Hvordan best eie utenlandske aksjer som betaler utbytte?

karl-kjedelig
SKATT 03.02.2023 kl 19:58 1043

Hvordan sparer folk i utenlandske utbytteaksjer?

1. Aksjesparekonto

Kun europiske aksjer.

- Norsk skatt utsettes
- Kildeskatt refunderes kun dersom man tar ut nok skattepliktige verdier det året kildeskatten løper

"Skatteetaten har bekreftet til oss per april 2022 at det er mulig å kreve kreditfradrag for kildeskatt på Aksjesparekonto, såfremt du har tilstrekkelig skattepliktig uttak på samme Aksjesparekonto samme skatteår. Du finner en oppskrift på fremgangsmåten på skatteetaten.no under "Inntekt og formue i utlandet".

Har du ikke hatt skattepliktig uttak å Aksjesparekontoen, kan du p.t. ikke kreve dette fradraget. Det er heller IKKE mulig å fremføre fradraget til senere år for å nytte seg av fradraget når man en gang gjør et skattepliktig uttak fra Aksjesparekontoen. "

2. Investeringskonto Zero

- Norsk skatt utsettes
- Kildeskatt refunderes ikke

3. Vanlig konto

- Kildeskatt refunderes
- Norsk skatt utsettes ikke

4. Eget AS

??

---

Uten og ha finregnet på det antar jeg det lønner seg å bruke en konto som utsetter skatt hvis man har langt nok perspektiv (rentes-rente) siden den norske utbytteskatten er så høy for tiden (~37%), men føles surt og muligens måtte betale 15% ekstra skatt. (og hvem vet hvilke regler framtidige regjeringer kommer opp med..)


I tillegg: Utbytte fra Tyske aksjer trekkes 27%. I teorien skal det være mulig å kreve tilbakebetaling av det som overskyter 15%, men må sende skjema til de tyske skattemyndighetene. Er det noen som har forsøkt seg på det? Eller bør man rett og slett holde seg unna tyske utbytteaksjer?


Redigert 03.02.2023 kl 21:11 Du må logge inn for å svare