poLight. "Eyes of AI"

VantageVolante
PLT 14.09.2024 kl 11:09 7119

Starter en tråd her der Londonmannen har skrevet et eminent innlegg på Discord:

"AI er på alles lepper i disse dager og det kan se ut som AI vil være springbrettet for Polight også. Bruk av AI setter krav til helt andre reaksjoner enn det tidligere former for AF har kunnet tilby. Med TLens har megaaktørene innen utvikling av ny teknologi basert på AI, funnet the missing link, so to say. Her har de en linse som fokuserer like raskt som det menneskelige øyet, linsen sin funksjonalitet påvirkes ikke av gravitasjonskrefter, tåler store temperatursvingninger og har et svært bredt spekter av bruksmuligheter. NårPolight i tillegg kan tilby TWedge, da har Polight satt seg i en posisjon ingen av gigantene innen utvikling av ny teknologi som krever optiske løsninger kan overse. Denne posisjonen mener jeg er betydelig forsterket når man i tillegg kombinerer dette med AI. For da blir TLens og TWedge nøkkelkomponenter for å få til et optimalt samspill mellom AI og det man skal se.

Det er nok derfor ØI uten blygsel kan hevde at når det gjelder AF i AR/MR vertikalen, så har Polight The SOLUTION. Et utsagn som trolig blir enda mer korrekt dersom man også tar inn over seg AI sin inntreden i denne vertikalen.

Når vi da begynner å se hvor raskt utviklingen med AI skjer, og hvor inngripende AI vil bli i årene som kommer, så kan man jo begynne å undre seg på hvor stor Polight har potensiale til å bli. For å si det litt flåsete; tror vi at han/de som fant opp hjulet kunne skjønne hvilken betydning det skulle få? Neppe. Men at Polight høyst sannsynlig sitter med essensen av toneangivende disruptive teknologi, det burde markedsaktørene snart ta inn over seg.

Ønsker dere alle en riktig god helg."
Redigert 14.09.2024 kl 11:36 Du må logge inn for å svare
VantageVolante
14.09.2024 kl 11:14 7109

Grunnen for å lage en ny tråd, er at jeg tror mange ikke ser linken mellom AI og PLT. Alle er velkommen til å diskutere dette videre, men vi prøver å holde det til temaet kunstig intelligens i sammenheng med AR og Tlens/Twedge/LBS.
VantageVolante
14.09.2024 kl 11:27 7060

Kan begynne med å si et uttrykket "Eyes of AI" kommer fra SHARP. De har utviklet kameramoduler for både TLF og AR med Tlens. Det er denne modulen (korriger meg om jeg tar feil) de pr nu selger inn vha også sitt slagord nevnt over.

Det bemerkes at denne teknologien UTELUKKENDE er avhengig av en oppfinnelse opprinnelig utsprunget fra gamle NTH i Trondheim , "T-Lens". Videreutviklet av poLight i Horten.
Eqnrqec
14.09.2024 kl 12:15 6915

Det ser fantastisk lovende ut, det må være lov å si, om vi kommer seirende ut av denne kampen vil tiden vise! Sitter med en følelse at storordrene kommer tikkende inn om ikke alt for lenge, polight virker eksplosiv ut om dagen!
klaesp
14.09.2024 kl 12:45 6822

Tror sterkt på avtale neste år💣👍
Eqnrqec
14.09.2024 kl 17:21 6279

Neste år ja, da blir det flere! Lurt å komme seg inn tidlig, fortsatt grisebillig aksje.
Tigana
15.09.2024 kl 10:19 4870

Eyes of AI er selvsagt helt avhengig av at brukerens øye/pupill ser sømløst. Her kommmer et nytt patent på LBS (laser beam scanning som sitter i brillestengene) fra Bosch som viser hvordan det kan bli enda bedre. Delt først av Sofys på Discord i dag. Og som nevnt flere ganger poLight er helt sentral for å få til dette og det sier de selv også.

https://patents.google.com/patent/WO2024153397A1/en

Redigert 15.09.2024 kl 10:20 Du må logge inn for å svare
klaesp
15.09.2024 kl 11:54 4658

Takk for deling, Tigana.
Mange spennende patenter med Tlens.
2025/26 blir Polight gjennombrudd i stor skala 👍
CatchTrader
15.09.2024 kl 12:10 4615

Hva tenker folk om oppkjøp her? Noen grunn til at det ikke skal komme et bud på Polight i denne fasen, hvor brikkene faller på plass
Tigana
15.09.2024 kl 13:53 4414

Det har vært stilt spørsmål om det opp gjennom årene. Apple har jeg forstått prøvde seg for mange år siden. Korriger meg noen om jeg tar feil.
Siden teknologien er så sentral for optiske løsninger i fremtiden så er det gunstig at det er et lite firma i Norge som har den og ikke et i Asia eller USA.
VantageVolante
15.09.2024 kl 14:47 4292

Takk for alle bidrag hittil. Tror flere vil kommentere omkring linken mellom AI og PLT når de ser denne tråden. Selv, så ser jeg delvis sammenhengen, men evner dessverre ikke å forklare godt nok. Komplekse saker dette.
CatchTrader
15.09.2024 kl 14:57 4264

