Kryptobørser

Gøte
19.02.2023 kl 10:05 10716

Ser at den norske kryptobørs bransjen merker økt pågang etter kollapsen i FTX. Den økonomiske ståa for norske kryptobørser ser derimot heller skral ut, til tross for økning i kundemassen. Det er ikke bra med tanke på hvor dårlig kundevernet er.

Det er en synd og skam at lovgiverne ennå ikke har kommet med regler for kundevern av kundemidler hos kryptobørser. Det kan trenges for den jevne kryptokunde skjønner nok heller lite av hvor riski det er å ha kundemidler oppbevart på en kryptobørs. Første spørsmål en kunde bør stille seg er. Hvem eier faktisk min kundebeholdning. Meg eller kryptobørsen. Deretter er neste spørsmål, hvor god økonomi har forvalter.

I Norge har kryptobørser som virker her til lands registeringsplikt hos Finanstilsynet, men tilsynsansvaret er begrenset til å gjelde hvorvidt hvitvaskingsregelverket overholdes. Ingen offentlig myndighet vil sjekke om kryptobørser forvalter kundenes midler på forsvarlig vis. Kundens midler kan være kryptovalutaer eller nasjonale penger. Ingen spesifikke regler gjelder for hvordan denne oppbevaringen skal skje. I tradisjonell finans har man gjerne regler som sier at en megler må holde kundenes midler adskilt fra sine egne. Det er et veldig sunt prinsipp basert på at disse midlene tilhører kunden, oppdragsgiver, og ikke oppdragstager. Og blandes de sammen med oppdragstakers sine midler så vil de inngå i dens eventuelle konkursbo, men ikke hvis de er separert. Derfor er det helt essentielt at seperasjonsplikten følges i praksis. For alle seriøse kryptobørser burde det være et hellig prinsipp: Kundemidler tilhører kunden og skal separeres.

Uten en slik regel er det stor fare for at børsen benytter benytter seg av kundemidlene. IKKe bare FTX som har gjort det. Den lille norske kryptobørsen Bitnord med omtrent 1 000 kunder har lagt fram regnskapet for 2022. De har vært flinke til å utarbeide regnskapet kjapt, men stakkars kunder. For selskapet driftes vel for kundenes regning. Til tross for mange nye kunder ifjor ser det finansielt katastrofalt ut. Endel av deres midler må sies å være borte vekk, brukt til å dekke selskapets store drifts- og finanskostnader.

Kryptobørsen Bitnord har gått med underskudd i hvert år siden starten i 2018, fjoråret var verst med et tap på mer enn 1,2 mill. Selskapet startet opp med en innskutt egenkapital på kr 30 000, så lavt at det er til å le av med tanke på virksomhetens art, og den ble borte allerede i 2019. Så siden da har de drevet med negativ egenkapital. Ingen ny egenkapital er tilført, kun voksende gjeld som finansierer tapssluket. Helt uforsvarlig naturligvis. Og det hjelper ikke at de har sin egen kryptovaluta, stabelcoin til norske kroner uten at man har opplyst at man har fått konsesjon til det. Man kan spørre seg om den økende kundemassen deres skjønner ett eneste gram økonomi. Selskapet har en bokført gjeld ved nyttår på litt over kr 4,4 millioner. Jeg har forutsatt at kundebeholdningene er ført som gjeld. Det er den eneste rimelig antagelsen basert på en gjennomgang av de offisielle regnskapstallene.

Den største norske kryptobørsen Firi har ennå ikke lagt fram regnskapet for fjoråret, men i desember sa de at de hadde kuttet underskuddet med 80 %. I 2021
gikk de med et underskudd på i overkant av kr 30 millioner. Et kutt på 80 %, dvs 24 millioner, tilsier at fjorårets underskudd vil være omtrent kr 6 millioner. Firi har fra før gått med underskudd i alle år siden 2018, så sånn sett vil da fjoråret innlemmes i den pågående voksende underskuddsrekken. Selv om Firi er et underskudds foretagende, og drev med negativ egenkapital i 2018 og 2019, har de hvert år siden 2019 hentet ny egenkapital for å dekke underskuddene. I 2020 hentet de inn nok egenkaptal til å få posistiv egenkapital, og drev da ikke lenger butikken for kreditorene eller kundenes regning. Per 1. 1.2022 var egenkapitalen positiv med omtrent kr 3 millioner. Men med med et underskudd langt høyere enn det i 2022 må det hentes inn mer egenkapital snarest om selskapet ikke skal drives på andre enn eiernes regning. Erfaringsmessig har de vært flinke til å hente ny egenkapital ved behov. Forhåpentligvis går det greit også denne gangen,

