Telenor - Cybersecurity - alvorlige dataproblemer rammer verden

Rockeseller
TEL 19.07.2024 kl 11:57 3047

Nyhetsoverskriftene i dag domineres av datatrøbbel i hele verden, visstnok grunnet en feil som stammer fra en oppdatering sendt ut av sikkerhetselskapet Crowdstrike. Crowdstrikes programvare brukes av en rekke store selskaper og institusjoner over hele verden for å beskytte dem mot ulike typer dataangrep.

Telenor har frem til nå vært i skyggen på olje/shipping dominerte Oslo børs. Fokuset fremover vil bli betydelig sterkere på cybersecurity + sentere for datalagring. Selskap som utvikler konvensjonelle våpen/forsvarsystemer som Kongsberg gruppen har fått mye oppmerksomhet, dette vil også skje for selskaper som utvikler digitale forsvarssystemer for beskyttelse av data. Det ligger enorme verdier her.

Telenors satsning på det relativt nye selskapet Telenor Cybersecurity har fått for lite oppmerksomhet.
Av positive triggere så har analytikerne istedenfor fremhevet:
- vekst i kontantstrøm i årene fremover
- en potensiell børsnotering/utskilling av Asia virksomheten for å synliggjøre verdier
- mulig oppside ved salg av minoritetsandel av tårnvirksomheten.

Telenor cybersecurity bygger opp et spennende selskap og kjøpte nylig Combitech fra SAAB. Telenor samarbeider også med den amerikanske databrikkeprodusenten Nvidia som innebærer bruk av kunstig intelligens, skybaserte løsninger og nettverksteknologi. Det ligger mye uforløst potensiale her som markedet ikke har tatt inn over seg, og Telenor kommer til å ta del av AI megatrenden.

I tillegg:
Norge var det første landet i verden som lanserte en nasjonal data senter strategi tilbake i 2018, jeg anbefaler å lese Regjeringens dokument med etableringstiltak som Telenor/Hafslund/Hitec og Google har fått gode fordeler av. Selv dagens næringsfiendtlige regjering har ikke turt å endre noe på denne strategien. Utenlandske fond og investorer har solgt seg ned i norske lakseselskaper og overgrønne Equinor som skal redde verden på bekostning av sine aksjonærer.
MEN, Google investerer datasenter i Telemark. Hitec Vision selger seg ned i olje/gass selskapet Vår Energi, og investerer i Skygard datasenter i Oslo i partnerskap med Telenor og Hafslund.
Bare spekulasjoner, men med bred politisk oppslutning rundt datasenter strategien, det at Google tør investere under nåværende regjering, så tør sikkert Blackrock og andre tyngre aktører å ta frem regnearkene og se litt nærmere på fremtidens muligheter for Telenor også.

https://www.regjeringen.no/contentassets/a76ebef545ae4e87a5b0761a93fb6ba1/how-to-establish-a-data-center-in-norway.pdf

Rockeseller
22.07.2024 kl 01:28 2653

Det kom i løpet av søndag en kjennelse fra Bangladeshs høyesterett som i grove trekk trekker tilbake det urettferdige kvoteringssystemet hvor attraktive jobber i staten ble forbeholdt slektninger til soldater som kjempet i uavhengighetskrigen og Bangladeshs løsrivelse fra Pakistan i 1971. Utgangspunktet og grunnen til de voldelige opptøyene er dermed betydelig redusert.

https://edition.cnn.com/2024/07/21/asia/bangladesh-supreme-court-rolls-back-job-quotas-intl/index.html
Rockeseller
23.07.2024 kl 11:07 2420

JP Morgan oppjusterer kursmålet på Telenor fra 160 til 165 kr og gjentar kjøp.
SEB oppjusterer fra 145 til 150 kr med kjøpsanbefaling.

Interessant å se kurshistorikken til Telenor, i årene 2015, 2017 og 2019 var kursen oppe i 180 - 190 kr. Og det var uten AI trenden vi har i dag.
Redigert 23.07.2024 kl 11:09 Du må logge inn for å svare
pedro1
23.07.2024 kl 13:55 2347

Eneste aksjen i porteføljen jeg ikke kommer til å røre. Bare å sitte helt rolig i båten og la gode utbytter fylle opp kontoen. Nedsiden er minimal, oppsiden er 40% i det korte bildet (1 år)
ctrlaltdel
30.07.2024 kl 11:49 2131

Det stemmer. Men det ser ut til at kvotesystemet som ble endret fra 30% til 5% ikke fjerner missnøye i deler av befolkningen. Det er et forholdsvis lite land (Norge er ca 2.5 ganger større) og med 160 millioner innbyggere kan det fort oppstå vanskeligheter for industrien som er etablert i landet.
Rockeseller
02.08.2024 kl 19:41 1878

Jeg er enig med deg, tror endog at potensialet er enda større og at kursen vil nå 250 kr innen et år.

