PetroNor: Veien mot utbytte

E Desperados
PNOR 31.05.2024 kl 20:03 207908

Den gamle tråden ble stengt pga størrelsen, så vi åpner en ny:

PetroNor E&P ASA:

Selskapet produserte 5 168 bopd i snitt i 2023. Peak på ca 6 000 bopd i Q4 før problemer med kraftforsyningen i desember 2023 gjorde at snittet i Q4 ble på 5 319 bopd. Dette forventes fikset tidlig i 2024 når ny plattform på Tchendo med egen strømforsyning er på plass. Selskapet sitter på følgende lisenser:

Kongo-Brazzaville: PNGF Sud (16,83 % eierandel - i produksjon)
Kongo-Brazzaville: PNGF Bis (22,7 % eierandel - produksjonslisens tildelt desember 2023)
Nigeria: AJE (ca 50 % eierandel når siste oppkjøp er myndighetsgodkjennelse er på plass - FID forventes i løpet av Q2 2025)
Gambia: A4 (90 % eierandel - letelisens som krever commitment to drill i løpet av mai - selskapet ønsker farm-out slik at man borrer med 30-50 %)
Guinea-Bissau: 100 % eierandel farmet ut til Apus Energy som skal drille i 2024. Kommersielt funn vil bety 30 MUSD til PNOR ved myndighetsgodkjennelse av utbygging samt 30 MUSD etter at et visst antall fat er produsert.

Selskapet publiserte 8. mai 2024 sin dividend policy. I hovedtrekk så betyr det:

-Distribution of cash during the second half of 2024 - approximate amount of USD 25 million (ca 1,9 kr/aksje avhengig av USD/NOK)
-Annual dividends
-The Company aims to maintain a consistent dividend payout ratio, from the free cash flow available, targeting a distribution in the region of 30% of the net income attributable to Company shareholders.
-The Company is committed to maintaining stable and predictable dividends, with the intention to increase them progressively in line with earnings growth over the long term.
-In the event of significant excess cash, special dividends may be considered in addition to regular dividends.

Økokrim: 13. mai 2024 utvidet Økokrim siktelsene til å gjelde markedsmanipulasjon og grov korrupsjon. Partnerene Søvold/Ludvigsen er siktet mens tidligere styreleder og selskapet har status som mistenkt.
Fluefiskeren
I går kl 16:49 998

De har nå ikke trukket det tilbake da. Intensjonene er fortsatt å utbetale utbytte så vidt jeg kan forstå. Det har blitt utsatt grunnet at selskapet fikk status som mistenkt. Det var nok ikke så lett å vite det.
Cartr
I går kl 17:13 946

Norge har diplomatiske forbindelser med Kongo og Ambassaden i Kinshasa. I tillegg har du den Internasjonale Straffedomstolen ICC, med mer.

Siden 2016 har Norge brukt rundt 2,8 milliarder bistandskroner på bevaringen av regnskogen i Kongo-bassenget. Norge planlegger å bruke ytterligere 1,5 milliarder kroner på dette arbeidet fram mot 2025. I tillegg til mye annet. Hvilket betyr at norske myndigheter har inflytelse.

DN 31 Mai - Ny vending i Petronor-saken: Økokrim mistenker selskapet

Så skulle selskapet bli dømt sier norsk lov at det de har tjent på ulovlig virksomhet kan inndras, pluss den straff som utmåles. Det kan være bot og/eller fengsel. Er lisensene skaffet på ulovlig måte finnes det diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kongo. I tillegg har vi internasjonal straffedomstol og mye annet som kan blandes inn.

Det sier seg selv at om Petronor har lisenser tilegnet seg på ulovlig måte så får de ikke beholde disse. Et alternativ er å slå selskapet konkurs, skifteretten etc.

Jeg er ingen ekspert på dette, men det finnes helt klart metoder, både i Norge og Internasjonalt. Den Internasjonale straffedomstolen ICC etterforsker Kongo på en rekke punkter og i 2021 forkastet ICC anken fra den kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda, som dermed må sone dommen på 30 års fengsel. https://www.aftenposten.no/verden/i/x32X1j/icc-kongolesisk-krigsherre-maa-sone-30-aars-fengsel

Så maktmidler finnes
Redigert i går kl 17:15 Du må logge inn for å svare
markie
I går kl 17:20 928

