Bergen Carbon Solutions etablerer seg i Mosjøen

Slettet bruker
BCS 29.01.2022 kl 12:47 21373

https://bodøposten.no/gronn-industrirevolusjon-i-mosjoen/

Bergen Carbon Solutions etablerer seg i Mosjøen, og skal produsere karbon nanofiber, et stoff som er 100 ganger sterkere enn stål, er lettere enn plast og leder strøm bedre enn kobber.

Gjennom etableringen i Mosjøen skal den innovative bedriften produsere et produkt som vil kunne revolusjonere både bygg-bransjen, batteriproduksjon og som kan skape helt nye produkter eksempelvis blandet med aluminium.

-Bedriften har rett og slett klart å lage karbon nanofiber ut av CO2. Det betyr at ved å fange en av vår tids største utfordringer, CO2 som slippes ut ved annen industriproduksjon, så kan de bruke denne til klimagassen som råvare for å produsere et produkt som har svært stort potensial på mange områder. Det er grønn revolusjon i praksis, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Fylkesrådsleder Norvoll besøkte i går bedriftens test-anlegg i Bergen, og er imponert over mulighetene som ligger i denne grønne industriproduksjonen.

-Vi ble presentert en grundig rapport gjennomført av Norce, som viser et enormt potensial for dette produktet. Eksempelvis kan karbon nanofiber blandes i sement og gi mye større trykkfasthet og strekkfasthet. Sementproduksjon står i seg selv for en stor andel av de globale utslippene av CO2. Ved å tilsette karbon nanofiber i sement, kan man redusere CO2-utslippene enormt. Og dette samtidig som karbon nanofiber i tillegg nyttiggjør seg CO2 i sin produksjon. Dette er et kinder-egg med enorme globale muligheter i klimagassregnskapet, påpeker Norvoll.

Rune Krutå, varaordfører i Vefsn og styreleder for Mon, Mosjøen og omegn næringsforening, påpeker at det som ser ut til å kunne bli et nytt industrieventyr i Mosjøen, vil kreve mye forskning og utvikling framover.

-I ren produksjon vil Bergen Carbon Solutions fabrikk i Mosjøen gi 60-70 arbeidsplasser. Men kanskje like viktig er det at vi etablerer et forskningssenter som sammen med industrien vil teste ut nye produkter i stor skala. Dette vil kunne gi enda flere industrietableringer. Mosjøen kan rett og slett ta ledelsen på denne forskingen globalt, underbygger Krutå.


Daglig leder i Bergen Carbon Solutions, Jan Børge Sagmo, er stolt over at bedriften satser friskt når de etablerer sin første fullskalabedrift i Mosjøen.

-Kommunen er svært framoverlent og legger svært godt til rette når vi bygger ny fabrikk på industriområdet Baustein. Vi er en internasjonal aktør med vårt produkt. Men alt ligger svært godt til rette med å etablere oss i en kommune med lang industrihistorie, og der både kulturen, kraftressursene og en god oppbakking fra lokale og regionale myndigheter gir de beste forutsetningene, sier Sagmo.

Sagmo er opptatt av mulighetene som ligger i å fange CO2, men ikke minst at det å bruke CO2 som råstoff vil kunne gi en helt ny industriutvikling der Norge kan lede an. Fylkesrådsleder Norvoll er enig, og mener Nordland fylkeskommune kan spille en viktig rolle, og vil ta den regionale samfunnsutviklerrollen som trengs.

