Havkraft - Bølgekraft som ny, ren energi til verden

Slettet bruker
HAVKRA 14.08.2022 kl 11:38 4164

Havkraft AS er, for meg, et svært spennende norsk selskap som jobber med bølgekraft-teknologi. De jobber med utvikling og kommersialisering av bølgekraftanlegg. Selskapet ble etablert i 2009 av Geir Arne Solheim. Snart skal de i gang med en emisjonsrunde på Folkeinvest, der de allerede har over 1750 følgere av kampanjen. Havkraft AS har vel kun én direkte norsk konkurrent, i Ocean Energy AS, men de utvikler litt andre typer/varianter av bølgekraftanlegg.

Her kan vi diskutere saker og temaer om selskapet.

Fra hjemmesiden til Havkraft;

"From 2010 the Havkraft Team started climbing the TRL-scale (Technology Readiness Level), in an effort to pursuit a best practice development towards creating the world’s premier wave energy solutions based on the Oscillating Water Column (OWC).

The company successfully developed the finest OWC wave energy converter in the market, called The Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC). This OWC-converter is highly efficient, simple and fully scalable, fitted for a wide range of clients and partners both onshore, nearshore and offshore in the global market.

In 2014 the first large scale power plant was deployed on board MS Havkraft, producing clean energy at an open sea at the notorious Stad Ocean in Norway, surviving hurricanes and enormous waves.

In 2021 we deployed a full scale industrial pilot called «The Powerpier» in Ålesund, Norway, together with partners Marina Solutions and Ulstein Betong Marine, proving the complete chain from wave-to-wire.

In 2021 we also developed the new patent «PowerBooster», a point absorber capable of boosting energy in an OWC by controlling pitch and roll movements.

In 2022 we have fully deveopled our two products for the world-market, ready for early adaptors of green energy solutions. The first product is the HAVKRAFT N-CLASS, our nearshore solution. The other is the HAVKRAFT O-CLASS, tailored for the offshore-segment. both products are based on the Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC) and pick up a broad spectrum of frequencies."

kilder:
https://havkraft.no/about/
https://folkeinvest.no/kampanjer
Redigert 14.08.2022 kl 12:00 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.08.2022 kl 11:42 4161

Denne artikkelen synes jeg er meget interessant om Havkraft, særlig det om bølgekraftanlegg koblet til kaier!

"Tester nytt flytende bølgekraftverk – sikter på strømleveranser til havbruk

7 januar 2021

Marina Solutions har fått tillatelse av Kystverket og Ålesundregionens havnevesen til midlertidig fortøyning av et testanlegg for bølgekraft utenfor Ålesund.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med blant andre Havkraft og Ulstein Betong Marine, hvor Marina Solutions, som prosjekteier, skal installere et komplett bølgekraftverk for uttesting. Målsettingen for uttesting er å få verifisere hvor mye kraft en klarer å få ut av generatorene.

«Prosjektgruppen opplever en stor interesse fra mange hold om virkningsgraden blir som forventet. Dersom forventningene oppfylles, vil dette kunne løse energiutfordringer i havbruksnæringen og andre næringer. Prosjektet er i aller høyeste grad et miljørettet og grønt prosjekt», heter det i en pressemelding.

Testanlegget vil bli utført med bølgekraftgeneratorer på en flytende betongkonstruksjon. Lokasjonen som er valgt ligger «passelig utsatt for å få nødvendige resultater», heter det videre i meldingen.

I en såkalt Powerpier får man liggekai for fartøy, bølgedemping, egenproduksjon av ren strøm, mulighet for lagring i kjelleren og utnytting av areal på sjøen.

Marina Solutions leverer marinaanlegg og betongkonstruksjoner tilpasset ulike markeder og kunder. Prosjektgruppen består blant andre av Havkraft som har patent på Havkraft Wave Energy Converter. Ulstein Betong Marine har over 30 års erfaring med bygging av flytende betongkonstruksjoner i sine tørrdokker på Haddal. Stadt Towing Tank er et hydrodynamisk testanlegg som utfører hydrodynamiske tjenester til støtte for marine aktører."

kilde: https://ilaks.no/tester-nytt-bolgekraftverk-sikter-pa-stromleveranser-til-havbruk/
Redigert 14.08.2022 kl 11:43 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.08.2022 kl 11:49 4149

Havkraft har visst også et prosjekt på gong i Finnmark. Skriver også at de har testet anlegget ved Stadt i to år, og i ekstremvær;