Satsningen på Telenor Cybersecurity, datasentere og bruk av AI vil bidra til det, i tillegg til de andre virksomhetene.

I dag var det en blodrød dag på Oslo børs og ellers i verden. Hovedindeksen falt 2,94%. Av de 30 mest omsatte selskapene var det kun et selskap
som endte i grønt og det var Telenor med + 0,85% !

USA og Wall Street setter tonen for resten av verden, og akkurat nå er det resesjonsfrykten som rår.
Om det nå skulle bli global resesjon , så vil alle blø, men kanskje vil Telenor blø mindre enn de fleste.

For meg som langsiktig investor i Telenor spiller det ingen rolle, og jeg gleder meg til å følge dette undervurderte selskapet i årene fremover.

God helg til alle eksisterende og kommende Telenor aksjonærer



_K2_
06.08.2024 kl 20:30 1535

Fra #breaking på X:
"Nobel laureate Muhammad Yunus appointed head of Bangladesh's transitional government."
Rockeseller
08.08.2024 kl 01:57 1248

I følge BBC har Yunus bred støtte fra demonstrantene og befolkningen generelt.

Nå blir det spennende å se om militærledelsen overfører den formelle maktkontroll av landet over til Yunus sivile overgangsregjering.
Hvis dette skjer så vil det ikke bli noen repetisjon av Myanmar kuppet i 2021 hvor Telenor måtte trekke seg ut.

I følge utgave av Adresseavisen onsdag 7 August så ble Yunus tidligere i år dømt til 6 måneders fengsel for brudd på arbeidsloven i Bangladesh, men dommen ble senere opphevet, han ble løslatt mot kausjon og reiste umiddelbart til utlandet. Nå kommer han tilbake, og skal forhåpentligvis lede oppgaven med å gjenopprette ro og orden i landet. Yunus har tidligere har vært i konflikt med Telenor ledelsen tilbake i 2008, han nevnte da at han ikke hadde noe imot selve selskapet, men kritiserte ledelsen ved tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksås. Det endte med at Telenor fortsatte sin virksomhet i landet.

En gjenopptakelse av Yunus kritikk mot Telenor vil lite trolig skje. Andre formidable oppgaver vil bli prioritert, dessuten er Grameenphone den desidert største skattebetaleren i Bangladesh. Fant en gammel artikkel fra e24 i 2013 som viser at det i perioden 1996-2012 ble betalt 22,8 mrd kroner i skatter og avgifter. Dette har jo høyst sannsynlig økt frem til i dag. I tillegg så betaler den norske stat over 100 mill i bistand hvert år til landet. Den norske regjering har også engasjert seg og vært i dialog med myndighetene i Bangladesh for å styrke Telenors posisjon.

Hvis generalene overlater kommandoen til Yunus overgangsregjering så vil nok markedet reagere positivt på Telenor kursen. På DNBs estimat for summen-av-delene i Telenor så utgjør eierandelen i Grameenphone rundt 10 NOK per aksje.

De siste oppdateringer fra Netblocks viser også at internett forbindelsen er gjenopprettet, så får man se om dette vedvarer.
Uansett en positiv utvikling akkurat nå.
Rockeseller
08.08.2024 kl 02:20 1235

Meglerhuset Arctic Securities virker å ha meget kompetent, analytisk forståelse av situasjonen , her referert onsdag 7 August, fra Infront TDN :

Arctic Securities er onsdag ute med en oppdatering på Telenor hvor det vises til at datatjenester i Bangladesh har vært nede i flere perioder den seneste tiden. Mandag trakk Sheikh Hasina seg som statsminister i landet etter massive demonstrasjoner de siste ukene.

"Telenor eier 56 prosent av Grameenphone i Bangladesh, som utgjør 12 kroner pr aksje av vår summen-av-delene-verdsettelse. Vi estimerer at datainntekter utgjør omtrent 35 prosent av Grameenphones inntekter, og derfor er det nedsiderisiko for Telenors konsensusestimater for tredje kvartal (da vi ser på nedstengningen som en midlertidig negativ effekt)", skriver meglerhuset.