Les også: Setter igang med FREYR-tomta i Mo Industripark
-På samme måte som vi for Mo i Rana og Narvik-regionen gjennomfører samfunnsanalyser, så vil vi gjøre det samme for Mosjøen og Vefsn-regionen. Og ikke minst bruker vi vår politiske stemme inn i regjeringsapparatet for å synliggjøre den enorme utviklingen som skjer i nord. Vi er midt i et grønt skifte, der Nord-Norge leder an, og der deler av endringene for å redde verden formes. Utviklingen av grønn industri der CO2 er råstoffet og brukes i stedet for å slippes ut som en ødeleggende klimagass, vil formes i Nord-Norge. Denne utviklingen er allerede i gang – og vi skal være med for å støtte alle gode initiativ i denne retningen, avslutter fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll.
Slettet bruker
01.02.2022 kl 12:35 6618

Klart at BCS er et «nytt» og grønt produktalternativ og med muligheter for nye arbeidsplasser, og et tillegg til vanlig oljebasert industri. Men som noe revolusjonerende alternativ til annen CO2 fangst er det ikke. Til det er uttrekket av CO2 for puslete. Men, klart de fortjener støtte som bedrift for nyutvikling og dreining mot hva vi skal leve av, sidestilt med olje og mer sidrumpa industriproduksjon.
Londonmannen
01.02.2022 kl 12:10 6660

Helt enig. Og derfor tror jeg tiden er overmoden for at regjeringen kommer med konkret støtte. Så spørs det da hvor mange feider styreformann Dag Skansen har hatt med Marthe Mjøs Persen da de begge var del av lokalpolitikken i Bergen. ;-)) Rart med damer, de har et ubehagelig godt langtidsminne.
Men jeg kan ikke skjønne og begripe at regjeringen ikke vil gripe denne muligheten til å støtte det grønne skiftet ved å etablere høyteknologiske arbeidsplasser i distriktsnorge, sågar i Nord-Norge.
VårDitto
01.02.2022 kl 11:43 6734


Silverbutt; Du skriver: "Og mtp på IQ , lær deg forskjell på karbonfiber og karbon nanofiber gutten."
Her går du i den klassiske fella og blander kunnskap (d v s manglende sådan) og IQ.
Den tabben har mange gjort, og er vel ikke et intelligenstegn i seg selv? ;-))
Redigert 01.02.2022 kl 11:45 Du må logge inn for å svare
Molbre
01.02.2022 kl 10:18 6838

Politikere tenker vel ikke så mye, de gjør det rådgiverne anbefaler de å gjøre. Så kan en jo selv vurdere om de er kjøpt og betalt? Hva tror en f.eks hadde vært status i bilindustrien hvis ikke Tesla hadde tenkt utenfor boksen, jo mest sannsynlig så ville de kjøpt opp de få som hadde vært nær med å lykkes for en slikk og ingenting og fortsatt å tjent store penger på forbrenningsmotorer! Hvis ikke politikerne bidrar med noen kroner i subsidier her mister jeg siste biten av tro på de, sånn som de holder på nå med blant annet strøm etc så er det ikke lenge til vi får en politikerforakt som blir vankselig å snu. Når en gir 430 mill til Horisont som er milevis langt frem i tid, hvordan kan de la vær å gi noen kroner her :-)?
Londonmannen
01.02.2022 kl 10:03 6890

Jeg tror nok en av grunnene er at det er et voldsomt fokus på CCS og at de er redd at dersom de åpenbare fordelene med CCU får for stort fokus, så kan det ødelegge for dem som er sterkt involvert i CCS. For man må ikke være rakettforsker for å skjønne at det er mye mer logisk og lønnsomt å benytte CO2 som råstoff til å produsere CNF enn å kjørte tusenvis av tonn med CO2 ned i undergrunnen av Nordsjøen.
Men når det er investert så mye penger og prestisje i CCS så tør ikke politikerne å trekke CCU inn i fokus, enda. Du vet, politikere tenker på en helt spesiell, ikke nødvendigvis rasjonell måte.
Redigert 01.02.2022 kl 10:04 Du må logge inn for å svare
Hjelpalaus
01.02.2022 kl 09:54 6929


Så hvorfor sover Støre og hans mannskap? Her burde jo Vestre og Barth Eide stått på barrikadene for BCS

Her får vi som bergensere sette vår lit til "vår' kvinne i regjeringen, MMP. Not
Londonmannen
01.02.2022 kl 09:42 6924

Jepp, og det er nå to ting jeg venter på:
- regjeringen får øynene opp for hva BCS kan bidra med i det grønne skiftet og gir økonomisk støtte
- avtakeravtale fra en større internasjonal aktør, trolig batteriprodusent

Begge disse hendelsene kan skje når tid som helst. At det pågår mye bak lukkede dører er jeg overbevist om og jeg vil tro at regjeringen får info om BCS ikke bare fra selskapet selv, men også fra kommunene der de er engasjert samt fra fylketsnivå. Så gjenstår det å se hvor lang tid det tar før regjeringen virkelig våkner.