"Selskapet Havkraft har i to år testet ut teknologien på værharde Stadhavet på Vestlandet, forteller Nikolai Haldane i Havkraft.
I tillegg har vi hatt et nytt pilotprosjekt utenfor Ålesund. På denne måten har vi fått testet ut konseptet fra bølge til kraftleveranse, og leverte strøm på nett i fjor. Konseptet er derfor ferdig utviklet og demonstrert, sier han.
Dette er en bølgekraftgenerator, utviklet av vestlandsbedriften Havkraft. I to år har selskapet testet ut teknologien på det røffe Stadhavet.
Det er disse erfaringene selskapet vurderer å ta nordover til Ingøy som et bidrag i forprosjektet.
Vi opplever jo at vi er kommet langt med denne teknologien. Systemet er testet ut i to orkaner og med opptil 12 meter høye bølger, sier Haldane."

kilde: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/vil-skape-vind--og-bolgekraft-i-forblast-oysamfunn-1.15974722
Slettet bruker
15.08.2022 kl 00:20 4045

Så vidt eg kan se, har Havkraft allereie seks avtaler om bygging av bølgekraftanlegg.

kilde; https://havkraft.no/thenews/
Kanin89
15.08.2022 kl 14:36 3936

Det som kjennetegner Havkraft er at dei har tatt den enklaste og eldste bølgekraft-teknologien (oscillating water column) og gjort den så enkel og effektiv som mogleg. En har kjørt både testar på havet, i testtank og brukt AI / maskinlæring for å optimalisere. En brukar materialer som vil tåle sjøen i svært mange år med lite vedlikehald, og har ingen bevegelege delar i sjø. Alt er patentert verden over.

No er viktig informasjon på kostnader og produksjonstall som tidlegare låg på nettsida tatt ned i påvente av å bli presentert i ny drakt i forbindelse med emisjonsrunde på Folkeinvest. Det som kan seiast, er at i alle fall offshore-class kraftverket slår havvind ned i støvlane og har den klart lavaste levelized cost of energy innan bølgekraft-sektoren. Samtidig så kan dette lett plasserast utan at det blir krig med fiskerinæring og naturverninteresser.

Det er med andre ord gode utsikter til lønnsomhet, samtidig så skal ikkje utfordringa og kapitalbehovet i kommersialiseringsfasen undervurderast. Det vil ta tid å få volum.

Dersom bølgekraft lykkast, kan det bli minst like stort om 15-20 år som vindkraft er i dag. Vestas, som berre er ein av mange turbinprodusentar, har ein børsverdi på 250 milliardar.
Redigert 15.08.2022 kl 14:41 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.08.2022 kl 11:06 3882

Takk for et fint, informativt innlegg, Kanin89.

Havkraft har jo utført sluttester og er klar for verdensmarkedet, med sine to produkter; Havkraft N-class og Havkraft O-class. Blir interessant å sjå hvor lang tid det tar, før emisjonen blir fulltegna, når den opner.
Slettet bruker
24.08.2022 kl 19:55 3788

Svært positiv nyhet på hjemmesiden til Havkraft!

"August 22 2022

Havkraft’s CEO Geir Arne Solheim invited by the Ministry of Foreign Affairs to attend the annual conference with the Norwegian ambassadors abroad and the Ministers of the Government to discuss topics such as industrial development and energy supply for the ocean. It is a great honour for Havkraft to be included in these important talks about national interests."

kilde: https://havkraft.no/thenews/
Slettet bruker
10.09.2022 kl 11:29 3624

Emisjonskampanjen til Havkraft på Folkeinvest lar fortsatt vente på seg.. Noen som veit når den er tenkt åpnet? Det står kun "kommer" under kampanjebildet.
Kanin89
12.10.2022 kl 15:43 3197

Då har emisjonskampanja vert open nokon timar: https://folkeinvest.no/kampanje/havkraft-as

Med god margin folkeinvest-kampanja med flest følgerar.

Det er tegna aksjar for 9,5 millionar så langt. Det kan bli trangt inn døra, så viss en er interessert er det lurt å ikkje vente for lenge.
Cepheus
24.10.2022 kl 19:20 3020

Då var emisjonen fullteikna og det 2 dager før tida. Fornøgd med å ha sikra meg den mengda eg ville ha.
Kanin89
25.10.2022 kl 16:43 2944

Imponerande stor interesse i dagens marked.
Slettet bruker
16.01.2023 kl 20:51 2458

Ja, eg fikk også det antall aksjer eg ville ha. Stor interesse for emisjonskampanjen. Eg synes leiinga i Havkraft AS er svært proaktive, innovative og dyktige! Blir spennende å sjå fremover, fyrst med anlegget på Svanøy, så mulige anlegg ved kaier i Atanderhavsregionen.

Mvh
Hoarders / Hoarder
Redigert 16.01.2023 kl 20:52 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.01.2023 kl 20:57 2448

En spennende artikkel her;
"Frå Svanøy til store hamner for Havkraft
Havkrafts siger i konkurransen AspBAN gir store moglegheiter for vidare vekst.
– No skal vi først lage verdens beste bølgjekraftverk på Svanøy, så står forhåpentlegvis dei store hamnene for tur, seier gründer Geir Arne Solheim.

