Norse - noen tanker om fremtiden

Realisten2
NORSE 06.12.2022 kl 21:27 80870

Har brukt en del tid den siste tiden til å se nærmere på mulighetene til Norse og tenkte å dele noen tanker rundt det jeg ser. Jeg har vært skeptisk etter informasjonen om den rettede emisjon, da jeg ikke var særlig tilfreds med ledelsen/styret sin måte å gjennomføre dette på, samt at jeg satt med følelse av at all informasjon ikke ble delt. Videre var prisfastsettelsen lite tillitsvekkende. Jeg er nå mye mer positiv til det jeg ser og mener dette er et riktig trekk.

Det volum selskapet har i dag er ikke livskraftig på sikt. Volumet må opp. Ruten London – New York er en av de mest attraktive rutene globalt, men må kombineres med flere ruter/øket kapasitet for å få driftskostnadene ned. Den kommende Paris – New York er også blant topp 10 longhault legs, og vil sammen med øket satsning ut fra UK være strategisk viktige for å nå volum.

Internasjonalt er flyselskapene i en helt annen situasjon enn i Norge og Scandinavia. Flere store aktører har nå volum over 2019 nivå og prisene er i bedring. Selskaper som Lufthansa har ikke kapasitet nok og er nå tvunget til reaktivere A380 som har stått på bakken siden 2019/2020. Dette er lite attraktive maskiner som har en altfor høy driftskostnad, men for at Lufthansa skal klare å beholde markedsandel og levere på sine forpliktelser, så må A380 inn i flåten. Den første A380 (Navn: Dusseldorf) kommer i drift igjen om noen uker. Flere A380 maskiner klargjøres. (Totalt har Lufthansa 8 A380, 4 er planlagt reaktivert).

En A380 har et fuelforbruk på 11-12 000 liter i timen, mens Norse sin 787 flåte har et forbruk på ca 4800 – 4900 liter i timen. En 787 har noe mindre kapasitet, men Norse sine 787 har en meget høy kapasitets-layout. Omregnet i forbruk per sete så bruker en Dreamliner 14,3 liter fuel per sete pr time og en A380 (Lufthansa sin konfigurasjon) forbruker ca 23,6 liter fuel per sete per time.

787 Dreamliner er den mest økonomisk maskin på langdistanser, men det som er mest interessant med dette, er å se på bakgrunnen for reaktiveringen av A380. Grunnen er forsinkelser på leveranser av nye maskiner pga komponentmangel. Flere A350 langdistanse maskiner er forsinket med opp til 12 måneder. Når jeg ser nærmere på dette så ser jeg at flere selskap sliter med kapasitet på langdistanse – på grunn av forsinkelser. Flere maskiner som står for levering i 2023 blir ikke levert for et stykke inn i 2024. Dette gir gode muligheter, og driftskostnadene på eldre maskiner gjør at billettprisene (inntektene) går opp.

Videre er det slik at snitt billettpriser er på full vei oppover internasjonal uavhengig av den kommende knapphet på maskiner (som først fremover gjør seg gjeldende i 2023). Selskap som Delta, AA og andre leverer nå gode resultater. Billettprisene i USA er høye, men det virker ikke inn på volum.
Jeg har også sett litt på Norse sine billettpriser for Desember (høysesong på vinter) samt et par sommermåneder. I desember er snittprisen på en økonomibillett fra London til New York ca kr 4150 (før bagasje, setevalg osv) mot kr 2800 for noen uker tilbake. En premium billett koster i snitt kr 7500 før valgene. Disse prisene er justert opp ca 50% de sist uker (selvsagt også fordi vi nå er i desember), men den samme trend ser jeg til neste år (selv om økningen ikke er like stor).

Andre selskap har vært ute med informasjon om booking-graden for neste år. Den er meget god og kapasiteten påvirker prisene lengre frem i tid.

Basert på dette bilde så mener jeg dette kan bli meget bra fremover, men det fordrer at enn virkelig satser på å ta markedsandeler nå.
For to-tre uker tilbake vurderte jeg å selge meg ut, men har nå valgt å kjøpe meg opp. Har de siste dagene kjøpt en del til kr2,50 og tenker at dette vil være en spennende aksje å sitte med frem til April/Mai. Selskapet er i dag priset til 170Mnok, noe som gir et betydelig potensial.

