RECSI – hva vet vi og hva skjer videre?

Sa2ri
RECSI 24.03.2022 kl 21:31 194044

Etter at RECSI annonserte at Hanwha Solutions (HS), sammen med Hanwha Corporation (HC) skal kjøpe AKH sin aksjepost (70.104.276 aksjer) vil disse to selskapene (HS/HC) sitte med 140.208.552 aksjer. Selskapet har totalt 420,625,659 aksjer etter siste kapitalutvidelse (19. januar 2022). Godkjenningen fra myndighetene i USA er kun en proforma sak slik det var sist gang.

Mange trodde, meg inkludert, at denne transaksjonen resulterte i at HS/HC fikk negativ kontroll og at dette derfor utløste buplikt (meldingen fra TDN/Oslo Børs var ikke helt krystallklar kan man trygt si) – det gjorde det ikke da HS/HC mangler 1 fattig aksje på et slikt scenarie (budplikt). Dårlig av meg å ikke sjekke dette spesielt, noe jeg burde ha gjort når RECSI gjorde den rettede emisjonen mot HS i slutten av 2021. Dette er en av grunnene til at markedet ikke tar bølgen og kjøper aksjer med begge hender pga. denne transaksjonen.

Så er det en del andre faktorer – kjente og bekreftede, men også «kjente» og ikke bekreftede – som (potensielt kan) påvirker veien videre. En del av disse ser det ikke ut til at markedet ønsker å forholde seg til, eller ikke mener at vil bli en realitet. Hva er det så vi vet som er bekreftet, og hva er det vi «vet» (har gravd frem) som ikke er bekreftet, men som har stor sannsynlighet og/eller mulig påvirkning på kursen dersom (når) de blir en realitet?

At HS/HC har en plan med sin investering, er nok alle enige i – de kjøper ikke aksjer for ca. 350 MUSD uten å ha en plan. Hva denne planen er – se det er det litt verre å vite/si så mye om. Litt har vi fått vite via prosessen knyttet til SB 5849, og da spesielt i forbindelse med de høringene som er holdt. Representanten for DOC var eksempelvis ganske klar på at de «jobbet med en konkret sak og da etableringen av en større panelprodusent». Som en del av dette er det argumentert at det vil bli etablert 1500 nye jobber, og ca.5000 nye indirekte jobber i Moses Lake området. Dette er også langt på vei bekreftet av lokale aktører/myndigheter, og har der fått kallenavnet «Project Riser».

«Hannover said the new legislation would benefit “Project Riser,” the code name for a major new investment officials with the Port and the Grant County Economic Development Council have been focusing on for the last few months. While he gave no details on “Project Riser,” in an email to the Columbia Basin Herald, Hannover did refer to it as “a new solar manufacturing facility.”»

https://columbiabasinherald.com/news/2022/mar/23/bill-passage-sets-stage-local-silicon-manufacturin/

Hva «Project Riser» inneholder rent konkret kan man bare spekulere i akkurat nå. HS er derimot (etter min mening) en av aktørene, en annen kan være Group14. Hvorvidt det settes opp et JV som en del av dette, og da med enda flere aktører, se det kan også være en mulighet. Tiden vil vise hva dette blir og hvordan det vil påvirke RECSI, men at det underbygger caset er det liten tvil om. Dette er ikke et ML2 (tror jeg) som enkelte spekulerer i.

Minner i denne forbindelse om det som er gravd frem vedrørende REC sine planer for ekspansjon (på agendaen i Moses Lake sitt kommunestyre) som vi i dag fikk bekreftet av lokalavisen:

«In a letter to the Moses Lake City Council sent Monday, Sutton wrote that REC has acquired “new investors and partners seeking to build out manufacturing for the solar supply chain in the United States,” and is looking “at building co-located manufacturing sites” on REC property.»

https://columbiabasinherald.com/news/2022/mar/24/rec-asks-annexation/

Litt merkelig at selskapet selv ikke har kommentert noe av dette til markedet, spesielt på siste kvartalspresentasjon. At de har planer om å bruke tomten de eide tidligere når de nå ser ut til å kjøpe denne tilbake for å ekspandere, er svært interessant og med all sannsynlighet en del av «Project Riser».

HS sin «plan» har derimot lenge vært kjent og kommunisert til markedet – de ønsker å starte ML raskt i form av en «jump start». Hvorvidt det har vært uenighet internt i styret i RECSI vedrørende timingen på dette (oppstart av ML) er en hypotese som kan se ut til å underbygge at HS kjøpte AKH sin aksjepost og med det tar større kontroll på denne prosessen.

