Nordic Mining - Posisjonering for neste nyttårsrakett ?

Octagon
NOM 06.09.2023 kl 14:17 127542

Selskapet er slik jeg ser det sannsynligvis børsens mest underprisete selskap etter å ha studert og vurdert en hel del.
De er i rute for oppstart av landets første gruve på 40 år nå høsten 2024 og har i børsmelding bekreftet god fremdrift. Sist i børsmelding 04.07. i år. I februar gikk de ut med melding om at de lå foran skjema og var trygge på oppstart som planlagt. Plan er produksjon av 35.000 tonn rutil årlig.
Selskapet er priset til 1.3 MRD pr dato og har kurs rundt 0,60 øre. Target fra 2022 fra analytikere som følger aksjen er 1 kr. Ikke oppjustert i 2023 selv med pris endring på mineraler.
Årlig driftsresultat (EBITDA) er estimert til 500 MNOK årlig i årene 2025-30. Produksjon for de første 5 års drift er allerede solgt og vil generere en kontantstrøm på ca. 4 milliarder NKR. Markedsrisiko er således betydelig redusert.

Mineralene som skal utvinnes er sterkt ettertraktet på verdensmarkedet og selskapet har nå sist oppjustert estimater i november 2022 fra 2.1 til 3.1 milliarder USD over prosjektets levetid (antatt 39 år). Ikke oppjustert i 2023 med pris endring på mineralet, men regner med at det vil komme nye estimat ved senere anledning. «Global CAGR + 5.2%» = årlig forventet prisøkning rutil. Se link nederst.

Så hvorfor er kursen fortsatt så lav i forhold til delvis allerede solgt og fremtidig forventet inntjening som stadig oppjusteres ?

Flere årsaker, men også duket for en mulig solid oppside innen neste måneder….

Emisjonen som ble foretatt tidligere i år og som sikret finansieringen av prosjektet ble foretatt på 0,6 kr skapte stor bitterhet hos en del eksisterende aksjonærer og «dårlig stemning». Selskapets ledelse påpekte at det hele tiden hadde vært kjent at de behøvde finansiering og at markedet i begynnelsen av året var svært utfordrende å skaffe finansiering i. Hva vet vi , det er vel ikke usannsynlig at de måtte såpass langt ned i kurs for å lykkes med finansieringen.
Det positive er at «jokeren er ute av skapet» og at full finansiering er sikret. «Full» fordi det også er tatt solid høyde for kostnadsøkninger og uforutsette hendelser. De har en «pute» (ekstra kapital) på 63 MNOK USD som også er påpekt av analytiker i link nedenfor.

Juridisk .
Nordic Mining har allerede vunnet frem i byretten og i lagmannsretten og saken skal anke behandles i høyesterett mot slutten av oktober. Staten støtter NOM med alle saksomkostninger. Motparten er grunneiere som hevder sin rett til godtgjørelser.
Ut fra historikk (EØS avtalen) m.m. og at NOM har fulgt alle regulatoriske bestemmelser og har alle nødvendige tillatelser anser jeg det som sannsynlig at høyesterett som tidligere rettsinstanser også gir NOM medhold.

Forsinkelser.
Mulig naturligvis, men selskapet har som kommunisert over bekreftet at de er i rute nå ved to anledninger i år. Også at de er foran skjema.

Miljø.
Ikke til å komme i fra at gruvedrift ikke er en virksomhetsform som har forurensningspotensiale. Enkelte fond kjøper ikke slike aksjer, men fond handler likevel olje aksjer som også er en forurensende virksomhet og Kongsberg som produserer utstyr beregnet for krig og påfølgende dødsfall.
Nordic Mining har kommunisert at de prøver å ivareta miljø så godt det lar seg gjøre sett i lys av virksomhetsformen. Viser her til presentasjoner ovenfor lokal miljøet, kommunikasjon til myndigheter og nå sist også

Lite kjent aksje ?
Naturligvis en del av årsaken til at kursen har ligget i ro lenge. Antar også at det «sitter en del store» på gjerdet som har regnet litt på det og er klare til å kjøpe volumer straks kursen viser tegn til videre bevegelse. Vi nærmer oss driftsstart og markedet vil prise inn dette før driften starter.

