PEN - 2022


"Vi trenger mer oljeleting | Finansavisen" https://finansavisen.no/nyheter/debattinnlegg/2021/12/30/7795454/vi-trenger-mer-oljeleting

Lover godt for oss PEN/BWE-aksjonærer i årene fremover.... 💰📈🤔

Hva skjer egentlig? Har voleon gått inn igjen? Olja er på kjempehøye nivåer og q4 rett rundt hjørne og det selges som bare det. Ikke kjempevolum men mye små poster.
Eller er det slik at resultatet er kjent og belønningen for det er at kursen skal ned til 22 først for å kun komme med med oppgang som ikke når 26 en gang?
Redigert 24.01.2022 kl 10:25 Du må logge inn for å svare
512tr
24.01.2022 kl 10:39 2135

Mye global uro (galskap) nå som trekker børsene nedover. stor global korreksjons fare, Brandon og kompisen Stoltenberg prøver å skremme russerne, Taliban har etablert seg i Holmenkollen, sokkelen skal elektrifiseres osv. blir bare verre og verre 😒

Aksjonærene i PEN og markedet rent generelt, synes mene at PEN er en pengemaskin. Men dette gjenstår å bevise over tid.

Før selskapet leverer et Q resultat som virkelig imponerer, så går aksjekursen - og på lavt volum - dithen traderne vil.

Aksjonærene har selv denne gang og ifm. Q4 skutt forventningene opp i været. Kan være klokt å kikke litt hva selskapet selv sier oi Q3 om kostnader som belastes Q4. Dette faktum inkl. betjening av gjeld, kan medføre en noe annen bunnlinje enn tilsiktet. Ditto gjelder for bl.a. BWE - greit nok med løftinger, men det er kostander som også må tas hensyn til. Det koster virkelig å bygge ut Dussafu.

Hva PENs aksjekurs vil flyte på fremover, så gjelder forutsetningen om vedvarende høy oljepris.

Kan ikke se de umiddelbare triggerne i PEN. Boringen i Sør Afrika er satt noe på hold vs. opprinnelige planer. Tunisia går greit, men inntil i dag - ikke noen game changer her på kort sikt. EG genererer flott pengestrøm og er bærebjelken. For Dussafu bør gross ~15.000 f/d gjelde.

Update kommer i løpet av denne uke. Er usikker på om økningen i cash fra USD 45 mill. vil være på det nivå som tilstrebes og antatt blant aksjonærene. Det samme gjelder for BWE, som operatør på Dussafu - også her capex så det duger.

Oljesegmentet må være et av de mest krevende områder å sitte med aksjer - med mindre triggere, handlingsrom for vekst, cash og free cash flow evner å beruse markedet. Dette er samlet sett nøkkelen.

Holder oljeprisen seg vil PEN fortsatt være et godt bet, men jeg har vansker med å se både dividende og et stunt innen M&A. Men kanskje, for selskapet har det med å overraske.
Redigert 24.01.2022 kl 10:53 Du må logge inn for å svare
512tr
24.01.2022 kl 10:59 2138

PEN komplekset ditt blir bare større og større😊

« Aksjonærene har selv denne gang og ifm. Q4 skutt forventningene opp i været. Kan være klokt å kikke litt hva selskapet selv sier oi Q3 om kostnader som belastes Q4. »

Har ikke inntrykk av at vi aksjonærer har skutt forventningene til Q4 i været. Det gjelder i hvert fall ikke undertegnede. Vi kjenner jo det aller meste her. Det ble gitt orientering om produksjonen 21. desember så den bør være kjent. Vi har da heller ingen grunn til å ha skutt forventningene til Q4 i været. Det eneste vi kan håpe på er at tallene kan imponere markedet litt. Den del av det som ikke fikk med seg at det ikke var lifting i Gabon i 3. kvartal og dermed mer i 4. kvartal. Jeg er litt spent på OPEX nå og om det er gjort noen grep for å øke produksjonen, men skutt forventningene i været…….?

Substans takk 512tr - og ikke ensidig personkarakteristikk.