At SB 5849 ble vedtatt og lå til signering er en annen faktor da dette gir forutsigbarhet for de som skal investere i området. Denne er nå signert og blir lov fra og med 1. juli 2022 (https://app.leg.wa.gov/billsummary?BillNumber=5849&Year=2021&Initiative=false). At ML blir startet opp igjen ser det nå ut til å være liten tvil om – hvilket omfang er det litt mer problematisk å anslå, men 50% kan være den mest sannsynlige basert på SB 5849 og uten SEMA på plass.

SEMA er derimot «i bevegelse» igjen og da mye på grunn av krigen i Ukraina. Denne delen av BBB vil med all sannsynlighet bli vedtatt og iverksatt i løpet av våren. Med denne vil RECSI og HS ha grunnlag for ytterligere investeringer for å etablere en solarkjede i USA:
https://www.hanwhasolutions.com/ko/cs/news/view?idx=636&ref=%2Fko%2Fcs%2Fnews%2Flist

Etter at SB 5849 nå er signert kan det ramle inn meldinger om både det ene og det andre – hvilken dag som helst. Det første som med all sannsynlighet kommer er melding om EGF. Hvorfor det er så viktig for HS å velge nytt syre før ordinær GF er noe man også kan spekulere i da det ikke er så lenge til GF (11. mai). Jeg tipper det vil komme positive meldinger ganske raskt etter EGF, og da med all sannsynlighet melding om ny og permanent CEO, samt åpning av ML.

Dette innlegget ble lengre enn først tenkt, men det kan godt hende jeg også har glemt en masse – fyll derfor gjerne på dersom du/dere har mer å komme med som kan være nyttig å samle i denne tråden. Håper vi kan holde oss til saken og ikke utvide også denne tråden til personangrep og annet usaklig tull.
Redigert 20.09.2023 kl 07:13 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
25.05.2022 kl 13:35 8548

Om vi ikke nok en gang får se transaksjoner i sluttauksjonen som drar kursen mye ned, slik man har sett hele denne uka. Men, shorterne burde vel vite at det er en risiko å sitte short før Q1 - men på den annen side dersom Q1 blir lite konkret kan nok short få muligheter til å inne langt rimeligere tipper jeg. Men gitt all informasjon som har indirekte tilknytning til REC er det lov å forvente mer spenstig guiding fredag. Har May også drukket "for mye Møllers tran" som hans HR jenter ser ut til å ha gjort for tiden kan det bli interessant, men May er nok forsiktig til og med med tran. Men han bør kunne begrunne hva de relativt mange stillingsutlysningene i ML den siste tiden konkret relateres til. Og, for å gjenta meg litt selv - Sila flytter inn over veien, G14 er konkret på sine planer og begge har partnerskap med tyske bilprodusenter som ikke leker butikk...og my mer relevant informasjon av både forretningsmessig- og politisk karakter har blitt gravd opp av mulvarpene her siden siste kvartalspresentasjon. Ja, short lider nok litt valgets kval i dag vil jeg tippe (og da er det ikke bare synlige Voleon det er snakk om). Jeg tipper de venter....

Det er jo forøvrig interessant at Hanwha selv er ganske offensiv i media og ser ut til å gjerne gå ut med relativt typer om sine investeringsplaner. Så hvorfor ikke REC?
Slettet bruker
25.05.2022 kl 15:30 8408

I et svar på et spørsmål på LinkedIn om oppstart av wafer/ingot produksjons i USA svarer UItra Low-Carbon Solar Alliance... (siste setning er interessant)

".... we are seeing wafer expansion in India with CubicPV Inc. and Waaree Group, in Vietnam with Jinko Solar Co., Ltd. and in Romania with ASTRASUN Solar - Photovoltaic systems, solar power plants, renewable energy investments. The French startup CARBON also has an ambitious ingot/cell effort underway in the EU with plans to reach 20GW by 2030. As for the US there have been no announcements but one presumes that HANWHA Q CELLS USA INC parent would not have invested to restart the REC Silicon Moses lake, WA plant absent an offtaker, so I anticipate a US wafer announcement in the near future."
Sa2ri
25.05.2022 kl 15:33 8388

Nice catch!
Slettet bruker
25.05.2022 kl 15:38 8495

Takk, da er det bare å vente! Antakelig ikke altfor lenge.
Slettet bruker
25.05.2022 kl 15:41 8504

Det er vel litt venting sikkert igjen, men å selge nå er vel ikke et råd jeg ville ha gitt.
Sa2ri
26.05.2022 kl 22:34 8174

Fra brukeren DonRvD på en annen tråd:
Qcells Announces Solar Panel Manufacturing Expansion Will Be in Dalton, Georgia

https://finance.yahoo.com/news/qcells-announces-solar-panel-manufacturing-130000746.html

https://www.prnewswire.com/news-releases/qcells-announces-solar-panel-manufacturing-expansion-will-be-in-dalton-georgia-301555718.html

Et lite utsnitt fra artikkelen:
"The investment marks Qcells' latest efforts to rebuild the U.S. solar supply chain. In March, Qcells' parent company Hanwha Solutions became the largest shareholder of U.S. polysilicon manufacturer REC Silicon to secure reliable supply of the raw material crucial to solar panel manufacturing."