Personlig tror jeg velfungerende kryptobørser er et veldig gode for kryptobransjen. De kan underlette et kjøp eller et salg av kryptovaluta for veldig mange brukere.
Og de kan bidrar til at det blir lettere å bygge sunn infrastruktur for bransjen generelt. Men det forutsetter at kryptobørsene driver forsvarlig forvaltning av andres midler i tråd med intensjonen til kundene. Håper norske kryptobørser greier seg.
Gøte
16.10.2023 kl 09:58 3327

Det kan være at rådene som Arcario & K33 gir sine kunder innenfor asset management er gode. Derimot er utøvelsen av asset managment i eget hus helt forferdelig. De går bare med underskudd, år etter år. De siste 2 årene har de utrolig nok svidd av mer enn 250 millioner. Hvor er eierstyringen. Og også i år er det blodrødt så langt. De skylder på at restrukturering er dyrt. Å, er det det skyldes, og dumme meg som trodde det var fordi dem ikke greier å tjene penger på forretningsideen. Ja restruktureringen har ihvertfall medført navnebytte, det er jo noe, og jeg ser nå at de har tenkt å satse på å satse på det amerikanske markedet. Ja det er jo en god regel å følge. Hjemme dårlig, ute best. Sikkert mye lettere å tjene penger jo lenger borte fra hjemmemarkedet man er. Får håpe egenkapitalkassa kan fylles på før satsingen, for det kan trenges.
ziik
16.10.2023 kl 13:19 3303

Hehe, det var da voldsomt til handling så tidelig 🙂 Hva er det du handler da, btc/?
Fikk forresten en mail fra binance nå med overskriften : Entity verification succsessful. Så da er det bare å starte prosessen med å overføre fiat.
Gøte
16.10.2023 kl 14:47 3299

Nesten bare BTC/FUSD, men også litt SOL/FUSD. Men roet noe ned når aksjemarkedet startet, får heller vente til markedet i Norge, Sverige og Danmark er slutt før jeg tar kveldsøkta med USA og krypto.

Ikke dårlig, da gikk det jo forholdsvis kjapt tross alt!
Mølleren
16.10.2023 kl 15:33 4402

Ser ut som Cardano har truffet bunnen:-)
Gøte
16.10.2023 kl 15:50 4377

Hehe, fullstendig kaos i dag. Jeg har mista rytmen x antall ganger i dag. Prinsipper sitter løst på sånne dager. Nesten glad for at jeg prioriterte aksjer. Jeg regnet med full rulle idag, men selv jeg var ikke innstilt på et sånt kjør. I perioder har jeg ikke hatt peiling på hvordan ordreboka så ut.
Redigert 16.10.2023 kl 15:51 Du må logge inn for å svare
Gøte
16.10.2023 kl 15:57 4367

En feit finger i dag og man kunne ha vært slaktet og partert før man skjønte hva som skjedde. Nei jeg tror jeg må ta en pause en stund. Gikk for fort for meg en tid der.
Gøte
16.10.2023 kl 16:15 4351

Ser at den beste traden hadde over 4 % avkastning på 10 minutter. Jeg hadde ikke kontroll i det hele tatt. På det verste visste jeg ikke om jeg solgte eller kjøpte hehe. Sånn er det når det går for fort. Er vant til bullit sjakk, men det det er sakte i forhold.
Redigert 16.10.2023 kl 16:17 Du må logge inn for å svare
ziik
16.10.2023 kl 18:49 4319

Høres ut som et adrenalin rush 😅 spiller på chess.com?
Gøte
16.10.2023 kl 20:09 4296

Ja, men også noe stressende til tider. Ja spiller der også, men mest på Lichess.
ziik
16.10.2023 kl 21:01 4262

Skulle tatt en runde sjakk men dette er ikke rette stedet å navngi dessverre. Bruker mitt virkelige navn på appen å det gjør sikkert du også 🙂
Gøte
17.10.2023 kl 00:22 4233