Dette kan bli meget spennende, men flere maskiner må i luften raskt! Da er det riktig å hente inn mer penger og satse.
Redigert 06.12.2022 kl 23:12 Du må logge inn for å svare
zool
I går kl 14:35 1875

Pågående dialog med eksterne og at de ikke ønsker å «over play» før noe konkret foreligger. Noe å se fram til litt lenger fram i tid, tenker jeg. Og ingen emisjon gjør dagens kursnivå til klart kjøpsområde for de med ledige likvide midler.

Kursen har gått ned fra 10-11 til 3.x 4.x basert på ingen deal som førte til skuffelse og kursnedgang. Og nå ingen emisjon, som det ble spekulert i kunne skje førte til ny kursnedgang. Det er litt av en kursnedgang det, basert på tja ikke så mye når det kommer til stykket.
Redigert i går kl 15:48 Du må logge inn for å svare
elnomi
I går kl 16:27 1658

Hva blir det neste i dette kriseselskapet?
Emisjon rundt kr 1?
Goldsmith
I går kl 22:09 1333

En dårlig nyhet kommer sjelden alene heter det. Det gjelder for NORSE i alle fall! Det er ganske utrolig at et selskap med eksterne kommunikasjonsrådgivere ikke har fått tydelig råd om å slippe svake strategiske og operative nyheter samtidig. Det må man kalle slett arbeide.

Men hva har vi egentlig fått vite.

Den aktive dialogen med et flyselskap er avsluttet fordi dette shorthaul selskapet ombestemte seg. I seg selv er ikke det noe problem.
Men dette selskapet skulle komme med kapital, og det momentet har nå falt bort.
Så viser det seg at selskapet har en arbeidskapitalutfordring og da er frafallet en utfordring - fordi selskapet helt tydelig hadde planlagt med at det skulle komme.

Til slut har vi fått vite at fyllingen av flyene går veldig bra samtidig som produksjonen er høy. Det er svært positivt. Yieldutviklingen i april og mai var svak, men i juni og juli er den bedre enn i fjor. Kortsiktig er det veldig negativt, men fremover er bildet mer positivt. Høy produksjon, høy kabinfaktor og bedre priser enn i fjor.

Er så likviditetsutfordringen mht arbeidskapitalen løselig uten egenkapital. Det er uvisst, men det virker sannsynlig. NORSE har ved slutten av juni USD 41 millioner til gode hos kredittkortselskapene - som er relatert til gjennomførte flyvninger. Disse pengene (det meste av de) bør være mulig å frigjøre fra selskapene og det bør være mulig å låne på resten av kredittkortfordringene - USD 110 millioner. Enten gjennom factoring, kortsiktige sikrede private lån, aksjonærlån eller en kombinasjon.

At dette tilsammen er negativt kan man være enige om, men - kursen har falt fra over 11 til 4 og selskapet er nå verdt ca USD 50 millioner.
Det synes ikke å være en fornuftig prissetting. Bare utestående, gjennomførte reiser utgjør 80% av markedsverdien - og selskapet har ikke gjeld.

Med en yield i juni, juli og august som ligger over fjoråret vil inntjeningen komme. Da virker selv en prising på 11 - som utgjøt USD 135 millioner - lav. Så får vi se om ledelsen er å stole på denne gang!
Redigert i dag kl 09:21 Du må logge inn for å svare
Stepping
I går kl 22:25 1278

Du er på plass? Inn på 4,12 ut på 4,14 og føle seg som verdens smarteste? Skal de som leser plages med dette i ukesvis?
Strategi
I går kl 22:45 1219

For de av dere som liker Flyaksjer bør Norwegian Group nå være et godt alternativ for å hente isen inn igjen.
Tror på sterke tall i morgen.
Nærende kurs reflekterer på ingen måte verdien, kursmål 19 handles rett over 12.50.
Forventet kurs innebærende år over 20 med margin.
Bare et tips herfra.
Synd Norse fikk denne skrellen.
Ser ikke borttifa at selskapet kjøpes opp og innlemmes i Norwegian Group og restruktureres tilpasset Norwegian group sin modell.
Strategi
I går kl 22:47 1209