«Utålmodige» aksjonærer opprettholder motstand ved 0,60 kr?
Med tanke på at kursen har ligget i ro siste halvåret rundt dette nivået så er det naturlig at en del «skuffede» aksjonærer etter en «vond» emisjon på lave 0,60 kr selger seg ut etter hvert som «intet skjer».
Andre positive forhold i aksjen er det betydelige antallet frie aksjer. Har dårligere erfaringer rundt aksjer med få større eiere hva avkastning angår. Store fond er her blant de største eiere og de øker beholdningen. (Morgan Stanley/Citibank).

Antar med noe risiko som i alle aksjekjøp at kursen her lett kan dobles over de neste 12 måneder. Vinner en frem i høyesterett og prosjektet ikke melder om ytterligere forsinkelser med det første så antar jeg at kursen snart bryter teknisk motstand rundt 60 øre og gjør det første av flere solide byks oppover.
Det er om en studerer historikk fra internasjonale gruve etableringer også svært sannsynlig at selskapet blir kjøpt opp straks utvinningen skal starte. Da er også det meste av videre risiko for kjøper eliminert.








KILDER:
April 2023.
https://www.finansavisen.no/industri/2023/04/19/8001914/clarksons-securities-og-sparebank-1-markets-oppjusterer-nordic-mining (bak betalingsmur)

Inntektsestimater globalt rutil mardet.
https://www.factmr.com/report/rutile-market

https://www.nordicmining.com/

Longrun
28.09.2023 kl 07:01 6849

Dette var en litt spesiell analyse i og med at politikerne jo forlengst er ferdig med Engebø-saken, og graving og bygging pågår for fullt. De to rettstvistene som pågår er bare noe mas som aldri kan stoppe gruvedriften.
Bjeffnes
28.09.2023 kl 17:47 6451

Noen som vet om det skjedde noe av betydning på slutten av rettsdagen. Noe av betydning? Måtte dessverre logge av for noen andre gjøremål så fikk ikke med meg utspørringen av dagens siste vitne fra havforskningsinstitutt.
Longrun
28.09.2023 kl 17:57 6456

Han snakket lenge og omstendelig om at sjødeponi er skadelig for livet i fjorden. Det viste seg etter hvert at han var litt selektiv i sine henvisninger. Men forklaringen hans er uansett uten betydning for sakens utfall, idet alle hans bekymringer er vurdert av konsesjonsmyndighetene. Domstolen skal ikke overprøve forvaltningens vurdering av dette, men kun påse at bekymringene er vurdert på en forsvarlig måte.
Redigert 28.09.2023 kl 18:01 Du må logge inn for å svare
Boss 99
28.09.2023 kl 18:23 6471

Håper det forsett i morgen oxo. Litt lei denne jagingen opp og ned hver dag i årevis.
Octagon
28.09.2023 kl 18:31 6488

Dette kan være det forventede bruddet på oppsiden etter Teknisk Analyse.

Investtech skriver nå:

Nordic Mining har brutt opp fra en tilnærmet horisontal trendkanal på mellomlang sikt etter at investorene stadig har gått oppover i pris for å komme seg inn. Et kjøpssignal er utløst og videre oppgang for aksjen indikeres. Aksjen har også dannet en dobbel-bunn-formasjon og gitt signal om videre oppgang til 0.68 kroner. Ved reaksjon tilbake er det nå støtte ved 0.61 kroner. Aksjen har marginalt brutt opp gjennom motstanden ved cirka 0.60 kroner. Etablert brudd vil indikere videre oppgang. RSI-kurven viser en stigende trend, noe som kan være et tidlig signal om innledning av en stigende trend også for kursen.