Med sigaren i AspBAN i boks, blir Havkraft no med i ei gruppe av innovasjonsselskap som skal gjere hamner ved Atlanterhavet grønare. No set Havkraft kursen mot Portugal. Der ventar ein workshop i lag med 30 atlanterhavshamner som vil bli meir miljøvennlege.
Hamnene treng bølgekraft
AspBAN: Atlantic Smart Ports Blue Acceleration Network
• AspBAN er eit prosjekt for igangsetting av grøne løysingar ved Atlanterhavet.
• Hub for Ocean-medlemmane Havkraft og Dimeq vann som 2 av 40 selskap konkurransen «AspBAN Open Innovation Program». 70 selskap kjempa om moglegheita til å utvikle grøne pilotar.
• AspBAN er støtta av EU.
I 2022 har vi sett kva som skjer når energitilgongen er avgrensa. Geir Arne Solheim meiner hamnene treng bølgekraft meir enn nokon gong:

– Hamnene burde satse på den energikjelda dei allereie har: bølgene. Energitilgong er avgjerande for at hamnene kan bli dei hubane for grønn omstilling som dei ønskjer å vere. Våre kraftverk er dei mest fleksible i verda og blir installerte nearshore som flytande og flyttbare installasjonar. Dette opnar store moglegheiter for dei atlantiske hamnene i åra som kjem, seier Solheim engasjert.

- Verdens beste produkt på Svanøy

Geir Arne Solheim ser på 2023 med både spenning og optimisme.
Foto: Havkraft

I 2023 skal Havkraft nytte mykje pengar på å bygge eit bølgekraftanlegg til Svanøy Havbruk. I oktober 2022 henta Havkraft inn 15 millionar frå nesten 1000 småinvestorar. I tillegg planlegg dei ein ny emisjon no i januar 2023.

– Bølgjekraftverket på Svanøy blir veldig viktig for oss for å få sertifisert alle delar av teknologien. No skal vi først lage verdens beste bølgjekraftverk på Svanøy, så står forhåpentlegvis dei store hamnene for tur, seier Solheim.

På lokasjonen Sandkvia på Svanøy, blir selskapet det første som tek i bruk bølgjekraft for å levere elkraft til eit oppdrettsanlegg.

Jaktar på fleire folk
Med store planar for 2023 treng Havkraft no fleire folk. På ønskelista står 2 senioringeniørar, ein i konstruksjons-teknikk og ein i elektro eller automasjon.

- Hos oss er det flat struktur og fullt fokus på å bygge kompetanse internt i selskapet. Søknadane har allereie begynt å komme inn, så her er det berre å kaste seg rundt visst du vil bygge opp Havkraft i lag med oss, avsluttar Solheim. "

Kilde: https://www.hubforocean.no/aktuelt/fr-svany-til-store-hamner-for-havkraft
Slettet bruker
31.01.2023 kl 17:32 2321

Spennende med den nye investoroppdateringen vi mottok i dag! Noen som har tankar kring den? Eg synes det er meget positivt med de to nye store investorene. Så får Havkraft mer tyngde. Jeg har stemt for endringene i aksjonæravtalen.
Redigert 31.01.2023 kl 17:36 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.03.2023 kl 14:36 2148

Havkraft er svært proaktive og ting skjer raskt. Selskapet er attraktive og nyskapende.

"January 9 2023
Havkraft is selected to work with several Atlantic Ports after winning an international contest hosted by the Atlantic Smart Ports Blue Acceleration Network (AspBAN) in 2022. Next event is a bootcamp between Havkraft, ports, investors and partners in Lisabon, Portugal, from January 23 to January 25 2023 where our CEO Geir Arne Solheim will attend. Thanks to GCE Ocean Technology for supporting us in the project!"
kilde: https://havkraft.no/thenews/

Ha ein fin helg videre.

Hilsen
Hoarder / Hoarders / Shade7
Redigert 05.03.2023 kl 23:06 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.03.2023 kl 15:04 2134

Havkraft har inngått et spennende samarbeidsprosjekt i Oman!
(Redigert bort det med OCE her og i forrige post..)

"Havkraft forms partnership to bring wave energy to Oman
BUSINESS DEVELOPMENTS & PROJECTS
February 27, 2023, by Amir Garanovic
Norwegian company Havkraft has teamed up with a consultancy Translucidus to develop wave energy projects in Oman.

The agreement signed between parties will see Translucidus acting as Havkraft’s country representative in Oman.

As part of the agreement, the companies will work closely together to introduce wave energy technology as one of sustainable and green power generation systems in the country.