Slettet bruker
26.05.2022 kl 23:05 8096

Med en ingot/wafer-fabrikk samlokalisert med poly i Moses Lake vil Hanwha sitte i førersetet i et stort nordamerikansk solarmarked med markedsdominans i alle ledd i verdikjeden. Dette er så åpenbart at det vil komme ..... snart.
Sa2ri
27.05.2022 kl 07:04 7593

«Today, REC Silicon is announcing plans to restart production in Moses Lake, Washington. We expect to realize first production during the fourth quarter of 2023 and reach full capacity utilization during 2024. The restart of production is a direct result of Hanwhas commitment to REC Silicon. We look forward to a close relationship with Hanwha that allows REC Silicon access to Hanwhas strength and experience to unlock the value of REC Silicons unique position with respect to solar energy materials, battery materials opportunities, and semiconductor markets. We are currently discussing supplying Hanwha Solutions with polysilicon and Hanwha Corporation with silane gas. These arrangements would allow REC Silicon the opportunity to focus on manufacturing excellence and to enhance market solutions through product development, said James A. May II, CEO of REC Silicon.»

https://newsweb.oslobors.no/message/563469
Redigert 27.05.2022 kl 07:06 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.05.2022 kl 07:05 7603

😄
manman01
27.05.2022 kl 07:33 7495

Så skete det sgu. Tillykke alle, tålmodigheden sejrer i dag.

Tiden i limbo er sandeligt ovre, og flyet letter endelig - destination: mors kælder🥂🍾
Småplukker
27.05.2022 kl 07:43 7420

Hehe, gratulerer til deg, Manman, vår mest utrettelige graver! Men hadde håpet planen var komme deg UT av mors kjeller😁
Sa2ri
27.05.2022 kl 08:11 7105

Da er de første ute med oppdateringer etter tallfremleggelsen, dette selv om de nok ikke har regnet på hva dagens melding vil si for fremtidig inntjening:

PAS:
"Q1’22 first take: Moses Lake restart confirmed, and full offtake proposed
REC Silicon today reports Q1’22 EBITDA ahead of expectations. More importantly however, it announces that Moses Lake will restart and that offtake contracts for all production (both polysilicon and silane gas) have been proposed by Hanwha. This is a gamechanger for the company and the share in our view. REC Silicon expect first production during Q4’23 and ramp-up to full utilization by Q4’24. Our current estimates are more aggressive (in terms of ramp-up quickness), and we will revise 2023-24 estimates down accordingly but still find the report positive – especially since offtake contracts for all production are proposed – and expect the share to trade up. We currently have a Buy rating, TP NOK 30.

Other comments
• REC Silicon announces that it targets a restart for Moses Lake by the end of 2023, with first production realized in Q4’23. 50% capacity utilization is targeted for Q2’24 and 100% during Q4’24. The company does however state that if the restart of the Moses Lake facility is not supported by estimates of demand for solar grade polysilicon and/or estimates of demand for silane gas by the battery industry, the company will delay the restart.
• Currently, the company is preparing for the restart regarding upgrades, execution of engineering, etc., and is also working to accelerate the timeline if possible.
• The company states that additional capital will be required to bring production all the way up to 100% capacity as well as the requirements in customer demands (handling and packaging). RECSI has USD 204m in cash and expected to refinance its current USD 110m bond during the next quarters – so we do not expect a high equity portion to be needed.
• On conservative estimates (with polysilicon prices >50% below current market) we expect Moses Lake to generate USD 180-200m in annual EBITDA at 100% utilization. This is in addition to contribution from Butte.
• The market outlook for solar grade polysilicon and silane gas is strong and discussions are ongoing with Hanwha for offtake for both polysilicon and silane gas. The current outlook market also strengthens offtake opportunities from others.
• Butte delivers well in Q1 and demand for semiconductor grade polysilicon and silicon gases is expected to remain strong during 2022."

