BOR-eiendom og industri i skjønn forening, EK=112

bulleye
BOR 12.12.2018 kl 09:57 43773

Borgestad har i de siste månedene falt fra kr. 50,- til ned mot kr. 35-36. Dette uten annet enn at de i Q3 rapporten informerte om at de har foretatt leietakerendringer som vil gi økt inntekt fra Q4 i 2018. Det er også foretatt visse endringer på eiersiden av segmentet industri hvor BOR har etablert et holdingselskap og minoritetsaksjonærene får eierandeler i holdingselskapet. Dette vil redusere adm. kostnadene til BOR og gi en enklere konsernstruktur. Det er helt klart eiendom som ut fra balansen har størst verdi og kjøpesenteret Agora Bytom ligger meget godt plassert i polen ikke langt fra Krakow og kun 15 km. fra Katowice hvor klimatoppmøtet nå holdes. Kan ikke skjønne annet enn at omsetningen på kjøpesenteret virkelig vil ta av når flere tusen politikere, byråkrater, journalister og andre nå er samlet i Katowice. Forøvrig er egenkapitalen pr aksje i selskapet (korrigert for minoritetsaksjonærer) NOK 112,- pr aksje, dvs 3 ganger dagens aksjekurs. Her er det bare å kjøpe og vente til flere oppdager denne undervurderte og underanalyserte aksjen.
Redigert 21.01.2021 kl 08:53 Du må logge inn for å svare
Stokk Dum
30.12.2020 kl 14:00 5355

Ikke akkurat en nyhet, men finner denne notisen om NBT ifm en fersk Arctic-analyse av Sveinung Alvestad av Aker (klippet fra DNInvestor 16. desember):

Han mener videre at den foreslåtte avtalen med vindkraftselskapet NBT er svært innvannende til tross for at det ser ut som den kan drøye ut i 2021. Analytikeren anslår den potensielle oppsiden fra NBT-transaksjonen til å være 65-200 kroner per Aker-aksje.

mvh
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
sorte
07.01.2021 kl 15:24 5259

Takk for det Stokk Dum! Du virker på ingen måte å være så dum som ditt nick name kan gi utrykk for :)

Spennende med bekraktningen i analysen til tross for at det er vanskelig å beregne potensialet til NBT, noe også intervallet gir et klart utrykk for. Aker er forøvrig et spennende selskap som jeg også følger.

Jeg tar det for gitt at Aker fortsatt har en interesse og et mål om å overta NBT. Noe som fortsatt er det mest aktuelle utfallet slik jeg tolker det. Så jeg tror ikke vi skal være noe bekymret for at balanseført verdi av posten i NBT i Borgestad sitt regnskap er overvurdert. Borgestad er nå finansielt sikret de de neste to årene, og er ikke lenger avhengig av å selge aksjene i NBT.

Slik jeg tolker tidligere melding om inngått avtale så er nå Borgestad og de andre aksjonærene som aksepterte budet fristilt fra avtalen. Men Aker har den fordelen at de kjøpte seg opp over 10% og således kan stoppe en full overtakelse fra en. potensiell annen budgiver.

Problemet til NBT har jo vært finansiering av prosjektene i Ukraina, noe jeg nå tolker som at mer eller mindre er løst. I tillegg så har jo tidligere etablert parker kommet i ordinær drift og gir løpende inntekter fremmover.

Så det store spørsmålet her er vel om vi vil kunne få et endret fokus på NBT transaksjonen. Borgestad spratt jo opp i 20 kr på stort volum da avtalen ble annonsert sist sommer. Og så falt den tilbake til område 13-15 hvor den ble liggende lenge på lavt volum. Noe jeg tolket som at enkelte hadde mistet troen på at transaksjonen ville bli gjennomført, og med det skape problemer for Borgestad i refinansieringsprosessen.

Situasjonen i dag er den at Borgestad ikke har noe behov for å selge seg ut. Og i følge avtale så er de nå fristilt.

Det er vel ikke helt umulig at vi kan få et annet utfall enn tidligere annonsert. Med at 1. Det kommer bud fra en tredjepart som utfordrer Aker sitt tidligere bud. 2. At NBT selv fortsetter videre, søker børsnotering og på den måten også får hentet mer kapital for å klare å oppfylle finansieringsbehov.

