Seriøs diskusjonstråd omkring Bill69

googleearth11
QEC 08.06.2024 kl 19:29 46828

Her kan vi diskutere saken etter at barnehagen er stengt. Vil gjerne ha seriøse innlegg, både for og mot. Men det er lov å være uenig, men ha anstendig argumentasjon. Et ekkokammer er heller ikke så veldig interessant.
Redigert 08.06.2024 kl 19:31 Du må logge inn for å svare
AudereEstFacer
I dag kl 18:45 232

Ny hydrogenteknologi kan løse Co₂-problemet
DEBATT: Hvordan få den problematiske naturgassen til å bli en verdifull ressurs uten co₂-utslipp som uheldig biprodukt? I Sandnes har vi funnet en god løsning.

Norge står ved et viktig veivalg med hensyn til norsk naturgass. I dag eksporter vi store mengder naturgass til Europa, som i all hovedsak brukes til å lage elektrisitet. Denne elektrisitetsproduksjonen innebærer veldig store utslipp av CO₂, hvor disse CO₂ utslippene i dag havner på Europas klimaregnskap, men ikke på Norges.

Ti kilo karbondioksid
Europa ønsker nå at vi hjelper dem med CO₂ -problemet, mye av det stammer som nevnt fra bruken av norsk naturgass. Norge og ikke minst Equinor har svart på denne utfordringen, og svaret fra Equinor er at de kan konvertere naturgassen til hydrogen for europeerne og lage nye rørledninger som kan frakte hydrogen til Europa. Dette gir da muligheten til å produsere elektrisitet av dette hydrogenet uten CO₂- utslipp i Europa. Det høres veldig bra ut, ikke sant? Bra for Norge og Equinor og enda bedre for Europa? Er det noe vi lært av å lese Aftenbladet i juni, er at dersom det høres for bra ut skal man være ekstra oppmerksom. Det Equinor foreslår er å bruke en teknikk, som ofte omtales som «reformering» for konvertere naturgassen til hydrogen.

Hovedingrediensen i naturgass er metan molekylet (CH 4). Når man reformerer CH4, blir H4- delen konvertert til hydrogen, så lang veldig bra. Men, nå må du følge godt med – for nå oppstår problemet, for C- delen av CH4 molekylet binder seg til oksygen (O2) og da produseres CO₂. Det betyr at for hver kilo hydrogen man produserer fra naturgass, vil man produsere nesten 10 kilo co₂.

Hjelper Europa, ikke oss
Dersom man foretar denne reformeringen i Norge overførere man «problemet med CO₂» til Norges klimaregnskap, mens Europa har ryddet vekk pluss-minus 300 millioner tonn CO₂ fra sitt klimaregnskap.

Men vi nordmenn er lure, kanskje de lureste i hele verden, ifølge Bakermester Harepus. Equinor foreslår: Hva om vi fanger alt CO₂ som vi kommer til å produsere gjennom reformeringen og putter alt ned i en gammel brønn i Nordsjøen? Kanskje vi til og med får Europa til å betale for dette. Slik ble forretningskonseptet karbonfangst og lagring (CCS) plutselig en mulig milliardindustri, skapt ut av ingenting. Teknologien Equinor ønsker å bruke er «eldgammel» – utviklet før andre verdenskrig, i en tid hvor CO₂- utslipp ikke betydde noen verdens ting. Det er også grunnen til at teknologien må kobles sammen med karbonfangst, som er dyrt/komplisert.
Heldigvis utvikler verden seg og teknologi forbedres stadig vekk. Dersom man skifter teknologi fra reformering til metan pyrolyse, en prosess som produserer hydrogen uten CO₂-utslipp, kan norsk naturgass transformeres fra et miljøproblem til en verdifull ressurs.

Fra dårlig til godt biprodukt
En av de fremste aktørene i denne teknologiske revolusjonen er SEID i Sandnes, som ble tildelt 30 millioner kroner av EU i 2022 for å skalere opp sin ColdSpark-teknologi. Ved å bruke ColdSpark, ikke-termisk plasma, for å skille metan i to deler, produserer ColdSpark hydrogen og fast karbon, helt uten CO₂-utslipp.


Dette er en betydelig forbedring sammenlignet med dagens reforming, som produserer nesten 10 kilo CO₂ per kilo hydrogen, men metoden utfordrer tydeligvis forretningsmodellen til en av Norges største industriaktører.