Analytiker:
Gard Aarvik

************************************************************

ARC:
"REC Silicon ASA
Recommendation: Buy · Target Price: NOK 26.0 · Current Share Price: NOK 19.6

Targeting Moses Lake restart in Q4’23
- Q1 revenue of USD 34.6m (-13% vs. ARCe)
- Butte EBITDA of USD 10.7m (+21% vs. ARCe), up from USD 9.3m in Q4
- Announcing plans to restart Moses Lake in Q4’23, with offtake to Hanwha
- The share should immediately reprice closer to 30 NOK/sh in our view

Financial results in line with our expectations
REC reported revenue of USD 34.6m (-13% vs. ARCe) down 20% QoQ, driven by lower polysilicon sales (strong seasonality pattern for semiconductor polysilicon with sales skewed towards H2). Butte EBITDA climbed to USD 10.7m (+21% vs. ARCe), up from USD 9.3m in Q4, due to a higher margin production mix. The cash position of USD 204m came in spot on our estimate, and the significant increase in cash QoQ was a result of USD ~110m placement from Hanwha.

Targeting Moses Lake reopening in Q4’23
REC today announces plans to restart Moses Lake, with polysilicon and silane offtake to Hanwha. The ambition is to reach first production in Q4’23 with a ramp up to 50% utilization in Q2’24 and 100% utilization in Q4’24. REC indicates that there could be a need for additional capital to fund the restart, as the utilization scope now has increased to 100%.

Low reopening probability still reflected in the share price
Our TP of NOK 26 is based on a 70% chance of a Moses Lake reopening, where the output mix gradually will skew towards the battery industry in 50% of the reopening scenarios. On the back of today’s news, we argue that it would be fair for the share to experience an initial repricing closer to 30 NOK/sh, before all the details around the reopening plan are outlined and to factor in some minor execution risk.

Arctic Securities AS
Daniel Stenslet"

********************************************************
Så blir det spennende å se hva SB1M kommer med etter hvert, og hva de samme analytikerne får som TP når de får lagt inn dette i regnearkene sine.
Redigert 27.05.2022 kl 08:12 Du må logge inn for å svare
Sa2ri
27.05.2022 kl 08:22 7029

Legg spesielt merke til disse utsagnene:

"- On conservative estimates (with polysilicon prices >50% below current market) we expect Moses Lake to generate USD 180-200m in annual EBITDA at 100% utilization. This is in addition to contribution from Butte."

og denne:
"- Currently, the company is preparing for the restart regarding upgrades, execution of engineering, etc., and is also working to accelerate the timeline if possible."
Slettet bruker
27.05.2022 kl 08:49 6798

Nydelig. Herlig å se at tallene enkelte har lagt ut om forventet EBITDA ved oppstart ML, faktisk stemmer.
Nå er det bare å lene seg bakover og nyte oppturen.
Sa2ri
27.05.2022 kl 09:06 6864

Fra SB1M:

"RECSI (Buy tp NOK17): Q1-22 first look - ML reactivation announced with proposed Hanwha offtake contracts for all production

Conclusion

RECSI just reported its Q1-22 numbers. Before the Q1 report, we were curious to see whether there are any news flow on the Moses Lake reactivation, either through solar polysilicon or silane gas. The investment case is highly dependent upon the Moses Lake re-opening, and thus, the quarterly financials is a non-event, in our view. RECSI announced the re-opening of Moses Lake, with a target of 100% capacity utilization by the end of 2024 through Hanwha offtake contracts for all production (still in negotiations). The plan includes starting production in Q4-23, which is in line with our estimates (we have 56% utilization in Q4-23 in our estimates, which probably will be revised down). Further, the company targets 50% utilization during Q2-24 and 100% utilization in Q4-24. The facility will open on the back of solar polysilicon with a proposed offtake contract with Hanwha Solutions and silane gas through a proposed offtake contract for silane gas. Further, the company has started some re-activating activities but further needs additional capital to fund the restart as i) the company needs additional capital to fund expansion of scope from 50% to 100% capacity and ii) due to changes in customer requirements (handling and packaging). In addition to the expected re-opening on the back of solar polysilicon, the company communicates that it wants to be a part of developing battery supply chains. We expect to increase our target price following this announcement and further expect a positive share price reaction today.