Hehe, ja artig med sjakk. Men mye jobb der også om man skal man bli god. Tar nok mye tid. Ikke alle forunt å ha intuisjonen til MC. I bullit så kommer jo åpningstrekkene til enkelte som en mitraljøse. Han og Naka er jo helt rå på liten tid. muligens at Naka er enda bedre enn MC i bullit på nett. Hørte forresten at pokergutta mener at å bruke revolut og så derifra til kryptobørs (spesielt crypto.com) er den billigste måten å omgjøre fra NOK til krypto. En slik løsning høres smart ut.
ziik
17.10.2023 kl 02:21 4215

Takk for tipset, skal sjekke opp i det. Har ikke overført ennå men av hva jeg kan tyde så kan man overføre fiat i NOK og bankoverføring er gratis til binance 🤷
Gøte
17.10.2023 kl 08:46 4173

Trodde ikke man kunne overføre fiat til Binance fra Norge lenger. Vi kunder fikk jo for en tid tilbake beskjed om å avslutte alle våre EUR eksponeringer fordi de ikke lenger hadde noen samarbeidspartner som kunne håndtere EUR. Men det er de dårlige vekslingskursene norske banker gir på EUR/NOK eller USD/NOK som gjør at noen av pokerfolket gjør det via revolut. De er jo regnet for å utkonkurrere norske banker helt på valutavekslinger. Og grunnen til at de gjerne så bruker crypto.com er visstnok at de samarbeider med revolut, så de tar ikke noen gebyrer i forbindelse med overføringen, og hvis da crypto. com er billige på vekslingen EUR/Krypto eller USD/krypto så kan man spare endel i forhold til å gå via en norsk aktør. Litt knot er det med å åpne kontoer hos så mange, men har man tenkt at det kan være behov for å gjøre dette begge veier over et X antall ganger, slik de som spiller poker gjerne har behov for, så skjønner jeg dem godt. Virker også som utbetaling fra revolut til norsk bank ikke har bydd på noen problemer. Men det er klart at selv om revolut er billige på vekslinger er de dyre å bruke på masse andre ting, så det gjelder å spisse bruken til der hvor de er billige. Er man litt i utlandet så er nok en revolut konto uansett ikke så dumt å ha.
ziik
17.10.2023 kl 10:46 4143

Skal komme tilbake til dette topicke den dagen jeg ha overført. Kan hende det er forskjell på privat og bedrift konto også. Må bare selge meg ut av børsen før jeg overfører til binance.
ziik
17.10.2023 kl 19:16 4094

For moro skyld så skulle jeg kjøpe en btc på binance nå. Velger NOK og en btc koster da 331700 kr for en btc til 28300 USD. Dette er jo en hinsides pris.
Sitter å tenker om jeg skulle kjøpt en btc på firi og overføre den til binance, går det? Og hvis så, hvordan gjør jeg dette i praksis? Aldri gjort dette før.
En liten redigering, ser at en btc på firi koster 312000 så er jo litt bedre da. Faktisk 20 000 kr å spare.
Redigert 17.10.2023 kl 20:11 Du må logge inn for å svare
Gøte
17.10.2023 kl 20:35 4057

Ja det er jo en helt spinnvill kurs, jeg visste ikke en gang de tilbyr BTC/NOK. Aldri hørt om før. De har jo kortbetaling, men da tar den dem jo 2 % så det bør uansett være uaktiuelt. Jeg har kun overført krypto til Binance. Ja det er regnet som dyrt å få beløp i NOK inn i kryptosystemet. Ja det er regnet som veldig lett å overføre f. eks BTC fra en norsk kryptobørs til Binance, men du må huske på å velge rett overføringsnettverk, men du får sikkert varsel om dette av børsen.
ziik
17.10.2023 kl 20:41 4048

Muligens det er pga bedrift konto. Scroller gjennom en laaaang liste med forskjellige valutaer. Pesos, nok, sek, you name it.
Gøte
17.10.2023 kl 20:52 4039

Såpass, ja troligvis er det nok det for jeg får ikke opp noe på NOK.
Gøte
17.10.2023 kl 20:55 4033