Norske myndigheter skulle holde tilbake sine milliarder i bistand pga denne lille fillesak. Landet vårt har aldri vist vilje til å bruke bistand som pressmiddel. Budsjettet er enormt. De har fullt opp med og kvitte seg med pengene. Kongo er et enormt land. Dette er en liten fillesak.
Flodhest82
I går kl 17:35 894

Det med en eventuell tørr brønn er veldig kjedelig, men var på ingen måte priset inn i aksjekursen. Så eg hadde forventet en solid oppgang om de hadde meldt funn. Men om den skulle vise seg å være tørr, så har Pnor gjort en god handel. Hadde vert mye være om Pnor eigde feltet og tok kostnadene med boringen . Det som er dumt utenom de 60 mill$ er at det kan bli vanskeligere å selge Gambia feltet. Når det gjelder mld angående utbytte, så er eg enig at det er negativt, men kursen har falt over 2kr fra den dagen de sa at det var utsatt, så her og burde nedsiden vært tatt ut. Får se på listene fremover, men ser ut som noen vil ut, var en post på 40 000 aksjer i går på 8.75 i dag var den flyttet til 8.8. Uten større omsetning, så blir sånne poster liggende som en sperre. No er kursen så lav at ikke Haagan engang gidder å selge, så der har vi og en demper på oppsiden.
Cartr
I går kl 17:37 892

Poenget var vel at om et lovbrudd har funnet sted så har norske myndigheter påvirkningskraft. Også den internasjonale domstol. Men også at lisenser tilegnet ulovlig kan inndras. Jeg tror faktisk det holder med en norsk domstol. Det er jo ikke slik at etter en eventuell dom, inndragning av opptjente penger og bot, så kan Petronor fortsette å tjene penger på sin ulovlige handling.

Ulovlige Lisenser kan inndras, oppheves, tilfalle den norske stat, og muligens også selges.

Inndragning innebærer at myndighetene konfiskerer en ting eller verdi som følge av en ulovlig handling.

Inndragning av utbytte
Etter straffeloven § 67 skal utbyttet av en straffbar handling, eller verdien av dette, helt eller delvis inndras hos den som utbyttet er tilfalt direkte ved handlingen.

Utvidet inndragning
§ 68 gir i alvorlige straffesaker med stort vinningspotensiale i visse tilfelle adgang til å inndra alle formuesgoder som tilhører lovovertrederen, hvis han ikke sannsynliggjør at de enkelte formuesgodene er ervervet på lovlig måte.
https://snl.no/inndragning
Redigert i går kl 17:38 Du må logge inn for å svare
polion
I går kl 18:08 826

Jau, jau, jau, presidenten, presidentdattera og andre øvrighetspersoner i Kongo blir bare en helt umulig match for ØK. Og de nevnte er sannsynligvis nokså transparent med «krigsherre»-saken som du nevner, eller? Litt korrupsjonssnusk i Kongo, er for en ikke-sak å regne i de trakter.

Ellers så har Norge tradisjon for å hive ut bistandskroner i hytt og vær, og da uten at vi er i stand til å følge pengene. Grassat mye har gått rett i lomma på diverse diktatorer i alskens fanteland. Norsk bistand til Kongo endrer selvsagt ingenting hva angår ØK’s muligheter, dvs. zero påvirkningskraft med hensyn det rettslige.

Og ikke minst, ved en eventuell domfellelse så vil man her måtte legge stor vekt på lisensverdien på overtagelsestidspunktet. Og den var jaggumeg ikke særlig sprek. Noen her på forumet fabulerer om at PNOR muligens kan bli fratatt alle inntekter fra Kongo-lisensen. Jau, jau, kjøss meg i ræ….., her står inkompetansen definitivt i høysetet. Fullstendig mangel på magemål hva gjelder det å spå worst case scenario. Noen burde tatt seg et kurs i forbrytelse/straffeutmåling/utfall i historiske korrupsjonssaker/osv.
Redigert i går kl 18:09 Du må logge inn for å svare
E Desperados
I går kl 18:18 795

Kinshasa. Lol. Foreslår at du tar deg et geografikurs før du poster neste kommentar…
Cartr
I går kl 18:30 775

Norge har Ambasade i Kinshasa. Trenger jeg et geografikurs? https://no.wikipedia.org/wiki/Kinshasa
Redigert i går kl 18:43 Du må logge inn for å svare
kjylling
I går kl 18:34 758

Hvor lenge var boreskipet på lokasjon?
Cartr
I går kl 18:40 744

Spiller forsåvidt liten rolle hvor stor påvirkningskraft Norge har, men den er ikke ubetydelig. Tror du Petronor er viktigere for Kongo enn Norge med sine virksomheter, bistand, bevaring av regnskog med milliarder, og som gjerne beriker ledelsen, og også sine diplomatiske forbindelser som i seg selv har verdi for landet?