Bare å kjøpe med begge hender her om den skulle falle noe tilbake nå, retningen er gitt som vi tydelig ser.


Uansett om vi skal ha en masse svingninger (høst turbulens på børsene frem til ca medio november) så er min horisont mer langsiktig og kursen sannsynligvis betydelig høyere fremover i tid.
Redigert 28.09.2023 kl 18:32 Du må logge inn for å svare
Bjeffnes
28.09.2023 kl 18:52 6556

Jeg syns det er rart kursen ikke er høyere når det er forventet en min. inntjening på 500 millioner kr i året? Husker ikke FCF akkurat nå,, men den vil bygge seg opp relativt kjapt som jeg har forstått det. Samtidig som 10% av inntjening vil gå til utbytte. Jeg ser for meg muligens ett buy back scenario til og begynne med kanskje.. Men syns det er rart at nå når vi er ca. 6 mnd fra oppstart (om alt går som det skal) så er kursen fortsatt så lav? Eller er jeg helt på jordet her? Er det rettssakene som henger litt over hodet på NOM og bremser?
Bulldog
28.09.2023 kl 19:31 6514

https://www.firda.no/miljodirektoratet-avviser-klage-om-utfylling-i-fordefjorden/s/5-15-1631194

https://naturvernforbundet.no/content/uploads/2023/09/2023-09-27_Presentasjon_Kenneth_Nakken_Angedal.pdf
Fra presentasjonen: Reduksjon av restmasser pågår for fullt
• Samarbeidsavtale om salg av pyritt
• Utviklingsavtale for bruk av avgangsmasse med geopolymerer som alternativ til sement i betong
• Markedsundersøkelser pågår for å tilnærme marknad for salg av gråberg med høg eigenvekt mot spesialprosjekt.
Octagon
29.09.2023 kl 08:37 6246

Russiske angrep kuttet stømforsyningen til 2 gruver i Ukraina i går:

"13:35
Two mines in Donetsk region lost power due to shelling
Due to Russian shelling in the Donetsk region, two mines were cut off from power, leaving 23,000 residents of Toretsk without electricity."

Minner om at Europas eneste rutil gruve p.t. (før Engebø kommer i drift) ikke ligger langt fra frontlinjen i Donetsk. Og at Russland vil ønske å slå ut mål som betyr mye for vesten og Ukraina er det ingen tvil om.

Slik at det neppe er usannsynlig at russerne på et tidspunkt vil angripe slike mål direkte - de er også langt mindre beskyttet mot slike angrep enn de store byene og troppe konsentrasjoner er. Krigen har påvirket både forsyningen av og prising av rutil.


Octagon
29.09.2023 kl 12:10 6075

"Er det rettssakene som henger litt over hodet på NOM og bremser?"

Ja, rettsakene tynger nok en del og en del "sitter på gjerdet" vil jeg tro.

(Forsiktige) Investorer liker case som er hel "de-risked" og det har vi neppe større grad av før produksjonen starter. Disse investorer vil da som oftest bare få med "del 2" av kursøkning, men er gjerne større investorer som handler i betydelige volumer.

Det som er sikkert er at selskapet er priset svært lavt i dag i forhold til allerede meldt inntekts-scenario og er et "kupp" på disse nivåer om ikke alvorlige tilbakeslag skulle komme. Ut fra rettspraksis og at de har vunnet i to domsinstanser allerede før høyesterett behandler søksmålet og våre forpliktelser v.s Europa så anser jeg det som lite sannsynlig at de skulle gå på et tap her.

Videre er inntekts scenario og muligens også totale mineral ressurser underkommunisert. De må i det minste på et tidspunkt oppdatere med prisendringer på rutil/granat. Som igjen vil kunne lede til nye og høyere target kurser fra analytikere enn dagens ( 1 kr).

Årsaken til "nyttårsrakett ?" antakelsen er en kombinasjon av tradisjonell kurs-økning i perioden medio november og noen måneder fremover, selskapets nåværende prising kontra forventet inntekt, nye estimat og kursmål (når de kommer ?), og at ankesaken vil avsluttes i denne perioden og derved skape mindre usikkerhet.

