ekspert(er) som avlyser boligkrakket - snur i mai 2023

ahra
14.12.2022 kl 20:00 31997

"De som sitter på gjerdet i boligmarkedet og håper på 25 prosent fall forregner seg, følge seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Halvparten av boligprisfallet er tatt og rentetoppen er nær."


https://www.nettavisen.no/okonomi/handelsbanken-ekspert-avlyser-boligkrakket/s/5-95-806947

Løp og kjøp før prisene stiger igjen.
Redigert 22.02.2023 kl 21:33 Du må logge inn for å svare
ahra
30.12.2023 kl 04:59 2359

Eksperter spår prisvekst i januar 2024

https://www.dn.no/eiendom/stort-nyttarsslipp-av-boliger-tror-prisveksten-blir-svakere-enn-normalt/2-1-1576893

"– Tidligere har jeg lagt hodet på blokken og sagt man nærmest kan garantere at prisene stiger i januar. Snittet de siste fem årene viser nominell vekst på 3,4 prosent, så det å spå prisvekst er lite risikofylt. Men det er klart volumet vil påvirke boligprisveksten, og den vil nok av den grunn bli svakere enn normalt, sier Hedda Ulvness, adm. direktør i EIE eiendomsmegling

Grethe Meier, adm. direktør i Privatmegleren
– Til tross for den høyeste renten på 15–16 år?
– Ja, og vi så egentlig en reaksjon etter den siste rentehevingen fra Norges Bank. Vi hadde ventet at den ville slå negativt ut i form av mindre aktivitet, men vi har sett det motsatte. Folk har sittet på gjerdet lenge, men etter rentebeskjeden merket vi tegn til at folk kommer ned fra gjerdet – fordi vi nå vet at renten trolig ikke skal høyere"
Mr Karma
30.12.2023 kl 09:45 2269

Nå er ikke jeg en av de som håper på boligkrakk, men ingen prisstigning på 10 år hadde vært greit, for mye synes jeg er oppblåst.

Ang. artikkelen om folk kommer ned fra gjerdet, så er det typisk psykologi som støtter mindre oppganger underveis i en større nedtrend. Godt mulig at at de som hopper inn i markedet nå gjør et kupp før det er klar rentenedgang, men de baserer seg jo på prognoser om topp i renten, og hvis rentetoppen er nær så glemmer de kanskje at det er grunner til det. En grunn kan være mindre etterspørsel etter lån fordi økonomien er i ferd med å slite. Altså kanskje en større ledighet på gang, eller i alle fall mindre optimisme i næringslivet.
ahra
02.01.2024 kl 15:07 2057

Ekspertene spår prisvekst i 2024. så løp og kjøp.

https://www.finansavisen.no/bolig/2023/12/30/8073659/dette-tror-ekspertene-om-boligmarkedet-i-2024
"
Dette tror ekspertene om boligmarkedet i 2024
Finansavisen har spurt 18 eksperter om deres spådommer for boligmarkedet til neste år. I hovedstaden spriker prognosene med hele 19 prosentpoeng.
Publisert 30. des. 2023 kl. 16.01
Lesetid: 15 minutter

OPP ELLER NED: Skal boligprisene i henholdsvis Norge og Oslo opp eller ned? Ekspertene er ikke helt enige i hvor mye, men majoriteten tror prisene skal litt opp i 2024. Nesten alle ekspertene spår for øvrig at Oslo får en sterkere prisvekst enn resten av landet.

Hvordan blir boligprisutviklingen i henholdsvis Norge og Oslo i 2023, spurte vi ekspertene om i fjor. Da varierte svarene rekordmye, med 16 prosentpoengs differanse på landsbasis - og hele 20,5 i hovedstaden.

Fasiten for inneværende år får vi 4. januar, når Eiendom Norge legger frem tallene for desember.

I mellomtiden har vi bedt ekspertene spå boligprisutviklingen for neste år.

På landsbasis tros det på alt fra 11,5 prosent oppgang, til 4 prosent nedgang. I hovedstaden er spriket enda større; her spår en ekspert at prisene vil øke med hele 13 prosent, mens det i motsatt ende av skalaen blir spådd en nedgang på 6 prosent.

Her kan du se ekspertenes forsøk på å se inn i spåkula for boligmarkedet 2024:

(Se tabell nederst i saken for full oversikt)

Martine Røisland, daglig leder i Røisland&Co:

NORGE: 3,5 prosent

OSLO: 6,5 prosent

Hvorfor: Markedet vil gå noe ned i starten, med bedring mot slutten av året etter flere rentenedsettelser. Det vil fortsatt være en avventende holdning i markedet frem til signalene om rentenedsettelsene kommer.

I Oslo vil presset i markedet øke utover året som følge av at sekundærboliger er solgt ut og overliggere blir solgt eller trukket fra markedet. En kombinasjon av rentenedsettelser, samt konsekvensene ved en så lav tilførsel av ferdigstilte nye boliger i hovedstaden vil sette fart på utviklingen i markedet siste halvår.


SEKUNDÆRBOLIGER: Martine Røisland i Røisland & Co trekker frem salget av sekundærboliger i Oslo som en viktig faktor for prisene i 2024.
Martin Kiligitto, adm. direktør i Nordvik:

NORGE: 2 prosent

OSLO: 5 prosent

Hvorfor: 2024 blir et år uten de store overraskelsene. Renten begynner å bite og legger en demper på høy vekst i boligprisene. Volumene blir som i 2023 - normale. Selv om renten skulle komme ned i 2024, tror jeg ikke det vil føre til noe «take off» på prisene, fordi folk generelt har et høyt kostnadsnivå nå.

I Oslo tror jeg på en fem prosents økning på grunn av høy etterspørsel og lavt tilbud.


KJEDELIG: Adm. direktør i Nordvik, Martin Kiligitto tror 2024 byr på få overraskelser i boligmarkedet.
Mari O. Mamre, boligforsker hos OsloMet:

NORGE: 2,5 prosent

OSLO: 3 prosent

Hvorfor: Jeg tror boligmarkedet vil utvikle seg svakt deler av 2024, men at flere områder vil snu i løpet av året i takt med at utsiktene til rentelettelser rykker nærmere. Først er det en stor beholdning av usolgte boliger mange steder som må reprises eller trekkes fra markedet, noe som vil bidra til ytterligere prisfall. Selv om utviklingen i befolkningens økonomi og kjøpskapasitet tilsier en svakere utvikling, vil tilbudssiden bidra til press.

Jeg tror også boligkjøperne blir stadig mer selektive og vil trekke mot boliger med attraktiv beliggenhet og nærhet til viktige funksjoner som tog/bane og tilbudet i området. Utviklingen i lokalt arbeidsliv og befolkningsveksten i et område blir avgjørende og prisen på sentralitet høyere.


