Yara International: Grundig analyse og fremtidsutsikter

Didrik Lysvoll
YAR 07.08.2023 kl 10:53 9662

Yara er populær blant Norges topp investorer. De er operer innen jorbruksinnsatser og har solide resultater med sterk balanse. Men i det siste har inntjeningen gått ned, og selskapet har skuffet analytikernes forventinger de siste to kvartalene. Derfor har jeg sett nærmere på selskapet for å se om det kan være en fin sjanse for langsiktige investorer, med tanke på fremtidsutsiktene for både selskapet og markedet. Dere kan lese analysen min helt gratis her: https://www.investwiser.net/post/yara-international-grundig-fundamental-analyse-og-fremtidsutsikter
Fluefiskeren
28.06.2024 kl 11:18 690

Kan se ut til at aksjen bunnet ut på 295 kr.

Mye snakk om ammoniakk som drivstoff for skipstrafikk nå. Som her:

«The studies were conducted to confirm the feasibility of two collaboration concept designs: a power train combining ammonia cracking and hydrogen fuel cell for ships and a hydrogen supply facility for supplying hydrogen as pilot fuel to ammonia fuel engine.

To note, according to the companies, ammonia has attracted attention as a fuel with the potential to contribute significantly to reducing GHG emissions in the maritime industry, and it is expected to be utilized in the future as a source of stable, clean energy.

To unlock this potential of ammonia, Amogy has developed an ammonia-to-electrical power system that splits, or “cracks,” liquid ammonia into its base elements of hydrogen and nitrogen, which then funnels the hydrogen into a fuel cell, generating high-performance power.»

https://www.offshore-energy.biz/amogy-and-mitsubishi-conclude-study-on-use-of-ammonia-tech-in-maritime/
Redigert 28.06.2024 kl 11:18 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
I går kl 15:20 388

Yara skulle kutte 800.000 tonn med CO₂ – nå er planene satt på vent
MDG frykter for Norges klimamål og fagforeningene er redd fabrikken legges ned.

Saken oppsummert

Yaras planer om å elektrifisere deres amoniakkfabrikk på Herøya er satt på vent. Fabrikken slipper årlig ut over 800.000 tonn CO2.

Yara mener det er utfordrende å gå videre med full elektrifisering av produksjonen før tilstrekkelige rammebetingelser og lønnsomhet er på plass.

Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, kritiserer beslutningen og mener både Yara og regjeringen har et ansvar for å redusere utslippene.

Leder i Herøya Arbeiderforening, Tor-Morten Thorsen, frykter at manglende elektrifisering kan føre til tap av arbeidsplasser.
Et av landets største CO₂-utslippspunkter ligger på Herøya i Porsgrunn, og kommer fra Yaras ammoniakkfabrikk.

Det slipper årlig ut over 800.000 tonn CO₂. Tilsvarende 300.000 biler.

I 2020 lanserte de prosjektet om at de ville skifte ut gass med strøm og kutte de store klimagassutslippene. Yara mente at det kunne bli vanskelig å gjennomføre planene uten en viss grad av offentlig støtte.

Nå er prosjektet om full elektrifisering lagt på is.

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/full-elektrifisering-pa-yara-i-porsgrunn-lagt-pa-vent-1.16967726


Det er merkelig at det fra politisk hold er så liten interesse for å holde tradisjonell industri ved like. Utbygging av ny strøm skal tydeligvis øremerks til datasentre som Google, TikTok, Krypto osv. Neste er KI som vil kreve ENORME mengder med strøm.

Redigert i går kl 15:21 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
I dag kl 10:21 113

Q2 tall:

« Yara varsler milliardkutt
Yara tjente mindre enn ventet før skatt i andre kvartal og varsler store kostnadskutt.:

Gjødselkjempen legger frem resultatene for andre kvartal fredag morgen:

Inntektene var på 3,5 milliarder dollar, sammenlignet med 3,9 milliarder dollar i andre kvartal i fjor.
Resultatet før skatt landet på 37 millioner dollar, sammenlignet med 291 millioner dollar i andre kvartal i fjor.
Brutto driftsresultat (EBITDA) landet på 490 millioner dollar, sammenlignet med underskudd på 237 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.
På forhånd hadde analytikere ventet en omsetning på 3,7 milliarder dollar og et resultat før skatt på 158 millioner dollar, ifølge Bloomberg-estimater.

Varsler milliardkutt

– Det er positivt at resultatet har forbedret seg i andre kvartal, med høyere marginer og leveranser i et marked med mer stabile priser enn i fjor. Til tross for dette, er ikke resultatene og avkastningen på et tilfredsstillende nivå, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en uttalelse.

SEB-analytiker Magnus Rasmussen beskriver Yara-resultatet som «sterkt» i et notat, og viser til at selskapet slo analytikernes EBITDA-forventninger med 11 prosent.

Lavere gjødselpriser

Yara-resultatet i første kvartal i år ble ifølge selskapet preget av lavere gjødselpriser.

Resultatet før skatt landet på 61 millioner dollar, ned fra 161 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Yara-aksjen har falt 15 prosent siden årsskiftet.

Yara er en stor industriell kjøper av gass, en viktig innsatsfaktor i produksjonen av kunstgjødsel.«

https://e24.no/naeringsliv/i/jQQkaw/yara-varsler-milliardkutt


Altså lavere inntekter enn markedet forventet, men kursen stiger 4,57 %