I motsetning til reformering, som skaper et problem i form av CO₂ som må fanges og lagres, produserer metan pyrolyse fast karbon som et verdifullt biprodukt. Dette karbonet har en rekke anvendelsesområder, inkludert batterier, stålproduksjon, solceller og varmelagring.
For en nasjon som Norge, åpner dette for muligheten til å produsere hydrogen og karbon i fast form, uten CO₂-utslipp, og dermed snu naturgass til en ressurs av stor verdi. Det sentrale spørsmålet til leseren. Dersom man kan bruke den norske naturgassen på en annen måte, som unngår CO₂- problemet helt og fullt – bør man vurdere denne muligheten?
googleearth11
I dag kl 09:55 652

Sell in May and go away... Så vidt jeg husker så noteres QEC på Oslo Børs - og det er normalt mindre aktivitet i sommermånedene.
Trollveggen
I går kl 22:39 1011

Kva er det for ein påstand? Meinar du att resten av kloden står på pause berre fordi me her på berget har noko som kallast, fellesferie??
hgsd33
I går kl 22:24 1048

Nå må vi huske på det er sommerferie, lite volum og dertil muligens nedgang i kurs. Glem børsen de neste 4-8 ukene så snakkes vi.
Yzf R1
I går kl 15:48 1341

Problemet var jo at det ikke var nok kjøpere til at alle kunne selge på det nivået
larsendk
I går kl 12:59 1621

Svært at forstå at nogen sælger på dette niveau så kort tid før en afklaring på flere fronter, men det kan selvfølgelig være robotter, hvilket giver mest mening.
Dem som ville ud havde rigelig med mulighed for det, da den var oppe omkring 2,50 - 2,70 sidste måned.
larsendk
03.07.2024 kl 11:59 2643

Der er vist gået feriestemning i aktiemarked, eller så er det bare stilhed før stormen i QEC :-)
googleearth11
02.07.2024 kl 08:43 3156

Da kan vi konstatere at vi er uenige. Jeg synes bare det er ufattelig kjedelig å bare sitte og logre i et ekkokammer. Jeg kan utmerket godt lese mellom linjene - men det driver ikke kursen på QEC en millimeter til dit vi vil. Det du tolker i en retning, kan utmerket godt tolkes i en annen retning. Det er ikke noe som helst av det som hittil er kommet fram som fastslår at Quebec vil tillate UTVINNING av naturgas. Bill69 sier bare at man i en viss grad vil tillate BRUK av naturgass for å fremstille elektrisitet. Den sier ikke noe om hvor gassen skal komme fra. Derfor er da også kursen på det nivået vi har i dag. Jeg håper like mye som deg på at QEC får en pilot - jeg tror også det vil skje. Men det er bare å avvente.
Redigert 03.07.2024 kl 10:33 Du må logge inn for å svare
njn-
02.07.2024 kl 01:10 3439

Hva vil du ha til svar?
For meg er det ganske utrolig at du som starter ett forum for konstruktiv info. ikke kan skjønne hvorfor bidragsytere kommer med det du kaller for gammelt nytt ikke er interessant. Virker som du bare vil ha facts fra Regjeringen. Da må du vente til lovverket er behandlet og vedtatt. Kommer etter at parlamentet er til bake efter ferien.
Har forøvrig bedt noen og lese mellom linjene. Det er faktisk da du forstår hva som skrives. Det er ingen som skriver i den formen du etterlyser.
Redigert 02.07.2024 kl 01:14 Du må logge inn for å svare
googleearth11
01.07.2024 kl 22:10 3719

Ja, den setningen er vist før. Men det står ikke noe der om at en skal hente gassen opp av bakken, eller tillate importert gass. Det står bare at en kan ta i bruk naturgass.
hgsd33
01.07.2024 kl 13:35 4095

……. Although electricity appears to be at the centre of Bill 69, some changes are also aimed at natural gas and other sectors of the energy supply chain of Québec.