SELEKTIVE: Boligforsker Mari O. Mamre tror boligkjøperne blir enda mer selektive, og at prisen på sentrale boliger vil stige mest.
Marte Herje Strømme, analytiker i Prognosesenteret:

NORGE: 0 prosent

OSLO: 2 prosent

Hvorfor: Vi anslår en utvikling i boligprisene på 0 prosent. Det innebærer likevel slett ikke en flat utvikling. Bruktboligmarkedet vil være preget av et høyt rentenivå gjennom første halvår, men med et potensielt første rentekutt, avtakende inflasjon og høy lønnsvekst tror vi markedet tar seg opp i andre halvår og dermed havner på null.

I Oslo anslår vi en vekst på 2 prosent. En noe sterkere utvikling her som følge av et veldig lavt boligtilbud vil prege markedet gjennom andre halvår. Det høye rentenivået vil fremdeles dempe utviklingen i første halvår, men den svake tilbudssiden vil prege markedet i større grad. Vi vurderer prognosen som at det er noe større oppside- enn nedsiderisiko.


REGN, MEN..: Analytiker Marte Herje Strømme i Prognosesenteret tror første halvår vil være svakt, men at boligprisene stiger utover året slik at året ender rundt null.
Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken:

NORGE: 4 prosent

OSLO: 5,9 prosent

Hvorfor: Vi tror boligprisene i desember neste år er fire prosent høyere enn desember i år. Fortsatt høy lønnsvekst vil trolig bidra til å presse boligprisene opp allerede før Norges Bank begynner å kutte renten – hvor vi tror første rentekutt kommer august neste år, etterfulgt av kutt i september og desember. Deretter får vi en cocktail av lavt tilbud av nye boliger, rentekutt fra Norges Bank, og stadig høy lønnsvekst. Som vi tror vil resultere i en relativt sterk boligprisvekst allerede i 2024, og ikke minst utover i 2025.

Vi tror på en usedvanlig sterk boligprisvekst allerede neste år i hovedstaden. Det kommer av flere forhold, blant annet lav tilførsel av nye boliger. Vi har estimert et boligunderskudd på 3.000 boliger i Oslo neste år. I tillegg kommer inntekts- og renteeffekten. Renteeffekten er sterkest i Oslo, og vi kan dermed forvente at rentekuttene fra Norges Bank vil stimulere boligprisene mest her.


COCKTAIL: Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken spår at lavt tilbud av nye boliger, rentekutt fra Norges Bank og stadig høy lønnsvekst vil resultere i sterk boligprisvekst allerede i 2024, og ikke minst utover i 2025.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets:

NORGE: -4 prosent

OSLO: -6 prosent

Hvorfor: Effekten av renteøkningene er ikke uttømt, selv om realprisene på bolig har falt. Oppgangen i norsk økonomi er nå bak oss og ledigheten vil stige noe – fordi Norges Bank ønsker det for å dempe lønns- og prispresset.

Blir renten satt betydelig ned, er det fordi noe har gått galt i norsk økonomi/boligmarkedet – og da er det langt fra sikkert at det setter fyr på boligmarkedet igjen.

Lav rente og høy gjeld har vært en viktigere driver for Oslo enn for landet samlet. Det blir utrolig mye dyrere å kjøpe «tomt» i Oslo etter at boligrenten har steget fra under to til 6 prosent.


MEST NEGATIV: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er den mest negative av ekspertene, og sier effekten av rentehevingene ikke er ferdig uttømt.
Mathis Grimstad, adm. direktør i Stor-Oslo Eiendom:

NORGE: 3 prosent

OSLO: 5 prosent

Hvorfor: I 2024 tror vi vi vil se en oppgang i boligprisene så fort renta begynner å falle, en gang mot slutten av året. Boligmarkedet vil i starten av året fortsette å falle en del som følge av den siste renteoppgangen, og en pågående usikkerhet i markedet. Dette snur i andre halvår slik at vi får en boligprisvekst i 2024 på årsbasis.

Den store veksten i boligpriser skjer først i 2025.


TROR PÅ 2025: Mathis Grimstad, adm. direktør i Stor-Oslo Eiendom tror vi får en prisvekst på tre prosent i 2024, men spår at 2025 blir enda sterkere.
Carl Erik Krefting, eier av Carucel Eiendom og eiendomsinvestor:

NORGE: 3 prosent

OSLO: 4,5 prosent

Hvorfor: Jeg tror boligprisene vil gå ned i Norge frem til sommeren på grunn av høye renter. Vi får trolig første rentekutt i juni. Deretter tror jeg boligprisene vil øke forsiktig, men mindre enn inflasjonen.

I Oslo er underskuddet på nye boliger så stort etter åtte år med manglende boligbygging. Prisene vil derfor stige mer enn i resten av Norge i andre halvår.


FØRST NED, SÅ OPP: Eiendomsinvestor Carl Erik Krefting tror boligprisene vil begynne å stige fra andre halvår.
Baard Schumann, partner i Unions boligutviklingsfond:

NORGE: 1,1 prosent

OSLO: 2 prosent

Hvorfor: Jeg tror de første månedene av 2024 vil se prisfall, men at dette snur når vi har fått rentenedsettelse i løpet av sommeren/tidlig høst som bidrar til økte priser i tredje kvartal. Tilbudssiden vil være for lav til å kunne dempe den prisveksten som kommer.

Oslo er motoren i boligmarkedet og får som oftest de største utslag begge veier. Oslo vil se en kraftig prisvekst de neste årene hvis renta stabiliserer seg på et litt lavere nivå enn i dag.


KONSERVATIV, MEN: Baard Schumann i Unions boligutviklingsfond har tro på sterk prisvekst i boligmarkedet, men ikke helt ennå.
Sverre Molvik, adm. direktør i Selvaag Bolig:

NORGE: 3 prosent

OSLO: 7 prosent

Hvorfor: Høy byggekostnad har bidratt til at det igangsettes bygging av for få boliger. Det er derfor mer sannsynlig at prisen skal opp enn at den skal ned.

Rentebanen viser rentekutt i andre halvår, og i de to påfølgende årene. Dette vil gi folk økt kjøpekraft og bedre tro på egen økonomi, og boligprisen vil øke i takt med etterspørselen.

Spesielt Oslo vil kunne få kraftig prisvekst mot slutten av året fordi det er bygget for lite over tid, det er veldig få salgsstarter det neste året, og fordi varelageret av brukte boliger er lavt.


TRO PÅ OSLO: Sverre Molvik, adm. direktør i Selvaag Bolig tror hovedstaden vil ende med en prisvekst som er fire prosentpoeng sterkere enn landet som helhet.
Redigert 02.01.2024 kl 15:10 Du må logge inn for å svare
ahra
02.01.2024 kl 15:08 2052

Are Oust, boligforsker ved NTNU:

NORGE: 2 prosent

OSLO: 2 prosent

Hvorfor: Ulike effekter står mot hverandre: Rentene har kommet opp på et nivå som gjør at boligkjøp oppleves dyrere og vi vil oppleve noe høyere arbeidsledighet. Samtidig er den underliggende etterspørselsveksten sterk, og vi har høy nominell lønnsvekst.