Jeg har selvsagt ikke svaret. Men jeg mener at sannsynligheten er større for at Borgestad vil kunne få mer betalt for sine aksjer en balanseført verdi, enn at de må nedskrive igjen dersom Aker ikke fullfører kjøpet.

Det blir uansett spennende å følge dette videre.
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
sorte
07.01.2021 kl 15:31 5249

Lek med tall.. Om vi skulle ta utgangspunkt i at analytikeren fikk rett i at potensialet er opp mot 200kr per Aker aksje. Så vil jo det utgjøre hele ca 35 kr per Borgestad aksje. Så om NBT skulle gå på børs og Borgestad forsatt sitte med aksjene, så vil det helt klart være vesentlig mer attraktivt å ta del i en potensielt oppgang i NBT gjennom kjøp av aksjer i Borgestad i forhold til å kjøpe aksjer i Aker. Da med forbehold om at Borgestad sin eierandel ikke vannes ut i ev. fremtidige emisjoner i NBT.


Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
sorte
07.01.2021 kl 16:04 5284

Arctic sitter jo som største aksjonær i NBT. Om de er av den oppfatning om at potensialet i NBT er så stort utover det selskapet ble priset til i Akers bud, så burde jo Arctic heller ha en egeninteresse av å få selskapet på børs og på den måten selv ta del i en større del av potensialet i NBT. Arctic burde jo absolutt være en aktør som har muligheten for å løfte dette videre. Og slik selv få bedre betalt for sine aksjer. Noe Borgestad også vil kunne ta del i som fortsatt aksjonær.
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
lynx
07.01.2021 kl 16:06 5303

Spennende, aksjen har ligget i stabilt sideleie en stund nå og det hadde vært hyggelig med et løft tilbake over 20. BOR følger oppskriften fra W Buffet, overfører verdier fra de utålmodige til de tålmodige.
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
sorte
18.01.2021 kl 22:56 5011

Er nok mange som lurer på hvorfor Aker ikke gjennomførte oppkjøpet av NBT.
De fleste vilkår skulle være i orden, men vi kjenner ikke til resultatet av due diligence-prosessen. Godkjenning av et nytt tariffregime i Ukraina kom på plass sist sommer. Og etter som jeg tolker situasjonen så var finansieringen av Zophia prosjektet mer eller mindre på plass. Fase 1 og 2 var på plass og fase 3, burde jo også være på plass så lenge de er igang med byggingen.

Børsmelding. www.newsweb.oslobors.no/message/522715 Tyder jo på at man ikke har avsluttet sammarbeidet og at muligheten for en handel fortsatt er tilstede.
Men en mulig variant er at Aker kjøper vindparker, og slik plukker ut det de liker og slipper risiko forbundet med ev. krav mot NBT på et senere tidspunkt.

Andre aktører har ikke hatt mulighet til å legge inn bud på selskapet all den tid NBT har vært bundet til Aker. Men nå står de fritt til å ta imot bud fra andre potensielle interesser. NBT har allerede flere internasjonale selskaper som samarbeidspartnere og som kan ha en interesse i å sikre seg Europas største vindpark, som NBT sitter på.

Som skrevet så vet vi ikke hva grunnen er til at handelen ikke ble gjennomført. Ett av kravene var også at Aker sikret seg over 90% av selskapet. Og vi har vel ikke fått noe informasjon om at Aker hadde sikret seg det. Kan være at noen har krevd mer enn 70 kr per aksje og at det har veltet handelen.

Det som også er spennende er hva Aker selv skriver:
«Gjennom NBT sikrer Aker Horizons seg en posisjon i en av de mest utviklede fornybarindustriene, som samtidig har et betydelig ubenyttet potensial og muligheter på flere fronter», skrev Aker og mente NBT-oppkjøpet også kunne få fart på havvindsatsingen:

Investeringen gir også tilgang på verdifull teknologi og kunnskap for å bli en leder innenfor utviklingen av havvind".
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
sorte
18.01.2021 kl 23:01 5015

Aker er en betydelig aksjonær etter å ha gått inn med mer penger i tillegg til å kjøpe seg opp i NBT. De har dermed allerede satset store beløp på NBT, og om ikke Aker lenger skulle ha noen interesse her, så vil de jo ha en interesse i å komme seg ut av innvesteringen på best mulig måte. Og det gjør det i tilfelle ennå enklere å få solgt NBT til en annen aktør, som på den måten kan sikre seg hele selskapet.