Men jeg ser at de har en nyhet fra 2020 om at man kan bruke NOK ved bruk av kort, sikkert dårlig kurs pluss 2 % påslag da hvis man velger NOK ved kortbruk.
Gøte
17.10.2023 kl 20:57 4026

Jeg får det opp som et alternativ hvis jeg trykker på "buy crypto". Den knappen har jeg aldri brukt.
Gøte
17.10.2023 kl 21:02 4016

Hvis du trykker på Deposit skal du få opp alternative måter å sette inn på. Der ser du også om du lenger kan overføre fiat fra bank. Jeg har ikke det som et alternativ lenger, men har heller aldri vært noe alternativ for meg.
ziik
17.10.2023 kl 21:22 3990

Men får bare tre alternativer til kjøp ved bruk av NOK. Btc, Eth og USDT
ziik
17.10.2023 kl 21:27 3982

Da kan vi konkludere med at å kjøpe btc på firi å overføre til binance er den enkleste måten samt et rimelig alternativ for et firma 🤔 da slipper man milevis med papirmøller her å der.
Så sant det er gratis å overføre krypto fra firi til binance da 🫤
Redigert 17.10.2023 kl 21:37 Du må logge inn for å svare
Gøte
18.10.2023 kl 08:26 3906

Sikkert en god grunn til at mange gjør det på den måten ja. Jeg sjekket med han som brukte NBX. Han sa han gjorde det fordi de var billigere enn Firi på fees, og at selve overføringen av f. eks BTC kostet 0,00035 BTC. For de mer erfarne er nok sikkert mer i retning av det pokergutta anbefalte. Det høres billigere ut hvis man allerede har en revolut konto,
Redigert 18.10.2023 kl 08:29 Du må logge inn for å svare
ziik
18.10.2023 kl 10:16 3881

Ja, jeg får gruble litt hva jeg skal gjøre. Er bare snakk om et engangstilfelle eller to så begrenset hvor mye jeg orker å legge i det da det er mye mere styr å registrere en bedrift konto.
Ang pris på overføring så kan man vel overføre krytptoen over på en minnepinne. Det kan vel ikke koste noe. Nå koster en slik pinne 1000 kr da vel å merke så vinninga går vel opp i spinninga
Redigert 18.10.2023 kl 12:10 Du må logge inn for å svare
Gøte
18.10.2023 kl 21:16 3811

Skjønner. Ja ingen vits å etablere en masse konti som man knapt har tenkt å bruke. Hvis du allerede har en Firi konto så høres det da like greit ut å bruke den til kjøp så slipper du å etablere enda flere konti:-). Og så overfører du bare den delen du eventuelt har tenkt å være aktiv med til din konto hos Binance. Resten har du på Firi eller oppbevarer dem selv. Dersom Firi gjør som de skal er det normalt ikke så riski som en tilsvarende oppbevaring på utenlandsk børs. En spesial minnepinne er ingen dårlig metode for å oppbevare egne kryptoer (de private nøklene), spesielt hvis du har litt greie på data og verdsetter at midlene er på en enhet som ikke i seg selv har netttilgang, men som lett kan tilknyttes en slik enhet. Sålenge du har styr på den, administrer og vokter den sikkert, så fungerer en slik offline dings veldig godt som en kald oppbevaringsmåte. Og den kan jo lett plugges inn i en enhet med online og selv da regnes den jo for å ha høy sikkerhet. Den vil i motsetning til en vanlig minnepenn fungere som en digital lommebok. Og de er utstyrt med gjennopprettingsfunksjoner gitt at den skulle bli ødelagt eller stjålet. Ja ulempen er at disse minnepennene som en bruker som kald lommebok er dyre, og mange nøyer seg jo ikke med en. Noen kloner jo for å ha backup, og andre bruker flere for å spre risikoen på flere enheter. Mange er villig til å betale mye for kontroll over egne coins og ikke gå på akkord med sikkerheten. De 2 mest kjente på markedet Trezor og Ledger kommer jo også med visse ertatningsgarantier hvis du kjøper deres produkter av autoriserte forhandlerre. Andre igjen velger vault løsninger, hvor profesjonelle aktører oppbevarer de offline for en. Men det blir fort dyrt så man bør nok ha en viss størrelse på kryptomidler før man setter i gang. Det er som du sier vinninga kan fort på opp i spinninga.