Forøvrig kan lisensene sannsynligvis inndras ved dom i Norge.

Når det gjelder lisensverdien på overtagelsestidspunktet tror jeg det har liten betydning. Det er hva Petronor har tjent på ulovligheten som teller.

Redigert i går kl 18:57 Du må logge inn for å svare
Cartr
I går kl 18:53 724

Som tidligere nevnt er det så mye usikkerhet her at jeg valgte å selge halvparten. Dette kan som sagt gå begge veier. Problemet er at Økokrim har begrensede ressurser og sliter. De tviholder likevel på denne saken i tre år. Det koster enormt mens en masse andre saker henlegges. https://www.politiforum.no/budsjettkrisen-i-politiet-politibudsjettet-2024-okonomi/okokrim-ba-om-opptil-atte-ekstra-arsverk-for-a-ta-unna-skattelovbruddene-fikk-nei/257409

Og som du sikkert vet tok Petronorsaken en ny vending 31 mai i år. Nå var det ikke bare lederne men også selskapet som var under misstanke. Altså en utvidelse. Kommer det flere utvidelser? Hvem vet... https://www.dn.no/kriminalitet/ny-vending-i-petronor-saken-okokrim-mistenker-selskapet/2-1-1643068
Fluefiskeren
I går kl 18:53 721

De ankom 28. august og dro 29. september.
Cartr
I går kl 19:01 703

Det kan jo kanskje skyldes feil eller mangler ved skipet så de ikke kunne utføre oppdraget de var på?
polion
I går kl 19:07 678

Først av alt må du sortere ut hvor Petronor egentlig har sin virksomhet, er det i DR Kongo eller i R Kongo?

Så nå spiller det plutselig mindre rolle hvor stor påvirkningskraft Norge har? Og så hevder du videre at påvirkningskraften ikke er ubetydelig? Jau, jau, jau. Hva gjelder Norge sin påvirkningskraft i forhold til andre land (spesielt de afrikanske), så er det vel typisk norsk å tro at dette ubetydelige nisselandet virkelig har påvirkningskraft.

Og hvis lisensen inndras, har du noen formening om hvor den da vil ta veien?
Fluefiskeren
I går kl 19:12 669

Neppe. 24. september meldte AGR:

«We are pleased to announce that the drilling operations for the highly anticipated Atum-1X deepwater well, off the coast of Guinea-Bissau, West Africa, are progressing as planned.»

https://agr.com/news/deepwater-drilling-operations-on-track-in-west-africa/

solid1
I går kl 19:18 653


Saken vender seg tydeligvis ofte. 😊
Den 11. april 2022 varslet Økokrim at også styreleder i selskapet var under mistanke.
Økokrim fikk hjelp i etterforskning fra det amerikanske justisdepartementet hvoretter saken mot styreleder ble frafalt.

Min erfaring er at Økokrim leter etter noe som ikke finnes, derfor forsøker ØK seg nå med påstander om at selskapet ved anledninger har villedet oss aksjonærer.

Som aksjonær, også i det tidligere selskapet, føler jeg meg ennå ikke villedet.

Ha en trivelig aften. 🍻
Cartr
I går kl 19:22 641

Det var 11 april i 2022.. Hvorfor frafalt de misstanken? Økonomiske grunner eller at de ikke fant noe?

Utvidelsen til at også selskapet er mistenkt den 31 Mai I ÅR er mye mer allvorlig.
Redigert i går kl 19:24 Du må logge inn for å svare
Cartr
I går kl 19:50 580

Eller denne:

I 2019 ble oljehandelsselskapet Gunvor Group funnet strafferettslig ansvarlig i Sveits for å ha betalt bestikkelser for å vinne oljesalgsavtaler med det kongolesiske statlige oljeselskapet, Société Nationale des Pétroles du Congo (SNPC). Det Genève-baserte handelshuset ble dømt til å betale bøter på 94,8 millioner dollar for bestikkelser i både Kongo-Brazzaville og Elfenbenskysten, rapporterte Reuters . Mottakerne av bestikkelsen, ifølge en anklager som ble inngått med påtalemyndigheten, "inkluderte Kongos president Denis Sassou Nguesso, hans familiemedlemmer og tidligere høytstående embetsmenn i Elfenbenskysten." https://www.bairdmaritime.com/offshore/refining-processing/offshore-processing-storage/column-congo-brazzavilles-ruling-family-the-trump-tower-corruption-and-petronor-offshore-accounts

