PHLX Oil Service Index - Hva skjer her nå?

Slettet bruker
OSX 30.04.2022 kl 21:28 2784

PHLX OIL SERVICE INDEX

Om vi går tilbake til finanskrisen i 2008 og ser på utviklingen frem til i dag finner vi noen klare signaler på hva som er i ferd med å skje. Dette skal jeg imidlertid komme tilbake til. La oss begynne med hva PHLX Oil Service Index er og se på den historiske utvikling i et kort, mellomlangt og langt bilde.

PHLX Oil Service Index består av 15 amerikanske oljeservice aksjer. Indeksen er «ikke helt» representativ for vår oljeservice indeks da flere av de amerikanske komponentene tilbyr tjenester kun til landbasert oljeutvinningsindustri. Uansett er norske offshore aksjer sterkt påvirket av denne. La oss videre se på det tekniske bildet i en moderat tidslinje på ca. 2 år før vi etter hvert ser på det totale bilde.

https://finance.yahoo.com/quote/%5EOSX/chart

Det som er essensielt å legge merke til er de to diagonalene. Gjennom bruddet opp i januar utløste dette flere «Targets» i hva som er et «Symmetrisk triangel» gir essensielt target 120. Som man imidlertid ser fra chartet har indeksen vendt ned. Dette er kun kort korreksjon hvor «Worst case» leser ca. 62-63 og hvor nivå 70 – 66.50 gir support.

HVA KAN VI FORVENTE OSS I 2022 – 2023

Som det kommer frem av foregående chart og det neste har oppgangen i PHLX Oil Service Index så hvit startet. At vi har en ruglete vei opp, må forventes og den første noe ruglete perioden etter teknisk brudd opp gjennom «Symmetrisk triangel» finner vi nå. Denne korreksjonen eller konsolideringen vil imidlertid gi seg ganske snart og bane veien for nivå 100 – 125. Og det er her moroa virkelig kan begynne. Og grunnen til at den sannsynlig begynner her finner vi i oljeprisen.

De stadig nye prognosene om vedvarende høy oljepris vil «til syvende og sist» sige inn hos flere og flere samtidig som skeptikerne til olje og gass ser nødvendigheten av energisikkerhet WW, spesielt etter russernes invasjon av Ukraina. Hvor oljeprisen til slutt havner er irrelevant mot utviklingen i PHLX Oil Service Index målt mot retning, men relevant mot tidslinjen.

https://finance.yahoo.com/quote/%5EOSX/chart

HISTORISK Korrelasjon

PHLX Oil Service Index har i all tid korrelert med oljepris. Ser man tilbake til før finanskrisen i 2008 var korrelasjonen nær, men med et større prosentvis avvik i brytningspunktet sommeren 2008 for så å ha en nær korrelasjon 2009. Etter finanskrisen i 2008 eller nærmere sakt i perioden 2011 og frem til oljekrisa i 2014 korrelerte indeksen godt med olja, men med et relativt høyt prosentvist avvik. Dette avviket ble igjen tilnærmet utradert i perioden sommeren 2014 til sommeren 2017. Igjen fikk vi et prosentvis høyt avvik i perioden høst 2017 våren 2020. Og det er her man virkelig får den tidligere nevnte «bakoversveisen», hehe

Når man nå ser på det neste chartet forstår man to ting. Det første er en treghet i innhenting i korrelasjon fra PHLX Oil Service Index til olje ved kraftige prisstigning i nettopp oljen. Det andre er at PHLX Oil Service Index står foran en meget kraftig oppgang såfremt oljeprisen holder seg på nåværende nivå eller hyere. (Nivåer fra USD 100,- og oppover.) Og slik verden nå ser ut er det ingen grunn til å tro noe annet.

SÅ HVOR HØYT OG HVOR FORT VIL OSX STIGE

Rundt den 30 juni 2008 var intradag høy 364.26. På samme tid sto Brent Crude i USD 147,43 intrauke høy. (Sannsynlig fredag den uken) høy. Mandagen den påfølgende uke begynte imidlertid et kraftig fall i oljeprisen som varte til 31 desember 2008. Denne dagen ble senere omtalt som «Black Monday».

Mandag 07 mars endte oljeprisen på det høyeste nivå siden fredagen i 2008. Om dette blir høyeste nivå for denne gang skal være usagt men det er en kalkulert «guess» at oljeprisen kan gå høyere. Det er imidlertid irrelevant med hensyn til PHLX Oil Service så fremt oljeprisen holder seg høy og over USD 100,- i «noe tid». Slik verdensbilde nå ser ut er dette svært sannsynlig selv om det rent teknisk sett kan komme et fall ned mot USD 85,-. Uansett er også dette irrelevant da korrelasjonen på dette nivå fortsatte er «alt for høyt rent prosentvis» sett i et historisk perspektiv. Konklusjonen må derfor bli at PHLX Oil Service Index skal kraftig opp. Skulle oljeprisen etablere seg på nivåer rundt USD 140,- +/- over tid skal OSX opp på gamle nivåer.

https://finance.yahoo.com/quote/BZ%3DF/chart

PS. Den blå linjen representerer utviklingen til OSX relatert mot Brent Crude cash. Kommer ikke den blå linjen opp gar man inn i chartet, krysser av på "Comparison" og setter in "OSX".