Our analysis
Reactivation of Moses Lake: Today, RECSI announced the re-opening of Moses Lake, with a target of reaching 100% utilization in the facility by the end of 2024. Hanwha has proposed offtake contracts for all the production, including both solar-grade polysilicon and silane gas. The facility is expected to re-open in Q4-23, which is in line with our estimates. Further, the company targets 50% utilization in Q2-24 and 100% in Q4-24. We find this very positive as the proposed offtake agreements include both solar polysilicon and silane gas, with up to 100% utilization, which is high and should provide sufficient scale to have a significant earnings contribution. The prices for silane and polysilicon in the offtake agreements are still dependent upon negotiations, to our understanding. However, the company expects long-term market-based contracts, adjusted to the market price fluctuations. In addition to the expected re-opening on the back of solar polysilicon, the company communicates that it wants to be a part of developing battery supply chains. The company is still open for silane gas offtakes with other companies. In our view, we would not be surprised if the company will, at some point, start negotiations with Group 14 and Sila Nano, as both companies have communicated their intention of being located in Moses Lake. The company welcomes battery facilities in Moses Lake, but will determine how they will address this when the time goes on, according to the company.

Increased reactivation capex needs: The reactivation requires some capex, meaning that additional capital will be required to fund the restart, although the company has a cash position of USD204m by the end of Q1-22. The company did not announce any ballpark capex estimate. However, to our understanding, the capex requirement has increased compared to the previous estimate due to i) previous reactivation capex did not assume 100% utilization and ii) a higher need on customer requirements when it comes to handling and packaging. Given the cash balance of USD204m, we were a bit surprised that the company needs additional capex to restart the facility. The company is open to both debt and equity financing.

Q1-22 results: In our view, the financials are a non-event as we rather believe the market will focus on the reactivation of ML. The company reported a strong EBITDA of USD3.5m, compared to our -USD0.9m estimate. The higher EBITDA than expected is a result of higher than expected EBITDA contribution from semiconductor materials, which experienced higher prices. As expected, the revenue was softer than Q4-21, as the volumes were somewhat down from the quarter due to seasonal variations. The company continues to have both high energy costs and supply chain disruptions, which, all else equal, contribute negatively to the results. The company expects the supply chain constraints to continue in at least throughout 2022 and further communicates that they anticipate increased electricity costs. The company guides silicon gas sales volume marginally up in Q2-22 compared to Q1-22, while semiconductor grade polysilicon is, according to the company, expected to increase significantly from Q1-22. Note that Q1-22 semiconductor volumes were low due to normal seasonal variations.

Positive view on operational possibilities going forward: We are optimistic about the long-term potential of Moses Lake and are excited that RECSI has decided to re-open Moses Lake. Albeit some of the value of a re-opening already is discounted into the current share price, we expect the company to have good cash flow abilities in the long-term, especially given that we see it as likely to have significantly higher utilization than we previously estimated.

Analyst:
Vidar Lyngvær
Jonas Fremming"
Null
27.05.2022 kl 09:18 6733

Så SM1B mener vi skal kjøpe og har kursmål 17?

Ja da er det ok å kjøpe til ce 20
Her det noe jeg ikke forstår her? av det Vidar og Johnas sier?

Flott om andre kan forklare en ikke økonom;)
Redigert 27.05.2022 kl 09:18 Du må logge inn for å svare
Sa2ri
27.05.2022 kl 09:27 6618

Det er kursmålet de hadde frem til i dag - hva det blir etter dagens fremleggelse regner jeg med at kommer i ettermiddag, eller i løpet av helgen. Rimelig sikker på at det blir justert (oppover).
Nsxnsx
27.05.2022 kl 09:31 6648

Hvem pokker selger på 19.2 etter denne meldingen ???
Sa2ri
27.05.2022 kl 10:14 6516

I dag fikk vi bekreftelsen på at fungerende CEO James May II er helt ubrukelig. Hvem er det som legger frem at de trenger penger samtidig med at de kommer med en positiv melding markedet har ventet på bekreftelse av en god stund? Ingen! Dette er dårlig håndverk og ikke noe vi ville sett under TT. Dersom det er slik at de trenger å hente penger ville det mest naturlige være å forsøke å få kursen så høyt som mulig før man annonserer en slik løsning, og da først etter at man de facto vet hva behovet er. Det kunne ikke CEO redegjøre for i dag, og da burde han ha holdt helt kjeft om dette.

Vi får håpe HS/HC benytter sin posisjon i selskapet og setter inn en CEO som har litt bedre forståelse av hvordan markedskreftene fungerer.
Redigert 27.05.2022 kl 10:15 Du må logge inn for å svare
Nsxnsx
27.05.2022 kl 10:29 6398

Hva om han var "instruert" til å si det så vi skal akseptere et lavere bud fra HS ? Er nok mange som hadde hoppet på et bud på la oss si 30,- i dag.

