.... Frykter boligmangel i Oslo

OSLO 03.11.2018 kl 14:54 1534

– Vi er bekymret for antallet mennesker som nå flytter inn til Oslo kommune, sier nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom

Artikkel av: Øystein Byberg
3. november 2018 - 09.04
Lest av
1593

DNB Eiendom venter et marked med for få boliger i Oslo i 2020 forutsatt at det ikke bygges mer enn det allerede gjør, skriver DN.

Det vises blant annet til at befolkningsveksten er stor. Det spås at den kommer til å øke fremover.

– Vi er bekymret for antallet mennesker som nå flytter inn til Oslo kommune. I en periode har det nå også vært lavere arbeidsinnvandring i Oslo grunnet trange tider i oljebransjen, men mye tyder nå på at det vil ta seg opp med høyere oljepris og dermed økt aktivitet i bransjen, sier nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom til avisen.

– Samtidig selges det rekordmange bruktboliger i Oslo som fører til at varelageret av boliger til salgs går ned. Om det ikke blir tilført nok nye boligprosjekter i markedet, vil vi få et tilbudsunderskudd mot slutten av neste år og inn i 2020, legger han til.

Skjelvan mener det ikke er noe som tyder på at kjøpekraften blant Oslo-beboerne vil svekke seg i tiden fremover.

https://www.hegnar.no/Nyheter/Eiendom/2018/11/Frykter-boligmangel-i-Oslo

Det er seriøst behov for dette nye boligforskningsinstituttet.

Røre sammen ukvantifiserte effekter og presentere gjetninger kan jo alle og enhver gjøre. Vi trenger gode økonometrikkere til å gå løs på dette med gode datasett.
05.11.2018 kl 11:38 1214

Boligprisene i Oslo steg med 0,1 prosent i oktober
36 minutter siden · André Haugen
Mens boligprisene i hele Norge falt med 0,6 prosent nominelt, beveger Oslo seg i motsatt retning i oktober.
I hovedstaden steg boligprisene med 0,1 prosent, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.
De siste 12 månedene har prisene steget med 5,0 prosent, og Oslo er byen med den sterkeste prisutvikling i Norge det siste året.
Det er også byen med raskest salgstid i oktober, med et gjennomsnitt på 25 dager. For landet som helhet var gjennomsnittet på 43 dager.
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i hovedstaden var 69.798 kroner, mens gjennomsnittspris for en bolig var 5.047.859 kroner.

Det er selvfølgelig ingen boligmangel i Oslo. Det er bare å kjøre seg en tur rundt i byen og se på de flere hundre byggekranene som står rundt om kring. Tusenvis av leiligheter er i ferd med å ferdigstilles. Dette vil igjen frigjøre flere tusen bruktboliger. Og det i en tid med 0% innflytting og laber befolkningsvekst.

Ser for meg et flatt eller svakt synkende boligmarked de neste årene. Hvis renten øker mer blir nedgangen merkbar. Blir kanskje slutt på å refinansiere ny Tesla annethvert år og designkjøkken til 500k, samtidig som spekulanter vil få seg en smekk
07.11.2018 kl 13:08 981

Det er og kommer til å bli boligmangel i de sentrumsområdene folk ønsker å bo i Oslo.
Fremover er og blir det beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet.

07.11.2018 kl 21:23 860

Tviler på at boligprisene innenfor ring 2 vil vokse noe vesentlig raskere enn boligprisene utenfor ring 2. Tvert om så er det mer potensial for boligprisvekst utenfor ring 2, spesielt i utviklingsområder der kollektivtilbudet forbedres. En annen ting er at det er begrenset på hvor mye boliglån i banken en gjennomsnittlig husholdning kan få og da vil etterspørselen etter de dyreste objektene, som ligger nærmest sentrum, avta da få vil ha råd til disse.

Prisene vil nok klarere markedet så det blir omtrent like mange kjøpere og selgere. Ingen boligmangel i populære sentrumsområder. Det kan kun skje ved kommunistisk boligrasjonering.