For de av dere som liker Flyaksjer bør Norwegian Group nå være et godt alternativ for å hente isen inn igjen.
Tror på sterke tall i morgen.
Nærende kurs reflekterer på ingen måte verdien, kursmål 19 handles rett over 12.50.
Forventet kurs innebærende år over 20 med margin.
Bare et tips herfra.
Synd Norse fikk denne skrellen.
Ser ikke borttifa at selskapet kjøpes opp og innlemmes i Norwegian Group og restruktureres tilpasset Norwegian group sin modell.
Travis-Bickle
I går kl 23:09 1151

Hvem er leasing selskapet til Norse ?
rischioso
I går kl 23:36 1086

En eller annen plass mellom 2 - 3nok er mitt bet...;)
Stepping
I går kl 23:42 1074

AVE MARIA!!! Det ene kvalitets nicket avløser det andre! Her blir det slitsom tråd i noen uker det kan dere ta gift på.
Stepping
I dag kl 00:08 1009

Da ligger denne vidåpen for selskap som vil ta Norwegian marked samt ha link til Skandinavia ( Lufthansa).
Risikominister
I dag kl 00:41 961

Amen! Mens 40.000-100.000 poster blir slukt rått vil riskoker tro i sin fantasiverden retningen styres utifra hva oppgulp han kommer med.

Tomt for underholdning i en tråd så over på neste. Synd mIRC er nedlagt
upsidedown
I dag kl 01:04 936

Norse har ingen fremtid.

Det ble skapt rundt en ide at mange etablerte selskaper ville gå dukken under og etter Covid-19 i likhet med Flyr.

Hva har det med Norwegian å gjøre?
Stepping
I dag kl 01:37 902

Om det finnes 2 femtiøringer å tjene på å flakse folk opp og ned Vestlandet så kommer lavprisselskap type utenlandsk til å komme og hente de femtiøringene. Om Norwegian tjener penger så kommer noen større og bedre til å komme å ta de pengene. Bruke Norse som brekkstang inn, gode leasingavtaler , bruke de største maskinene på ruter der det er behov og sette inn mindre maskiner på norske ruter. Easyjet,Ryanair, Wiss
upsidedown
I dag kl 04:27 856

Da kjøper man Norwegian.
Men de er ikke til salgs.

Har du sjekket hvor Norse i all hovedsak tar av og lander gjennom uka?
Stepping
I dag kl 06:15 782

Det er jo helt umulig å endre på og supplere. Tenk på fargene på flya også det blir veldig vanskelig. Hvis en feks skal ha litt blått på dem og skrive Hansa eller Orange og skrive Easy
desirata
I dag kl 06:39 753

Forstår ikke hvorfor er så oppegående mann som Bjørn Tore Larsen kan tro han får til noe dusinvis av andre har feilet. Sjekk historie om Freddie Laker, Richard Brandson, o.a.
Sistnevnte har jo en super oppskrift på å bli millionær !


Nå har han blåst 300m ut av vinduet, kun fordi han har småfly sertifikat og tror han kan slå "d big boys" Burde holdt seg til shipping, ting som flyter er bedre enn noe som henger i løse luften.
upsidedown
I dag kl 07:13 719

Alle har lov å prøve seg.
Tanken var massekonkurs blant de etablerte og da sto man klar til å ta av. Nå skjedde ikke det og dermed floppet forretningsideen. I stedet møter Norse tøffere konkurranse da de store senker pris og kvalitet for å fange opp mer av kundegruppa Norse peilet seg inn på.

De besitter slotter på Gatwick og det er sannsynligs den største verdien per nå.
Redigert i dag kl 07:17 Du må logge inn for å svare
Manawa
I dag kl 08:39 588

Det var nok ikke det som var tanken i det hele tatt.

Du mener halv leasingpris på flåten ikke har noen verdi?
Det som nesten er mest fascinerende nå er at folk ikke forstår at det er utrolig krevende å vokse et selskap så raskt.