Det avgjørende blir de psykologiske elementene, forventningene til fremtidig prisutvikling og frykten for å tape penger. Totalt sett tror jeg at dette vil medføre at vi vil få et nytt år med relativt flat prisutvikling.

Oslo har en sterkere underliggende etterspørselsvekst etter boliger enn landet som helhet, og byen evner ikke å skaffe til veie tilstrekkelig med boliger. Likevel gjør de høye boligprisene i Oslo at rentene biter ekstra, noe som virker dempende på prisveksten.


PSYKOLOGI: Professor Are Oust ved NTNU tror psykologien blir viktig i boligmarkedet i 2024. FOTO: NTNU
Camilla Sem, partner i Sem&Johnsen:

NORGE: 1 prosent

OSLO: 3 prosent

Hvorfor: Jeg tror at for Norges vedkommende vil vi få en økning på rundt ett prosent i 2024 - renten vil være utslagsgivende her. Høyere utlånsrenter reduserer temperaturen i markedet, men mulig rentenedsettelse i andre halvår er positivt.

For Oslos vedkommende har jeg tro på en økning rundt tre prosent, men jeg tror både på prisvekst og nedgang gjennom året som kommer.

Det er flere faktorer utover den høyere utlånsrenten som vil påvirke boligmarkedet, boligbygging, arbeidsledighet og lønn. Byggebransjen er imidlertid avhengig av at renten skal gå nedover for å få i gang nybygg. Norges Bank kan ikke ensidig bekjempe inflasjonen så rått at byggebransjen «forsvinner».


VARIERENDE: Eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen, Camilla Sem tror Oslo-prisene vil variere gjennom året, men at de ender med en oppgang på tre prosent.
Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen:

NORGE: 11,5 prosent

OSLO: 13 prosent

Hvorfor: Under forutsetning om en kronekurs som vender tilbake til samme nivå som i 2022, og et par rentekutt, vil også boligprisfallet reverseres. Manglende tilgang til nye boliger som følge av lite igangsetting nå i vinter vil styrke prisoppgangen. Jeg tror prisveksten, desember mot desember vil være på 11,5 prosent i Norge, og 13 prosent i Oslo.


EKSTREMT POSITIV: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen spår en voldsom prisvekst i 2024, og peker på både kronekursen og rentekutt som forklaring på hvorfor han spår boligprisene til himmels.
Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank:

NORGE: 1 prosent

OSLO: 1 prosent

Hvorfor: Det mest påfallende med boligmarkedet akkurat nå, er at vi har gått fra å ha svært få til å ha svært mange boliger i markedet.

Vanlig markedslogikk skulle tilsi at vi derfor vil få et like bratt boligprisfall. Men vi har heldigvis en veldig lav arbeidsledighet. Det gjør at de fleste innbyggerne ønsker og klarer å eie stedet der de bor. Den lave ledigheten er nok den beste forsikringen vi har mot et bratt boligprisfall.

Akkurat nå er det faktisk ikke sikkert at boligprisene er en god indikator på hvordan det står til i boligmarkedet. Årsaken er at det er mange flere enn normalt som prøver å selge. Det kan føre til at selgerne etter hvert tar boligen av markedet, fordi de ikke får den prisen de ønsker.

Oslo påvirkes av hovedstads-fordeler med befolkningsvekst og boligetterspørsel. Byggingen i Oslo har også vært lavere enn etterspørselen gjennom mange år, som har ført til ganske raskt stigende priser siste 10 år.


DENNE FAKTOREN ER VIKTIG: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank peker på den lave arbeidsledigheten som ekstremt viktig for boligprisene. FOTO: SPAREBANK 1 SR BANK
Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge:

NORGE: 4 prosent

OSLO: 6 prosent

Hvorfor: Etter to år med svak utvikling tror vi at vi får god vekst i boligprisene i Norge 2024. Et godt lønnsoppgjør som gir reallønnsvekst neste år vil virke positivt på prisutviklingen. Det samme gjør ventede rentenedsettelser.

Enkelte byer vil få en sterkere utvikling enn den nasjonale, og vi tror særlig Oslo og Stavanger vil skille seg ut. Det er mindre usikkerhet rundt prisvekst, renter og bokostnader nå enn for et år siden.

Selv om renten er betydelig høyere nå venter vi at rentenedsettelser vil ha større effekt på prisutviklingen her enn ellers i landet og utviklingen kan bli sterk særlig utover høsten.


OPTIMIST: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen er relativt optimistisk til boligprisutviklingen til neste år, og spår prisene opp henholdsvis fire og seks prosent i Norge og i Oslo.
Daniel K. Siraj, adm. direktør i Obos:

NORGE: 1 prosent

OSLO: 3 prosent

Hvorfor: Norges Banks siste renteøkning gir økte boliglånsrenter i starten av 2024. Sammen med et fortsatt stort lager av usolgte boliger, trekker det ned prisveksten.

Vi forventer et sesongjustert prisfall gjennom vinteren og våren. Arbeidsmarkedet er ventet å holde seg sterkt, selv om det er utsikter til noe økt ledighet. Det demper prisfallet.

I andre halvår forventer vi at rentekutt, noe nedgang i lageret av usolgte boliger og gradvis bedre reallønnsvekst, trekker prisene opp igjen.

Vi tror på noe sterkere boligprisvekst i Oslo. Rekordlav igangsetting gir svært få ferdigstilte boliger fra slutten av 2024, samtidig som befolkningsveksten er høy. I tillegg har lønnsvekst og rentekutt en ekstra sterk effekt på prisene i Oslo.


FORSIKTIG: Daniel Kjørberg Siraj, adm. direktør i Obos spår en svak oppgang i boligprisene. FOTO: JØRGEN HYVANG
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets:

NORGE: 2,5 prosent

OSLO: 2,5 prosent

Hvorfor: Boligprisene vil trolig utvikle seg svakt i vinter, med en noe lavere prisvekst enn det som er normalt for sesongen, ettersom det fortsatt er mange usolgte boliger og Norges Bank nettopp serverte nok en renteheving.

Fra vårparten venter vi at den sesongjusterte boligprisveksten vil komme tilbake, og tilta gjennom året. Stigende disponible realinntekter blant husholdninger, som følge av lavere prisvekst og fortsatt høy lønnsvekst, og forventninger om rentekutt til høsten, vil bidra til det, sammen med stramheten på tilbudssiden som følge av svært lav nyboligbygging.

Oslos boligeiere har høyere gjeld enn landsgjennomsnittet, noe som taler for at rentehevingene biter mer. På den annen side er det også i Oslo og omegn at stramheten på tilbudssiden er størst. Derfor tror vi ikke at Oslos prisutvikling vil være særlig annerledes enn den nasjonale.