Tror vi ser en helt annen og radikalt høyere aksje kurs utover i 2024.

Så må vi heller ikke glemme sannsynligheten for at hele selskapet kan bli kjøpt opp allerede ved produksjonsstart.





Redigert 29.09.2023 kl 12:16 Du må logge inn for å svare
Audietron
29.09.2023 kl 16:28 5947

Vanvittig så mykje gniere som handler i denne aksjen. Går ikkje an å få eit skikkelig løft.
Geir Rune L
29.09.2023 kl 17:26 5872

Ikke så rart vi får et lite pullback i dag. Vi er opp 5,6% siste uke og over 14% siste 3 måned. Det har vært volumøkning siste dagene og for hver aksje som omsettes over 0,62 jo større blir sjansen for at vi kan rykke videre gjennom 0,63. Jeg vil tro at mange som selger på dagens nivå er fornøyd 2-4 øre i gevinst og har man mange aksjer blir det penger av det også. De venter nok at aksjen skal ned til 0,6 og kanskje under igjen for ny opplasting slik vi har sett utallige ganger tidligere siden emisjon i vår.
Første trigger er avklaring i gjeldende rettsak mellom Staten og Naturvernforbundet. Saken går frem til 4 oktober og dommer har da 14 dg på seg til å avsi dom.
Redigert 29.09.2023 kl 17:31 Du må logge inn for å svare
Audietron
01.10.2023 kl 20:58 5402

Dei snur alt på hauet. Dette blir redninga for bygda. No blir det liv laga for både skule, barnehage og butikk.
Ransen
01.10.2023 kl 21:06 5405

Tenker at det er på tide at medlemmene i natur og ungdom tar seg en jobb. Naving går an så lenge det finnes oljepenger.
De har vel aldri sagt ja til annet enn batterifabrikker, for det er jo miljøvennlig🙈🤦‍♂️
Investman
01.10.2023 kl 23:08 5261

Bare trist å se åssen lokalbefolkningen oppfører seg, dessverre....
Longrun
02.10.2023 kl 00:07 5206

Trist å se at den eldre generasjon setter griller i hodet på ungdommene sine. Negativiteten vil prege dem store deler av livet.
FinnMcCool
02.10.2023 kl 00:20 5196

It's funny to see how locals protest against this mine and yet they don't object to the everyday products they use which are produced from rutile ? But, it's local and therefore they don't care so long as it's mined somewhere else and is somebody else's problem !

I don't understand why they are so concerned about marine life, after all, nature has been dumping its mountain into this fjørd for millions of years. Just look at all the sediment at the bottom of this fjørd, which is many meters deep and the little fishes don't seem to mind :)

And lastly, if you walk through their homes you will find that 90% of products are made possible through mining and yet they would scream blue murder if all of their electrical appliances, and cables (electricity gone ) suddenly were not available. Ah well, it would be back to candles and horse and carriage :(
Audietron
02.10.2023 kl 16:11 4956

Tenk om man ein gang kunne få ein naturlig handel i denne aksjen. Må shorting i stor stil som foregår her måned etter måned.
Octagon
03.10.2023 kl 14:36 4580

Dagens case og anbefaling fra Investtech i dag forklarer en del av volumet,

"Dagens aksje" på mellomlang sikt og også kjøpsanbefaling på kort sikt (1-6 uker).
Redigert 03.10.2023 kl 14:37 Du må logge inn for å svare
Audietron
03.10.2023 kl 15:40 4531

Men selgerne står i kø som vanlig.
Audietron
03.10.2023 kl 16:27 4470

Blei litt trykk på slutten, så får vi håpe at den kan fortsette klatringen.
Daviden
03.10.2023 kl 16:33 4544

Etter og ha beveget seg sideveis helt siden emisjonen, tror jeg nå enkelte investorer ønsker og ta en posisjon før vi kommer for nærme oppstarten.
Kratos
04.10.2023 kl 09:30 4232

Hva er sannsynligheten for at de vinner rettsaken? Natur og ungdom virker sikre på seier...
Slettet bruker
04.10.2023 kl 10:28 4171

Tar en trade posisjon nå, lukter rally og en 20%er ut uken.
Octagon
04.10.2023 kl 11:08 4073

Min horisont er minst +50% slik at jeg venter til neste år og en mer langsiktig tade :-)....