Med tanke på at vi er ned 7% på "verdens beste melding" som ALLE har gått og ventet på.
Redigert 27.05.2022 kl 10:30 Du må logge inn for å svare
fattigstakkar
27.05.2022 kl 10:31 6366

Helt enig. Det var en stusselig oppvisning. Han kan umulig bli permanent CEO. Hadde unnet TT å holde denne presentasjonen.
Hvis det er noe tak i ledelsen bør det også komme noen innsidekjøp i dag. Kanskje derfor han var så ivrig på å snakke om behov for finansiering.
Har økt REC-beholdningen med 140% i dag. Mer skal det bli om kursene blir liggende på dette nivået eller lavere.
Redigert 27.05.2022 kl 10:36 Du må logge inn for å svare
Sa2ri
27.05.2022 kl 10:36 6323

Hvorfor skulle det komme et bud i dag? Det er ingen ting som er gravd frem og/eller publisert den siste tiden som tilsier at en slik hypotese var noe som kunne skje.

Det man bør merke seg er at ingen i ledelsen, eller av styremedlemmene, har handlet aksjer i selskapet den siste tiden. Det betyr at det er kursdrivende informasjon tilgjengelig som begrenser handlingsrommet for de som er innsidere. Dette kan man tolke slik man vil, men jeg mener dette er et positivt signal. Den dagen "katta er ute av sekken" være seg i form av en mulig kapitalutvidelse i form av EK, trykking av aksjer (emisjon) eller lån, så vil en slik melding også inneholde grunnlaget for de nevnte scenarier - da kan ledelsen og styret handle aksjer, noe jeg er rimelig sikker vi vil se som en del av dette.
Sa2ri
27.05.2022 kl 10:40 6267

Tror ikke det kommer innsidekjøp i dag ref. kommentaren jeg nettopp la ut. Skulle det derimot skje er det såvidt langt frem til en mulig kapitalutvidelse at de er "innenfor" det regelverket sier om denne type transaksjoner knyttet opp til kursdrivende informasjon.

Jeg skjønner derimot ikke hvorfor ikke CEO ønsker kursen så høy som mulig før en eventuell kapitaløkning. Solid tråkk i salaten de kommentarene han kom med i dag, og lite tillitsskapende. Åpenhet om denne type fremtidige transaksjoner når man ikke kan si noe konkret om hva, hvorfor og størrelse (behov), ja da skal man holde kjeften godt lukket.
Sa2ri
27.05.2022 kl 10:45 6188

Denne snutten beskriver hva jeg tenker om dette: https://www.youtube.com/watch?v=hcPoUPTpcps
Sa2ri
27.05.2022 kl 11:15 6078

"Rister på hodet av REC-ras
REC-aksjen skjøt opp, men er i fritt fall etter uttalelser om pengebehov. – Om det er frykt for kapitalinnhenting som sender aksjen ned i dag, så er det helt feil fokus, sier Gard Aarvik.

REC Silicon-aksjen skjøt opp da Oslo Børs åpnet for handel, men har falt i minus et par timer etter åpning. Trolig er det uttalelser fra REC-sjef James May om at selskapet må hente kapital for å starte opp silisiumanlegget i Moses Lake som tynger aksjen.

Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities forstår lite av kursfallet.
Han trekker frem bekreftelsen om at Moses Lake skal gjenåpnes, at sørkoreanske Hanwha vil ha all produksjonen derfra og at man vet at andre aktører i markedet i økende grad også ønsker produkter fra fabrikken.

– Vi har etter dagens rapport mye mer trygghet i de langsiktige estimatene våre og selv om ny kapital kan føre til noe utvanning, er aksjen mer enn en doblingskandidat på lengre sikt, sier han.

Trenger penger
Utspillene om kapitalbehov kom noe dog overraskende på Aarvik.

– Vi trodde selskapet hadde full finansiering, sier han.

May opplyste at REC både ser på gjeldsfinansiering og egenkapital, men at ingenting enda er banket i stein. Om REC velger å gjøre en emisjon vil trolig dagens aksjonærer bli utvannet.

Aarvik mener dagens aksjonærer ikke bør bekymre seg av den grunn.

– Det bør man ikke være når man ser på verdipotensialet. De oppgraderingene selskapet vil gjøre er viktig. Det er for å kunne levere på endrede markedsforutsetninger, sier han.

Den siste tiden har alt av råvarer steget i pris, slik at det blir dyrere for REC å bygge opp varelageret sitt. I tillegg har arbeidskraft blitt dyrere. Samtidig krever vil det koste å få Moses Lake-anlegget opp på 100 prosent kapasitet.

– Man skal nå skal trappe opp kapasiteten raskere til full produksjon etter oppstart enn vi tidligere antok. Det betyr at man trenger litt mer penger enn det vi tenkte, for at selskapet skal være trygge på kontantposisjonen, sier Aarvik.