Alternativet er også en børsnotering av NBT.
Redigert 21.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare
Stokk Dum
24.01.2021 kl 18:03 4998

Vil ikke kaste kortene i NBT ennå: Slik satser Aker milliarder på mange fornybar-hester.
...Kristian Røkke har nylig trukket seg fra styret i NBT, ifølge dokumenter levert til Brønnøysundregistrene datert 18. januar.

https://e24.no/olje-og-energi/i/2dPPWl/vil-ikke-kaste-kortene-i-nbt-ennaa-slik-satser-aker-milliarder-paa-mange-fornybar-hester

mvh
sorte
28.01.2021 kl 10:26 4907

Ang. resultatvarsel som kom tidligere denne uka.
De varsler at Agora Bytom nedskrives med ca 10 millioner euro, basert på at yield i Polen har økt med 0,75 pga. Covid-19 situasjonen. Og at yield settes til 7.
Det er ukjent for meg om dette er et krav fra revisor, eller om det er styret/ledelse på egent initiativ som har et ønske om dette. Styret har selvsagt plikt til å ta en vurdering.

En slik nedskriving har jo ingen kontant effekt, og vil resultere i at gevinsten blir tilsvarende større ved salg.

Jeg er ikke oppdatert om transaksjoner i det polske markedet nå i starten på 2021. Men det kom jo raporter i august 2020 som fortalte at yielden på kjøpesenter hadde økt med 0,25 til 5, pga Covid-19. Det har kun vært omsatt noen få senter i perioden.
Når Borgestad benytter 7, så synes jeg det blir vel høyt med tanke på at den yielden gjelder enklere stålbygg til outlet og supermarkeder.
Agora bør jo ligge under 5 med tanke på den unike beliggenheten og fordelen med konkurransesituasjonen.

Så jeg er ikke enig i yielden som benyttes. Men de kan godt ta nedskriving for min del. Dette er jo bare regnskapsmessig og har ingen betydning for reell markedsverdi. Altså ikke om yielden i markedet har økt, men uavhengig av om Borgestad foretar nedskriving eller ikke.

At markedet for næringseiendom har stoppett litt opp er helt naturlig tatt situasjonen i betraktning. Men dette er midlertidig, og jeg tror markedet kommer sterkt tilbake. Rentenivået ligger på 0% i europa nå, og det vil presse eiendomspriser oppover igjen.
Redigert 28.01.2021 kl 10:37 Du må logge inn for å svare
sorte
28.01.2021 kl 10:35 4951

NBT as.

Det ble tidligere her av DN spekulert på om NBT var i pengeproblemer i det et obligasjonslån på rundt 800 mill forfaller i mars. Dette lånet har en rente på 0% i likehet med mesteparten av gjelden NBT har. Dette er grønne obligasjoner som jeg ser ligger på rundt 0% også hos andre aktører. At de vil få problemer med å betale dette lånet ved å utstede et nytt kan ikke jeg se. Da de plasserte dette lånet for 3 år tilbake i tid så var situasjonen i NBT mye verre. Nå har de flere vindparker i drift og intektene har begynt å komme.

Om de hadde finansielle problemer så skulle man tro at de reduserer veksten, men det ser ikke ut til å være tilfelle. Europas største vindpark er nå til sommeren i full drift. I følge melding så ser det nå ut til at NBT også har sikret seg en del av en ny stor vindpark i Serbia.

https://balkangreenenergynews.com/norwegian-nbt-joins-windvision-on-800-mw-of-wind-projects-in-serbia/

Det gjør ikke NBT akkurat mindre attraktiv for aktører som ønsker å sikre seg en del av dette markedet. NBT er med dette i tillegg til prosjektet i Ukraina som straks er i drift blitt en svært stor internasjonal aktør.
lynx
28.01.2021 kl 10:52 4954

Igjen takk for klokt innlegg Sorte. Bare å smøre seg med tålmodighet her.
Stokk Dum
28.01.2021 kl 11:00 4943

Mye god informasjon.
Tar med noen 'teasers' for de som ikke har abonnement hos driva.no.

