Norse - noen tanker om fremtiden

Realisten2
NORSE 06.12.2022 kl 21:27 126331

Har brukt en del tid den siste tiden til å se nærmere på mulighetene til Norse og tenkte å dele noen tanker rundt det jeg ser. Jeg har vært skeptisk etter informasjonen om den rettede emisjon, da jeg ikke var særlig tilfreds med ledelsen/styret sin måte å gjennomføre dette på, samt at jeg satt med følelse av at all informasjon ikke ble delt. Videre var prisfastsettelsen lite tillitsvekkende. Jeg er nå mye mer positiv til det jeg ser og mener dette er et riktig trekk.

Det volum selskapet har i dag er ikke livskraftig på sikt. Volumet må opp. Ruten London – New York er en av de mest attraktive rutene globalt, men må kombineres med flere ruter/øket kapasitet for å få driftskostnadene ned. Den kommende Paris – New York er også blant topp 10 longhault legs, og vil sammen med øket satsning ut fra UK være strategisk viktige for å nå volum.

Internasjonalt er flyselskapene i en helt annen situasjon enn i Norge og Scandinavia. Flere store aktører har nå volum over 2019 nivå og prisene er i bedring. Selskaper som Lufthansa har ikke kapasitet nok og er nå tvunget til reaktivere A380 som har stått på bakken siden 2019/2020. Dette er lite attraktive maskiner som har en altfor høy driftskostnad, men for at Lufthansa skal klare å beholde markedsandel og levere på sine forpliktelser, så må A380 inn i flåten. Den første A380 (Navn: Dusseldorf) kommer i drift igjen om noen uker. Flere A380 maskiner klargjøres. (Totalt har Lufthansa 8 A380, 4 er planlagt reaktivert).

En A380 har et fuelforbruk på 11-12 000 liter i timen, mens Norse sin 787 flåte har et forbruk på ca 4800 – 4900 liter i timen. En 787 har noe mindre kapasitet, men Norse sine 787 har en meget høy kapasitets-layout. Omregnet i forbruk per sete så bruker en Dreamliner 14,3 liter fuel per sete pr time og en A380 (Lufthansa sin konfigurasjon) forbruker ca 23,6 liter fuel per sete per time.

787 Dreamliner er den mest økonomisk maskin på langdistanser, men det som er mest interessant med dette, er å se på bakgrunnen for reaktiveringen av A380. Grunnen er forsinkelser på leveranser av nye maskiner pga komponentmangel. Flere A350 langdistanse maskiner er forsinket med opp til 12 måneder. Når jeg ser nærmere på dette så ser jeg at flere selskap sliter med kapasitet på langdistanse – på grunn av forsinkelser. Flere maskiner som står for levering i 2023 blir ikke levert for et stykke inn i 2024. Dette gir gode muligheter, og driftskostnadene på eldre maskiner gjør at billettprisene (inntektene) går opp.

Videre er det slik at snitt billettpriser er på full vei oppover internasjonal uavhengig av den kommende knapphet på maskiner (som først fremover gjør seg gjeldende i 2023). Selskap som Delta, AA og andre leverer nå gode resultater. Billettprisene i USA er høye, men det virker ikke inn på volum.
Jeg har også sett litt på Norse sine billettpriser for Desember (høysesong på vinter) samt et par sommermåneder. I desember er snittprisen på en økonomibillett fra London til New York ca kr 4150 (før bagasje, setevalg osv) mot kr 2800 for noen uker tilbake. En premium billett koster i snitt kr 7500 før valgene. Disse prisene er justert opp ca 50% de sist uker (selvsagt også fordi vi nå er i desember), men den samme trend ser jeg til neste år (selv om økningen ikke er like stor).

Andre selskap har vært ute med informasjon om booking-graden for neste år. Den er meget god og kapasiteten påvirker prisene lengre frem i tid.

Basert på dette bilde så mener jeg dette kan bli meget bra fremover, men det fordrer at enn virkelig satser på å ta markedsandeler nå.
For to-tre uker tilbake vurderte jeg å selge meg ut, men har nå valgt å kjøpe meg opp. Har de siste dagene kjøpt en del til kr2,50 og tenker at dette vil være en spennende aksje å sitte med frem til April/Mai. Selskapet er i dag priset til 170Mnok, noe som gir et betydelig potensial.