Kan bety utvanning
Det er for tidlig å si hvor mye penger REC vil trenge. Med antallet aksjer i REC i dag mener Aarvik at verdipotensialet i REC ligger langt over der aksjen har handlet den siste tiden - rundt 20 kroner. Fredag raser aksjen 3,29 prosent til 18,90 kroner.

Aarvik trekker frem at om man for eksempel priser REC på 10 ganger EV/EBITDA på det tidspunktet selskapet når 100 prosent produksjon, så er potensialet til aksjen omtrent 50 kroner, selv med antagelser om en silisiumpris under halvparten av det markedsprisen er i dag.

I dag har Pareto-analytikeren en kjøpsanbefaling og kursmål 30 kroner på REC-aksjen.
– Sånn sett så vil litt utvanning fortsatt bety betydelig oppside fra dagens nivåer. Antar man en kapitalutvidelse på 10 prosent og at man får hentet pengene på 20 kroner aksjen, så får de inn rundt 840 millioner kroner, som er mer enn hva vi tror de trenger. Denne utvanningen vil da med samme multippel og totalt antall nye aksjer bety en verdi på omtrent 45 kroner per aksje, sier han, og utdyper:

– Så skal man ikke prise inn alt dette i dag, det er derfor vi har et kursmål som er lavere, men det sier noe om potensialet. Hvis det er frykt for kapitalinnhenting som sender aksjen ned i dag så mener vi det er helt feil fokus i markedet, sier Aarvik.

– Bør aksjen falle så mye som den gjør på grunn av avsløringen om kapitalbehov?

– Nei, svarer Aarvik kontant.

Etterlengtet annonsering
REC la fredag morgen frem tall for første kvartal, og den store nyheten var at selskapet endelig har satt et fast tidspunkt for når silisiumanlegget i Moses Lake kan gjenåpnes.

Selskapet har fått sørkoreanske Hanwha Solutions inn på eiersiden. Hanwha ønsker å sikre tilgangen til materialer som skal brukes i solindustrien, for å møte den ventede veksten i egenproduserte amerikanske solceller.

Det lå dermed i kortene at det sørkoreanske industrikonsernet ville være raske med å sette sitt avtrykk på REC og få Moses Lake opp på beina. At REC utsatte publiseringen av førstekvartalsrapporten fra 11. til 27. mai gjorde også at mange forventet at det nå skulle komme nyheter rundt fabrikken.

– Det er helt klart det store høydepunktet i rapporten, sier Pareto-analytiker Gard Aarvik.

Selv om analytikeren hadde forventet at anlegget skulle åpnes litt tidligere til neste år, synes han det er positivt at REC regner med å få det opp på 100 prosent kapasitet relativt raskt.

– Hva gjelder timing så har vi ligget med litt mer aggressive estimater, så vi må ta dem ned litt, men at man har på plass avtaler som sikrer 100 prosent kapasitet gjør at risikoen på lang sikt faller. Det er det man bør prise aksjen på, så dette er netto positivt, sier han."

https://finansavisen.no/nyheter/industri/2022/05/27/7873460/rister-pa-hodet-av-rec-ras
Redigert 27.05.2022 kl 11:19 Du må logge inn for å svare
Sa2ri
27.05.2022 kl 11:18 6044

"Aarvik trekker frem at om man for eksempel priser REC på 10 ganger EV/EBITDA på det tidspunktet selskapet når 100 prosent produksjon, så er potensialet til aksjen omtrent 50 kroner, selv med antagelser om en silisiumpris under halvparten av det markedsprisen er i dag."

Ikke så mye å lure på om de kommer til å oppjustere TP i sin neste anayse (tror jeg).
Sa2ri
27.05.2022 kl 15:01 5728

Det vil ikke overraske meg mye dersom det kommer en eller annen form for redegjørelse fra selskapet som langt på vei unnskylder og/eller forklarer informasjonen CEO kom med i dag - det markedet trenger er konkret informasjon man kan forholde seg til, ikke synsing og usammenhengende tåkeprat, uten et konkret innhold, om noe som kanskje skjer en gang i fremtiden.