Fra den 26 juni, men viktig og få med seg den siste setningen.

https://www.mondaq.com/canada/renewables/1484432/qu%C3%A9bec-amps-up-its-electricity-regulation-framework
Nikko
01.07.2024 kl 09:32 4399

Klassisk "pump & dump".
Benyttet oppturen til å selge alt. Satser ny inngang på en ny bunn
googleearth11
30.06.2024 kl 15:42 3151

Is it a debate just to repeat old arguments? Just to point it out: LNG can be imported for energy use. Not only to be pulled out of the ground. Remember: We talk about french-canadiens here....
Redigert 30.06.2024 kl 22:08 Du må logge inn for å svare
MC Axel
30.06.2024 kl 14:20 3311

Exactly

One of the main reasons we got Bill 69 is the simmering energy crisis in Quebec and approvals taking too long. The energy minister himself talked about LNG and even nuclear power. We'll see what happens with it in the near future

It is a fact that Quebec has a serious lack of energy and that it will be seen in 2026. Therefore, it can be debated here on the forum, like everything else regarding QEC

googleearth11
30.06.2024 kl 11:31 3566

Du beskriver veldig godt saksgangen i et liberalt demokrati. Siden Legaults parti har absolutt flertall i nasjonalforsamlingen, så vil avstemningene være en formalitet. Derfor er det ikke noe poeng å gjenta at Quebec trenger energi. Et ekkokammer er ikke det man trenger her.
njn-
30.06.2024 kl 11:25 3584

Det svaret for du når det er 100% klart. Men du får ikke det med dine ord.
I.m.t. for vi tolkninger (på politiker språk) som gir oss en indikasjon på hva resultatet blir.
De enkelte departement er nok i full gang å skrive de lovene, og slette de som skal fjernes.
Når det er klart og parlamentet er tilbake fra ferie, skal det stemmes over alle de nye lovene.
Ting tar noen ganger lengre tid en vi ønsker. Det er det Fitzgibbon har gjort noe med i Bill 69.
Redigert 30.06.2024 kl 11:28 Du må logge inn for å svare
googleearth11
30.06.2024 kl 09:48 3783

Ja, jeg fornekter ikke det. Jeg kan lese. Men foreløpig er det ingen offisielle myndighetspersoner som har gått ut og sagt at vi skal begynne å utvinne gass i Quebec. At det kommer til å skje, er vel ganske trolig. Men foreløpig er det ikke skjedd. Og QEC har fortsatt ikke fått tillatelse til pilot. Dette gjenspeiler kursen i dag. Jeg har selvsagt kullsviertro på QEC. Ellers ville jeg ikke vært all-in. Det jeg vil fram til er at allskens leserinnlegg og artikler som omhandler andre deler av Canada, eller at man trenger energi i Quebec, er ikke noe nytt. Man kan gjerne gå rundt og kalle en stridsvogn for et helikopter. Men man får den ikke i lufta uansett.
Jeg synes det er veldig fine innspill fra NJN og deg - og det er saklig og underbygget. Bra debatt. Men det gir ikke svar på det jeg er ute etter.
Kennethp68
29.06.2024 kl 17:47 4397

Petroleumsproduktloven (kapitel P-30.01) i Quebec fastlægger rammerne for produktion og regulering af olie og gas i provinsen. Med Bill 69, som forventes at blive en betydningsfuld reform af provinsens energiregime, kan vi udlede flere mulige scenarier for tilladelse til naturgasproduktion:

1. **Strengere Regulering**: Lovforslaget kan introducere strengere miljøregler og licenskrav for naturgasproduktion, herunder krav om miljøvurderinger og begrænsninger for, hvor og hvordan produktionen kan foregå. Dette ville være i tråd med Quebecs tidligere forsigtige tilgang til olie- og gasproduktion.

2. **Inkludering af Bæredygtighedsinitiativer**: Bill 69 kan inkludere bestemmelser for bæredygtighed, som carbonfangst og lagring (CCS), for at reducere klimapåvirkningen af naturgasproduktion. Dette kunne fremme innovation inden for grønnere energiteknologier i provinsen.

3. **Økonomiske Incitamenter**: For at styrke økonomien kan lovforslaget indeholde incitamenter for investeringer i naturgasproduktion, såsom skattelettelser eller subsidier til virksomheder, der opererer under de nye miljømæssige og bæredygtighedsstandarder.

4. **Offentlig Høring og Tilpasning**: Gennem offentlig høring vil forskellige interessenter, herunder miljøgrupper, industriaktører og offentligheden, kunne påvirke den endelige formulering af loven. Dette kan føre til kompromiser, der balancerer økonomisk vækst og miljøbeskyttelse.

