Hva var årsaken til det store krakket

Piggvar 2
09.03.2022 kl 13:19 4653

Blant de viktigste årsaker til børskrakket i 1929 var de store summene fra ulike aktører som var pumpet inn på aksjemarkedet. Kombinert med en dalende etterspørsel, manipulasjon av verdier og feilslått politikk ble kombinasjonen en farlig blanding for markedene.

Hva førte til den store depresjonen?

De kombinerte effektene av første verdenskrig, utvikling av forbrukerisme og lett kreditt fremmet kjøp og vokste industrier eksponentielt. Men denne økningen i forbrukerisme, kreditt og det amerikanske markedet vil snart føre til den største økonomiske depresjonen på rekorden.

Den økonomiske depresjonen som ble utløst av børskrakket på Wall Street i 1929, skapte langvarig høy arbeidsløshet i Norge i 1930-årene. Samtidig førte kriseårene med seg fornyelse og vekst. Omfattende sosial nød både på landsbygda og i de fleste bysamfunn har gitt opphav til betegnelsen «de harde 30-åra».

Det pleier å gjenta seg det meste. Og mennesket lærer aldri - uansett hvor mye vi blir advart mot.

Vi må lære av 2 verdenskrig - derfor er det viktig å minnes det som skjedde - hva har vi lært ? ikke en dritt.

3. Pumper inn penger. I tillegg har det vært pumpet mye penger inn i det økonomiske systemet, blant annet gjennom rekordlave renter både av sentralbankene i USA og EU.
USA har gjort det mest for å opprettholde økonomisk vekst, EU har primært gjort det for å gjenvinne økonomisk vekst.

Hva har vi lært ? Ikke en dritt.

Historien pleier å gjenta seg på gang på gang. Det er sikkert.

Og oljeprisen langt over 200 er garantert.

Et børskrakk kommer uventet, gjerne etter en opptur som har bygget ubalanse i markedet. Et børskrakk utløses gjerne av noe investorene ikke så komme, noe som skaper panikk. Et børskrakk fører til en dramatisk nedgang i aksjekurser, gjerne i flere marked på likt.
Redigert 09.03.2022 kl 13:45 Du må logge inn for å svare