Dette kan bli meget spennende, men flere maskiner må i luften raskt! Da er det riktig å hente inn mer penger og satse.
Redigert 06.12.2022 kl 23:12 Du må logge inn for å svare
rischioso
I går kl 22:53 1237

Man bør i alle fall ikke vektlegge det som kommer i fra de som har sitti og hausset hele veien ned og fortsatt mener at de ikke tok feil - om man ikke er spesielt ute etter inkompetanse på børs...;)
Lurifax
I går kl 22:59 1226

På tide å vektlegge å få seg litt søvn - tror det er det beste du kan bidra med.
SPXL
I dag kl 07:23 1081

334 millioner i tap på det som skal være et av de beste kvartal, da blir sikkert vintersesongen bra….bare å komme seg til skifteretten, BTL har mislyktes totalt . Ser vel en solid nedgang som jeg sa i går.
Holymoses25
I dag kl 07:30 1041

Ojojoj, den var ikke bra :( Da ser vi kanskje 1 tallet idag..
Realisten2
I dag kl 07:37 1008

Jeg hadde minus $18 i min enkle modell, men det var wordtcase. Forventet $12-15, men dette var langt verre.
Mye bra her, men hjelper ikke om der ikke er kontroll på kost. Enhetsprisen avreise også lavere enn jeg så komme. Trøsten er at det forbedrer seg i q3, men er det nok?
Anywhere
I dag kl 07:44 971

Selskapet brenner penger - selv i det som er sesongbeste...Realismen, som har preget meg i alle fall, i dette dette caset, er at det er stor sjanse for at man må hente penger til videre drift.

Det er grunn til å tro at drift har fortsatt i juli og august omtrent som i Q2. Det betyr at selskapet ca i kommende månedsskifte er tomme for cash...så det haster litt med justering av balansen...

I dag sier selskapet det samme som er hevdet blandt mine pixsler en lengre tid; det er vanskelig å unngå emisjon nå, dessverre. Og faktisk, at det er relativt kritisk på timeline også, samtidig som det synes svært vanskelig fremover å bli cash-positive.

Anbefaling er da fortsatt; ikke kast gode penger etter dårlige her. Aksjen har dessverre potensielt svært mye nedside fortsatt. Dagens aksjonærer ( eller dagens aksjer) vil ha store vansker med å sitte igjen med særlig verdier, tror jeg...

Det blir svært kort kø for å evnt tildele fremmedkapital til Norse, så den må man betale svært dyrt for, det betyr at egenkapital blir enda verre. En obligasjon uten solid dekning bak pant, tror jeg ikke de får til, og bankfinansiering er uaktuelt slik jeg kjenner bankforsamlingen. Så for meg tolkes det som at kapitalbehov i vesentlig grad må bli egenkapital. Det blir dyrt...for dagens aksjonærer...
Redigert i dag kl 08:07 Du må logge inn for å svare
Gullhaugen
I dag kl 08:10 867

Caset ligner mer og mer på Flyr. Stakkars de som ble med på pumpen i går.
SPXL
I dag kl 08:16 823

Enig Anywhere, dette ser ikke bra ut, glad jeg er ute av denne aksjen men gikk på et tap dessverre....blir mindre skatt da :)) når det som skal være sesongbeste ser så dårlig ut, da blir det nok gøy til vinteren tenker jeg.
Strategi
I dag kl 08:17 815

Vi får se hva som kommer ut av presentasjonen kl 09 :00
Men ,så langt var ikke dette særlig oppløftende.
Dersom de finner en god strategisk partner, eller går for et salg er situasjonen snudd på hodet.
De har noe cash og har en avtale med kortselskapene om videre overføringer, om dette er nok til å unngå fremtidig emisjon er ikke godt å si.