Er vel liten tvil om at løfting av samlet 1 mill. fat olje i Q4 skaper store forventninger. Er iallefall slik det tolkes fra min side at flere her på forumet forventer av Q4. Men ikke alle, det må sies.
Paypal
24.01.2022 kl 11:15 2086

Børsnedgangen fra fredag fortsetter i dag. Men burde ikke ramme oljeselskapene. Andre oljeselskaper faller heller ikke så mye. Men Pen er fortsatt preget av nervøse aksjonærer, -eller at noen større benytter en anledning til å skvise disse.

Men, Pen tjener like mye penger for det, om ikke enda mer med høyere oljepris. Pen er ned 10% nå uten noe fundamental. Jeg tror neppe vi stiger 10% på q4-tallene. Altså det klassiske"papiret er kun vert det noen er villig til å betale for det"
bmw5
24.01.2022 kl 11:20 2125

Oljeprisen er fortsatt høy, over 87 usd, så hvorfor denne nedgangen. Jeg for min del venter på at aksjen skal gå fra seg for å kjøpe på dipp. Pen er fortsatt en meget potent aksje som vil stige til nye høyder når frykten snur til oppgang igjen.
Paypal
24.01.2022 kl 11:23 2116

Du skriver at PEN er ned 10 % nå. Hvor i alle dager finner du dette ? Hos meg er den ned vel 3 %.
Galv
24.01.2022 kl 11:23 2141

Gunnarius

Du har vært med lenge før 2018 i pen .
Har du noen forklaring hvorfor BWE presset ned p50 ressurser på A og B . Det er selvsagt veldig vanskelig og tolke pga et veg av et Saltfjell over dental. Kan vel også innholde mye mye meir enn hva pen og HNR trodde tidligere takker på forhand for svar galv 🤙

Det går opp og ned slik det har gjort lenge. Heller ikke denne gang greide vi å etablere oss over 25-tallet. Vi kunne håpet, men ikke trodd. Jeg er vel den som sier at vi ikke har imponert i mesteparten av 2021. Derfor synes jeg kursmål fra nåde analytikere og blant mange av de som skriver her har vært veldig urealistiske. Vi må først levere varene. OPEX Dussafu er en katastrofe og Sør-Afrika blir hele tiden dyttet på. Skulle opprinnelig vært boret på slutten av 2020. Nå blir det fort to års utsettelse, og det verste er at det fortsatt henger litt i lufta inntil riggkontrakt er underskrevet.

Men Gunnarius. Jeg synes det er rart du er såpass interessert i å disse PEN all den tid du ikke er aksjonær og ved flere anledninger har skrevet at BWE vil være en bedre investering. Det har du tapt mye penger på. BWE må vel kunne betegnes som en katastrofe. Kursen der er godt lavere enn den var for ett år siden, mens PEN har økt over 40 %. Det viser at ved å satse på ett selskap som kun har produksjon på et eneste felt så utsetter man seg for veldig stor risiko.
512tr
24.01.2022 kl 11:36 2203

Helt enig, men synes det legges for mye vekt på det fundamentale, i en harmonisk fredfylt verden betyr det fundamentale "alt".
Men dagens situasjon har ikke vært så kaotisk og farlig på flere 10 år, og da kommer det fundamentale langt ned på listen når folk selger/kjøper aksjer.

Og derfor er jo en hel yrkesgruppe helt nytteløs enten den snakker opp eller ned et papir. Nemlig analytikere.

Jeg ser kun 7 papirer som er i plus på børsen nå.
Redigert 24.01.2022 kl 11:57 Du må logge inn for å svare
bmw5
24.01.2022 kl 11:56 2183

USD er opp til 8.96, 0ljprisen er på 87.50 og av den grunn tjener Pen ganske mye penger på salg av oljen. Om aksjen går ned eller opp, tjener Pen det samme så lenge oljeprisen er over 80 usd En nedgang inni mellom oppgangen kan være bra for kjøp, da ingen ting ved Pen skulle tilsi en slik nedgang heller det motsatte.

Det er bare det at når det blir frykt på børsen følger alle med ned. I dag er det blodrødt overalt.

Galv

Jeg husker godt prospekt A og B og at disse ble hausset opp av særlig HNR i sin tid. Jeg kan dessverre ikke hjelpe, for jeg vet ikke årsaken til denne ressursendringen.