I juni 24 fløy de 178 042 passasjerer. I juni 22 fløy de 6633 passasjerer. Dette er en formidabel vekst i et tøft internasjonalt marked, rett og slett imponerende å bygge et selskap så utrolig raskt.
I perioden har de også kostnadsført alt av oppstartskost.
Bare typerating av piloter koster omlag 1 mnok per pilot som det er 200+ av.

Utrolig mange som heller ikke forstår effekten av den finansielle leasingen. Kort oppsummert blir leasingkosten fordelt linært over hele 15 års perioden.
Avtalen de inngikk var at de nesten ikke skulle betale noe leasing første 2-3 år. I regnskapet er dette kostnadsført selv om det ikke er betalt.
Dette utgjør omlag 1.5 MRD NOK tom 2023, som altså er kostnadsført regnskapsteknisk.

Dette er fyldig redegjort for i kontanstrømsanalysen i alle kvartalspresentasjoner og årsrapporter.
Ser man på side 48 ser man at i cf from operations har man tatt bort depreciation (MUSD84,1) og interest (MUSD34,98). (Dette er relatert leasingkost som blir fordelt på avskrivning og renter)
Går man så ned på cf from financing ser man at de tilsvarende lease payment på MUSD- 28,2 MUSD. Differansen er med andre ord MUSD 91 som er kostnadsført men ikke betalt i 2023 og heller aldri skal betales.

Tilsvarende ser man på side 46 variable aircraft rentals på MUSD 33,14 som er timesleien de har betalt under pbh skjemaet.

Dersom de altså ikke hadde gjort denne utrolig gode avtalen, men betalt leasing fra dag 1 hadde resultatet vært MUSD 33.14 bedre, men kontantstrømmen hadde vært veldig veldig mye dårligere.


https://corporate.flynorse.com/content/uploads/sites/3/2024/04/Norse-2023-Annual-Report.pdf


Det de imidlertid betalte var en timesleie (pbh). I praksis betyr dette at de i oppstarten har hatt regnskapsmessig dobbeltbetaling av maskin leie.


Det normaliserte resultatet i typisk 2023 (som fremdeles var oppstartsår) vil fort være 100 MUSD bedre enn de MUSD -169 rapportert når man gjør disse normaliseringene. De fleste større selskapene rapporterer såkalt adjusted EBITDA hvor akkurat slike ting er hensyntatt.




Redigert i dag kl 08:41 Du må logge inn for å svare
Gullhaugen
I dag kl 10:23 442

Oversikt for NORSE (NORSE ATLANTIC ASA ). Oppdatert VPS 3.07.2024 - Et voldsomt nedsalg - Har noen hatt tilgang til info før andre? Disse US bankene / fondene har solgt med begge hender siste uken.