LIKT: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets spår at boligprisutviklingen blir lik i hovedstaden og på landsbasis. FOTO: NTB
Grethe Meier, adm. direktør i Privatmegleren:

NORGE: 3 prosent

OSLO: 5 prosent

Hvorfor: Rentetoppen er nådd, og vi forventer 2-3 rentenedsettelser i 2024. Dette vil påvirke lommeboken og psykologien. Det vil være betydelig befolkningsvekst og et godt lønnsoppgjør for de fleste som påvirker kjøpekraften.

Tilbudssiden vil bli lav på grunn av lav byggeaktivitet, og et stort underliggende boligbyttebehov sammen med økt kjøpekraft vil påvirke etterspørselen. Dette vil dra prisene opp. Og vi er som en saueflokk i boligmarkedet. Går prisene opp vil vi «alle» inn i markedet eller kjøpe noe dyrere.

Det særegne for Oslo i tillegg er at tilbudssiden vil bli enda lavere på grunn av svært lav bygging. I tillegg vet vi at svært mange vil bo i Oslo. Ved økt kjøpekraft vil etterspørselen øke ytterligere, og dette sammen med den svake tilbudssiden vil dra prisene opp enda mer enn for landet for øvrig. De små leilighetene vil dra opp prisene mest.


DENNE BOLIGTYPEN TREKKER OPP: Grethe Meier, adm. direktør i Privatmegleren tror de små leilighetene vil trekke opp prisene i Oslo. FOTO: IVÁN KVERME
Boligtempen 2024:



Navn (tall i prosent) Selskap Norge Oslo
Jan Ludvig Andreassen Eika Gruppen 11,5 13
Henning Lauridsen Eiendom Norge 4 6
Sara Midtgaard Handelsbanken 4 5,9
Martine Røiseland Røisland&Co 3,5 6,5
Sverre Molvik Selvaag Bolig 3 7
Grethe Meier Privatmegleren 3 5
Mathis Grimstad Stor-Oslo Eiendom 3 5
Carl Erik Krefting Carucel Eiendom 3 4,5
Mari O. Mamre OsloMet 2,5 3
Kjersti Haugland DNB Markets 2,5 2,5
Martin Kiligitto Nordvik 2 5
Are Oust NTNU 2 2
Baard Schumann Union 1,1 2
Camilla Sem Sem&Johnsen 1 3
Daniel K. Siraj Obos 1 3
Kyrre M. Knudsen Sparebank 1 SR-Bank 1 1
Marte Herje Strømme Prognosesenteret 0 2
Harald Magnus Andreassen Sparebank 1 Markets −4 −6


Finansavisen
ahra
19.01.2024 kl 00:54 1688

Folk og eksperter tror på det er fortsatt boligmangel i 2026 i Europas minst befolkede land, Norge

"– Når ting normaliserer seg vil boligmangelen være stor fordi det bygges lite nå. Samtidig seigpines boligbyggerne. Sentralbanken vil stramme inn, og boligbransjen betaler prisen for alle, mener Anders Johansen, forvalter av norske aksjer i Danske Bank."

https://www.finansavisen.no/bolig/2024/01/16/8083481/ekstremt-lave-tall-folk-tror-det-ikke


"Ekstremt lave tall: – Folk tror det ikke
Ett prosjekt reddet nyboligmarkedet i Oslo i høst. Svake salgstall vil gi minimalt med nye boliger fremover, mener Røisland & Co.
Publisert 16. jan. 2024 kl. 18.55
Lesetid: 4 minutter

GRÅVÆR: Det har vært langt mellom lyspunktene i nyboligmarkedet den seneste tiden. FOTO: IVÁN KVERME
Bolig
Martine Røiseland
Jørgen Hyvang

– Folk tror det ikke. Selv de som satt i salen her nå stusset, sier partner Mikkel Røisland.

Røisland & co har nettopp holdt sin halvårlige oppdatering over nyboligmarkedet og prognosene fremover. Salg og igangsetting var på rekordlave nivåer gjennom hele fjoråret. Tallene som ble presentert, burde derfor ikke komme som noen overraskelse. Like fullt var det mange av de 160 deltakerne som fikk seg en støkk.

– Alle har skjønt at det blir færre boliger, men hvor få det faktisk blir, tror jeg få har sett for seg.

Var for optimistiske

Røisland & Co følger nyboligmarkedet i Oslo og omegn, og registrerer alle prosjekter med ti enheter eller mer.

Selskapets anslag for hovedstaden viser at bare 363 enheter vil være ferdigstilt i 2026.

Tallet baserer seg på hva som ble solgt i 2023. Totalen kan bli noe høyere, fordi det blant annet kan komme noen studentboliger. Men at det blir under 500, er daglig leder Martine Røisland ganske sikker på.

Både utbyggerne og Røisland & Co var for optimistiske da de i fjor sommer la frem sine prognoser for høsten 2023. Fasiten viser at begge bommet.

238 enheter fordelt på seks salgsstarter ble lansert.
312 nye boliger ble solgt.
– På et halvt år ble det solgt like mange som i januar 2021 og i mars 2022, sier Martine Røisland.


FÅ SALGSSTARTER: Tilførselen av nye enheter i fjor høst ble lavere enn daglig leder Martine Røisland i Røisland & Co hadde forventet. FOTO: JØRGEN HYVANG
Drømmesalg i Bjørvika

Av de seks salgsstartene, sto Mariakvartalet for to av dem. Boligprosjektet i Bjørvika var det eneste prosjektet som solgte godt i 2023. Investorer kjøpte nesten halvparten av boligene.

Sjokksalg i tidenes svakeste nyboligmarked

Fra Oslo S Utvikling lanserte første salgsstart i oktober, og ut året, er det solgt 88 av 119 leiligheter. Det er en salgsgrad konkurrentene bare kan drømme om.

Luksusprosjektet til Bonum i Hyllveien på Madserud ble lansert før sommeren. Der er det solgt to av 20 enheter. Obos har startet byggingen av 264 leiligheter på Ulven uten at en eneste en av dem er solgt.

På Røa har Skanska møtt et nølende marked med sitt prosjekt Røa X som henvender seg til alle villaeierne i området. På et snaut år er det solgt 18 av 56 boliger, men like fullt har de bestemt seg for å sette i gang byggingen.

Eiendomsdirektør i Skanska, Pål Aglen, forteller at de tar sjansen på å starte byggingen etter å ha solgt leiligheter tilsvarende 30 prosent av totalverdien i prosjektet. Han tror et lavt tilbud av boliger i 2026, en rente som er spådd ned og en bedre økonomi for forbrukerne, vil slå positivt ut.

– Det er lang horisont på ferdigstillelse, og vi har sett salg på alle typer av leiligheter. Vi tror det vil være en underdekning i 2026, og da er det fint å ha noen usolgte enheter. Vi har også andre prosjekter som vi vil legge ut snart, sier Aglen.

