Russiske aksjer


https://www.dn.no/bors/sberbank/krigen-i-ukraina/russland/russlands-storste-bank-kollapser-i-london/2-1-1177314

På 2 uker har Russlands største bank Sberbank, sunket 99,9 % på Londonbørsen.

Det kan ikke være mye vits å selge på tilnærmet kurs null. Da må det være bedre å holde.
Dette gjelder også oljefondet. Krigen kan kollapse for russerne.

Dette er ikke en politisk tråd. Men en tråd over hvordan takle best mulig konsekvensene
av en økonomi rammet av krig. Kollapser dette for Putin og russerne, vil vel en gjenoppbyggning
starte et eller annet sted på et eller annet tidspunkt.

Det må komme et nytt demokratisk styre i Russland. Vesten bør hjelpe frem et slikt demokratiseringsbehov
i Russland.

Kreml sier den russiske økonomien lider
Den russiske økonomien lider, men vil holde seg på beina, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov om sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

– Det finnes en viss sikkerhetsmargin, det finnes potensial, det er planer, og det jobbes. Økonomien vil holde seg på beina, sa Peskov i en videokonferanse med utenlandske journalister onsdag ifølge CNN.

Russland er blitt underlagt noen av de strengeste økonomiske sanksjonene i verdenshistorien siden invasjonen av Ukraina sist torsdag. Blant annet er en rekke av landets banker utestengt fra det internasjonale transaksjonssystemet Swift, og en rekke verdier tilhørende blant annet sentralbanken er fryst.
__________________________________________________________________

Dette her går jo ikke. Russland må stoppe det de holder på med.

https://finance.yahoo.com/news/430billion-wipeout-russian-stocks-crash-151847691.html
Kursene har falt ekstremt.
Gazprom er ihht. SVT ned 93 % fra før krisen. I dag ned 98 %.

Alle vil at Russland skal integreres i den internasjonale økonomien. Russland ble Europas hovedleverandør av naturgass. De møtte stor velvilje i Europa, som la til rette for import av russisk gass. Men når Russland som selger plutselig gir fullstendig f… i kundene sine, må det bli som det blir. Tilliten er brutt for veldig lang tid, mange år. Mange har advart mot å stole på Russland. De fikk rett. «Hva var det vi sa?» Hans-Wilhelm Steinfeld fortalte flere ganger anekdoten: «Hvordan går det i Russland?» «Jo bra, de stjeler ennå.» De som investerte i Russland er der synd på. På den annen side, de burde vite at risikoen var stor. Så jeg feller ikke så mange tårer egentlig.

Selv om Russland helt sikkert ikke vil vinne krigen mot Ukraina/NATO, vil det ta lang tid før noen våger å gå inn med penger i Russland. At Russland over tid vil tape krigen er temmelig sikkert. Jeg tipper ukrainere allerede er i gang med opplæring på de mest avanserte våpnene Nato kan levere. Man trenger ikke å sende inn Nato-styrker for å vinne krigen. NATO sender inn roboter. Fly uten flyvere. Stridsvogner uten førere. Spørsmålet er ikke om Ukraina vil vinne krigen. Det vil de. Spørsmålet er hvordan man skal gjøre det uten å utløse atomkrig.
fjellape
03.03.2022 kl 07:26 1808

Jeg er enig med trådstarter:
Man skal være forsiktig med å gå bort aksjer nesten gratis.

Personlig har jeg flere skrupler med å gjøre investeringer eller innkjøp som skyter penger inn i udemoktratiske krefter. Men har man først gjort investeringer, kan det være enda værre om man gir dem bort til noen man ikke vil støtte.

Det har vel vært enkelte velkjennte vestlige selskaper som i tidligere tider har investert penger i Russland, og som er blitt skviset ut av Oligarker man har samarbeida med der.

