Seriøs diskusjonstråd omkring Bill69

googleearth11
QEC 08.06.2024 kl 19:29 46725

Her kan vi diskutere saken etter at barnehagen er stengt. Vil gjerne ha seriøse innlegg, både for og mot. Men det er lov å være uenig, men ha anstendig argumentasjon. Et ekkokammer er heller ikke så veldig interessant.
Redigert 08.06.2024 kl 19:31 Du må logge inn for å svare
Nikko
01.07.2024 kl 09:32 4313

Klassisk "pump & dump".
Benyttet oppturen til å selge alt. Satser ny inngang på en ny bunn
hgsd33
01.07.2024 kl 13:35 4009

……. Although electricity appears to be at the centre of Bill 69, some changes are also aimed at natural gas and other sectors of the energy supply chain of Québec.

Fra den 26 juni, men viktig og få med seg den siste setningen.

https://www.mondaq.com/canada/renewables/1484432/qu%C3%A9bec-amps-up-its-electricity-regulation-framework
googleearth11
01.07.2024 kl 22:10 3633

Ja, den setningen er vist før. Men det står ikke noe der om at en skal hente gassen opp av bakken, eller tillate importert gass. Det står bare at en kan ta i bruk naturgass.
njn-
02.07.2024 kl 01:10 3353

Hva vil du ha til svar?
For meg er det ganske utrolig at du som starter ett forum for konstruktiv info. ikke kan skjønne hvorfor bidragsytere kommer med det du kaller for gammelt nytt ikke er interessant. Virker som du bare vil ha facts fra Regjeringen. Da må du vente til lovverket er behandlet og vedtatt. Kommer etter at parlamentet er til bake efter ferien.
Har forøvrig bedt noen og lese mellom linjene. Det er faktisk da du forstår hva som skrives. Det er ingen som skriver i den formen du etterlyser.
Redigert 02.07.2024 kl 01:14 Du må logge inn for å svare
googleearth11
02.07.2024 kl 08:43 3070

Da kan vi konstatere at vi er uenige. Jeg synes bare det er ufattelig kjedelig å bare sitte og logre i et ekkokammer. Jeg kan utmerket godt lese mellom linjene - men det driver ikke kursen på QEC en millimeter til dit vi vil. Det du tolker i en retning, kan utmerket godt tolkes i en annen retning. Det er ikke noe som helst av det som hittil er kommet fram som fastslår at Quebec vil tillate UTVINNING av naturgas. Bill69 sier bare at man i en viss grad vil tillate BRUK av naturgass for å fremstille elektrisitet. Den sier ikke noe om hvor gassen skal komme fra. Derfor er da også kursen på det nivået vi har i dag. Jeg håper like mye som deg på at QEC får en pilot - jeg tror også det vil skje. Men det er bare å avvente.
Redigert 03.07.2024 kl 10:33 Du må logge inn for å svare
larsendk
03.07.2024 kl 11:59 2557

Der er vist gået feriestemning i aktiemarked, eller så er det bare stilhed før stormen i QEC :-)
Fjellbris
03.07.2024 kl 23:18 2140

Jepp, ferietid nå, ønsker alle en riktig god sommer :-)
larsendk
I går kl 12:59 1535

Svært at forstå at nogen sælger på dette niveau så kort tid før en afklaring på flere fronter, men det kan selvfølgelig være robotter, hvilket giver mest mening.
Dem som ville ud havde rigelig med mulighed for det, da den var oppe omkring 2,50 - 2,70 sidste måned.
Nikko
I går kl 14:32 1383

Ifølge rischioso så skal den ned til 1,81...
Yzf R1
I går kl 15:48 1255

Problemet var jo at det ikke var nok kjøpere til at alle kunne selge på det nivået
hgsd33
I går kl 22:24 962

Nå må vi huske på det er sommerferie, lite volum og dertil muligens nedgang i kurs. Glem børsen de neste 4-8 ukene så snakkes vi.
Trollveggen
I går kl 22:39 925

Kva er det for ein påstand? Meinar du att resten av kloden står på pause berre fordi me her på berget har noko som kallast, fellesferie??
googleearth11
I dag kl 09:55 566

Sell in May and go away... Så vidt jeg husker så noteres QEC på Oslo Børs - og det er normalt mindre aktivitet i sommermånedene.
AudereEstFacer
I dag kl 18:45 147

Ny hydrogenteknologi kan løse Co₂-problemet
DEBATT: Hvordan få den problematiske naturgassen til å bli en verdifull ressurs uten co₂-utslipp som uheldig biprodukt? I Sandnes har vi funnet en god løsning.