Jeg forstår sammenhengen og jeg tror også markedet kan ha evne til se sammenhengen, og det kan det fort bli en fomo av fremover - akkurat det vi ønsker før bekreftelsen(e) blir annonsert. Kan bli en perfekt storm, med stor vekt av investorer som fortsatt sitter på gjerde og venter på en mulighet, nettopp som denne. Spennende tid, indeed.. ;)
Blygen
I går kl 15:36 2605

Har skrevet det før.....kun et tidsspørsmål før kursen kommer over 10nok....og det er kun starten på eventyret:)
klaesp
I går kl 16:01 2536

Bra start på uka, med ok omsetning.
Londonmannen
I dag kl 07:55 1696

10-tallet burde være realistisk før nyttår. Skulle det komme melding om TLens benyttes i AR vertikalen til en av de virkelig store, internasjonale tech-aktørene, da tror jeg at kr 10,- fort kan vise seg å være et for konservativt anslag. Vi befinner oss i en særdeles spennende tid. Men så må vi være såpass nøkterne at PoLight har befunnet seg på randen av et gjennombrudd i flere år nå. At det hittil ikke har blitt et gjennombrudd i smarttelefonmarkedet skyldes nok timing mer enn teknologien de kunne tilby. Akkurat det ser ut til å være fundamentalt annerledes i tilfellet AR/MR vertikalen. Men det har også skjedd positive ting vedrørende teknologien, ikke minst med tanke på tilpassning til masseproduksjon.
Redigert i dag kl 08:00 Du må logge inn for å svare
Eqnrqec
I dag kl 08:41 1547

Hei, hva legger du i tilpassing til masseproduksjon?
Myrabakk
I dag kl 08:59 1478

Hvilken betydning har AI (Kunstig Intelligens) for poLight???

Dette er et superinteressant spørsmål!

Dette er et spørsmål som egentlig krever et enormt langt svar om man skal dekke det godt. Jeg tar en kortversjon, og skal forsøke å få med det viktigste.

Først til en av de vanligste oppfatninger jeg opplever mange har av AI og poLight:
"AI er SoftWare (SW) det har ikke noe med poLight å gjøre. poLight driver med linser, og det er HardWare (HW)."

Her må jeg si at den som påstår at AI er SW egentlig har rett i den digitale betydningen av ordet. AI handler om digital behandling av informasjon. Men, AI er ingenting uten input av informasjon. Det er eksisterende informasjon som ligger på det store internettet i dag som gjør at AI ala ChatGPT kan komme med veldig mye god databehandling i dag. ChatGPT tar altså i bruk eksisterende informasjon og "tolker og foreslår" et svar, en anbefaling, et sammendrag eller annet, basert på hvor presist svar du stiller. Dette er ren SW-behandling av allerede eksisterende informasjon. Denne informasjonen som ligger på nett kan være både kvalitetssikret og den kan være mangelfull. Dette bringer oss til kjernen, essensen i hva AI er HELT avhengig av: GOD NOK KVALITET PÅ INN-DATA. Det mest kjente prinsippet kan banalt enkelt kalles for "Shit in - Shit out". Altså, mater man inn dårlig data til AI-behandling så får du dårlig verdi i det som kommer ut i andre enden.

Et annet prinsipp som alle som har jobbet litt med koding kjenner til er også sentralt her. Det handler om nøyaktighet i selve kodingen. Slurver du i kildekoden når du programmerer så får du dårlig resultat ut. Et enkelt eksempel på dette er Excel regneark. Legger du inn en feil i en kode der du ber en celle om å regne ut noen verdier for deg så får du feil ut-data. En pluss i stedet for en minus i en formel vil ha fatal konsekvens for ut-data i Excel-arket ditt, og gir null pålitelighet uansett hvor gode inndata man har. AI er ofte selvlærende og forbedrende (les: sjakk-bot 1.0 som spiller mot sjakk-bot 2.0 taper gjerne i 100 av 100 spill pga selvlæring og større mengde inndata i 2.0). AI lærer altså av egne feil og forbedrer koding/programmering etter hvert som utfall/utdata kanskje ikke er gode nok. Men for å få slik læring må altså inndata være gode.

Her har man altså to essensielle emner man må ha call på om det skal være verdi i AI: Inndata og selve AI-forbedringen.

Om du utvider begrepet AI litt mer enn bare Chat-bot'er og slikt så kommer man frem til det som er i vinden i dag og som kommer til å endre fremtiden vår betraktelig: generativ AI. Generativ AI er denne selvlærende og instante AI-behandlingen som skjer direkte. Den er enda mer avhengig av gode inndata for å prestere rask behandling og en opplevd instant utdata til bruker.