75 utenlandske arbeidere til Sunndal for å reparere brennovn fra 1968 - og for å få ned PAH-utslippene.
Kilde: driva.no

Seks ukers vedlikeholdsstans i anodeproduksjonen ved Hydro Sunndal – smittevern i høysetet når rundt 70 utenlandske arbeidere kommer til Sunndalsøra.
I midten av januar starter arbeidet med nødvendig vedlikehold på brennovnen som brukes i produksjon av anoder. – Smittevern tas på høyeste alvor og alle tilreisende vil oppfylle myndighetens krav om karantene og testing, sier fabrikksjef ved Hydro Sunndal Roar Ørsund.
Kilde auraavis.no


mvh
sorte
28.01.2021 kl 20:11 4904

For de som ikke var med på presentasjonen i forbindelse med utstedelse av nytt obligasjonslån i november 2020, så ser jeg at den ligger tilgjengelig på nett.

https://www.youtube.com/watch?v=UsvQMVzG5m0&feature=youtu.be (NB tar et par minutter før de begynner å prate, så ikke gi opp med en gang..)

Her kom det frem mye nyttig informasjon, så anbefaler alle som følger selskapet og som ennå ikke har sett den, om å bruke noen minutter på dette.

Når det gjelder Agora så selskapet i november ikke behov for noen nedskriving av kjøpesenteret. Nå endrer jo ting seg fort, og jeg skal ikke kritisere ledelsen for tidligere kommentarer. Men det jeg ikke forstår her er først og fremst hvorfor man benytter en yield som ligger langt over hva som er vanlig for slike eiendommer. De har jo en oppfatning om at Agora Bytom er i en særstilling, noe som er et syn jeg også deler med tanke på beliggenheten senteret har. I følge rapport som kom i januar 2020 (før Covid-19) så var yield ved utgangen av 2019 for prime retail 4,25 - 5.

https://pdf.euro.savills.co.uk/poland/poland-investment/savills-spotlight-investment-market-in-poland-february-2020-(2).pdf

I høst kom det oppdatering om at yield kjøpesenter hadde øket med 0,25 pga Covid-19.

Bokført verdi av Agora ligger allerede lavt i forhold til verdivurdering med benyttet yield på 6 - 6,5. Og selv med 7 så kommer jeg ikke frem til at behovet for nedskriving skal være på 107 millioner.

Så spørsmålet her er om de både har økt fra 6,25 til 7 og i tillegg redusert leieinntektene. Men det blir jo helt feil å bruke inntektene i 2020 hvor senteret var mer eller mindre stengt mesteparten av året. Alle er vel enige om at 2020 var helt spesielt, og at situasjonen etterhvert vil bedre seg.

Positiv nyhet i dag er at Polen åpner alle kjøpesenter igjen. Og også Agora.
https://bytom.naszemiasto.pl/agora-bytom-atrium-plejada-i-m1-od-poniedzialku-znow-w/ar/c1-8110281
sorte
28.01.2021 kl 22:38 4851

Ang. uttalelse fra selskapet om behovet for nedskriving av senteret.
I innlegg over så skrev jeg at CEO i presentasjonen uttalte at de ikke kunne se at verdien på senteret var redusert pga. Covid-19, og dermed ikke noe behov for nedskriving.
Her har jeg nok blandet litt. Ser at det ikke kom direkte frem i presentasjonen 18.11.2020. Men det kom tydelig frem ved flere annledninger i q3 presentasjonen som Arctic sendte 03.11.2020. Jeg beklager det. Her ble det stilt direkte spørsmål ang. ledelsens syn på verdi og ev. behov for nedskriving.
Den presentasjonen får jeg ikke lenger åpnet, og finner den ikke på nett. Den presentasjonen gikk direkte på presentasjon av tallene for Q3 og ikke mer generell selskapspresentasjon slik den fra 18.11 gjør.
Redigert 28.01.2021 kl 22:39 Du må logge inn for å svare
Stokk Dum
02.03.2021 kl 09:00 4388

Ting skjer i Höganäs Borgestad AB.
BOR: Borgestad ASA inngår strategisk samarbeidsavtale med betydelig leverandør av ildfaste kvalitetsprodukter
https://newsweb.oslobors.no/message/526554

mvh
Stokk Dum
15.03.2021 kl 19:33 4221

Konsulenter krevde 10 mill. av Borgestad – får ingenting
Borgestad må ikke betale ut et prosjekthonorar til to konsulenter som var med på et kjøpesenterprosjekt i Polen, ifølge Oslo tingrett.
https://finansavisen.no/nyheter/jus/2021/03/15/7641971/konsulenter-krevde-10-millioner-av-borgestad-far-ingenting

Fra 12. januar:
https://finansavisen.no/nyheter/jus/2021/01/12/7607138/borgestad-saksokes-for-10-millioner-av-konsulenter

mvh
Redigert 15.03.2021 kl 19:35 Du må logge inn for å svare
Fresh Prince
15.03.2021 kl 21:23 4194

"Dommen er ikke rettskraftig. Jakobsens og Braatens advokat, Rasmus Asbjørnsen, bekrefter til Finansavisen at den ankes."