Og ja, visst har jeg papirtap i BWE. Har absolutt ikke mistet troen og BWE er den oljeaksjen i mitt lille oljeunivers som er vurdert bli doblet først. Helt siden jeg gikk all in innen olje i BWE, har BWE vært den aksjen som ble bestemt satset på - er per def. long. Alvorlige uroligheter i øst, men sannelig muligheter innen olje også. Hva tror folk vil skje om det braker løs og russerne blir pålagt sanksjoner, som igjen kan medføre at Russland snevrer inn sin oljeeksport eller den forsøkes bli unngått - men hvordan? Det største problemet og utfordringen med BWE aksjen er dens mangel på visibilitet hva angår produksjon per i dag. Blir det gross ~15.000 f/d og netto ~11.000 f/d til BWE, vil dette kunne gi free cash flow på ca. USD 50 mill per Q til BWE med dagens oljepris. Og dette er mer enn f.eks. hva PEN evner, kun nevnt indikativt og isolert sett. Skjer dette vil BWE-aksjekursen før eller siden respondere.
Redigert 24.01.2022 kl 12:31 Du må logge inn for å svare
Spitzer
24.01.2022 kl 12:22 2139

Mener PEN svarte på dette ifbm. en Q-presentasjon (Q&A) for noen tid/år tilbake. Mener det var John som sa at ingenting fundamentalt har i grunnen endret seg, men operatøren har hatt en mye mer konservativ innfallsvinkel ifbm. vurderingen av prospektene - så det ligger definitivt mulig oppside her gitt funn. Men som med alle prospekter - et vet ikke hva en har før en faktisk har borret.
Spitzer
24.01.2022 kl 12:28 2118

Helt greit, G. at du velger BWE og er all in der. Selv har jeg fordelt mellom PEN og BWE med overvekt i PEN. Er gode argumenter for begge selskaper, men pt. er PEN mer diversifisert i sin portefølje. Forholdsvis lite hedget pt. for 2022 og således nyter godt av høye oljepriser.

Til alle medskribenter:
Ingen grunn til å disse hverandre pga at en ser litt ulikt og vurderer selskapene ulikt.
Selv om G. kommer med sine innspill på PEN så trenger vi ikke være enige, men jeg synes det er interessant å lese andres vurdering/innspill fordi det kan vekke interesse eller få meg til å undersøke en sak nærmere og gjerne selv prøve mine egne vurderinger om de fortsatt står seg.
Det viktigste er å være saklig - da er det helt greit å være uenige. Men la oss ikke bli ufine og la oss holde oss for gode til å komme med personkarakteristikk.

Det skyldes nok at de primært er Dentale prospekter. Faktisk i likhet med det meste av Tortue (der det ikke er boret). Hadde det vært primært et Gambaprospekt som Hibiscus så hadde det nok hatt høyere prospektive ressurser. Men enig. Seismikk er seismikk og funn er funn. Husker også det du refererer til ang. John sitt svar på spørsmålet om A og Bourdon(B). For første gang ga han uttrykk for at de så litt annerledes på det enn operatøren uten å si så mye om det.
Redigert 24.01.2022 kl 13:15 Du må logge inn for å svare

Oljemarkedet er obs på de pågående forhandlingene i Wien hva angår Iran og oppheving av sanksjonene. Det virker fremdeles for meg tvilsomt om partene skal kunne lande en endelig deal (atomavtale) mellom USA og Iran. Slik det nå fremsettes på twitter - det synes være positive vibber.

Uansett vil økende etterspørsel - og Irans salg av olje under radaren - kunne medføre ikke så stor impact på oljeprisen, gitt oljesanksjonene fjernes.

Egentlig merkelig at Kina nå innrømme rå importere olje fra Iran. La oss si Iran evner å selge mellom 0.6 - 1.0 mill fat med olje per dag, bør det kunne være rom for OPEC+ å la Iran delta med landets produksjon. Ennå et stykke igjen før oljesanksjonene oppheves, men de kan bli det:

https://finance.yahoo.com/news/rare-move-china-discloses-oil-170000567.html?guce_referrer=ahr0chm6ly90lmnvlw&guce_referrer_sig=aqaaaaj5iwyhjyriud-o6xpuol3tvqomayjbmvqnhi40tq4rygvupp99v40umvqdfsohz4vx9lybtouebqi2f25ddorno2uz5hgfgnwttzd1vfvs4loiprb4t5wv1mn04zd02ifzj5k44ktvx__8wxinvi9ga4muhc8zyxaot8cc2r4v