Personlig mener jeg det er viktig for den som eier krypto å vite hvordan man selv kan oppbevare disse "trygt" istedenfor å være avhengig av en annen part. Helt trygt er det selvsagt heller ikke å oppbevare kryptomidler selv. Mye som kan gå galt der også. Men det er god regel at kryptomidler du ikke skal ha i sirkulasjon bør oppbevares på en måte som gjør at de er offline. Hvis det kun er snakk om kald oppbevaring finnes det jo flere måter, som å ha nøklene skrevet på et varende medium, men da er de heller ikke i en lommebok. Og man kan da møte praktisk utfordringer om man trenger midlene kjapt. En slik spesial minnepenn er jo mye mer fleksibel måte å lagre det kaldt på selv om bruken av dem kan gjøre at de opererer som en enhet som er mye på nett.

Med oppbevaring av krypto så mener jeg oppbevaring av de private kodene som gir tilgang til dem i blokkjeden. Jeg tar muligens det litt for gitt så greit å presisere det.
Gøte
26.10.2023 kl 09:50 3311

Det er 2 hovedgrunner til at ETF BTC spot fra amerikanske storforvaltere kan være så positivt for BTC prisen:

1. Etterspørseløkning. Storforvaltere har økonomiske muskler til å dominere kjøpersiden fullstendig. Ved stigende priser vil prisstigningen kunne være meget selvforsterkende siden det er så mye penger tilgjengelig for kjøp. Jeg vil si det er mye tryggere for den jevne investor å spekulere i BTC prisen via et ETF fond enn å kjøpe BTC direkte. Forvalterrisikoen til disse ETF fondsfovalterne er jevnt over mye mindre enn forvalterrisikoen knyttet til kryptobørser. Jeg vurderer også disse megafondene som tryggere forvaltere enn å oppbevare BTC selv siden de er så sterkt kapitaliserte og proffe forvaltere. For institusjoner vil denne muligheten til å spekulere i BTC være en mye lettere inngangsbillett til kryptomarkedet enn direkte krypto investeringer. Det er lettere å forene slike investeringer med mandatene de har å forholde seg til.

2. Tilbudsnedgang. Mindre BTC i sirkulasjon. Sålenge fondsforvalterene er nettokjøpere vil disse BTC holdes ute av markedet. Vil disse fondene ta av i popularitet vil tilbudet av BTC virkelig kunne bli en utfordring. Tendensen om en krympende tilbudside som vi ser allerede vil forsterkes ytterligere. Dette siste er nok ennå ikke sunket skikkelig inn hos markedsaktørene, da de nok foreløpig har hatt mest fokus på punkt 1. Punkt 2 er en meget sterk pristrigger for BTC.

Muligheten for at dette vil slå ut i tidvise voldsomme prisøkninger i BTC er slik jeg ser det meget stor.
Mølleren
26.10.2023 kl 10:49 3292

🤝 Ny epoke er på vei :-) ikke sitt igjen på perrongen når toget går =====🤑
Gøte
26.10.2023 kl 12:03 3277

Hehe, så sant som det er sagt.
Gøte
26.10.2023 kl 12:04 3274

Da har den passive BTC porteføljen i år steget mer enn min aktive krypto portefølje. Pokker også. Det er nesten som jeg håper på nedgang i BTC nå fremover. Jeg har hatt et forsprang en stund nå, men har ikke hatt en sjanse til å følge BTC prisstigningen i det siste. Dette selv om jeg har justert strategien og økt "overnattingsandelen" noe. pga den senere tids gunstige markedsklima. Jeg prøver å kjøre et mindre stramt regime for tiden. Har løsnet litt på tøylene på porteføljestyringen. Min portefølje står på 107 % avkastning mens BTC har steget 108 % i år. Målestokk er dollar og ikke "shitcoinen" NOK for den er ubrukelig som målestokk for noen som tar dette seriøst. Nesten jevnt løp med andre ord, men fortsetter BTC oppgangen så taper jeg i år. Liker ikke å tape, men jeg har et trumfkort i ermet. Og det er risikojustert avkastning. Og der slår jeg knock out på BTC indeksen. I mitt system er det jo liten andel av kapitalen som bærer hele byrden siden jeg så sjelden har mesteparten av kapitalen i spill. Den delen som i snitt er i spill har jo hatt en gedigen avkastning. Og det gjør seg virkelig gjeldende når man ser på hvor liten risiko jeg har tatt for å oppnå avkastningen.