Kan naturligvis bli noen "bølgedaler" frem mot driftsstart, men som nevnt ser vi alle retningen etter hvert og at re-prisingen bygger momentum over tid.

Så har vi oppkjøps case ved/etter oppstart av driften da som et ganske sannsynlig scenario.
Bjeffnes
04.10.2023 kl 11:22 4089

Natur og ungdom er sikre på alt i verden også hvordan alle vi andre skal føye oss etter deres syn og tanker uten noen form for diskusjon. Det er umulig og ha en diskusjon med noen som argumenterer med konklusjoner. Dessverre vet vi ikke hvilken vei det går før dommeren har avgitt sin avgjørelse, man kan synse den ene eller andre veien, men det er bare en person som vet og det er dommeren.
Kratos
04.10.2023 kl 11:45 4032

Thanks Captain obvious ;)

Jeg spurte om hva dere tror er sannsynligheten for at de vinner. Ut fra en del artikler jeg har lest ser det ut som de har en god sak, men ser også de har tapt i to innstanser tidligere, så vil tro sannsynligheten er liten for seier for Natur og Ungdom, men HVIS de vinner betyr det vel kollaps i kursen?
Ransen
04.10.2023 kl 12:00 3999

Hvis natur og ungdom vinner denne saken, så vil det bli et transportalternativ gjennom Førde til et annet deponi. Ca 650000 tonn/år vil generere ett vogntog per 10 minutt døgnet rundt på veiene. Hurra hurra for miljøet, veiene, støyen og slitasjen
Redigert 04.10.2023 kl 12:00 Du må logge inn for å svare
Investman
04.10.2023 kl 12:01 4024

Nå begynner det å røre litt på seg her, endelig!
Bjeffnes
04.10.2023 kl 12:01 4032

Nei, tingrettens direktiv tilsier ikke at de kan overprøve konsesjoner/tillatelser allerede gitt i kongensråd. Prosjektet vil gå sin gang. Konsekvensen vil være at oppfølgingen vil være noen strammere.
HerbM
04.10.2023 kl 12:09 4050

Husk, 65 øre er fortsatt billig. Denne skal gå langt høyere
Investman
05.10.2023 kl 07:22 3636

Får se om vi får et nytt forsøk på å bryte videre opp i dag? Passerer vi 0,65 kr så skal det vel være lite med motstand lang vei oppover.

En av børsens mest spennende aksje vil jeg påstå ;)

(alle bør ha en bit av denne i porteføljen)
Redigert 05.10.2023 kl 07:22 Du må logge inn for å svare
Audietron
05.10.2023 kl 08:00 3916

65 øre er gibortpris. Dei fleste som har sittet lenge i aksjen har langt høgare snitt. Må være fantastisk å komme inn på dette nivået, eg må desverre opp mot 1,50 for å komme i pluss.
Kratos
05.10.2023 kl 09:42 3740

Synd å høre. Er allerede i pluss - men skal sitte til minst 1 krone :)
Bullfight
05.10.2023 kl 11:25 3559

Det er jo klart saken er tapt for miljøgutta, men skulle et mirakel skje må staten betale gigantsummer til NOM, vinn vinn dette
Hellboy
05.10.2023 kl 11:36 3551

Vil vel anbefale å sitte lenger enn til krona. Kanskje til du har fått en krone i utbytter :D

Hyggelig å se at NOM er på vinnerlista i dag. Og spent på hva som skjer når vi får en god børsdag i tillegg....