BCS ttreffer på en rekke triggerpunkt for dagens regjering:

- har en unik teknologi til produksjon av CNF
- representerer en grønn industri med et voldsomt potensial
- bidrar til å løse verdens største hodepine; CO2 utslipp
- vil gi arbeidsplasser til Nord-Norge
- vil gi arbeidsplasser i distriktsnorge
- vil bidra til å utvikle ny industri
- BCS sin teknologi kan kombineres med produksjon av blå hydrogen og bidra til å gjøre hele prosessen CO2 nøytral
- vil bidra til å effektivisere El-biler
- vil bidra til å redusere CO2 utslippet fra flere andre industrier
- vil gi Norge et(flere) nytt(nye) eksportprodukt(er)

Så hvorfor sover Støre og hans mannskap? Her burde jo Vestre og Barth Eide stått på barrikadene for BCS.
Hjelpalaus
01.02.2022 kl 09:26 6972

"foreløbig har de vel gått vekk fra modulene men går for egne fabrikker"

Ja, etterspørselen ble for stor.
I tillegg har de fått til betydelige forenklinger og stordriftsfordeler ved å bygge fabrikker.
Slettet bruker
01.02.2022 kl 09:18 7010

Da vil de nok kunne styre kvaliteten. Og den dårligste kvaliteten kan de kanskje lage rett fra piper, mens de i øvre skalaen trenger man kanskje renere CO2.
Slettet bruker
01.02.2022 kl 09:17 6969

tror de har 2 enheter de produserer fra nå. noen tonn i året.
Slettet bruker
31.01.2022 kl 23:16 7265

Intervju fra i fjor vår men intresant
foreløbig har de vel gått vekk fra modulene men går for egne fabrikker

https://inqrate.com/xtravideos/bergen-carbon-solutions-bcs-presentasjon/
Redigert 31.01.2022 kl 23:20 Du må logge inn for å svare
Rule
31.01.2022 kl 22:18 7377

Jf firma presentation:
*Market price between NOK 5 000 per kg and NOK 27 000 per kg depending on quality
*Our products cover the whole range of qualities, meeting different customer needs
*traditional produktion bruger 1400 kWh / kg - BCS bruger 150 kWh / kg
https://bergencarbonsolutions.com/wp-content/uploads/2022/01/BCS-Guiding_full_scale-new.pdf
VanDiemen7
31.01.2022 kl 18:49 7550

Tikker jevnt oppover igjen nå. Holder seg innenfor trendkanalen.
Londonmannen
31.01.2022 kl 16:33 7746

He he ja lurte en stund på om du burde be om å få skolepengene igjen, men er glad det kun var blitt offer på trykkleifen. Slikt kan skje den beste. ;-))
Slettet bruker
31.01.2022 kl 16:28 7761

Om du vil skrive om IQ så kan vi godt det

BCS skal bruke 11 millioner på å bygge en enhet som produserer 6000kg Cnf i året. Med en kilopris på 10usd så blir enheten betalt ned på 20 år. Dessverre så kommer jo strømmen i tillegg, og om vi sier 1kr kWh så blir det 900.000 i årlige strøm. Men vi sier da 50 øre, da får vi 450.000. i tillegg kommer jo vedlikehold og arbeid med produksjon.

Ja selvfølgelig har Sivilingeniør Spetalen blitt lurt trill rundt av Sagmo.

Ingen av oss vet prisen, men jeg prøver hvertfall ikke å påvirke andre med negativt piss for egen vinnings skyld. Du derimot havnet rett på pestlista. Hvorfor i svarte gidder du bruke tid på ett selskap som kommer til å tape penger på produksjon.