Prisvekst

Henning Lauridsen i Eiendom Norge deltok på seminaret hos Røisland & Co. Han møtte en bransje som har hatt det tungt siden våren 2022.

– Hele bolig- og byggebransjen er sterkt preget av dette. Mange av utbyggerne vil være svekket når vi kommer ut av denne krisen, mener Lauridsen.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det bygges nå så få nye boliger at det i seg selv gir muligheter.

– Røiselands tall viser at vi får rundt 600 ferdigstilte boliger i 2027, men behovet er minst på 3.000. Vi mener det er enda høyere, sier Lauridsen.

Med så få boliger ut i markedet vil det bidra til sterkere prisvekst for brukte boliger, og det vil gi sterke impulser på nyboligmarkedet. Lauridsen mener også å spore et lite håp hos aktørene.

– Det er forventninger om en noe tidligere rentenedsettelse enn det Norges Bank varsler. Får vi et rentekutt før sommeren, sammen med reallønnsvekst, er det grunn til å tro at noe vil skje, sier Lauridsen.


FORHÅPNINGER: – Det er et ørlite håp om at man skimter enden på dette, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. FOTO: EIVIND YGGESETH
– Seigpines

Anders Johansen er forvalter av norske aksjer i Danske Bank. Han tror boligbransjen må belage seg på at det fortsatt vil drøye før proppen løsner.

– For ett år siden var resesjonsfrykten stor, og alle spådde renten mye opp. Renten økte mer enn vi trodde, men boligprisene har ikke falt. Økonomien har klart seg bedre enn vi trodde, sier Johansen.

Det faktum at mange nå ser for seg en myk landing i økonomien kan være dårlig nytt for boligbransjen. En myk landing gjør at rentekuttene lar vente på seg.

– Desto bedre økonomien klarer seg, jo færre kutt blir det. Da får nyboligmarkedet en utfordring, for de venter på kutt, sier Johansen.

Han mener det slår positivt ut for bransjen at boligbyggingen har ligget på et relativt lavt nivå lenge. Det er ingen store lagre som må tømme som det var i Spania og USA etter finanskrisen. Samtidig mener han det nå bygges bekymringsverdig få boliger.

– Når ting normaliserer seg vil boligmangelen være stor fordi det bygges lite nå. Samtidig seigpines boligbyggerne. Sentralbanken vil stramme inn, og boligbransjen betaler prisen for alle, mener Johansen."

landis
19.01.2024 kl 11:50 1604

Hvis du tror på dette forventer jeg at du investerer i kontraktsposisjoner omgående.
Dette er penger på gaten.
wire1
19.01.2024 kl 12:17 1580

Hvis du ikke tror på dette forventer jeg at du investerer i shortposisjoner omgående.
Gullhaugen
19.01.2024 kl 13:21 1545

Yess derfor bør en laste opp I for eksempel Recreate aksjen med en gang nå før det snur. Der kan det ligge en 5-10 gang. Den går under radaren
ahra
30.01.2024 kl 18:48 1334

Det haster for førstegangskjøpere før boligtoget går og man sitter igjen på kjellerhybelen.

"Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren har en klar oppfordring til dem som planlegger å etablere seg på boligmarkedet.

- Til de som har sjans: Fort dere. Det haster, dessverre. Jeg tror vi vil se en prisvekst på 6-7 prosent i Oslo 2024 og at prisene vil dra seg enda mer opp i 2025. Nå er det en liten luke i markedet, forklarer Meier."


https://borsen.dagbladet.no/nyheter/boligbombe-skjedde-noe-rart/80877969
ahra
26.02.2024 kl 16:49 1000

Eiendomsmegler friskmelder boligmarkedet og ekspert mener at det er fortsatt boligmangel.

"Han har jobbet som melger i Oslo siden 2017, og har opplevd både nedturer og oppturer i markedet. Etter en treigere høst, sier eiendomsmegler Jens Myhrstad i Nordvik at markedet i Oslo er friskmeldt."

" I år venter vi en vekst på seks prosent, og i 2025 venter vi en vekst på ni prosent. Det er betinget at Norges Bank kutter styringsrenten, sier hun.

"Samtidig er det ventet boligmangel i Oslo, fordi det har vært lav igangsetting av nye boliger det siste året. Midtgaard og kollegene i Handelsbanken venter at ved utgangen av året vil det mangle 3000 boliger i Oslo – og dette vil være den største faktoren som prisene opp, ifølge Økonom Sara Midtgaard i Handelsbanken."



https://www.ao.no/boligeiere-i-dette-omradet-kan-sitte-pa-en-gullgruve-pa-fem-ar-har-prisen-eksplodert/s/5-128-734580



Boligeiere i dette området kan sitte på en gullgruve. På fem år har prisen eksplodert


Torsdag kveld var Jens Myhrstad klar for å holde nok en visning på Grunerløkka. Foto: Malin Noem/Avisa Oslo
Åpne deleknapper for artikkelen
26.02.24 04:00

Malin Noem
To bydeler troner øverst blant bydelene i Oslo med høyest prisvekst de siste fem årene.

For abonnenter
– Jeg selger veldig mye på Grünerløkka.

Det sier eiendomsmegler Jens Myhrstad i Nordvik. Han forbereder seg på å ta imot 30 påmeldte til en visning i bydelen Grünerløkka. Leiligheten på 47 kvadratmeter, med ett soverom, har en prisantydning på 4,59 millioner kroner – i et strøk prisene har steget 26,6 prosent de siste fem årene.


Over 30 personer har meldt seg på visningen. Andelsleiligheten har en kvadratmeterpris på 97.900 kroner. Foto: Malin Noem/Avisa Oslo
Myhrstad sier området tikker av flere bokser hos potensielle kjøpere. Han peker på den sentrale beliggenheten, at området har et godt kollektivtilbud og tilgang til parker og kafeer.

– Mange vil bo i denne bydelen, med mange og ulike tilbud, og god bokvalitet, sier Myhrstad.

Sjekk listen over hvilke bydeler som har steget mest i pris lenger ned i saken.


Leiligheten ligger rett ved Sofienbergparken. Foto: Nordvik
Friskmelder markedet
At prisene har steget sier Myhrstad også henger sammen med at det er flere mindre leiligheter i bydelen.

– I områder med mindre leiligheter er det flere som har mulighet til å kjøpe. Det er mer populært fordi det er en prisklasse flere har råd, og det blir også mer konkurranse i segmentet. Slik er det også på St.hanshaugen og Torshov, sier han.



Leiligheten ligger i tredje etasje. Foto: Malin Noem/Avisa Oslo
Han har jobbet som melger i Oslo siden 2017, og har opplevd både nedturer og oppturer i markedet. Etter en treigere høst, sier Myrhstad at markedet i Oslo er friskmeldt.