I sammenfatning, mens Quebec tidligere har været tilbageholdende med at fremme omfattende naturgasproduktion på grund af miljøhensyn, kan Bill 69 skabe en ny ramme, der muliggør produktion under strenge reguleringer og med fokus på bæredygtighed. Dette vil afhænge af den endelige tekst og bestemmelserne i loven, som vil blive præciseret efter offentlig høring og politisk debat.
googleearth11
29.06.2024 kl 17:36 4423

Ja, jeg har lest det mange ganger. Men fortsatt står det ikke noe om at det TILLATES å hente opp NatGas. Og INGEN offisiell person har sagt noe om det. At det er sannsynlig og kan tolkes dit, er en vei å se det. Hadde Bill21 uttrykkelig vært lagt i graven, så viller kursen på QEC gått i taket. Altså: Før noen myndighetspersoner i Quebec (det er uinteressant om resten av Canada omgjør resten av landet til en sveitserost av borehull) sier i klarttekst at de vil tillate utvinning av NatGas så spretter ikke jeg sjampisen. Kursen i dag gjenspeiler det som er sagt og det som står i loven. Verre er det ikke. Så får vi se etterhvert om det kommer noen nyheter som sender kursen rett vei.
Redigert 29.06.2024 kl 17:38 Du må logge inn for å svare
MC Axel
29.06.2024 kl 16:25 4549

Thank you👍

Here is something about the same thing and the way I interpret this, it opens up the possibility of natural gas extraction under strict environmental requirements

I like this phrase: "and needs for all forms of energy sources"


Québec Amps Up its Electricity Regulation Framework
JUNE 21, 2024

Introduces Bill 69 – An Act to ensure the responsible governance of energy resources and to amend various legislative provisions


Although electricity appears to be at the centre of Bill 69, some changes are also aimed at natural gas and other sectors of the energy supply chain of Québec.

The plan would also serve as a baseline for developing guidelines and benchmarks to assess the province’s energy situation and needs for all forms of energy sources


Read it all here:

https://www.mccarthy.ca/en/insights/blogs/canadian-energy-perspectives/quebec-amps-its-electricity-regulation-framework
njn-
29.06.2024 kl 14:46 4725

Har du lest det jeg postet?
Petroleumsproduktloven (kapittel P-30.01); Lov som avslutter leting etter petroleum og underjordiske reservoarer og produksjon av petroleum og saltlake
Redigert 29.06.2024 kl 14:48 Du må logge inn for å svare
Kennethp68
29.06.2024 kl 12:16 4922

Baseret på det politiske klima i Quebec, hvor der ofte er stor opmærksomhed på miljøspørgsmål og bæredygtighed, samt provinsens nuværende økonomiske situation og energibehov, er det sandsynligt, at lovforslaget (Bill 69) vil tage højde for disse faktorer.

1. **Fracking**: Quebec har tidligere haft en forsigtig tilgang til fracking på grund af bekymringer for miljøpåvirkninger og offentlig modstand. Derfor kan lovforslaget indeholde restriktioner eller strenge reguleringer, hvis det tillader fracking overhovedet.

2. **Carbonfangst**: Med fokus på bæredygtighed og reduktion af klimapåvirkninger kan lovforslaget inkludere incitamenter eller reguleringer vedrørende carbonfangst og lagring for at fremme grønnere energiløsninger.

3. **Økonomi og energiforsyning**: Provinsens økonomiske udfordringer og behovet for energiforsyning kan skubbe lovgivere til at finde en balance mellem at styrke energisektoren og bevare miljøet.

Samlet set vil Bill 69 sandsynligvis reflektere en forsigtig tilgang til udnyttelse af energiressourcer, der tager hensyn til både miljømæssige og økonomiske hensyn i Quebec.
googleearth11
29.06.2024 kl 12:09 4932

Blir spennende å høre, for det står ikke noe om å ta opp NatGas fra bakken. Så det kan tolkes i mange retninger. Det er vel derfor markedet har vært så avventende.
njn-
29.06.2024 kl 11:48 4973

Fra Mondaq:
Next Steps

Bill 69 is expected to undergo public consultation in the Fall, and would be adopted by the end of 2024. This bill could be one of the most important reforms to the province's energy regime since the nationalization of electricity in 1962.