01 SCORPIO HOLDINGS LIMITED 21.22% 110.04m 27.27m
02 B T LARSEN & CO LIMITED 18.88% 97.93m 24.27m
03 SONGA CAPITAL AS 2.69% 13.97m 3 461k
04 THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV 2.51% 13.03m 3 231k -76 607
05 THE BANK OF NEW YORK MELLON 2.36% 12.23m 3 032k
06 UBS SWITZERLAND AG 2.28% 11.83m 2 931k
07 SKAGEN VEKST VERDIPAPIRFOND 2.03% 10.52m 2 607k
08 J.P. MORGAN SECURITIES PLC 1.82% 9 439.7k 2 339k -9 879
09 MH CAPITAL AS 1.43% 7 417.1k 1 838k
10 VICAMA CAPITAL AS 1.32% 6 865.8k 1 702k
11 FENDER EIENDOM AS 1.20% 6 212k 1 540k
12 SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN AB 1.17% 6 052.5k 1 500k
13 VICAMA AS 1.01% 5 250.4k 1 301k
14 ALTO HOLDING AS 1.00% 5 197.1k 1 288k
15 MAXIMUS INVEST AS 0.78% 4 035k 1 000k
16 PURE AS 0.78% 4 024.1k 997.3k
17 PEGASI AS 0.71% 3 702.8k 917.7k
18 UBS SWITZERLAND AG 0.68% 3 519.5k 872.3k
19 VERDIPAPIRFONDET DELPHI NORDIC 0.67% 3 452.7k 855.7k -42 206
20 SWEDBANK AS 0.64% 3 333.2k 826.1k
21 SPAR KAPITAL INVESTOR AS 0.62% 3 202.2k 793.6k
22 OBSERVATORIET INVEST AS 0.61% 3 167.5k 785k
23 GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL 0.61% 3 142.9k 778.9k -30 568
24 ALDEN AS 0.60% 3 127.1k 775k
25 KVANTIA AS 0.60% 3 119k 773k
26 JAHATT AS 0.59% 3 057.6k 757.8k
27 SOCIÉTÉ GÉNÉRALE 0.51% 2 640k 654.3k
28 DNB BANK ASA 0.50% 2 589.2k 641.7k
29 VALLELØKKEN AS 0.49% 2 552.6k 632.6k
30 CLEARSTREAM BANKING S.A. 0.46% 2 378.9k 589.6k
31 THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV 0.46% 2 371.6k 587.8k
32 DIMA AS 0.43% 2 221.7k 550.6k
33 LIVERMORE INVEST AS 0.43% 2 219.3k 550k
34 SPAREBANK 1 MARKETS AS MARKET-MAKING 0.40% 2 057.8k 510k -25 000
35 F2 FUNDS AS 0.39% 2 017.5k 500k
36 METAL MONKEY AS 0.39% 2 017.5k 500k
37 GÅRDEN TORE 0.38% 1 970.7k 488.4k 21 263
38 MERRILL LYNCH, PIERCE, FENNER & SM 0.38% 1 953.9k 484.2k
39 NORDNET LIVSFORSIKRING AS 0.36% 1 882.4k 466.5k -24 185
40 DJB INVEST AS 0.35% 1 830.4k 453.6k
41 KVARTEN 1 AS 0.34% 1 768.7k 438.3k
42 THUE TORSTEIN 0.34% 1 763.3k 437k
43 SONGA BULK CHARTERING AS 0.33% 1 735k 430k
44 SILJAN INDUSTRIER AS 0.33% 1 714.9k 425k
45 AKB AS 0.33% 1 703.5k 422.2k
46 AGMABLY AS 0.33% 1 703.5k 422.2k
47 JJB AS 0.33% 1 703.5k 422.2k
48 NORDNET BANK AB 0.32% 1 683.3k 417.2k 760
49 KVADE KAI VIDAR 0.31% 1 614k 400k
50 TIGERSTADEN AS 0.31% 1 614k 400k
51 Other investors 21.98% 113.97m 28.25m 84 900

Disse er ute nå
CREDIT SUISSE (SWITZERLAND) LTD.
BECK ASSET MANAGEMENT AS
CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD
MILLENNIUM FALCON AS
AB INVEST A/S
CAM AS
ARENDALS FOSSEKOMPANI ASA
THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV
BARCLAYS CAPITAL SEC. LTD FIRM
UBS AG LONDON BRANCH
BARCLAYS BANK PLC
UBS AG
KISTEFOS AS
GUTTIS AS
GOLDMAN SACHS INT. - EQUITY
SPAREBANK 1 MARKETS AS MEGLERKONTO
SONGA X AS


Redigert i dag kl 10:32 Du må logge inn for å svare
upsidedown
I dag kl 10:36 402

De tallene er fra fredag.
Manawa
I dag kl 11:38 301

THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV står vel fremdeles med 6,66 millioner aksjer?
Arendal fossekompani har vel aldri vært inne på topp 50 listen? De hadde omlag 320 000 aksjer ved årsskiftet.
Kistefoss er vell posten som står på DNB.