HVA VIL DETTE SI FOR NORSKE OFFSHORE SELSKAPER

Det helt innlysende er kraftig oppgang. Hele sektoren blir nær sakt «Buy the dips» i flere år fremover. Så det mer spissfindige spørsmålet blir hvilke selskap som har det potensielle høyeste oppside. Høyest risk/reward blir de selskapene med høyest gearing forutsatt at finansiering og gjeldproblematikken kommer under kontroll. Og her er det nærliggende å peke på PGS og BORR. Disse kan om overnevnte finansielle problematikk kommer under kontroll bli året og neste års børsvinnere. Om DOF klarer en ordning uten for stor obligasjonskonvertering på lave kurser kan også DOF bli en vinner. Her er imidlertid risikoen betydelig større. Ellers er det egentlig bare «Å velge å vrake» i hele sektoren. Nå er det tid for en XO…

PerUlv
Redigert 30.04.2022 kl 21:38 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
30.04.2022 kl 22:09 2751

Meget nyttige og profesjonelle betraktninger PerUlv, tusen takk.
noprofit
30.04.2022 kl 22:19 2731

Husker ikke helt hvordan oppgangen til oljepris over 100$ forrige gang og lengden på hvor lenge den var over 100, men har en følelse av at d har gått betydelig raskere denne gang, er det riktig å anta?
Slettet bruker
09.05.2022 kl 21:34 2434

Tja...

Matematikkens forunderlige tendenser herjer med de fundamentale forhold. Totalt idioti som gir oss muligheten til "Loppemarkeds kjøp". jeg mistenker en noe "nonsjalant" holdning til hvordan de ulike algoritmene er programmert eller at litt for mange på Wall Street går på syre. Her hjemme har i alle fall noen av oss sett "tegninga" eller "Skrifta på veggen". Budskapet er veldig enkelt...

Kjøp oljerelaterte aksjer og bli rik....

Teknisk møter nå OSX "Key support" og vi kan om kort tid forvente kraftig oppgang...

https://finance.yahoo.com/quote/%5EOSX/chart

PS. Amerikanske investorer må være tykke i hodet, hehe.. (Pappskaller) (De fleste, ikke alle)

Redigert 09.05.2022 kl 21:38 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.05.2022 kl 22:01 2396

PU, har du vurdert Solstad eller har noen mening om den aksjen?
geo01
09.05.2022 kl 22:12 2377

Husk at dollaren var knallsterk i kveld.Veier nok opp mot aksjefallet og oljeprisfallet.
Slettet bruker
09.05.2022 kl 22:22 2343

Jepp...

Ser den USD/NOK 9,67. Blir nok rød åpning men med mulig reversering. S&P-500 er snart klar for en reversering den og. Mulig fin kjøpsanledning ved åpning eller frem til lunch. Bare å brette opp arma og sette "tenna i tastaturet", hehe
Slettet bruker
12.05.2022 kl 22:20 2044

Tja...

Vi nordmenn skal bare glede oss over at vi fortsatt kan handle mye offshore på billigsalg. Det vill ikke vare...

I USA stengte OSX ned 0,35% i kveld. Helt perfekt, hehe. Og hvorfor var dette helt perfekt? Jo her kommer finslipt kunnskap om TA inn. Om vi ser på dagens "Stick" er dette "perfekt" og antyder en kommende reversal. En mer perfekt "Dragon Fly" skal man lete lenge etter...

Orker ikke og skrive mer i kveld men... Offshore skal opp i morgen og videre opp til uka..

PU

PS. Borr avsluttet i USA med en "Noe sliten Hammer" eller "Gummihammer, hehe". Uansett... Borr skal opp i morgen...
Slettet bruker
12.05.2022 kl 22:40 2008

Min gode mann, fantastisk engasjement for felleskapet, ta en pust i bakken du👍
Garcia
24.05.2022 kl 06:09 1688

Ser ut som det stemmer bra dette her..
Står vi foran en gedigen opptur innen offshore blir det bra fremover....
Siphlonurus
02.07.2022 kl 12:23 1285

Hadde vært fint med en oppdatering på denne igjen. Vi fikk vel den korreksjonen du 'worst case' antydet;
"Som man imidlertid ser fra chartet har indeksen vendt ned. Dette er kun kort korreksjon hvor «Worst case» leser ca. 62-63 og hvor nivå 70 – 66.50 gir support."

Etter det jeg kan se så var vi vel nede på rundt 62 for en uke siden. I går var det også en god dipp før den hentet seg inn igjen og endte nesten flatt.
Er det grunn til å å tro at det verste er gjort i denne omgang og at vi nå tar fart opp mot 100?

Hvordan har evt resepsjon påvirket indeksen historisk? Jeg tror oljeprisen vil holde seg høy (nok) over tid uavhengig av en periode med resesjon så stramt markedet ser ut til å bli fremover, spesielt med tanke på situasjonen med Russland.