Et godt eksempel på dette kan man for eksempel bruke fra AR og MR-briller. Det passer godt siden dette er en poLight-tråd.
Tenk at du går rundt i naturen, byen eller innendørs og har på deg smarte briller. Informasjonen du ber om og som du får på brillen er generert av prosessoren i brillen. Det å ha et ekstra lag med digital informasjon liggende oppå synsfeltet ditt har høy verdi innen utallige bruksområder. Det kan være alt av geografisk informasjon, helserelatert, personrelatert, tekst/tale-relatert, manualer, osvosv. Her kan man fortsette i det uendelige, bare fantasien setter grenser for bruksområder. Det er innen slike briller poLight antas å ha den beste løsningen for fremtiden.

Og her kommer koblingen mellom HW, SW, AI og AR/MR:

Dersom brillene ved hjelp av AI skal foreslå digital informasjon til bruker, og informasjonen skal være relevant til situasjonene brukeren er i så må det puttes inn en instant ny informasjon slik at "kart og terreng" stemmer, altså relevant data knyttet til tid, sted og situasjon. Det vil derfor være avgjørende å ha et utall ulike HW- og SW-sensorer knyttet til brillene. Eksempler på dette er kamera, gyroskop, LiDAR/distanse, GPS, temperaturmåler, etc. Disse data forteller prosessoren i brillen hvor brukeren er, hvilken situasjon man er i, og hva som befinner seg rundt brukeren. Disse dataene MÅ være presise og meget innholdsrike dersom AI skal kunne relatere generert innhold av høy verdi til brukeren.

Siden dette handler om poLigh så kan jeg dra et eksempel på hvilken funksjon kamera MÅ ha dersom ting skal være av høy kvalitet for bruker av brillen
- Høy oppløsning i bilde (Detaljer, mer informasjon, nøyaktighet etc)
- Autofokus, AF (Presis og fokusert info om bilder, detaljer, digital data utenfor brillen/QR, etc)

Og her ser man egentlig direkte det som gjør at poLight nå har overtatt alle 1.generasjonsprosjekter for AF-kameraer i AR-briller: Det kreves høyere oppløsning i inn-data. Høyere MP/oppløsning krever Autofokus som funksjon for å kunne ha god nok inndata til å behandle dette rett, altså å FORHINDRE at AI feiltolker informasjon pga for dårlig inndata.
Det å ha rask AF uten pumping i bildet vil derfor være avgjørende for at bilde og film skal kunne tolkes korrekt av AI. Og angående dette med pumping: VCM er en teknologi som ikke er sømløs, det er linser som fysisk flyttes i 3D-rommet, noe som automatisk gir pumpeeffekt inn og ut av fokus. Det er ikke godt nok for AI. FixedFocus er heller ikke godt nok, for der er bare deler av "verdensbildet" i ok fokus. Det må derfor AF til i slike sensorer.

Vi ser nå kontorene av at de store Cameramodulmakers, CMMs, begynner å fronte AI-funksjonaliteten i sine kameramoduler. Der er Shrp det selskapet som har kommet lengst når det gjelder å fremsnakke poLight. De beskriver TLens fra poLight som "Eyes of AI". Dette er egentlig en utrolig god beskrivelse av viktigheten til kamera for AI.

Implisitt betyr det at AI er "blind eller svaksynt" uten TLens. Litt flåsete beskrevet av meg kanskje, men det er mye korrekt i dette. Som jeg har nevnt mange ganger i innlegget her; AI MÅ ha god data, og TLens er absolutt en av de beste til å gi AI slik grafisk data.

Kort sagt: AI er SoftWare, men er avhengig av god digital input fra en rekke HW-sensorer for å kunne "tolke, forstå og foreslå" digital verdifull informasjon som er nyttig for brukeren.
VantageVolante
I dag kl 09:16 1408

TAKK for kyndig svar!
Billyjojimbob
I dag kl 09:31 1320

Over 5 på det svaret👍
Lim Gordon
I dag kl 09:42 1235

Mr Lexicon!
Tigana
I dag kl 11:41 794

Takk for den Myragubben.
SHARP TECH DAY’24 er i Tokyo i dag og i morgen. De showcaser blant annet Eyes of AI og det er nok ikke noe annet enn TLens i det. «Ultra-fast autofocus».
https://global.sharp/techday/?_gl=1*6kt1w9*_ga*MTc2NzM1OTYxMy4xNzI2NTY1NTYy*_ga_E9NZ25ZMZ0*MTcyNjU2NTU2MS4xLjAuMTcyNjU2NTU2MS42MC4wLjA.*_ga_H2QK7TN0BN*MTcyNjU2NTU2MS4xLjAuMTcyNjU2NTU2MS4wLjAuMA..*_ga_376DXJ05P6*MTcyNjU2NTU2MS4xLjAuMTcyNjU2NTU2MS4wLjAuMA..
Redigert i dag kl 11:46 Du må logge inn for å svare
klaesp
I dag kl 14:37 333

Litt som i monopol med Polight.
Rykk tilbake til start.
stimar
I dag kl 14:45 281

Så lenge det er totalt stille fra Horten, som vanlig, så kaster de kortsiktige kortene/aksjene. Skjønner at poLight er pålagt begrensninger angående nyhetsklipp fra kunder, men det må være grenser på mangel av meldinger fra Isaksen.
VantageVolante
I dag kl 15:57 74

Det anmodes om å ta generelle diskusjoner i andre tråder, og holde denne til AI