Yara International: Grundig analyse og fremtidsutsikter

Didrik Lysvoll
YAR 07.08.2023 kl 10:53 10298

Yara er populær blant Norges topp investorer. De er operer innen jorbruksinnsatser og har solide resultater med sterk balanse. Men i det siste har inntjeningen gått ned, og selskapet har skuffet analytikernes forventinger de siste to kvartalene. Derfor har jeg sett nærmere på selskapet for å se om det kan være en fin sjanse for langsiktige investorer, med tanke på fremtidsutsiktene for både selskapet og markedet. Dere kan lese analysen min helt gratis her: https://www.investwiser.net/post/yara-international-grundig-fundamental-analyse-og-fremtidsutsikter
Fluefiskeren
28.06.2024 kl 11:18 1027

Kan se ut til at aksjen bunnet ut på 295 kr.

Mye snakk om ammoniakk som drivstoff for skipstrafikk nå. Som her:

«The studies were conducted to confirm the feasibility of two collaboration concept designs: a power train combining ammonia cracking and hydrogen fuel cell for ships and a hydrogen supply facility for supplying hydrogen as pilot fuel to ammonia fuel engine.

To note, according to the companies, ammonia has attracted attention as a fuel with the potential to contribute significantly to reducing GHG emissions in the maritime industry, and it is expected to be utilized in the future as a source of stable, clean energy.

To unlock this potential of ammonia, Amogy has developed an ammonia-to-electrical power system that splits, or “cracks,” liquid ammonia into its base elements of hydrogen and nitrogen, which then funnels the hydrogen into a fuel cell, generating high-performance power.»

https://www.offshore-energy.biz/amogy-and-mitsubishi-conclude-study-on-use-of-ammonia-tech-in-maritime/
Redigert 28.06.2024 kl 11:18 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
18.07.2024 kl 15:20 725

Yara skulle kutte 800.000 tonn med CO₂ – nå er planene satt på vent
MDG frykter for Norges klimamål og fagforeningene er redd fabrikken legges ned.

Saken oppsummert

Yaras planer om å elektrifisere deres amoniakkfabrikk på Herøya er satt på vent. Fabrikken slipper årlig ut over 800.000 tonn CO2.

Yara mener det er utfordrende å gå videre med full elektrifisering av produksjonen før tilstrekkelige rammebetingelser og lønnsomhet er på plass.

Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, kritiserer beslutningen og mener både Yara og regjeringen har et ansvar for å redusere utslippene.

Leder i Herøya Arbeiderforening, Tor-Morten Thorsen, frykter at manglende elektrifisering kan føre til tap av arbeidsplasser.
Et av landets største CO₂-utslippspunkter ligger på Herøya i Porsgrunn, og kommer fra Yaras ammoniakkfabrikk.

Det slipper årlig ut over 800.000 tonn CO₂. Tilsvarende 300.000 biler.

I 2020 lanserte de prosjektet om at de ville skifte ut gass med strøm og kutte de store klimagassutslippene. Yara mente at det kunne bli vanskelig å gjennomføre planene uten en viss grad av offentlig støtte.

Nå er prosjektet om full elektrifisering lagt på is.

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/full-elektrifisering-pa-yara-i-porsgrunn-lagt-pa-vent-1.16967726


Det er merkelig at det fra politisk hold er så liten interesse for å holde tradisjonell industri ved like. Utbygging av ny strøm skal tydeligvis øremerks til datasentre som Google, TikTok, Krypto osv. Neste er KI som vil kreve ENORME mengder med strøm.

Redigert 18.07.2024 kl 15:21 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
19.07.2024 kl 10:21 450

Q2 tall:

« Yara varsler milliardkutt
Yara tjente mindre enn ventet før skatt i andre kvartal og varsler store kostnadskutt.:

Gjødselkjempen legger frem resultatene for andre kvartal fredag morgen:

Inntektene var på 3,5 milliarder dollar, sammenlignet med 3,9 milliarder dollar i andre kvartal i fjor.
Resultatet før skatt landet på 37 millioner dollar, sammenlignet med 291 millioner dollar i andre kvartal i fjor.
Brutto driftsresultat (EBITDA) landet på 490 millioner dollar, sammenlignet med underskudd på 237 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.
På forhånd hadde analytikere ventet en omsetning på 3,7 milliarder dollar og et resultat før skatt på 158 millioner dollar, ifølge Bloomberg-estimater.

Varsler milliardkutt

– Det er positivt at resultatet har forbedret seg i andre kvartal, med høyere marginer og leveranser i et marked med mer stabile priser enn i fjor. Til tross for dette, er ikke resultatene og avkastningen på et tilfredsstillende nivå, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en uttalelse.

SEB-analytiker Magnus Rasmussen beskriver Yara-resultatet som «sterkt» i et notat, og viser til at selskapet slo analytikernes EBITDA-forventninger med 11 prosent.

Lavere gjødselpriser

Yara-resultatet i første kvartal i år ble ifølge selskapet preget av lavere gjødselpriser.

Resultatet før skatt landet på 61 millioner dollar, ned fra 161 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Yara-aksjen har falt 15 prosent siden årsskiftet.

Yara er en stor industriell kjøper av gass, en viktig innsatsfaktor i produksjonen av kunstgjødsel.«

https://e24.no/naeringsliv/i/jQQkaw/yara-varsler-milliardkutt


Altså lavere inntekter enn markedet forventet, men kursen stiger 4,57 %