GÅTEN AXACTOR

Goldsmith
ACR 24.07.2024 kl 11:30 19615

Axactor prises til 1/3 av B2 Impact. Selskapene har like store gjeldsporteføljer og i 2023 tjente Axactor litt mer enn B2 Impact. I 2022 tjente Axactor nesten 30% mer enn B2 Impact. Ser vi på prisingsmultipler, er Axactor priset til under 25% av bok, og P/E ’23 er 3.4 (for videreført virksomhet). Hvordan kan det ha seg at Axactor er priset så lavt?

Flere faktorer teller med. Fredriksen eier 50%. Det reduserer likviditeten i aksjen. Videre er markedsverdien nå nær 1 milliard, noe som gjør at den kan gå under minsteverdien til flere fond. Det gjør ikke situasjonen bedre. Men det viktigste er selskapets historie. Etter starten med Endre Ragnes ved roret, har det fulgt en historie av dyre oppkjøp, nedskrivinger, og brutte løfter for selskapet. Det har fortsatt etter at Ragnes ble sparket ut av selskapet – ettersom dagens ledelse har ryddet opp og erfart konsekvensene av tidligere tiders for lave avskrivinger, for optimistiske innkrevingskurver, og et marked hvor skyldnerne har fått mindre tilbakebetalingsevne og -vilje i takt med høyere renter, lavere kjøpekraft og reguleringer som reduserer krav til konsumentens tilbakebetalingshastighet.
Men samtidig skjuler historien en ledelse som har bragt kostnadene ned på et veldig konkurransedyktig nivå, og et marked hvor flere aktører nå er mindre aggressive og forhindret fra å kjøpe porteføljer fordi de restrukturerer. Dermed har forventet rentemargin over markedsrenten gått opp, og forventningen til fremtidig inntjening i nye porteføljekjøp har gått betydelig opp. Det langsiktige bildet er derfor at inntjeningen vil gå opp mot et konkurransedyktig nivå.
Likevel er det kortsiktige bildet noe mer kludrete. Både i 4Q ’23 og 1Q ’24 kom innkrevingen inn på bare hhv. 93% og 85% av hva selskapet selv hadde anslått kvartalet før. Det er veldig svakt. Den kortsiktige inntjeningen er derfor svak og toppet seg i 1Q ’24 med bare EUR 721 tusen på bunnlinjen.
Men selv med fortsatt svak innkreving bør resultatet for ’24 kunne bli mellom EUR 15-20 millioner og for de neste fire kvartalene mellom EUR 20-25 millioner. Det gir en P/E ’24 på ~6 og P/E 12 måneder forward på 4 - 5. Det er meget lavt.

Som nevnt er pris/bok veldig lavt med under 25%. Den delen av porteføljen som ble kjøpt frem til og med 2020 under Ragnes har ikke full kvalitet. Per i dag utgjør den bokførte verdien ca. EUR 780 millioner og denne delen av porteføljen er allerede nedskrevet flere ganger. Men antar vi at mindreverdien i porteføljen – slik den prises i egenkapitalmarkedet i dag på ca. EUR 325 millioner – helt kan tillegges denne porteføljen – så er nedskrivingen på 42%. Det synes å være alt for høyt for en allerede nedskrevet portefølje. Vi skal selvfølgelig huske på at 2021 porteføljen på ca. EUR 115 millioner ble også kjøpt på et betydelig lavere rentenivå, men en nedskriving her utgjør ikke mye.

Et argument for lav prising er selskapets finansieringssituasjon. Selskapets gjeld er farlig nær gjeldsbetingelsene. Men da skal man samtidig huske at Fredriksen selv eier mye a gjelden, kan løse enhver egenkapitalsituasjon i baklommen, og har en historie av fairness ift minoritetsaksjonærer. Dette synes derfor ikke som en reell bekymring. Dette vil nok bli løst på gjeldssiden, og gjør det ikke det, får man følge på gitt dagens underprising av egenkapitalen!

Prisingen av Axactor synes å være fullstendig feil. Det synes tydeligvis innsiderne også. Det kan vi dessverre ikke legge for mye i fordi de som gruppe har kjøpt hele veien ned fra langt høyere kurser.
Men objektiv analyse tyder på at dette selskapet er feilpriset – dette kan være en gåte hvor løsningen er åpenbar; reprising.
Redigert 29.07.2024 kl 10:23 Du må logge inn for å svare
Marvellous
I dag kl 15:13 86

Renten faller kraftig?
Blir mer penger til ACR.........

i dag kl. 13:43 ∙ Oslo Børs
Det er fastsatt ny Obligasjonsrente for NO0011093718.
Ny Obligasjonsrente i Renteperioden 16.09.2024 - 16.12.2024 er 8.831.
Ticker: ACR03

Den nye Obligasjonsrenten og Renteperioden er fastsatt i henhold til
Obligasjonsavtalen.

Se vedlagt dokument for utfyllende informasjon.
Redigert i dag kl 15:14 Du må logge inn for å svare