Borgestad har i stedet vist til at det er deres polske selskap, Agora Bytom, som eventuelt er forpliktet til å utbetale hele eller deler av beløpet. Det er Oslo tingrett enig i.

Så med andre ord blir det jo til slutt slik at de får betalt, bare at det betales av datterselskapet til Borgestad og ikke selskapet selv?

Idav
25.03.2021 kl 10:16 4038

Dette må være en av de mest kjedligste aksjen på børs.
Jeg skjønner meg lite på hva som skal til for å få opp interessen for denne , Også lurer jeg på hva for noen planer har dette selskapet for fremtiden.
Har sittet i denne nå i tre år og ser ikke noe lyspunkter og ikke er det noe mulighet å komme seg ut , hvis ikke jeg skal gi de bort da og det hadde jo vært trist.
Så hvis det er noen her ikke som kunne gi litt info så hadde det vært hyggelig.
sorte
06.04.2021 kl 13:40 3931

Tallene i industrien skuffet i Q4, og er bra de nå tar grep. Var ikke akkurat en uventet beslutning, og stormen blir jo mindre nå pga. korona. Ser man på driftsunderskudd på ildfast standard sten så har det ligget i område 15 mill på årlig basis. I tillegg så betyr redusert arbeidskapital også mye i form av redusert kapitalkost. Så effektene her blir betydelige.

Den Tyske samarbeidspartneren gir Höganäs Borgestad enerett til salg i norden og jeg vil anta at de vil øke omsetningen litt i form av at de overtar salget Refratechnik har i norden i dag. Videre må man anta at omsetningen internasjonalt vil gå ned, i alle fall kortsiktig. Men denne omsetningen har jo ikke akkurat hatt så god lønnsomhet og risikoen i flere prosjekter har vist seg å være høy.
Nå konsentrerer man seg på sitt hjemmemarked og ved å kunne tilby et større spekter av produkter så bør man kunne vokse her.

Höganäs Borgestad har utviklet mange gode steiner som det absolutt er en mulighet for at vil resultere i avtale om lisensproduksjon på. Her vil Höganäs kunne ha en mulighet for å få inntekter uten noen kostnad eller risiko. Og dette vil helt klart kunne presse lønnsomheten opp mye, da alt vil være ren fortjeneste.

Refratechnik har ingen egen produksjon av spesialkomponenter, men har et stort forhandlernettverk. Det ville være en vinn vinn for begge om Höganäs Borgestad hadde kunnet utvide sin produksjon på spesialkomponenter som de er meget gode på, og hvor de i dag tjener gode penger. Med avvikling av standardstein i Bjuv vil de få mye ledig produksjonskapasitet. Og man ville tro at Refratechnik hadde hatt en interesse i å tilby spesialprodukter som utvider deres sortiment og bedrer deres lønnsomhet. I og med at deres konkurrenter også produserer standard stein så har det nok til nå vært en utfordring for de å få tilgang til spesialprodukter. Höganäs er nå en samarbeidspartner og ikke noen konkurrent, og et samarbeid vil gagne begge. Etter det jeg vet så tilbyr ikke Refratechnik spesialkomponenter hverken egenproduserte eller innkjøpte komponenter i dag.

Refratechnik er stor på produkter til stålindustrien hvor Höganäs ikke har vært så store, så det er et marked de nok vil kunne ta betydelig mer kontrakter på fremover. Og det er jo det desidert største markedet, så her kan de vokse mye!
Redigert 06.04.2021 kl 13:54 Du må logge inn for å svare
sorte
06.04.2021 kl 13:45 3929

NBT as
Aker har uttalt at de ikke helt trekker seg ennå. Nå ser jeg at konverteringsfristen for lånet de gav i fjor sommer nå er forlenget til mai. Den var egentlig utløpt, men så er det nå i ettertid blitt satt en ny frist. Så NBT er absolutt fortsatt i spill her.. Er ikke umulig at NBT har blitt mer interessant etter storsatsningen i Serbia. Nå ser jeg at det også satser på solkraft i tillegg til vindkraft.

https://balkangreenenergynews.com/serbia-to-double-share-of-renewable-energy-reach-40-by-2040-minister/
https://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20210000092273&sokeverdi=987646977&spraak=nb
sorte
22.04.2021 kl 10:56 3710

Det er vel ikke noe som tyder på at Borgestad vedkjenner at det polske datterselskapet er forpliktet til å betale det honoraret som er krevd. Borgestad har uttalt at det ev. er det polske selskapet som er forpliktet til å betale. Men ikke at de er forpliktet.