– Rentenivået har stabilisert seg, og fordi det er veldig få igangsetting av boliger så er det færre boliger på markedet, og da forstår folk at man må trykke til på det som er i markedet nå. Det at det er få boliger til salgs generelt, er med på å dra opp prisene, legger han til.


Bygger mindre enn behovet
Økonom Sara Midtgaard i Handelsbanken sier boligprisveksten de siste fem årene har vært sterk, og da spesielt under pandemien.

Starten på 2024 har også vært preget av oppgang i boligmarkedet. Boligprisene i Oslo steg tre prosent i januar, viser oversikten utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

– Det har blitt bygget mindre enn det boligbehovet har vært. Etterspørselen er dermed høy, også er det mange utfordringer i Oslo-markedet, sier Midtgaard.

Hun peker på at det ikke skal bygges i høyden, og at det blant annet ikke skal bygges nært marka. Dermed vil prisene stige mest i de sentrale bydelene.

– Folk har høy kjøpekapasitet og villighet til å by på boliger i sentrum. Når det er såpass stor begrensning på antall boliger, blir veksten høy.

Hun regner med at når styringsrenten settes ned, og boligkostnadene faller, vil prisene i Oslo være de som stiger mest. Hun tror på en frisk vekst i årene fremover også.

– I år venter vi en vekst på seks prosent, og i 2025 venter vi en vekst på ni prosent. Det er betinget at Norges Bank kutter styringsrenten, sier hun.

Her tror økonomen prisene vil stige mest fremover
Midtgaard venter at det de sentrumsnære bydelene som stiger mest, slik som Frogner, Grünerløkka og Sagene.

– Jeg tror at det vil være en sterk vekst, men ikke slik det har vært de forrige fem årene. Det som kan være med på å drive prisene opp er demografiske forhold, sier Midtgaard.

Hun peker på at det er flere i aldersgruppen 50–70 år, som kan ønske å nedgradere fra enebolig til leilighet – og denne gruppen kan være pengesterke.

– Denne gruppen kan bidra til å presse opp prisene. Og de konkurrerer med førstegangskjøpere og unge som vil bo i sentrum, som da vil kanskje får hjelp av foreldrene, sier Midtgaard.

Samtidig er det ventet boligmangel i Oslo, fordi det har vært lav igangsetting av nye boliger det siste året. Midtgaard og kollegene i Handelsbanken venter at ved utgangen av året vil det mangle 3000 boliger i Oslo – og dette vil være den største faktoren som prisene opp, ifølge Midtgaard.
ahra
05.07.2024 kl 09:54 345

Ekspertene lover 33 prosent avkastning på Osloboliger.

"Ifølge deres prognoser er Oslo det området som kommer til å vokse mest de neste fire årene. Der er det ventet en prisvekst på 33 prosent."

https://e24.no/privatoekonomi/i/mPr35O/eksperter-slik-ville-vi-investert-fem-millioner-kroner-i-eiendom


"Eksperter: Slik ville vi investert fem millioner kroner i eiendom
Én ville holdt seg unna Oslo, mens en annen ville satset knallhardt. Slik ville tre eksperter investert fem millioner i boligmarkedet nå.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren, eiendomsinvestor Morten Mosvold Jørgensen og sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret deler tips til hvordan du kan navigere i dagens boligmarkedet.

– Generelt er det mange ting som taler for at boligprisene skal øke en god del.

Det sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse om de nasjonale boligprisene.

Ifølge deres prognoser er Oslo det området som kommer til å vokse mest de neste fire årene. Der er det ventet en prisvekst på 33 prosent.

Men selv om det er ventet sterk vekst i Oslo fremover, er ikke alle ekspertene enige i at hovedstaden er området en eiendomsinvestor bør investere i.

SJEFØKONOM: Benedictow mener de viktigste driverne for prisveksten er økt befolkningsvekst, lav boligutbygging, høy lønnsvekst og forventninger om lavere renter.
SJEFØKONOM: Benedictow mener de viktigste driverne for prisveksten er økt befolkningsvekst, lav boligutbygging, høy lønnsvekst og forventninger om lavere renter. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
– Mer å hente utenfor hovedstaden
Morten Mosvold Jørgensen er kjent for å dele tips og triks til hvordan man skal navigere eiendomsinvesteringer i sosiale medier. Han driver utleie gjennom selskapet sitt MMJ Eiendom.

Med fem millioner til overs mener han at utleie er veien å gå.

– Jeg ville eksponert meg for omtrent ti millioner kroner og gått inn med så lite som mulig i egenkapital, altså rundt to millioner i egenkapital.

De resterende tre millionene ville han lagt i et globalt indeksfond eller på en høyrentekonto.

– Jeg ville ikke plassert alle pengene og låst dem i boligene fra start. Jeg ville gått inn med så lite som mulig og heller hatt en stor krigskasse, sier han.

De siste årene har det vært flere medieoppslag om hvor vanskelig det har blitt å få inn nok leieinntekter på grunn av høyere rentekostnader.

Jørgensen mener at mediene ofte overser det store bildet, da det er mange andre faktorer som påvirker verdiskapingen, ikke bare leieinntektene.

– Det er viktig at man løfter frem dette, fordi mange utleiere bekymrer seg over formuesskatt og høye renter. Og det kan stemme om man har for mye lån på dårlige objekter, men for smarte utleiere med gode leieinntekter kan utleiemarkedet fremdeles være helt vilt lønnsomt, sier Jørgensen.

SOSIALE MEDIER: Jørgensen har over 17 000 abonnenter på videodelingsappen Tiktok.
SOSIALE MEDIER: Jørgensen har over 17 000 abonnenter på videodelingsappen Tiktok. Foto: Hanna Johre / VG
Til tross for sterk prisvekst i Oslo, mener han at man burde styre unna dette boligmarkedet.

ANNONSØRINNHOLD|

Skulle bli fotballproff: Nå leder han 300 ansatte i milliardbedrift
Skulle bli fotballproff: Nå leder han 300 ansatte i milliardbedrift
– Det gir ikke mening å bygge en portefølje i Oslo i dag. Det kan være mulig å tjene penger på flipping, men det er ikke så mye å hente som ved god utleie utenfor hovedstaden. Skal du flippe deg rik, skaper du bare en ny jobb, og må fortsette flippingen for å holde hjulene i gang.

Jørgensen forklarer at de markedene som er mest attraktive, er de hvor det er mange som skal bo midlertidig, og som ikke ønsker å kjøpe bolig.

– Da er det tre viktige grupper jeg ser etter: Turister, studenter og arbeidere. Disse tre er de man som utleier kan tjene mest penger på i Norge.

Han nevner Bergen og Lofoten som gode turistområder å investere i, og Volda og Ålesund som attraktive studentbyer. Han drar særlig frem Stavanger som et godt marked for å nå ut til arbeidere, og legger til at byen har opplevd en sterk prisvekst de siste årene.