E-post sendt til selskapet om dette - kommer det svar blir det lagt ut her.
Slettet bruker
27.05.2022 kl 16:09 5690

Godt initiativ. Meget beklagelig ay May trampet i klaveret og viser han ikke har den strategiske innsikt og "nese" som trengs i et internasjonalt selskap i en tid der selskapet trenger slike kvaliteter.
MorganKane
27.05.2022 kl 16:13 5838

Tja,

Det hadde garantert kommet spørsmål om behov for mer kapital. Det ville da vært rart om han svarte unnvikende på dette. Dog så svarte han unnvikende når det kom til "ballpark" spørsmål. Dermed er man like langt. Han sa bare at dette kom an på "pre-payments" osv. Da kunne han bare sagt det fra starten av. Litt merkelig. Dog så sa han klart at selskapet har god tid og vil vurdere beste løsning etterhvert. Dermed tror jeg at vi kan få innsidekjøp i dag. Hvis ikke blir jeg skuffet.
Sa2ri
27.05.2022 kl 16:17 6055

Vi får se hva/om de svarer. Sendte også direkte til et par styremedlemmer og fikk et noe rart svar fra en av dem (et svar jeg nok ikke skulle hatt). Vi får håpe styret tar tak i dette for denne type kommunikasjon er ingen tjent med.
Slettet bruker
27.05.2022 kl 16:23 6039

Dette fra May var under all kritikk , amatør og klovn
Sa2ri
27.05.2022 kl 16:37 5963

Det kommer jeg nok ikke til å dele
Slettet bruker
27.05.2022 kl 16:41 6018

Kan jo omskrive hva det handlet om ..
Slettet bruker
27.05.2022 kl 16:43 6046

Ble du mer bull eller bear av meldingen
Sa2ri
27.05.2022 kl 16:58 5932

@Taycen:
Det jeg har fått til svar så langt kommer jeg ikke til å dele, heller ikke i omskrevet versjon.

*************************************************
@SørlieInvest:
Slik jeg oppfatter dette så vil vedkommende ta mine anførsler/spørsmål til styret, så får vi se hva de gjør med saken. IR og CFO ble tilskrevet tidligere i dag med akkurat samme innhold, og bedt om å videreformidle de spørsmålene jeg hadde til styret. Dersom jeg får svar på spørsmålene er det mulig disse, og svarene blir delt - vi får se.

Bekreftelser som resulterer i at jeg blir bull, eller bear, er nok ikke det jeg var på jakt etter akkurat nå - jeg ønsker en redegjørelse fra selskapet på tåkepraten CEO greide å trøkke ut av seg i dag, dette da jeg synes dette var helt malplassert og ikke det man kan forvente av en CEO i et børsnotert selskap.
Slettet bruker
27.05.2022 kl 17:07 5863

Den er grei 👍 men hadde vært oppklarende hva de svaret .. Hvis det ikke var bare banneord :-)

Kan du legge ut kopi av det du sendte ?
Redigert 27.05.2022 kl 17:09 Du må logge inn for å svare
Sa2ri
27.05.2022 kl 17:15 5812

Fair enough, her er det som ble sendt selskapet tidligere i dag, så får vi se om de svarer på dette på en ordentlig måte:

"Dear RECSI,

Reference is made to the 1Q22 presentation held earlier today at which interim CEO James May II expressed that Rec Silicon need to do a capital increase to get the factory at Moses Lake (ML) up and running. The capital increase is, according to May, expected to be completed either by loan, equity or other means of financing. This raises multiple questions, which should be answered by the Board of Directors (BOD). Please therefore forward this e-mail to the current members of the BOD @ REC Silicon for feedback to these questions.

RECSI announced today that the factory at ML will resume production again during 2Q 2024 (50%), and 100% during 4Q 2024. This is positive news that the marked have been waiting for for quite some time. How is it then possible for the interim CEO to “announce” the need for a capital increase when 1) he is unable to present any facts related to this, and 2) not able to inform what the proceeds will be used for, and 3) why the 204 MUSD “in the bank” is not sufficient funds to start productions again in ML?

Furthermore, RECSI have previously announced that the cost to restart the production at ML, will need approximately 60 MUSD in funding, which RECSI obviously have on hand after the latest equity increase directed to Hanwha Solution. What has changed since this was announced in one Q-report not too long ago?

After today’s session it is obvious that James May II is not up to the task leading RECSI into the future, and he therefore needs to be replaced by someone with better skills and market understanding. At what time can we as shareholders expect a permanent CEO with the necessary market skills and international experience be appointed?

Over the years RECSI have gained a reputation of not complying with what has been communicated to the market, which has resulted in low interest from serious and professional investors. Will HS and the new BOD take a different approach to this important task – informing the market – and what can we as shareholders expect going forward?

A timely response from the BOD and/or the company is expected and highly appreciated.

If you have any questions regarding this e-mail, feel free to contact me."
Slettet bruker
27.05.2022 kl 17:16 5821

Flott. Blir spennende å se hva de svarer.

Jeg har tatt frem en god flaske vin og feirer den fantastiske dagen idag. Idag fikk vi alt vi har ventet på. Dette var megabull. Kursen får komme når den kommer. God helg.
Redigert 27.05.2022 kl 17:26 Du må logge inn for å svare