Norge står ved et viktig veivalg med hensyn til norsk naturgass. I dag eksporter vi store mengder naturgass til Europa, som i all hovedsak brukes til å lage elektrisitet. Denne elektrisitetsproduksjonen innebærer veldig store utslipp av CO₂, hvor disse CO₂ utslippene i dag havner på Europas klimaregnskap, men ikke på Norges.

Ti kilo karbondioksid
Europa ønsker nå at vi hjelper dem med CO₂ -problemet, mye av det stammer som nevnt fra bruken av norsk naturgass. Norge og ikke minst Equinor har svart på denne utfordringen, og svaret fra Equinor er at de kan konvertere naturgassen til hydrogen for europeerne og lage nye rørledninger som kan frakte hydrogen til Europa. Dette gir da muligheten til å produsere elektrisitet av dette hydrogenet uten CO₂- utslipp i Europa. Det høres veldig bra ut, ikke sant? Bra for Norge og Equinor og enda bedre for Europa? Er det noe vi lært av å lese Aftenbladet i juni, er at dersom det høres for bra ut skal man være ekstra oppmerksom. Det Equinor foreslår er å bruke en teknikk, som ofte omtales som «reformering» for konvertere naturgassen til hydrogen.

Hovedingrediensen i naturgass er metan molekylet (CH 4). Når man reformerer CH4, blir H4- delen konvertert til hydrogen, så lang veldig bra. Men, nå må du følge godt med – for nå oppstår problemet, for C- delen av CH4 molekylet binder seg til oksygen (O2) og da produseres CO₂. Det betyr at for hver kilo hydrogen man produserer fra naturgass, vil man produsere nesten 10 kilo co₂.

Hjelper Europa, ikke oss
Dersom man foretar denne reformeringen i Norge overførere man «problemet med CO₂» til Norges klimaregnskap, mens Europa har ryddet vekk pluss-minus 300 millioner tonn CO₂ fra sitt klimaregnskap.

Men vi nordmenn er lure, kanskje de lureste i hele verden, ifølge Bakermester Harepus. Equinor foreslår: Hva om vi fanger alt CO₂ som vi kommer til å produsere gjennom reformeringen og putter alt ned i en gammel brønn i Nordsjøen? Kanskje vi til og med får Europa til å betale for dette. Slik ble forretningskonseptet karbonfangst og lagring (CCS) plutselig en mulig milliardindustri, skapt ut av ingenting. Teknologien Equinor ønsker å bruke er «eldgammel» – utviklet før andre verdenskrig, i en tid hvor CO₂- utslipp ikke betydde noen verdens ting. Det er også grunnen til at teknologien må kobles sammen med karbonfangst, som er dyrt/komplisert.
Heldigvis utvikler verden seg og teknologi forbedres stadig vekk. Dersom man skifter teknologi fra reformering til metan pyrolyse, en prosess som produserer hydrogen uten CO₂-utslipp, kan norsk naturgass transformeres fra et miljøproblem til en verdifull ressurs.

Fra dårlig til godt biprodukt
En av de fremste aktørene i denne teknologiske revolusjonen er SEID i Sandnes, som ble tildelt 30 millioner kroner av EU i 2022 for å skalere opp sin ColdSpark-teknologi. Ved å bruke ColdSpark, ikke-termisk plasma, for å skille metan i to deler, produserer ColdSpark hydrogen og fast karbon, helt uten CO₂-utslipp.


Dette er en betydelig forbedring sammenlignet med dagens reforming, som produserer nesten 10 kilo CO₂ per kilo hydrogen, men metoden utfordrer tydeligvis forretningsmodellen til en av Norges største industriaktører.

I motsetning til reformering, som skaper et problem i form av CO₂ som må fanges og lagres, produserer metan pyrolyse fast karbon som et verdifullt biprodukt. Dette karbonet har en rekke anvendelsesområder, inkludert batterier, stålproduksjon, solceller og varmelagring.
For en nasjon som Norge, åpner dette for muligheten til å produsere hydrogen og karbon i fast form, uten CO₂-utslipp, og dermed snu naturgass til en ressurs av stor verdi. Det sentrale spørsmålet til leseren. Dersom man kan bruke den norske naturgassen på en annen måte, som unngår CO₂- problemet helt og fullt – bør man vurdere denne muligheten?