Knallhardt på Oslo sentrum
Grethe Meier er administrerende direktør i eiendomsmeglerselskapet Privatmegleren. Hun deler ikke Jørgensens syn på boligmarkedet i hovedstaden.

– Med fem millioner til overs ville jeg kjøpt en liten leilighet sentralt beliggende i Oslo. Det er fordi jeg tror at markedet i Oslo kommer til å være det som stiger mest de neste årene, sier Meier til E24.

OPPSIDE: Meier ser store investeringsmuligheter i sentralt i Oslo.
OPPSIDE: Meier ser store investeringsmuligheter i sentralt i Oslo. Foto: E24
Hun mener at Oslo-markedet kommer til å gå minst 25 prosent fra 2025 til 2027. Hun ser mest oppside på boliger som er tett knyttet til sentrum.


– Da snakker jeg om alt fra eksempelvis Grünerløkka, Kampen, Tøyen til St. Hanshaugen. Det er områder med kort vei til sentrum og nær T-baner.

Meier mener at leiligheter er investeringen som kan gi best avkastning.

– Hvis man tørr å ta større risiko for å få høyest mulig avkastning, vil leiligheter være den beste investeringen. Det er spesielt attraktivt når vi er i et marked hvor vi forventer at prisene skal gå oppover.

Hvis man ser på investeringsobjekter utenfor Oslo, burde man lete etter steder hvor det utvikles nye næringer, forklarer hun.

– Disse stedene får ofte bedret det generelle tilbud av varer og tjenester og vil ha behov for nye boliger. Områdene kan være med på å dra opp prisene ganske mye fordi det kan være mangel på boliger i forhold til økt arbeidskraft, sier Meier.

Dyr inngangsbillett
– Med fem millioner til overs ville jeg kjøpt meg en dyrere primærbolig med utleieenhet. Eventuelt to utleieenheter, så lenge andelen av arealet er innenfor reglene for skattefri utleie, sier Nejra Macic til E24.

Hun er sjeføkonom i Prognosesenteret, og mener at dagens mest attraktive områder for boliginvestering er i og rundt storbyer.


– Oslo vil trolig oppleve spesielt sterk prisvekst de kommende årene på grunn av en lav tilbudsside. Men her er også inngangsbilletten dyrere.

LEIEPRISER: Macic har vært sjeføkonom for Prognosesenteret siden 2018.
LEIEPRISER: Macic har vært sjeføkonom for Prognosesenteret siden 2018. Foto: E24
Macic forklarer at leieprisene i mange andre norske storbyer bare er litt lavere enn i Oslo, mens kjøpsprisen per kvadratmeter er betydelig lavere i de andre storbyene.

– Yielden er ikke spesielt gunstig i Oslo sammenlignet med resten av landet, men fremtidig verdistigning på objektet kan gjøre det gunstig, sier hun.

Hvis man ønsker å investere i en sekundærbolig, vil de minste leilighetene i Oslos mest sentrumsnære strøk være en relativt trygg og sikker investering, forklarer sjeføkonomen videre.

– Det virker lite sannsynlig med et boligprisfall for disse boligene, men det er ikke slik at prisene kan stige til himmels for disse enhetene heller, så lenge utlånsforskriften er som i dag, avslutter hun."
ahra
11.07.2024 kl 18:43 168

Selv eksperter og analyseteamer bommer på boligprisene.

https://www.finansavisen.no/bolig/2024/07/11/8152905/spadde-stort-toarig-boligprisfall-i-oslo-slik-gikk-det



Spådde stort boligprisfall i Oslo – slik gikk det
«Boligprisene skal ned 10–15 prosent i Oslo de neste par årene,» spådde analyseteamet i Union for nøyaktig to år siden. Og nå er fasiten klar.
Publisert 17:54
Lesetid: 3 minutter

BOMMET: Analyseteamet i Union, her ved analysesjef Robert Nystad, bommet på boligprisutviklingen fra 2022 frem til i dag. FOTO: IVAN KVERME
Bolig
Øivind Ekås
ADVERTISEMENT



Den 21. juli 2022 skrev Finansavisen en artikkel på bakgrunn av en rapport fra selskapet, som tok for seg fremtidsutsiktene i boligmarkedet i hovedstaden.

Der kom det frem at de trodde den lave tilbudssiden i bruktboligmarkedet ville bli overskygget av de fremtidige rentenivåene, som var på vei opp, og at dette ville føre til en prisnedgang på mellom 10 og 15 prosent i løpet av en toårsperiode.

Nå, to år senere viser fasiten noe helt annet.

Endret boliglånsforskriften

For hvis vi tar utgangspunkt i Eiendom Norges såkalte boligprisindeks, lå den på 381,875 ved utgangen av juni 2022 – etter at prisene hadde steget hele 8,1 prosent i løpet av de seks første månedene det året – mens den lå på 395,386 ved utgangen av juni i år.

Det tilsvarer en vekst på 3,5 prosent.

Det er altså 13,5 til 18,5 prosentpoeng sterkere enn hva analytikerteamet så for seg.

Les også
– Boligprisene skal ned 10–15 prosent i Oslo

– Både økonomien og boligmarkedet har tålt renteoppgangen mye bedre enn hva vi og mange andre antok, er analysesjef Robert Nystads første reaksjon på hvorfor boligprisene har holdt seg såpass mye bedre enn antatt.

– Det var betydelig risiko for hard landing på det tidspunktet, men økonomien har klart seg overraskende bra når vi ser tilbake på det. Ikke bare i Norge, men også globalt, legger han til.

Han har også flere andre mulige forklaringer på den relativt sterke prisutviklingen – i lys av 14 rentehevinger siden nullnivået høsten 2021:

– Boligprisene i Oslo falt markant høsten 2022. Så kom de litt overraskende, men fornuftige, endringene i boliglånsforskriften ved årsskiftet 2022/23, med en lettelse i den såkalte stresstesten fra fem til tre prosentpoeng. Det bidro til stabilisering og en klar bedring av markedet.

Da skjøt prisene i hovedstaden igjen fart, og fra januar 2023 frem til utgangen av juli i fjor var den nominelle prisveksten i Oslo på hele 6,8 prosent.

– Endringen i forskriften spilte en viktig rolle, men markedet har selvfølgelig også vært overraskende robust uavhengig av denne.

Nyboligmarkedet tok støyten

– Nyboligmarkedet har trolig også tatt en del av støyten i den forstand at etterspørselen har vridd seg mot bruktmarkedet i en usikker periode. De høye byggekostnadene har dessuten bidratt til at boligutviklerne har holdt tilbake tilbudet av nye boliger.

Også den høye lønnsveksten og inflasjonen får sin del av «skylden» for at de nominelle bruktboligprisene har klart seg såpass godt.