Og mtp på IQ , lær deg forskjell på karbonfiber og karbon nanofiber gutten.
nopetter
31.01.2022 kl 16:08 7701

Javel. Det er sikkert i orden. Men jeg blir alltid beskyldt av han og en til for ditt eller datt. Men sagmo har aldri kommet ut med hvilken kvalitet det er på råstoffet annet enn at det kan brukes fra skistaver til romfartøy. Og det holder ikke. Er dette baissing 🤐
VårDitto
31.01.2022 kl 15:50 7752

Det renner meg i hu noe om å kaste stein i et glasshus når jeg ser deg skrive nedsettende om andres IQ.
nopetter
31.01.2022 kl 15:26 7816

oopps skrev jeg 500% det var å ta litt for hardt i, mente nok en null mindre så det er nok bare tull. men dette var før strømprisene boomet til himmels og de to sa i denne podcasten at produksjonskostnadene lå på det halve av det konkurrentene hadde, og er nå blitt vesentlig mindre med den nye enheten diegel 2,0
nopetter
31.01.2022 kl 15:18 7844

du skriver som vanlig etter det som kommer ut av iq,en til det lille hodet ditt mellom bena dine. altså bare piss der alt er baissing. du er vel en av dem som enda mener det er småsparerne som dumper kursen hver dag etter å ha trekt den litt opp

hva definerer du med super kvalitet, og fortell meg gjerne i hvilket pris leie BCS får av sitt produkt og hvilken kvalitet dette er så finner vi fort markedsprisen. max og min priser vet da alle som har satt seg inn i dette.
Londonmannen
31.01.2022 kl 15:17 7850

nopetter
Her er du nok ute på glattisen når det gjelder prosentregning. 500% billigere er med respekt å melde bare tøv. Dersom jeg produserer en vare for kr 100,- og du produserer den 99% billigere, da produserer du den for kr 1. Ved 100% villigere produksjon så produserer du den gratis! Da sskjønner du også at å snakke om 500% billigere bare blir tøv.

Det ledelsen har sagt er at de bruker 1/10 del av energien av det andre produsenter bruker. At de i tillegg veger å legge fabrikkene på nordsiden av Sognefjorden sikrer fabrikkene tilgang av langt billigere kraft enn det de ville kunne få i f.eks. Bergen.
Så det er ihvertfall to faktorer som gjør BCS sitt produkt meget konkurransedyktig; mengde eneergi til produksjon pluss tilgang på langt billigere energi enn i andre deler av verden. I tillegg kan de skilte med at de benytter grønn energi og således ikke setter miljømessig fotavtrykk i produksjonen.
VårDitto
31.01.2022 kl 15:12 7863

Ok, du klarer altså ikke selv å forklare det du skriver (500% billigere), så da skal jeg prøve meg:
Hvis noe koster 10 kr, og blir 500% dyrere, de ander man på kr 60 (50 pluss de 10 opprinnelige).
Trekker man i stedet de 500% fra opprinnelige 10 (når det blir billigere), så får man altså -40.
Det er billig det!
Slettet bruker
31.01.2022 kl 14:55 7923

Du er full av **itt. Hausser en dag og baissing 14 dager etter.
De prisene du kommer med finnes ikke, dette er ikke carbon fiber.

Den dårligste kvaliteten cnf er 200-300 USD kiloen. Cnt med super kvalitet 1000usd per gram.