https://e24.no/boers-og-finans/i/bGBXbd/ferske-lister-fra-oljefondet-disse-russiske-aksjene-skal-bort?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no
Oljefondet hadde russiske aksjer for 27,5 mrd. kr. ved årsskiftet. Om disse nå har falt 99,8 %, så er disse verd bare 55 millioner kroner.
Det er ingen vits å selge disse for en så lav sum. Det eneste riktige er å sitte på de videre. Vi vet ikke nå hvor lenge dette vil vare.
Symbolikken ved å selge, er meningsløs i dette tilfelle. Det kan også lett oppfattes som en gavepakke til noen. Disse russiske olje- og
gasselskapene har ikke mistet sine eiendeler. De har bare blitt høns i regnvær akkurat nå.
En dag tar nok disse kursene seg opp, om selskapene ikke slås konkurs av en eller annen grunn.
Jeg sitter med følelsen at denne krigen neppe vil vare så lenge. Oljefondet bør derfor vente å se. Skulle det snu, kan de jo rette
opp ulykken ved å kjøpe mer på superlave prisnivåer. Når kanskje få andre har penger å kjøpe med ?
Et krigsmotvillig russisk folk og de russiske soldatenes kollapsende kampmoral kan kanskje bringe krigen til opphør
før de fleste anar ? Russland kan jo kollapse økonomisk om de ikke avslutter krigen. Håpet nå bør være at all elendigheten
ender med demokratisering i Russland. Det er jo ytterst skralt med demokrati der nå. Det var bare Hviterussland, Nord-Korea,
Syria og Eritrea som stemte med Russland i FN. 141 Land var i mot. Resten stemte blankt.

(Dette er ikke en tråd om politikk, men hvordan vi redder våre verdier som ved årsskiftet sto i 27,5 mrd. kr.)

Oljefondet bør heller konsentrere seg om å operere resten av fondet best mulig. Der er det muligheter fremover.
Redigert 03.03.2022 kl 09:30 Du må logge inn for å svare

Vi hadde en tråd om å vekte seg ned. Denne har blitt fjernet.
Oljefondet burde vært mere årvåken i forkant her.
De burde vektet seg ned i russiske aksjer i forkant her.
Usikkerheten var stor i forkant.
jadden
03.03.2022 kl 10:40 1596

Som del av sanksjonene vil vesten fryse russiske midler overalt hvor man får kontroll på dem, det gjelder f.eks russiske banker og oligarkers verdier, yachter, fly og eiendommer. En dag er krigen over og det skal bygges nye økonomiske systemer for fremtiden. Nummer én her er at Ukraina vil kreve kraftig krigserstaning fra Russland. Da er frosne midler de som er lettast tilgjengelig, og det vil ikke være noen frie midler tilgjengelig til å dekke investortap før Russland har gjort opp krigsgjelden. Ødeleggelsene øker for hver dag som går, Russland må gjennom samme krigsskadeerstaningsoppgjør som Tyskland etter WW2. Det kan bli en heftig regning for angrep og ødeleggelser på en suveren og fri stat. Vesten vil også forlange å få dekket inn kostnadene med flyktninger.
Både EU og USA vil gjøre seg mest mulig uavhengig av russisk olje og gass, det vil ta noe tid, men er ikke uløselig. Det kan ta lang tid før Russland får stablet på bena et tillitsfullt økonomisk system der utenlandske investorer tør å gå inn, statslederen heter neppe Putin når det skjer.
Amore
03.03.2022 kl 11:27 1543

Skjønner ikke at folk i det hele tatt våger å investere på børs for tiden- Jeg tror de fleste langsiktige er på vei til å komme seg ut av børs og at det kun er noen tradere igjen . Omsetningen har rast og dette vil fortsette. Oljefondet bør også sikre seg , men det spørs om de er så pass vettuge- Dette er gamling på høyt plan

https://www.dn.no/marked/oljefondet/norges-bank-investment-management/oljefondet-anslar-at-investeringene-i-russland-har-falt-med-over-90-prosent-25-mrd-borte/2-1-1177746
De Mikki Mus pengene som nå fondet har i russiske aksjer, må ikke ta bort fokuset fra verdiutviklingen i resten av oljefondet.
Å skaffe seg ledig kapital gjennom å vekte seg ned kan være lurt.

Jeg synes Norge skal forlange Kolahalvøya som kompensasjon for tapet. Og at Finland får tilbake Karelen.

Russland prøver å ekspandere sitt areal, og truer med atomkrig. Vil dette i steden ende med at Russland kollapser,
blir revet i stykker, og spist ?
Redigert 03.03.2022 kl 11:38 Du må logge inn for å svare

Oljefondet burde i denne usikre tid vekte seg ned 30 %. Slik at fondet får ledig kapital til å gjøre gode
kjøp senere. Det blir høyst sannsynlig mange nedturer verden over som følge av alt kaoset Russland
har satt i gang. Da er det betryggende og godt å ha sagt nei takk til å sitte å håpe på "2%" opp til, og
i steden safet. Og sitte med mye ledig kapital for senere store oppstigninger.

(Tidligere tråd om dette slettet. Typisk).

Russiske Lukoil ber om stans i krigen mot Ukraina
Det russiske oljeselskapet Lukoil ber om våpenhvile i Ukraina.