Selv om kanskje noen sammenligner situasjonen i Bangladesh med Myanmar så forventer meglerhuset ikke at Bangladesh vil utgjøre en lignende risiko for Telenor:

"Telenor ble "tvunget" til å selge Myanmar i 2021 på grunn av forverrede økonomiske og forretningsmessige utsikter og en forverret sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon. Det har historisk sett vært flere militærkupp i Bangladesh, inkludert i 2007, og dette har ikke påvirket Grameenphone. Derfor forventer vi kun at dette vil være en midlertidig negativ effekt for Telenor. Vi forventer heller ikke at det vil bli vanskeligere for Telenor å få ut penger fra Bangladesh i en periode, selv om dette kan bli et tema", skriver meglerhuset.
nikkers
09.08.2024 kl 10:43 1033

Dersom man ser på kursutvikling virker det ikke som markedet har slått på alarmklokkene heller. Satser på at dette stabiliserer seg nå.

Ellers kan man glede seg over kursutvikling i True. Opp ca. 100 % i år. De varsler økte inntekter.

Fremover skal driftskostnader ned, utbytte skal komme fra Asia, svært mye spennende skjer i Norden, og Selskapet posisjonerer seg for en fremtid basert på AI, sikkerhet og kompetanse. Telenor forblir i porteføljen.
Rockeseller
14.08.2024 kl 15:52 743

Hørte på en interessant debatt i Arendal i dag arrangert av McKinsey med fokus på hvordan AI kan brukes for å løse fremtidsutfordringer og gi økonomisk fremgang i Norge.
Medvirkende var blandt andre konsernsjef Sigve Brekke fra Telenor og Kristine Dahl Steidel , adm.dir. Microsoft Norge.
Fikk inntrykk av det var en god tone mellom disse 2 som fremsnakket hverandres selskaper på en positiv måte.

Debattleder stilte spørsmål til Sigve Brekke om Telenor kunne konkurrere med store selskaper når det gjaldt bruken av AI i Norge, og han svarte tydelig ja på dette. Han nevnte også at Telenor har gode forutsetninger for å eventuelt inngå partnerskap med andre aktører, og nevnte AI senteret , et samarbeid Telenor har med NTNU som et eksempel på dette.
Brekke fremhevet også at Telenor i tillegg har nordiske/utenlandske ambisjoner.

For de som ønsker å høre debatten (ca 45min) så blir den tilgjengelig via McKinseys podcast som heter « I morgen «.
Redigert 14.08.2024 kl 16:53 Du må logge inn for å svare
Rockeseller
14.08.2024 kl 16:21 713

Fikk nå melding om at « Bank of America has recently upgraded Norwegian telecom operator Telenor « .
Rockeseller
30.08.2024 kl 10:22 387

Oslo (Infront TDN Direkt): Nordea Markets starter dekning av Telenor med kjøpsanbefaling og kursmål på 150 kroner pr aksje.
Det fremgår av en rapport torsdag.
"Vi ser på Telenor som det beste investeringscaset på mellomlang sikt blant de nordiske teleselskapene, takket være deres sektorledende estimerte årlige vekst i fri kontantstrøm på 15 prosent for 2024-2026, kombinert med potensielle strategiske muligheter knyttet til infrastruktur, en Asia-exit og potensiell nordisk konsolidering. Vi er imidlertid litt forsiktige foran tredjekvartalsrapporten på grunn av uro og midlertidig nettverksstans i Bangladesh", skriver Nordea Markets.

Min kommentar:
Den midlertidige nettverksstansen i Bangladesh er nok allerede bakt inn i kursen nå.

Som tidligere beskrevet i denne tråden så ventes store, positive triggere for Telenor fremover, og det er ikke utenkelig at det vil komme spennende nyheter rundt 3 kvartalsrapporten som vil overraske markedet på oppsiden.

Teknisk så har Telenor siden juli 2023 etablert en stigende trendkanal og brøt i går motstandsnivå på kr 130. Det ser ut til at kursen nå er på vei opp mot taket i den stigende trendkanalen på ca 133 kr. Etablerer den seg på oversiden her, så vil neste motstandsnivå ligge på ca 146 kr ( sist den var her var jan 2022).

God helg til alle eksisterende og kommende Telenor aksjonærer!
Redigert 30.08.2024 kl 10:24 Du må logge inn for å svare