Ellers er det ikke bankene selv som er reelle eiere. Dette er custody banker rapporterer samlet.
Redigert i dag kl 11:39 Du må logge inn for å svare
rischioso
I dag kl 11:43 288

Da er 3 tallet en realitet hvor kvalitetsnicka's spådommer fortsetter å gå i oppfyllelse...;)
SjonkelRolf
I dag kl 12:18 229

Vwap på 5,6kr.
Noen handler har vært på høyere kurser
rischioso
I dag kl 12:20 226

Nei, nå tuller du - VWAP er pr nå på 3,9077 - viktig å se på dagen i dag ...;)
Redigert i dag kl 12:20 Du må logge inn for å svare
Goldsmith
I dag kl 13:15 130

Dagens prising gir opphav til interessante refleksjoner.

Et opplagt alternativ i dag for eiere og styret er å selge NORSE til et flyselskap som trenger Dreamlinere. Med dagens prising betaler du USD 3 millioner per lease (15 fly) og du får i tillegg slot'er på Gatwick. Relativt til sparte leasekostnader på å leie inn flyene i dag eller vente på leveranse (tapt fortjeneste) er en slik kostnad rett og slett et varp! Har du eget nettverk hvor flyene skal inn, kan du selge slot'ene. Skal flyselskapet bygge på rutenettet eller wetlease, så er AOC, slot'er og organisasjon på plass.

For dagens eiere kan dette være et fristende alternativ. Dersom videre drift med eget nett vil kreve ytterligere kapital høsten '24 eller våren '25, kan det bety utvanning. Da kan et kontantbud på f.eks 15 (USD 12 millioner per lease) være et langt tryggere alternativ enn utvanning og en mulig kjempegevinst i enden av flyturen!
Redigert i dag kl 13:16 Du må logge inn for å svare
rischioso
I dag kl 13:42 75

Ja, dert er jo lov å håpe, MEN som vi kjenner til med dagens eiere og med Norwegian i bakspeilet hvor det lå an til et en bud på på 300nok pr aksje fra BA så ønsket ikke Kjos å selge og ble heller med ned hvor milliardverdier ble mistet på veien og slik viser historien at det har gått med de fleste flyselskaper - altså at de holder fast til the bitter end og at salg før alt annet er prøvd sjelden til aldri skjer så her bør man nok stålsette seg for kapitalinnhenting bestående av en emisjon og lån gjerne i en kombo så utvanning blir det nok okke som...;)
Manawa
I dag kl 13:48 50

Jeg har regnet litt på kontantstrømmen sett i lys av at vi nå ser missmatch i når pengene fra kreditkort selskapene kommer på plass.

Har brukt samme relative forsinkelse for juli og august som de oppgir per utgangen av Juni.

Dersom de har trukket opp på likviditetslånet kommer jeg frem til at de skal ha MUSD 29 i cash ub august. Når vi vet at MUSD 15.5 er låst ender jeg opp med MUSD 13.5 i ledig likviditet.

Skjønner at dette er i minste laget for et selskap som omsetter MUSD 50-60 per måned.

Uanset ser det ut som at gapet er et sted mellom MUSD 10 og MUSD 20 for å ha grei likviditet.
Dette bør være uproblematisk å få en bro-finansiering på og kan per nå ikke se noe behov for emisjon.

For september jevnes dette ut igjen og trang likviditet blir brått god likviditet.


Octagon
I dag kl 14:13 4

Det er jo "storm i et vannglass" dette kurs raset.

I stor grad forårsaket av et positivt problem/luksusproblem.

Når de for eksempel øker (inntekter) ASK med + 95 % og RPK med + 103% i forhold til Juni 2023 så øker de både kostnadene og inntektene betydelig...

Problemet er bare at inntektene har 62 dagers vente tid hos kredittkort selskapene.
Og kostnadene eksempelvis med 30 dager for Fuel, Lønn ansatte, etc.
Det oppstår et større og større gap her som følge av økt volum og vekst.

Vekst krever kapital og her må de ha mer mellom finansiering.

De guider også positive tall fremover og det er liten grunn til ikke å tro på dette med de data vi har rundt booking tall p.t.

Hadde fortsått kursfallet om det var som følge av sviktende inntekter, men her er det jo radikal økning i antall reisende og billett inntekter (62 dagers "lag") som gir grunnlaget for styrking av arbeidskapitalen.

Selskapet er jo nå betydelig midre verdt enn slottene på New York JFK, Gatwick, og bare merverdien av leasingavtalene samlet sett.