/30/7795895/hydro-reduserer-produksjonen-etter-stromprisene-aksjen-faller?internal_source=sistenytt


Strømprisen og denne situasjonen ble diskutert før, men ACER-avtalen ble signert allikevel. Politikerne har litt av ansvaret, men det er folket som er problemet i dette landet da de sover i timen, folket burde reagert på ACER-avtalen før signeringen. For min del er det greit at man betaler mer for strøm (både i form av penger og konkuranseevnen + arbeidsplassene) for at deler av Europa blir grønnere , men man får ikke lov å syte spesielt da denne situasjon ble diskutert før.

Her er punkt 7 fra en artikkel fra 2017:

"Et viktig argument fra fagbevegelsen er frykten for at energisamarbeidet vil føre til dyrere strøm . Frykten er blant annet at ACER skal pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet, som i sin tur vil føre til høyere strømpriser.

Dersom dette skulle skje, vil norsk kraftkrevende industri miste noe av konkurransefortrinnet i form av billig strøm, noe fagbevegelsen frykter vil kunne føre til nedbemanninger. Det er riktig at flere kraftkabler til utlandet vil gi høyere strømregning , men det har ikke noe med ACER å gjøre.

Norsk kraft er billig å produsere, og flere strømkabler gjør det mulig å selge mer av strømmen til utlandet. Dermed blir det mindre vann i de norske magasinene, som igjen fører til høyere strømpriser. Kraftselskapene, som hovedsakelig eies av staten, vil tjene penger på dette. Men strømregningen blir høyere . Norge har fra før flere kraftkabler til utlandet, og beregninger viser at disse har ført til høyere strømpriser .

Olje- og energiminister Terje Søviknes avviser at kraftsamarbeidet vil føre til vesentlig høyere strømpriser.

Han erkjenner at EU og Norge ikke alltid vil ha sammenfallende interesser på energiområdet, men mener ikke dette er et godt argument for at Norge skal stå utenfor samarbeidet.

Direktør Per Sanderud for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener det er «snodig» å frykte høyere strømpriser som følge av norsk medlemskap i ACER. Til Klassekampen sier han at strømprisene ikke har noe med ACER å gjøre.

– ACER er en organisasjon vi gjerne vil være med i for å påvirke framtidig regelverk, som vi uansett får gjennom EØS-avtalen. Det er ikke vanskeligere enn det."

https://www.tu.no/artikler/faktisk-no-11-ting-du-ma-vite-om-acer-og-eus-tredje-energimarkedspakke/432893
Redigert 30.12.2021 kl 09:41 Du må logge inn for å svare