Havkraft has developed two types of wave energy plants, based on oscillating water column (OWC) technology. The first is the Havkraft N-Class power plants, which are fitted for nearshore locations, while the Havkraft O-Class is more suitable for offshore operations.

Both products are based on the Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC) design, and equipped with Bosch permanent magnet generators.

As Offshore Energy understands, the N-Class type of Havkraft’s wave energy power plants is the most suitable wave energy solution for Oman, and similar countries.

Geir Arne Solheim, Havkraft’s CEO, said: “Oman has an interesting coastline that can be utilized by our wave power plants to create important values for the Sultanate.”

Matt Minshall, owner of Translucidus, added: “Working with Havkraft’s innovative capability and their dynamic team is both enjoyable and meaningful.

“The supply of clean energy and clean water are two of the most important sustainable development goals we should deliver on, and wave power is an important key to both. We are delighted to be a part of this emerging new sector.”"

kilde:
https://www.offshore-energy.biz/havkraft-forms-partnership-to-bring-wave-energy-to-oman/

Hilsen
Hoarder / Hoarders / Shade7
Redigert 05.03.2023 kl 23:07 Du må logge inn for å svare
mimer
22.03.2023 kl 08:37 1917

Bra artikkel om Havkraft og bølgekraft i Fiskeribladet.

- Bølgekraftverket hans har overlevd utenfor Stad. Nå vil han erobre verden.
https://www.fiskeribladet.no/tekfisk/bolgekraftverket-hans-har-overlevd-utenfor-stad-na-vil-han-erobre-verden-/2-1-1219098
mimer
14.04.2023 kl 11:47 1771

Vel verdt å høre på FintwitPodden 3. april med Geir Arne Solheim i Havkraft:

- I denne episoden snakker Leo Rundgren Olsen med CEO i Havkraft, Geir Arne Solheim. Havkraft AS er et norsk selskap som fokuserer på utvikling av teknologi for å utnytte energien i bølger og havstrømmer. Selskapet har utviklet en unik teknologi for å konvertere bølgebevegelser til elektrisitet ved hjelp av en flytende enhet som kan plasseres langt til havs. Havkraft AS ble grunnlagt i 2009 og har siden da utført omfattende testing og forskning for å optimalisere teknologien. Selskapet har som mål å bidra til en renere og mer bærekraftig fremtid ved å levere fornybar energi fra havet.

https://podcastaddict.com/episode/155629147

Slettet bruker
18.04.2023 kl 18:05 1649

Ny aksjonæroppdatering mottatt i dag. Jeg synes fremtiden for Havkraft er spennende, især noen år frem i tid. Gøy at dei har fått tilskudd fra Innovasjon Norge. Det er eit kvalitetstekn. De er involvert i mange prosjekter rundt omkring i verda. Spennende FLOAT-prosjekt. N-class er vel nærmere markedet, enn O-class?, men bra Havkraft har flere bein å stå på.
Kanin89
21.06.2023 kl 16:51 1359

Havkraft har inngått intensjonsavtale med indiske Opera Energy om utredning av areal utenfor kysten av India og utbygging av kommersielle bølgekraftparker i India: https://www.offshore-energy.biz/norwegian-wave-energy-company-sets-out-to-explore-large-scale-projects-in-india/

Opera Energy har i dag en portefølge på rundt 3 GW sol og vindkraft.

I et intervju med NRK så utdyper CEO Geir Arne Solheim at det er snakk om lignende near-shore anlegg som nå blir utbygd og DNV-serifisert ved Svanøy, og at det ved gjennomføring er snakk om utbygging for milliardsummer i India, og at slike volum er nødvendige for å sikre kostnadsreduksjon gjennom masseproduksjon slik at bølgekraft blir konkurransedyktig, og kaller avtalen en "milepæl for bølgekraftindustrien" - som nesten ikke finnes i dag, men som er det "neste store". Videre forteller han at Havkraft sitt nearshore-bølgekraftverk er perfekt for tropiske strøk, med jevne, stabile bølger, og at Norge blir et forholdsvis lite marked for slike. Han sier at det for tiden er såpass pågang med interesse fra aktører verden rundt at det er vanskelig å følge opp.

(ca 1:45 og 2:15) https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-sogn-og-fjordane/DKSF01011623
Kanin89
21.06.2023 kl 16:56 1355

Han nevnte også at Havkraft, som i siste finansieringsrunde var verdsatt til rundt 100 millioner kr, har nå satt mål om å bli en enhjørning, med verdsetting på over 1 milliard euro innen 10 år. Han legger til at selv om dette er store summer, så er det tvingende nødvendig for at de skal kunne ha noe å si på det globale energimarkedet og kunne bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Redigert 21.06.2023 kl 17:08 Du må logge inn for å svare