Er rett og slett flau på dine vegne. Du har solgt deg ut for å trade til deg gevinst.
Charlie Freak
31.01.2022 kl 14:55 7925

Er litt på spent på logistikk løsninger det legges opp til for frakt av CO2. Yara selger jo CO2, hvor de lagrer det på land før det sendes på skip ( -25 grader/ 15 bars trykk). Men løsninger her burde ikke være noe problem med de prisene som nevnes på CNF. Men det enkleste hadde jo vært å bygd fabrikken på f.eks i Porsgrunn å fått CO2 fraktet i rør :)
nopetter
31.01.2022 kl 14:38 7973

dette var noe simonsen og sagmo sa i det første direkte sendingen de la ut da selskapet ble børsnotert. jeg har ikke sett dette skriftlig i ettertid. forresten så er kostnadene å produsere graphen og CNF/CNT omentrent den samme, har sett kostnader oppmot 30 usd/kg. usa klarer å produsere dette mye billigere enn i tyskland. det er masse standarder ut på markedet


CNTs
Carbon nanotubes

SWCNTs
Single-walled carbon nanotubes

MWCNTs
Multi-walled carbon nanotubes

CVD
Chemical vapour deposition

GIC
Graphite intercalation compound

GO
Graphene oxide

GNPs
Graphene nanoplatelets
VårDitto
31.01.2022 kl 14:32 7991

"500% billigere" !
Hva betyr det?
Forklar gjerne med eksempler.
Slettet bruker
31.01.2022 kl 14:23 7996

Har du solgt deg ut siden du sammenligner karbonfiber med karbon nanofiber?
nopetter
31.01.2022 kl 13:54 8056

O2 blir ikke lagret før fabrikkene er ferdigstilte og disse er en salgsvare, jeg regner med at de vil gjøre avtaler der co2 kan bli fraktet i tankbiler e.l. til fabrikkene slik det gjøres i mineralvanns og øl fabrikkene m.m. . jo høyere kvalitet dess høyere er kostnadene. For tiden er karbonfiber basert på polyakrylnitril (PAN), og gjennomsnittskostnaden for ikke-romfartskvalitet er rundt $15-20kg , med en konverteringseffektivitet på bare 50 %. litt avhengig av hvilket land dette produseres. jeg aner ikke hvilket kvalitet BCS har på sine produkter disse klassifiseres mellom T300-T700. de har tidligere gått ut med at BCS kan produsere dette 500% billigere enn konkurrentene før diegel 2 modulen ble ferdig, dette er enda ikke bevist
Slettet bruker
31.01.2022 kl 12:10 8211

Det med oksygen har jeg ikke sett noe om. Men burde tro det var mulig å bruke oksygenet til industriformål hvertfall. Kanskje en byttehandel med ren CO2 f.eks?
Det er vel ett anslag på 50-150 kWh per kilo, antar at daigle2 kanskje har lavere forbruk enn 150.

Med dagens pris på Cnf vil en modul med 8 enheter betale seg ned på under ett kvart år. Selv med en salgspris helt i nedre sjiktet på 5000kr kiloen så vil de tjene mye penger i forhold til utgifter
Charlie Freak
31.01.2022 kl 11:56 8199

Kjøpte mine første aksjer i dag - dette caset hører fantastisk ut. Men kjøpte dog bare en liten post da jeg ikke har satt med godt nok inn i aksjen. Derfor mine litt naive spørsmål (som jeg håper noen kan svare på). De skal jo starte C N produksjon i Mosjøen - men skal de frakte "råvaren/CO2" til fabrikken, eller koble seg på eksisterende industriproduksjon (med CO2 utslipp) i området ? Noen som vet om O2 (oksygenet) som også kommet ut av prosessen - er salgsvare ? Og noen som vet hvor mye energi som går med - og hva det vil koste å produsere ?
nutellut
31.01.2022 kl 10:23 8297

Dette er så viktig at NRK nordland ikke har fått det med seg - ganske typisk
Rule
31.01.2022 kl 01:18 8550

Myra2 skrev 👍👌
yes, det bliver svært stort. Fede gevinster kommer her...
MacT
29.01.2022 kl 22:32 9084

Med litt tålmodighet så kan du kanskje legge på en 0 til👀
Myra2
29.01.2022 kl 19:07 9219

Blir spennende å se om kurse begynner å karre sæ opp over 70 til 80 snart.sitter på kr 500000 i gevinst men selger ikke
akva
29.01.2022 kl 17:18 9265

Dette har jeg stål tro på.. Bare å kjøpe det man har mulighet for👍