Footnotes

1. Over 15 laws and regulations would be modified (or repealed) by Bill 69, notably the Act respecting the Régie de l'énergie, Quebec's core energy regulation law, the Hydro-Québec Act, and the lesser-known Act respecting municipal and private electric power systems. Other acts amended include: Act respecting the Ministère du Développement durable, de l'Environnement et des Parcs (chapter M-30.001); Petroleum Products Act (chapter P-30.01); Act ending exploration for petroleum and underground reservoirs and production of petroleum and brine (chapter R-1.01); Act to reduce the debt and establish the Generations Fund (chapter R-2.2.0.1); Watercourses Act (chapter R-13); Act respecting natural gas storage and natural gas and oil pipelines (chapter S-34.1); Act respecting municipal and private electric power systems (chapter S-41); Act respecting the Coopérative régionale d'électricité de Saint-Jean-Baptiste de Rouville and repealing the Act to promote rural electrification by means of electricity cooperatives (1986, chapter 21); An Act mainly to cap the indexation rate for Hydro-Québec domestic distribution rate prices and to further regulate the obligation to distribute electricity (2023, chapter 1). Regulations amended include: Regulation respecting oil-fired heating appliances (chapter Q-2, r. 1.1); Regulation respecting the conditions and where authorization is required from the Régie de l'énergie (chapter R-6.01, r. 2); Rules of Procedure of the Régie de l'énergie (chapter R-6.01, r. 4.1); Regulation respecting the quantity of gas from renewable sources to be delivered by a distributor (chapter R-6.01, r. 4.3); Regulation respecting the annual duty payable to the Régie de l'énergie (chapter R-6.01, r. 7). The following regulation would be repealed: Regulation respecting the maximum production capacity under a program to purchase electric power from small hydroelectric plants (chapter R-6.01, r. 0.1); Regulation respecting the conditions under which and the cases in which a supply contract entered into by the electric power distributor must be approved by the Régie de l'énergie (chapter R-6.01, r. 1). A new act, the Act respecting a financial assistance program to limit the impact of Hydro-Québec electric power distribution rate increases on the domestic clientele and establishing the Fonds d'aide à la clientèle domestique d'Hydro-Québec, would be introduced.

Har spurt Jason og venter på svar
BIF78
29.06.2024 kl 09:12 5239

Muligt du først kan finde det, når QEC bliver tildelt pilotprojekt, sammen med karbonfangst. Vi må se.
googleearth11
29.06.2024 kl 08:53 5293

Yupp, og repetisjon av gamle nyheter gjør den ikke mer seriøs. Når det ikke er noen nyheter, så kommer ikke jeg med noen heller. Jeg forsøker febrilsk å finne talspersoner for myndighetene som i klartekst sier at de vil tillate prøveprosjekt om utvinning av NatGas. Det har foreløpig ikke kommet. Og det forholder jeg meg til.
Redigert 29.06.2024 kl 08:56 Du må logge inn for å svare
njn-
29.06.2024 kl 01:28 5557

Trodde vi skulle ha en seriøs tråd som du har startet.
njn-
29.06.2024 kl 01:24 5560

And what do you come up with?
Yzf R1
28.06.2024 kl 19:50 5887

Ja den er billig men de burde kjøre mer på i montney ,de har ikke fått dette til, med slik liten anndel opprettholder de jo bare dagens produksjon ,nå går det jo rette veien for all del men de kunne fått mer til der nede.
MC Axel
28.06.2024 kl 19:23 5974

It's not all just about Quebec, QEC is getting 3 new wells in operation now in the 3rd quarter and the price of gas has increased a lot lately

QEC is cheap if you count on future expectations of increased income
googleearth11
28.06.2024 kl 19:15 6000

We all know by now that Quebec needs energy. But nothing Will happen before qec gets a pilot.
MC Axel
28.06.2024 kl 16:20 6323

I saw this article today and think it is interesting because a future drought will affect electricity production in Quebec and exports

and Quebec is going to need energy in a big way in the future
Silver20555
28.06.2024 kl 15:55 6453

Det er ikke dårlig, nesten 7% opp etter siste nedgang, vi venter vel ikke noe nytt helt enda tror jeg men hvem vet. Gledelig!