Boten tilsvarer over en milliard NKR etter dagens kurs og dette var 5 år siden.
Redigert i går kl 19:54 Du må logge inn for å svare
polion
I går kl 19:53 572

Selskapet er mistenkt for å ha villedet aksjonærene, her lukter det forbrytelse av en annen dimensjon. Da er det vel rimelig at ØK straffer selskapet ved å frata de lisensen, samt å beslaglegge alle inntekter som lisensen har gitt. Vi villede aksjonærer skal selvsagt kompenseres i en eller annen form for å ha blitt villedet, men i dette tilfellet blir kompensasjonen at aksjeverdien vil gå fra kr. 8,80 til nærmere null. For å ha blitt såpass "ført bak lyset" av selskapet, så vil jeg si at min «kompensasjon» ikke står i forhold til noe som helst.

EDIT: Og hva er det selskapet egentlig er mistenkt for? Jo, se ovenfor.
Redigert i går kl 20:00 Du må logge inn for å svare
E Desperados
I går kl 20:11 538

Gunvor Group har en ebitda som er ca 20 ganger større en PetroNor. Vi snakker korrupsjon i en helt annen skala her. Så størrelsen på boten er overhodet ikke sammenlignbart.
solb
I går kl 20:13 524

Baissen er frenetisk og nærmer seg hysterisk.
Fluefiskeren
I går kl 20:32 480

Jeg forstår at det er grunn til å være forsiktig etter at selskaper fikk status som mistenkt.

Som jeg har skrevet solgte jeg halvparten av aksjene på denne bakgrunn, men jeg ikke noe behov etter å få andre til å gjøre det. I motsetning til Cartr. Det blir veldig mye synsing i en sak vi ikke har full innsikt i. Om man blir sittende med samme antall aksjer eller til og med kjøper seg opp får være opp til hver enkelt. Det kommer mye an på hvilken risiko man er villig til å ta.
Tm3P
I går kl 20:40 463

Verste er jo at en bot på $94m ville kun gjort at selskapet falt ned til null netto cash. De ville fortsatt hatt en PE på 2 tallet fremover.
Ikke at det er en sjanse for at boten ville blitt så høy.
nkamok
I går kl 20:42 457

Ja ham cart tumpen er sgu da gået helt i selvsving - gentagelser på gentagelser, og så nævner han samtidig, at han ikke har så meget forstand på juraen 😂😂😂og har tillige aktier i selskabet 🤷‍♂️🤷‍♂️
hofa
I går kl 20:53 429

Han ved overhovedet ikke hvad han taler om, og så nævner han at det er skærpende at selskabet er mistænkt i maj, nej det er en rettighed ØK giver selskabet til ikke at udtale sig såfremt de kan IND kriminalisere sig selv, det ved du også NK. Han er ikke andet end en trold - farvel igen.
EspedalH
I går kl 20:56 421

Ja vi har nå fått med oss hva du skriver, og de fleste syns vel du er vilt langt ute å sykler... Siden du har så god tro på ØK, kan du jo høre om ikke Marianne kan finne noe på Frank Timis også, burde være nok å ta av. Klarer vel å knytte det opp mot mergeren også...
nkamok
I går kl 21:16 366

Lige præcis Hofa - ham Cart var jo også meget “Pro” med skribenten Lawbro, som kortvarigt kom med samme budskab, så mon ikke det går i sig selv igen, når han løber tør for plausible argumenter 🤷‍♂️
Cartr
I går kl 22:08 260

Les hele artikkelen og også de andre lenkene. Det er mange land som er ute etter denne familien som har plyndret landet siden 1979. Størrelsen på boten er ikke det viktigste, men at Sveits fikk selskapet dømt. Også det sveitsiske oljehandelshuset Glencore betalte ut mer enn 1,5 milliarder dollar i bøter i 2022. Det står også om Petronor og mye annet.

Artikkelen sier også: Ikke uventet har president Sassou-Nguessos kone og barn befunnet seg i søkelyset i forskjellige andre etterforskninger av korrupsjon rundt om i verden.