Riktignok falt prisene i Oslo hver måned fra august i fjor og ut året, men i inneværende år har prisene igjen steget solide 6,7 prosent, etter oppgang hver måned frem til mai, før prisene falt så vidt med 0,2 prosent i juni.

Dermed er den totale prisveksten i løpet av de siste to årene på 3,54 prosent. Dette er dog under inflasjonen i perioden, men den nominelle utviklingen er likevel altså i pluss, i motsetning til hva som ble spådd.

Les også
Voldsomt tilbudsrush i Oslo: Rekordmange boliger for salg

– Hva tror dere om kommende høst?

– Vi har ingen sterke meninger om månedsendringene på kort sikt, men en utflating virker ikke urimelig.

Ser ingen større korreksjon

Innen utgangen av 2027 kan boligprisene i Oslo ha steget med hele 33 prosent, viser tall fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Det begrunnes med en lavere boliglånsrente de neste årene, få ferdigstilte boliger, utsikter til høy nominell lønnsvekst samt befolkningsvekst.

– Hvis alle disse faktorene slår til, er det klart at prisene kan stige mye. Den største usikkerhetsfaktoren er sannsynligvis renten. Dersom boligprisene stiger mye uten at renten kommer nok ned, får vi i så fall en ny markedslikevekt der folk bruker mye mer på å bo. De forventede rentekuttene er så langt blitt skjøvet ut i tid, så får vi se hva fremtiden bringer.
ahra
I dag kl 01:00 20

Boligmangel i Europas minst befolkede land, Norge.
Godt at boligprisene er høyere i London og New York enn Oslo.

https://e24.no/naeringsliv/i/KMzPjy/disse-tallene-bekymrer-boligforskeren



Disse tallene bekymrer boligforskeren
– Vil presse opp prisene, mener Are Oust ved NTNU.

Det er ingen grunn til å tro på et snarlig prisfall i ny- eller bruktboligmarkedet de neste årene, mener økonomiprofessor Are Oust.
Det er ingen grunn til å tro på et snarlig prisfall i ny- eller bruktboligmarkedet de neste årene, mener økonomiprofessor Are Oust. Publisert:
Oppdatert 25. juni

Siden 2014 har kvadratmeterprisen på boliger i Oslo nesten doblet seg. Ifølge tall fra Eiendom Norge har prisene steget med 88 prosent de siste ti årene.

Utenfor hovedstaden har prisene vokst mindre, men er likevel nær 60 prosent opp det siste tiåret.

Tall fra SSB viser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris i første kvartal 2024 var på nær 100.000 kroner for blokkleiligheter i Oslo.

– Boliger er blitt dyrere relativt sett, sier Per Medby i SSB, som er ansvarlig for statistikken.

– Boligprisene har økt langt mer enn både inflasjonen målt ved konsumprisindeksen og veksten i lønninger og andre inntekter hos husholdningene.


Prisene gjelder gjennomsnittlig kvadratmeterpris for bruktboligene som er solgt i perioden. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).


Venter få nye boliger
Det blir nå gitt færre igangsettingstillatelser til bygging av boliger, og fullført færre boliger enn tidligere.

Etter en topp i igangsettingstillatelser i 2017, har trenden vært fallende. Den er nå på sitt laveste nivå siden 2011. Antall boliger som blir fullført, er også fallende, og har ikke vært lavere siden 2012.


Are Oust, boligforsker og professor i økonomi ved NTNU, mener grafene er dyster lesning for dem som krysser fingrene for et snarlig boligprisfall.

Oust peker blant annet på at det bratte fallet i antall igangsettelser viser at det vil være veldig få ferdigstilte boliger et til to år frem i tid.

– Lav tilførsel av boliger, samt en fortsatt sterk vekst i etterspørselen, vil presse opp prisene ytterligere, sier han.

– Det er heller ikke noe en-til-en-forhold mellom igangsettelsestillatelser og faktisk fullførte boliger, sier Oust og peker på at mange boligprosjekter ikke blir fullført.


Are Oust
Professor i økonomi ved NTNU og boligforsker

Den lave aktiviteten, kombinert med høye byggekostnader, fører videre til at mange selskaper i bygg- og anleggsbransjen blir nødt til å gi seg.

– Marginene i bygg- og anleggsbransjen er så lave at selskapene går konkurs i stedet for å senke prisene. Det er svært bekymringsfullt med tanke på hva som vil skje fremover, sier Oust.

– Konsekvensen av dette er at prisene i nybolig- og bruktboligmarkedet nødvendigvis må presses opp for å få fart i boligbyggingen, legger økonomiprofessoren til.

– Tok hele støyten
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, forklarer at grunnen til at det var mange igangsettingstillatelser i 2016 og 2017 kan ha sammenheng med at det ble satt i gang få nybygg i 2014 og at det dermed var få nye boliger på markedet i 2016.

Fra slutten av 2014 til våren 2016 kom det fire rentekutt, noe som også førte til en kraftig boligprisvekst.

– Deretter var det fire år med ganske stabil igangsetting – det ble gitt rundt 30.000 igangsettingstillatelser hvert år, som var omtrent på linje med behovet, sier hun.

Deretter kom pandemien, og rentene ble kuttet til null.

– Det får boligprisene til å stige en del. Men for boligbyggingen øker prisene på materialer svært mye. Det gjør at det blir veldig mye dyrere å bygge, fra rundt sommeren 2021. Det blir verre og verre det neste året, og så kommer renteøkningene og man strammer til pengepolitikken. Økte finansieringskostnader og byggekostnader fører til at salget av nye boliger falt dramatisk, sier Macic.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, sier at nyboligmarkedet tar nesten hele støyten for renteøkningene.
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, sier at nyboligmarkedet tar nesten hele støyten for renteøkningene. Foto: E24
Usikkerheten gjorde at flere foretrakk å kjøpe bruktbolig, heller enn å forplikte seg til et nybygg som de må vente på et par år, sier hun.


– Vi så at nyboligmarkedet tok hele rentestøyten mens bruktboligmarkedet utviklet seg relativt stabilt.

Prognosesenteret forventer at antallet ferdigstilte boliger vil fortsette å falle, og nå bunnen i 2026.

Publisert:
Publisert: 25. juni 2024 06:10
Oppdatert: 25. juni 2024 16:12
Her kan du lese mer om

Kommentarfeltet er stengt
Kommentarfeltet er åpent mandag til fredag kl. 07–22, lørdag kl. 08–18, og søndag kl. 08–22.
Olaf Syse
for tre timer siden
70-80000 ukrainere som har blitt eller skal bosettes fremover er vel en minst like viktig forklaring på at prisene kommer til å holde seg høye fremover. Kanskje på tide at regjeringen setter i gang massiv utbygging av studentboliger i de store byene nå som utleie av sekundærbolig er blitt langt mindre attraktivt. Bedre at håndverkerne bygger noe enn at de går på NAV.


Redigert i dag kl 01:01 Du må logge inn for å svare