Vi vet mere etter presentasjonen kl 09:00
https://channel.royalcast.com/hegnarmedia/#!/hegnarmedia/20240828_10

De store aksjonærene sitter med store poster, mulig dette kan være en god motivasjon for å delta i en emisjon siden selskapet er godt operativt.
Store grep må tas for å få dette på rett kjøl og dette får vi sannsynligvis noe informasjon om kl: 0900
Redigert i dag kl 08:24 Du må logge inn for å svare
Anywhere
I dag kl 08:22 773

Strategi, de sier vel egentlig hva de går for; kapitalinnhenting. Salg eller partner er ikke veldig opp til Norse, det er ikke kø på den døren, og det tar tid. Tid har de dessverre ikke...
Strategi
I dag kl 08:25 762

Ikke u ening i ha du sier her.
Lurifax
I dag kl 08:34 711

Likviditetsskvisingen var visst lei å bli kvitt allikevel gitt.
Stepping
I dag kl 08:45 651

Da sitter du klar med kjøps knappen i dag? Blir bra tilbud i dag! Håper du nå tar en lang pause ! Kanskje aksje råd ikke var din greie?
Strategi
I dag kl 08:47 637

En viktig refleksjon å ha med seg er følgende: 12 juni 2024 var kursen kr 10.76.
I dag er kursen 2.50 ned 76% på litt litt over 2 mnd.
Børsverdi
321 MNOK
Man må nå se på dette med litt nye øyne.
Strategi
I dag kl 08:50 615

Ikke nødvendig å hovere her inne rischioso.

Det ligger underliggende verdier i selskapet, så får vi nå se hva de tenker fremover om få minutter.
Redigert i dag kl 08:53 Du må logge inn for å svare
mancity
I dag kl 09:04 541

Uavhengig hva de tenker, de kan ikke drive uten penger.
mancity
I dag kl 09:07 527

Har de rotet så mye at denne havner under krona og emisjon 0,50 for å berge selskapet?
Goldsmith
I dag kl 09:15 488

Det er jeg enig i. Selskapet er råbillig - det er det liten tvil om, men det er det også grunner til.
Men jeg er overrasket over reaksjonen i dag -gitt prisingen av selskapet. Kvartalet visste markedet at ble dårlig, og utsalget de to siste månedene er forklart delvis i alle fall av emisjonsfrykt.

Kvartalet var dårlig fordi yielden var alt for dårlig, kostnadene var helt ok. Når de da skal gjøre seg mindre avhengig av ruteflyging, blir deres yield management mindre viktig fremover. Så dette var faktisk ikke så galt.
Vi må huske at BTL er stor aksjonær - som ikke vil bli utvannet. Derfor tror jeg vi kan forvente oss fornuftige løsninger - dersom - det blir kapitalbehov.
De har nå gjort fornuftig avveining med å tilbakelevere 3 leaser - som frigjør egenkapital og cash.

Her tror jeg markedet ser glasset tomt, mens det i realiteten er halvfullt!
På 2 kroner kan dette synes å være en god risk/reward
Redigert i dag kl 09:20 Du må logge inn for å svare
golf`ern
I dag kl 09:18 464

Noen av de samme "ekspertene" i denne som i NAS.
-og man ser jo hvordan det har gått de siste 3-4 mnd....
rischioso
I dag kl 09:21 449

Ja, prøvde i alle fall å få noen til å forstå så får man bare håpe på at det var noen som tok hintet...;)
rischioso
I dag kl 09:24 431

Noen som tør å vedde på hvor langt ned emien blir satt på?
Anywhere
I dag kl 09:25 426

Man kan i tilfellet Norse argumentere så mye man vil med gode avtaler, "underliggende verdier", god forretningsteft av grunder, forståelse av markedet fra ledelsen etc...Men jeg har sett for mange slike situasjoner føre til at det er mulig å se bort fra; Når man er liten og står i en sterk konkurransebransje, og skal starte opp, så vil det brenne kapital. Og når man først ser antydninger til den spiralen, så har den en tendens til å forsterkes langt mer enn man tror i sine gode motargumenter.

Penger sitt bemerkelsesverdig løst i mange luftslott, men når pengene skal brukes på harde fakta, så er det langt værre. Norse er der, dessverre! Jeg opprettholder troen på emisjon som fort ender på 50-øringen...