Hvis det braker løs i Russland så vil PEN tjene mer penger da oljeprisen vil eksplodere.
polion
24.01.2022 kl 13:18 1997

Jeg hadde et innlegg 18/1 (21:38). Uten dog å nevne nick, så vil jeg nok tro de fleste klistret nevnte mot gunnarius. I nov.-2020 (og forut), så var han noe så borti granskauen negativ til PEN. Da var anklagene av det særdeles alvorlige slaget, nemlig at selskapet ikke hadde god nok økonomisk pondus og at det HADDE FUNDINGPROBLEMER, herunder at selskapet ei heller fikk lånefasiliteter. Utsagnene var selvsagt ren diktning, da dette var noe som kun ledelsen kunne ha en formening om. Uansett, alle hans negative innlegg vedr. nevnte kunne skremme selv de optimistiske bort fra selskapet. Og samtidig så fikk vi noen halleluja-innlegg om hvor godt alternativ BWE var. Og som FF skriver ovenfor, så viser BWE seg å ha vært en katastrofe. Ikke bare i forhold til PEN, men også generelt.

Ut fra ovennevnte, synes jeg den godeste gunnarius er så aldeles i overkant offensiv når han nå delvis fortsetter i samme spor i noen av sine innlegg. Han prøver allikevel å "kamuflere" negativiteten en smule, men forumet er ikke mer bortreist enn at det ser hva budskapet er. Har man tidligere bommet kapitalt (i innlegg etter innlegg og over lang tid), vil jeg si det er god selvinnsikt hvis man i ettertid forsøker å vise en grad av moderasjon. Velger man å legge seg paddeflat etter en konstatert fadese, kan også det være en god taktikk.
Redigert 24.01.2022 kl 13:19 Du må logge inn for å svare

Egentlig merkelig at polion ikke skjønner mitt budskap.

Det hersket vel liten tvil om at PEN den gang hadde minimalt med cash og behøvde å øke produksjonen. Dette var mitt mantra. At aksjekursen holdt seg forbausende godt skyldes forhold jeg ikke ønsker å gå inn i pga tid og begrunnelse - inntil meldingen om Tullow forelå. Jeg tok opp regnskapstallene med selskapet som også innså at PEN burde fremstå sterkere. Dvs. det er ikke ukjent at selv selskapet innså at regnskapstallene ikke så så bra ut. At markedet 100% innså at her ville det komme suksess, tviler jeg på. De av dere som satset med en viss grad av risk, ble belønnet. Suksessen kan primært tilskrives ren flaks ved at selskapet plukket opp Tullows assets. Ja, man skal ha flaks og for min del - flaks er greit å ha på toppen av det fundamentale, men kan ikke alltid påregnes. Det er her polion ikke ser min frykt for emisjon og innhenting av frisk kapital eller mulighet i et anstrengt finansielt marked. At polion ikke så denne finansielle trusselen får stå for hans regning. For min del blinket blålysene og det ble tatt grep. Jeg tok rett og slett ikke sjansen på å bli sittende. Risken ble vurdert som for høy.

Igjen, flaks skal man ha og polion med følge fikk igjen for å holde ut i en usikker tid. Det blir alt for enkelt om polion skal kunne gå ut å være skråsikker på at PEN ville få skuta på rett kjøl og øke produksjonen. Her foreligger en automatikk og problematikk, som polion uhemmet legger til grunn kan bli løst. Det er egentlig her han og undertegnede er uenig.
Redigert 24.01.2022 kl 13:52 Du må logge inn for å svare

12-13% ned.
Hvilken krise som man har varslet og som har påvirket børsene er det blitt noe større av siden Irak/Kuwait krigen? Jo Corona.
Men alle disse sabelraslerne som skjer har det ikke blitt noe særlig av, men børsene bruker disse aktivt for å få grunnlag for trading.
polion
24.01.2022 kl 15:27 1761

Litt flaks kan man selvsagt tillate seg å ha. Men nå er det nå engang slik at PEN er/har vært mer enn Dussafu/(Tullow-andel). Før PEN var kommet i den situasjon at de trengte pengepåfyll, kom du bla. med noen påstander om at selskapet hadde problem med å skaffe funding, lånefasiliteter ble nevnt særskilt. Hvor i all verden tok du dette fra? Er det mulig du kan ha sett kopi av finansinstitusjoners avslag på PEN-lånesøknader, eller? Jeg (+flere) var av de som mente at god ledelse/godt case ville ordne funding temmelig greit NÅR BEHOVET EVENTUELT MÅTTE MELDE SEG. Vi så hva det hele endte opp i, eller?