Sammenlikner jeg avkastningen grafisk, så mangler min aktive portefølje de store fallene ned fra lokale topppunkt. Den aktive porteføljen har mye jevnere stigningstakt, med bare små bunner ned fra topptaggene, mens BTC har en mer hopp og sprett graf. Noen stygge fall som den aktive porteføljen har unngått. Den aktive porteføljen er som å skue en fjellkjede med stigende taggede fjelltopper, med små fall før ny topp etableres. Det er slike grafer jeg ser på når jeg raskt skal vurdere kvaliteten på en kapitalforvalters arbeid. Raskeste måten å se hvor flink han er. En proff kapitalforvalter kan prate seg blå om sin fortreffelighet. Jeg bryr meg likevel nesten kun om grafen. Lett å se på grafen om han har peiling eller satser på tilfeldigheter. Jeg har alltid porteføljen i fokus. Tidshorisonten styres av systemets porteføljestyring og ikke av troen på enkelt aktivaenes tidssyklus perioder. Når en passiv investor sier at han ikke bryr seg om midlertidige nedganger fordi de har et langt perspektiv så trekker jeg på smilebåndet. For jeg bryr meg om det. Både avkastningen i det korte bildet og i det lange løp. Nullstiller hele tiden. Tapte penger er tapte penger. Tapte muligheter er tapte muligheter. Selv om det ikke hjelper å dvele ved det er det greit å ha en klar bevissthet rundt det.

I motsetning til oljefondet referanseindikator så oppdateres min løpende. Har jeg først oppnådd 20 % avkastning på 1 måned, så har det ingen betydning for min target fremover. Det som har skjedd har skjedd. God historisk avkastning skal ikke gi meg anledning til å sove på den slik f. eks oljefondets referanseindikator fra finansdepartementet åpner for at oljefondet kan gjøre. Jeg opererer heller ikke med standardavviket som en god nok risikoindikator slik de gjør. Den er ikke dugandes nok for å få den risikotuningen som jeg ønsker. Det er svingningene ned jeg er bekymret for. Det er der jeg risikerer å tape penger. Derfor må min risikoindikator fininnstilles på det. Avviket fra snittet sier mye, men ikke nok. De negative avvikene fra lokale toppunkter sier mer. Også varigheten er viktig her. Jo mindre man er i minus og jo mindre tid man er det, jo bedre er det, og desto mindre har man risikert.
Steget
26.10.2023 kl 16:30 3233

Fine tanker på hvordan du styrer porteføljen din. Det er lett å bli «blind» på en aksje som har gått bra. Vi bruker ofte inngangsverdien som utgangspunkt når vi skal vurdere salg. Som du påpeker er det helt feil.

En ting som jeg ikke er enig med deg i, er at du bruker USD som «målestokk». Har du inntekter og kostnader i NOK, bør du bruke NOK som målestokk. Og da har BTC steget ca 120% til nå i år.
Gøte
28.10.2023 kl 10:44 3135

Takk for det! Ja det gjelder å ha en målestokk som dekker ens behov. Når det gjelder den kryptovirksomheten som drives av meg som privatperson så er det kun skatten som er i NOK. Andre inntekter og kostnader er i krypto, USD eller Euro.

Det gjelder å ha en målestokk som representerer det man ønsker at den skal måle. Både fiat og kryptovaluta, eller en kurve med flere av disse, kan fungere som målestandarder avhengig av behov. Mitt behov er særlig knyttet til at målestokken skal kunne gjøre det lett for meg å sammenlikne ulike investeringer over tid. Det at den er felles er det aller viktigste naturligvis, men jeg ønsker også at den skal være robust med hensyn til tidsperspektiv. Det vil si at stabilitet og pålitelighet som referanse er viktig. Lav valutaeffekt er ønskelig om mulig.

Jeg er veldig mentalt innstilt på å ha internasjonale målestokker i mitt investeringsunivers. Hovedtyngden i mitt investeringsunivers er Europa og Amerika. Mest norden og USA, men også ellers i Europa, og noe i Sør amerika. Lite i Asia og Oseania. Ingenting i Afrika.