Norse har fortsatt kun en måte å få plass i en balansert portefølje rent selskapsnøytralt; som short sammen med Atlantic Sapphire...om man får tak i...
Redigert i dag kl 09:34 Du må logge inn for å svare
mancity
I dag kl 09:27 413

Tror på 50 øre, dersom de får fulltegnet.
Lafreri
I dag kl 09:29 400

Den emisjonen blir meget vanskelig. Ikke sikkert det går. Men det er jo mulig at storaksjonæren stiller opp en gang til. Ledelsen lovet at 2024 skulle gå i pluss. Hvorfor de sa det vet jeg ikke. Første kvartal gikk de med underskudd på over 600 mill. Så de hadde mye å hente inn. Hvordan noen skal ha tillit til ledelsen er vanskelig å forstå.
rischioso
I dag kl 09:33 371

Det er rart med det - penger finnes i markedet men hvor løst de sitter gjenstår og se. De har nå sesongen mot seg da det går mot lavsesong og garantert et nytt blodrødt Q i vente så ikke det beste utgangspunktet. Mao, om emien ikke blir satt så lavt som 50øre i denne omgang så skal det holde hardt å få satt den over krona så et eller annet sted i intervallet 50øre - 1nok er mitt bet...;)
Lurifax
I dag kl 09:39 340

BTL's 9 av 9 liv er brukt opp - nå må man spørre seg om hvordan vilkårene blir for innhenting av kapital via gjeld eller egenkapital for et selskap bunnskrapt for tillit i markedet..
mancity
I dag kl 09:40 336

Hele dette opplegget er en skandale, pengene renner ut og markedet informeres om strartegiske samtaler ??
Lucky -uke
I dag kl 09:49 289

Tror noen bør kjøpe seg ny kalkulator her, eneste grunnentil å skulle være med på en emisjon må jo være at man har trua på å få solgt unna alt før kursen går under emisjonskurs.
Dem som greide å høre noe possitivt og grønne tall i horisonten ut fra talen til BTL bør høre den flere ganger... dette er jo ikke bra
Stepping
I dag kl 10:17 203

emisjon på 50 øre, 50ØRE! Hører dere ikke selv hvor sprø dere er? Rettet mot største eiere en plass mellom 1-5 øre er min påstand. Da er alle på forum og alle vanlige aksjonærer ribbet for penger så en spleis 20 aksjer blir 1 så er vi på krona. om du i dag har 20 000 aksjer på snitt 7 kroner så har du da 1000 aksjer på 1 krone,løp og kjøp.Tenker jeg da
AtlasShrugged
I dag kl 10:23 177

Bunnen ble satt idag, her kommer lån og ingen emi tror jeg. Et røverkjøøp! Strong buy!
SPXL
I dag kl 10:26 165

Hva sa jeg i går om når BTL åpner nebbet….klarer ATL igjen han ..fra 80kr til nå 1tallet
X-43 scramjet
I dag kl 10:31 149

25% ned, går ikke rette veien for Norse
Lurifax
I dag kl 10:31 148

Blir vel lån i første omgang, så står resten av egenkapitalsituasjonen og faller på hvordan q3 blir..
Strategi
I dag kl 10:35 127

Det vi helt klar ser er at de store aksjonærene sitter nærmest stille, det er omsatt aksjer for i overkant 5 mill. kroner da det er vanskelig å komme ut med store volumer.
Med andre ord er det nesten ingen store som har solgt ned av betydning og sitter "låst fast",noen har selvfølgelig kjøpt nedfallet.
Selv er jeg ute, men er klar for ny inngang på et lavere nivå dersom den faller videre.
Redigert i dag kl 10:36 Du må logge inn for å svare
rischioso
I dag kl 10:40 108

Ja, de store sitter fast og det er nettopp det som er skummelt for de vil ikke stemme for et emisjonsnivå som ikke gagner dem - det vil være de som styrer showet og som vil få grafset til seg titalls millioner av ekstra lavt prisede emiaksjer på bekostning av alle småaksjonærene som vil ta regninga - også denne gangen - sånn går no dagan i flyaksjer på børs...
Stepping
I dag kl 10:42 95

Skikkelig helt der altså, håper alle noterer seg dette innlegget . Da er vi alle veldig spent på hvilke vinner aksje du nå velger? Du må ikke glemme de underliggende verdiene som du har tøttet om. Er det borte over natta disse underliggende verdiene? Underliggende verdier husk ordet.
Strategi
I dag kl 11:01 28

Det er vel sannsynligvis inndekk av short posisjoner som nå kan begrense tapet noe for de som ikke har kommet seg ut dersom det er formålet.