Ref.: «At markedet 100% innså at her ville det komme suksess, tviler jeg på». Denne kan vi gjerne snu motsatt: Summerer vi opp dine skriverier på den tiden, så var selskapet en nærmest 100% fiasko, et pengelens selskap uten muligheter for funding eller vekst, er og blir en katastrofe. Det var dog flere her på forumet som kommenterte din langvarige og voldsomme iver etter å opplyse alle om at selskapet ikke var liv laga.

Flaks? Kanskje noe flaks, men slett ikke hele sannheten.
Tok gunnarius seg friheter i form av udokumenterbare teser/påstander? Ja, han satt nemlig ikke i PEN sitt styrerom da funding var et tema (selv om det kunne virke sånn).

Merkelig så fort det går fra himmel til helvete på to børsdager. Heldigvis ikke bare PEN. 25 selskaper på børsen ned 10 % eller mer.
siddis
24.01.2022 kl 15:45 1739

Det renner inn cash, finnes det noen mulighet for tilbakekjøp egne aksjer? Eller, når tid kan en forvente et tilbakekjøp? Hva kommer først, tilbakekjøp eller utbytte?

Nobody knows.

Forøvrig:

« Saudi Aramco said demand for oil is nearing pre-Covid levels and reiterated that producers globally are investing too little in supply.»

https://www.energyvoice.com/oilandgas/382047/saudi-aramco-says-oil-demands-nearing-pre-pandemic-levels/

Spar meg for polemikken polion.

Kan ikke helt se at du bringer så mye annet til torgs enn krangling og stigmatisering. Gir meg faktisk ingenting.

Skal vi så i fortsettelsen bli enige om å diskutere det faglige.

Kanskje du kunne ha kommet med din vurdering av Q4 og hvorledes du ser capex og gjeld påvirke resultatet?

Grunnen til børsuroen er jo i stort Russland, og hvis det skulle bli verre så vil sannsynlig gas og oljepriser stige, så hvorfor brent går ned skjønner jeg ikke. Nedgang i oljepris er et tegn på etterspørselen ikke er der, men forsyningen blir jo borte hvis Russland går ut i krig
Nå er jo equinor i minus til og med.
Redigert 24.01.2022 kl 16:10 Du må logge inn for å svare
512tr
24.01.2022 kl 16:18 1629

Hadde det vært Russland markedet fryktet ville oljeprisen ligget på 90 nå, det er global korreksjon på trappene.
Det har vært corona stopp i hele verden i snart 2 år , samtidig som børsene har gått i ATH...trenger ikke å være økonom for å se at noe skurrer forferdelig.
Fizberg
24.01.2022 kl 16:19 1626

Hvem er det som selger seg ned på lavere og lavere PEN-kurser på en fortsatt skyhøy oljepris? Kjøpsmulighetene blir bare bedre og bedre.

Men det skurrer jo ikke I Pen som tjener mer penger enn før Corona. Men det er jo sikkert en del som har gearet sine investeringer og må bli med strømmen.
Redigert 24.01.2022 kl 16:22 Du må logge inn for å svare
512tr
24.01.2022 kl 16:26 1601

Spiller liten rolle, PEN blir "trampet ned" i panikken som råder selv om de er mer solide enn noen gang.😒

Jeg tror mine vps kontoer er hacket av partiet rødt, eller er det mutasjon ov covid viruset som kun rammer vps kontoer?
Jeg synes det er underlig, hele portefølgen lyser rødt.
Kanskje det hjelper med restart? I tilfelle tror jeg programvaren bør være avskrudd noen dager.

Hvis det er noen trøst er samtlige i min portefølge også røde. Tildels mørkerøde.

Og verst av alle er PEN med nesten 14 % ned på to dager.

Ikke ofte hovedindeksen er ned 3,45 % når Equinor omtrent er i balanse. Er nok en kombinasjon av:

Fare for krig mellom Ukraina og Russland
Ny omikronvariant
Rentemøte i FED
Børsfall på andre europeiske børser.
Redigert 24.01.2022 kl 17:36 Du må logge inn for å svare