Telenor - Cybersecurity - alvorlige dataproblemer rammer verden

Rockeseller
TEL I går kl 11:57 235

Nyhetsoverskriftene i dag domineres av datatrøbbel i hele verden, visstnok grunnet en feil som stammer fra en oppdatering sendt ut av sikkerhetselskapet Crowdstrike. Crowdstrikes programvare brukes av en rekke store selskaper og institusjoner over hele verden for å beskytte dem mot ulike typer dataangrep.

Telenor har frem til nå vært i skyggen på olje/shipping dominerte Oslo børs. Fokuset fremover vil bli betydelig sterkere på cybersecurity + sentere for datalagring. Selskap som utvikler konvensjonelle våpen/forsvarsystemer som Kongsberg gruppen har fått mye oppmerksomhet, dette vil også skje for selskaper som utvikler digitale forsvarssystemer for beskyttelse av data. Det ligger enorme verdier her.

Telenors satsning på det relativt nye selskapet Telenor Cybersecurity har fått for lite oppmerksomhet.
Av positive triggere så har analytikerne istedenfor fremhevet:
- vekst i kontantstrøm i årene fremover
- en potensiell børsnotering/utskilling av Asia virksomheten for å synliggjøre verdier
- mulig oppside ved salg av minoritetsandel av tårnvirksomheten.

Telenor cybersecurity bygger opp et spennende selskap og kjøpte nylig Combitech fra SAAB. Telenor samarbeider også med den amerikanske databrikkeprodusenten Nvidia som innebærer bruk av kunstig intelligens, skybaserte løsninger og nettverksteknologi. Det ligger mye uforløst potensiale her som markedet ikke har tatt inn over seg, og Telenor kommer til å ta del av AI megatrenden.

I tillegg:
Norge var det første landet i verden som lanserte en nasjonal data senter strategi tilbake i 2018, jeg anbefaler å lese Regjeringens dokument med etableringstiltak som Telenor/Hafslund/Hitec og Google har fått gode fordeler av. Selv dagens næringsfiendtlige regjering har ikke turt å endre noe på denne strategien. Utenlandske fond og investorer har solgt seg ned i norske lakseselskaper og overgrønne Equinor som skal redde verden på bekostning av sine aksjonærer.
MEN, Google investerer datasenter i Telemark. Hitec Vision selger seg ned i olje/gass selskapet Vår Energi, og investerer i Skygard datasenter i Oslo i partnerskap med Telenor og Hafslund.
Bare spekulasjoner, men med bred politisk oppslutning rundt datasenter strategien, det at Google tør investere under nåværende regjering, så tør sikkert Blackrock og andre tyngre aktører å ta frem regnearkene og se litt nærmere på fremtidens muligheter for Telenor også.

https://www.regjeringen.no/contentassets/a76ebef545ae4e87a5b0761a93fb6ba1/how-to-establish-a-data-center-in-norway.pdf