I 2021 ga European Network of Corporate Observatories (ENCO) en detaljert rapport om korrupsjonsanklager i Kongo som involverer blant annet ENI, ENI-ledere, offshore-støttefartøyet (OSV)-byrået Petro-Services og dets ledelse i Monte Carlo, og medlemmer av den kongolesiske presidentfamilien, inkludert Julienne.

Sistnevnte skal ha en felles eierandel i et mauritisk skallselskap kalt African Beer Investment, sammen med kona til administrerende direktør i ENI, Marie Magdalena Ingoba. https://corpwatchers.eu/en/investigations/european-multinationals-and-authoritarian-regimes/the-case-congo

Midler fra denne korrupte familien blir beslaglagt over hele verden...

Frankrike, USA, Norge, m.fl, er ute etter dem og mye pga utdeling av oljelisenser. Og for å ikke nevne Den internasjonale straffedomstolen ICC. Så det er ikke bare Økokrim som er på banen og vi vet heller ikke om de samarbeider med andre. Ting kan tyde på det

Avsløringene fra INVESTIGATE EUROPE om at Julienne i «hemmelig skaffet 15 prosent i et datterselskap av Oslo-noterte Petronor, en minoritetspartner i en lukrativ borelisens» operert i Perenco offshore Kongo, vil ikke sjokkere deg. Rapporten fant at "takket være en backstage-avtale hadde Julienne Sassou-Nguesso rett til millioner i utbytte" fra oljefeltet PNGF Sud.

Da utvinningstillatelsen for PNGF Sud skulle fornyes i 2016, skaffet Julienne, gjennom nominerte, i all hemmelighet 15 prosent eierandel i et datterselskap av Oslo-noterte Petronor, som fikk 20 prosent andel i blokken. Perenco er operatør med 40 prosent. Investigate Europe fant at "mens Sassou-Nguessos navn var skjult bak de nominerte, var hun i stand til å høste utbytte i årevis bak kulissene. Bare i 2018 hadde hun rett til minst 3,3 millioner dollar takket være hennes skjulte aksjer i oljeblokken ." Penger for ingenting. https://www.investigate-europe.eu/en/2023/congo-brazzaville-european-oil-companies-petronor-perenco-secret-interests-with-ruling-family/

Jo mer jeg leser desto sikrere blir jeg på at å investere i oljeselskap i dette landet er høyrisikospill.
Redigert i går kl 22:09 Du må logge inn for å svare
polion
I går kl 22:17 243

Får herved ta en kveldsoppsummering for min del:

Iflg. Cartr sine mange innlegg, så brenner det virkelig på dass for PNOR. Med den innsikten han har i forbindelse med både rettspraksis og hvor alvorlig det er for selskapet å ha status «mistenkt for å ha villedet aksjonærer/marked» , er det ikke tvil om at jeg selger ut hele min beholdning i morgen den dag. Tror aldri jeg har hatt mer panikk enn akkurat nå.
Redigert i går kl 22:18 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
I går kl 22:59 151

Det var mye snakk om forandringer i dette forumet for en god tid tilbake. Veldig mange foreslo at det skulle være umulig å operere med mer en ett nick og jeg er hjertens enig. Synd ikke dette i det minste ble fikset.
polion
I går kl 23:21 118

Tar herved enda en oppsummering:
* Og hva er selskapet siktet for? ABSOLUTT INGENTING.
* Og er selskapet mistenkt for korrupsjon? NEI
* Er selskapet mistenkt for noe annet? Ja, for mulig markeds-/aksjonærvilleding.
* Og hvilken straff kan i så fall «mulig markeds-/aksjonærvilleding» gi? Ja, tenkte meg det, jaggumeg ikke rare straffen og høyst sannsynlig noe som bare vil koke bort i kålen.
* Og hvor ofte har det opp gjennom historien forekommet på OSE at selskaper har vært noe lempfeldige med informasjon (manglede info eller feil info), Ja, det har det faktisk vært en god del av, og det uten at selskapene har blitt særlig skadelidende av den grunn.

Foreslår at folket heller tar seg en god sigar i stedet for å røyke sokka sine (som opptil flere tydeligvis har gjort).
Trymte
I går kl 23:51 68

"* Og er selskapet mistenkt for korrupsjon? NEI"

Pnor er mistenkt for grov korrupsjon.
https://e24.no/boers-og-finans/i/RzRlBr/petronor-mistenkt-for-grov-korrupsjon