For meg er NOK blitt en for ustabil, svak og usikker valuta. Jeg regner den ikke lenger for å være en god robust økonomisk målestokk. Den scorer rett og slett for dårlig med hensyn til stabilitet og pålitelighet relatert til veldig mange andre fiat valutaer. Skal man bruke den som målestokk så kan valutaeffekten den representerer være betydelig større enn å benytte mer stabile valutaer som USD som Euro. Er jo en fordel at valutaeffekten i seg selv er på et lavt nivå. Skrekkeksemplet i europa er tyrkiske lire, da ender man opp med å måle mer valutaeffekten enn noe annet. Heller ikke oljefondet benytter NOK som målestokk, naturlig nok. Den svake og ustabile norske kronen er blitt norske spareres verste fiende. Stakkars de norske investorer som kun har den norske børsen som sitt investeringsunivers. OSEBX har steget omtrent 7 % i år, men med 3 store valutaene som referanse så er den i minus. For meg blir det derfor mentalt feil å tenke på at det har vært gunstig å være indeksert på Oslo børs i år fordi den har steget 7 %. I min verden har Oslo Børs falt korrigert for valutaeffekten. Jeg mener det er slik man må tenke. Relatere PNL til noe som er en mer dekkende målestokk enn NOK.

Det fine med å velge USD som målestokk er at man mentalt da får en mer relevant referanse til om det man driver med er bra eller dårlig i forhold til de reelle alternativene man faktisk har. USD er den referanseindikatoren som oftest benyttes som referanse internasjonalt. Det å investere i norske selskaper har en klar ulempe pga den dårlige norske kronen, og det kommer man ikke utenom. Slik har det vært en god stund nå. For den globale investor er dette noe man har i mente. Sånn bør det også være for en norsk investor selv om han i all hovedsak bare opererer i Norge.

Før var det en en selvskreven regel om at man ikke skulle forringe egen valuta unødvendig, men det har nå Norge holdt på med i lang tid. Nei NOK er ingen god målestokk for en seriøs kapitalforvalter. Bruker man den blir det gjerne slik at man lures til å tro at avkastningen er bedre enn den reelt sett er. Det norske folks internasjonale kjøpekraftsevne er ofret for at staten og oljefondet har gjort seg god og feit.
Redigert 28.10.2023 kl 10:47 Du må logge inn for å svare
Gøte
28.10.2023 kl 10:50 3125

Leser at Bloomberg sin milliardærindeks vurderer CZ sin verdi i Binance US til null. Ifølge dem har han nå verdier for 17,2 milliarder dollar, ned fra en topp på 96 milliarder dollar i januar 2022. Han er nok fortsatt den enkeltperson med størst formue i krypto. Spørsmålet er om han fortsatt er the "biggest guy in crypto" når klokkene ringer inn 2025. Han har en brukbar sjanse selv om Binance er under hardt press. Ser at de i oktober fortsatt taper markedsandeler, men merkbart mindre falltakt nå enn de siste månedene. Og holder man US utenfor har de faktisk økt sin markedsandel i resten av verden i oktober.
Eldjarn
01.11.2023 kl 02:08 2797

Morsom lesning. Du treffer på mye av det du spekulerer om, men måtte lage en bruker for å kommentere på denne siden det var en helbom:

Absolutt all krypto som handles på norske børser er midler som finnes på børsen. Ingen kunder (verken jeg eller andre) har mulighet til å selge kryptovaluta som ikke finnes bokført, bekreftet inn hos Firi / NBX / JuJu (Bitnord). Det handles ikke på margin/kreditt. Det eneste "unntaket" om man kan kalle det et unntak er bankoverføringer der pengene er bekreftet inn hos børsen men ikke bokført. Siden dette ikke er reversibelt så gjøres midlene tilgjengelig for kundene på børsene før den faktiske bokføringen.
Gøte
01.11.2023 kl 14:29 2707

Takk for de opplysningen Eldjarn! Det er betryggende å vite. Jeg fryktet litt at det var slik jeg beskrev, men veldig bra at det ikke stemte. Er jo viktig for kjøper at det man faktisk kjøper befinner seg på den norske børsens lommebok på kjøpstidspunktet (unik tilgang for børsen). Da tar du nok litt mer risiko enn det jeg så for meg siden du da må ha endel mer midler på de børsene du benytter enn det jeg antok.