Lukoil er Russlands største oljeselskap, og det nest største børsnoterte oljeselskapet i verden. Det er også Russlands største ikke-statlige selskap.

Sålenge slike ideer rund investering i russiske aksjer florerer ( altså uetiske investeringer), så skjer det ingen endringer som kan medføre mindre krig. Hele krigen er primært forårsaket av at vi har utviklet et kapitalanarkistisk verdenssamfunn i løpet av 40 år, som har fremavlet i første omgang oligarker og andre milliardærer, som deretter misbruker sin makt, og ødelegger grunnleggende demokratiske prinsipper. Deretter får vi ulike former for enevelder, hvor det nye er en haug med kleptokratier. Til og med norske skattepenger går direkte i lommene på Putin og sine venner, og det er snakk om milliarder av kroner, ikke noen millioner. Vi har dermed bidratt til dagens helvete i Kroatia.
Vi må nuansere ytterligere: verden er stappfull av « oligarker», og de fleste superrike er ikke hakket bedre enn de som omtales som kriminelle russiske oligarker. At vi for første gang nå hører om russiske kriminelle oligarker, er det facto et fenomen som er globalt, og ikke særrussisk.
Disse midlene de investerer utgjør en stor del av den « lovlige» delen av økonomier, og disse bidrar utstrakt til å både hvitvaske, skjule og lovliggjøre disse midler.

Siden krigen har vi fått høre mer om den ufattelige rikdommen fra russiske oligarker enn på flere tiår.Disse har lenge eid dyre eiendommer overalt, flyr med privatjet ( fra London til Moskva, selv med flyforbud nå), yachts som stortsett er omplassert, har lenge hatt store eierinteresser i flere bransjer, uten at mye nå er beslaglagt. Gazprom ( Putin er storeier), overførte 20 milliarder dollar for få dager siden, fra London til Russland, selvom det gjaldt Swift boikott og frys av penger. Putin selv røres ikke med en finger. Vesten er da i beste fall veldig dårlige til å gjøre diverse boikott effektive , eller i verste fall så lyver de på seg hvor hardt en kriminell elite rund Putin rammes. Vesten er ikke villig engang til å utstede arrestordre på Putin og de rund seg for nylig begåtte krigsforbrytelser, og beslaglegge alt av verdi disse har worldwide.

Ja, vi knuser Russland, men ikke Putin. Ja, vi tillater 2500 drap med ulovlige vakuumbomber ( som nesten ikke nevnes i pressen), men vil ikke beskytte våre naboer. Ja, vi rammer Russland økonomisk, noe som primært rammer vanlige folk, mens sosiopaten selv ikke røres.

Vi har tillat at en sosiopatisk krigsforbryter med en lang historie har grafset til seg uendelig mye makt over 20 år, har begått drap på sine motstandere, er ansvarlig for MH17, har inntatt Krim, og spist seg inn med store beløp i vestens kapitalistiske verden.
Krigsforbrytelsene sosiopaten begår vil få varige konsekvenser, men vil ikke endre på det systemet som fremavler slike ledere.
Verden får hvert år færre demokratier, og de få som er igjen fungerer dårligere og dårligere grunnet disse kapitalanarkistiske forhold som undergraver det som er igjen av demokratiske aspekter. At politikere er inni det for egen vinning undergraver disse forhold ytterligere.

Vi burde vel heller diskutere hvem som kan ha eierskap i selskaper og ekskludere diverse fond og selskaper fra å investere overhodet.
Å investere i russiske selskaper er veldig uetisk. Selv investerer jeg MYE snevrere, og mine kriterier for ekskludering er så lave at det nesten blir umulig å investere. Det er ikke fordi jeg er «sær», men fordi de fleste selskaper har betydelige svin på skogen, og er villige til å gå langt for egen vinning.
Politikerforakt worldwide når stadig nye høyder og med god grunn. Til og med klimarapporten fra FN kritiserer og er frustrerte på at politiske ledere ( og systemer), er med på å kjøre verden fullstendig på dunken. Ikke rart når de er inni det av hele andre grunner enn å ivareta folk.
På tide med noen regler og en etisk eksamen for å kunne bli valgt inn som politikere? Til og med i Kardemommelandet Norge så er det lite igjen av troverdighet i politikken. Det gjelder ikke minst hva vi investerer i, hva vi tilkater av skjult kapital på børsen, og de manglende regler som medfører store overføringer til en stadig rikere elite, som styrer mer og mer av politikken og kapitakanarkiet.
Redigert 05.03.2022 kl 03:01 Du må logge inn for å svare