Derfor er krona så svak

noprofit
NOK 12.08.2024 kl 11:34 279

Etter å ha sett hvordan svenskekronen har holdt seg så bra hittil, så peker det seg ut klar grunn til hvorfor den norske kronen er så svak.

Selvsagt er det mer enn en grunn, men hovedårsaken til at kronen har hatt en nedadgående kurve siden 2014 (altså under Ernas styre) er OLJEFONDET og dets overføringer. Oljefondet mottar overføringer hver dag og disse overføringene har de siste årene vært så store at det overskygger alle andre transaksjoner inn og ut av landet.

Som det skrives enkelte steder at DETTE ER DEN NYE NORMALEN. Ja så er jo det absolutt sant, men KUN dersom man fortsetter regimet, med å veksle inn til EUR og overføre penger til oljefondet.

Problemet i Sverige er motsatt av Norge, den siste tiden hvor SEK har holdt seg utrolig sterk har med at investeringer i utlandet er trukket hjem igjen, og dette gjør at etterspørselen etter SEK øker og dermed styrker svenske kronen seg.

Så dette er jo et stort paradoks at Norge som har ingen nettogjeld mot utlandet, og verdens største statlige fond får en svak valuta fordi fondet kun investerer i UTLANDET.

Et annet eksempel (som ligner Norge) er Saudi Arabia, de har et nesten like stort fond men fondet investerer 60% i landet, dermed er det bare 40% av inntektene fra oljenæringen som går ut av landet. Dette gjør at valutaen holder seg noenlunde stabil.


Så hvordan kan Norge gjøre noe med dette. Jo investere mer av overskuddet i Norge, bygge opp NOK reserver isedet for å veksle til annen valuta. Kanskje kjøpe gull..(mye gull).....
Redigert 12.08.2024 kl 11:39 Du må logge inn for å svare
MacJoJo
12.08.2024 kl 11:49 241

Kan vel ha litt med den politiske ustabiliteten, skatteregimet og generelt dårlig klima for investorer.

Når ikke en gang norske rikeruder ser seg tjent med å oppholde seg i Norge, så skal det vel mye til at utenlandske investorer flytter penger hit.

Så lenge det ikke er politisk vilje til å bruke penger i Norge vil dette bare eskalere.

Hvis en både hadde lagd ett mer investorvennlig klima OG kunne brukt en del penger på innenlandsk infrastruktur, så ville kronen kommet opp. Men dette er det null interesse for i de politiske korridorer.