Stilig det du har fått til med Eldjarn Trading! Selv om jeg håper på mer tradervennlige betingelser på norske kryptobørser, uten disse helt latterlige spreadene, og at det nok ikke vil være bra for din virksomhet, er det uansett morsomt å høre om norske aktører som har lykkes i krypto. Det står det respekt av!
Gøte
02.11.2023 kl 07:11 2636

Jeg ser gjerne at maktstrukturen i Binance endres slik at også andre røster enn CZ sine kan få innvirkning på deres strategiske valg. Når det er sagt så liker jeg veldig godt CZ sitt arbeidsdokument hvor han har nedtegnet sine viktigste prinsipper. De han følger i business og i livet. Han tenker høyt og han tenker bra! Takk for at folk tenker høyt og deler sine refleksjoner.

Dette dokumentet er vel verdt å ta seg bryet med å lese. Mang en leder kan ha mye å lære av hans tankespinn. Det er ingen tilfeldighet at CZ er den mektigste personen i krypto. Jeg kan kritisere ham for mye, men han fortjener fortsatt mye mer ros enn ris i min bok. Det er også en god grunn til at hans prinsipper som dokument er et stadig løpende arbeid. Det viser nettopp hvor mentalt innstilt han er på å ikke bli stående fast i en status quo form.

I dag legger forøvrig Coinbase fram sin Q3 rapport. Det kan være vel verdt å få med seg. Ser at de satser mye på å vokse i Europa framover.
Gøte
04.11.2023 kl 08:53 2516

Coinbase rapporten var bedre enn forventet, men transaksjonsvolumet har falt mye siden ifjor så fortsatt er resultatet i rødt. De er imidlertid flinke til å skaffe seg andre inntekter. 53 % av inntektene i 3. kvartal kommer fra andre andre kilder enn kjøp og salg av krypto på deres børs. Det har aldri skjedd før. Det er særlig inntektene fra stablecoinen USDC som drar opp.

Underskuddet i kvartalet var på 2 millioner dollar. Og det medførte at de har gått med underskudd i 7 kvartaler på rad nå.

Her kommer jeg med en positiv nyhet vedrørende Firi. De har hatt en sterk volumvekst siden kryptomarkedet snudde i oktober. Nå kan man se dagsvolum på over 20 millioner kroner igjen! Den 30. august forvaltet de kryptoverdier verdt omtrent 114 millioner dollar. I dag er dette tallet 164 millioner dollar. Det er over 43 % vekst, og det i seg selv er en imponerende vekst. I samme periode har Crypto Market index 10 bare gått opp omtrent 22 %. Så forvaltningsveksten i Firi har hatt merkbart større stigning enn prisveksten. Det viser at kundene til Firi investerer mer kapital inn i krypto. Dette er nok noe eierne og kundene der har sett fram imot lenge. At bedre tider er i anmarsj.

Ser man nærmere på hva slags krypto kundene der har ser man at 58 % av beholdningen er i BTC, opp fra 53 % i slutten av august. Andelen XRP og ETH har falt endel, mens SOL og ADA er stigende. Spesielt ADA har vunnet mye terreng og står nå for over 3 %. Sikkert Mølleren som er på kjøper'n:-) Han har jo truffet ekstremt bra på sitt tips om siste lokale bunnpunkt! Mye av SOL veksten kan forklares med prisveksten.
Redigert 04.11.2023 kl 09:00 Du må logge inn for å svare
Mølleren
04.11.2023 kl 19:24 2473

Hei Gøte 🙌 neste stopp er 49 cent.
Du som er Geniet her så se på Charles Hoskinson og del dine tanker med oss✌️
https://www.youtube.com/watch?v=0iuyBhg2nhc

https://www.youtube.com/embed/Ki-HSHgtIGk
Redigert 04.11.2023 kl 21:27 Du må logge inn for å svare
Gøte
05.11.2023 kl 00:38 2439

Du som har truffet best av oss hittil! Jeg ligger langt bak deg fra det tidspunktet du tipset oss om bunnen i ADA. Jeg skal sjekke ut hva CH sier senere.