Motparten må dekke 800.000 kr av Borgestad sine saksomkostninger i tillegg til egne, trolig rundt 1,2 -1,3 millioner totalt. Motparten har varslet at de vurderer å anke avgjørelsen. Det tyder jo på at det ikke er så enkelt som bare å sende kravet til datterselskapet istedet. For hvorfor bruke så mye penger på saken og nå vurdere å bruke ennå mer på å ta det videre i rettsapparatet dersom de var enige om at honoraret skulle utbetales.

Om ikke motparten er oppegående nok til å forstå hvem som er ansvarlig, så burde jo Borgestad selv her sørge for at datterselskapet betalte dersom det var avtalt. Det er etter min mening hinnsides enhver fornuft at begge bruker mye tid og penger på noe de ev. egentlig er enige i. Så enige er de nok neppe.

Jeg vet ikke utfallet av saken og heller ikke hva som er vilkår i påstått avtale. Men jeg kan ikke se at sannsynligheten er stor for at Borgestad eller datterselskapet her må betale. Borgestad frifinnes fullstendig i dommen.
Redigert 22.04.2021 kl 10:57 Du må logge inn for å svare
sorte
22.04.2021 kl 11:08 3709

Har ikke vært mye omsetning i aksjen den siste tiden, men noen poster går ser jeg. Og det blir jo noe totalt sett.

Intertrade shipping har plukket opp noen aksjer i følge siste liste. Og Frank Endre Stave som var med i emisjonen på 20 kr, som så solgte seg ut, er nå inne igjen blandt de 20 største etter å ha kjøpt mye den siste tiden.

NBT as. Aker asa har sikret seg retten til å konvertere et lån på 178 millioner til aksjer i selskapet. Konverteringsfristen er satt til 31.05.2021. Så godt mulig vi får en avklaring innen den datoen i forhold til om Aker fortsatt ønsker å kjøpe selskapet eller ikke. De har iallefall jobbet for å sikre en ny avtale etter at tidligere avtale gikk ut 15.01.2021.
sorte
22.04.2021 kl 12:02 3720

Et salg av NBT aksjene hadde kommet godt med. Obligasjonslånet til Borgestad anser jeg som den største utfordringen for selskapet i dag. Det ligger der som en klam hånd, det både hindrer utvikling av selskapet og tapper det samtidig for kontanter.

Per 31.12.2020 var utestående obligasjonslån ca 270 millioner etter at 30 millioner er kjøpt tilbake i desember. Om de får 70 millioner for NBT aksjene så har vi kommet ned på 200 millioner. Videre vil effektene av endringer i Höganäs Borgestad gi en positiv likviditetseffekt på rundt 120 mill, som gir mulighet for at en større del av dette utbetales som utbytte. Hvor da Borgestad vil motta rundt 62% av dette. Höganäs Borgestad er i dag lite belånt og trolig kan mesteparten utbetales som utbytte. Det kommer selvsagt ann også på om den ventede veksten i spesialprodukter krever nye innvesteringer eller ikke. Men det er ikke signalisert etter det jeg har fått med meg. Så vi kan annta at Borgestad iallefall kan få 60 mill i utbytte her. Da er vi på 140 mill i rest obligasjonslån. Borgestad har også endel ekstra likviditet som de i utgangspunktet kan bruke til å nedbetale mer, men de tok jo opp større lån sist nettopp for å ha mer penger tilgjengelig. Mulig behovet for sikkerhet vil reduseres over sommeren når samfunnet igjen går mer tilbake til det normale. De har iallefall mulighet til å nedbetale yttligere 40-50 mill slik det ser ut i dag, om muligh har de allerede kjøpt tilbake noe mer av lånet ila 1 kvartal. Og da har vi kommet ned på rundt 100 mill. Noe som bør være mulig å få løst på annen måte enn obligasjonslån. Muligheter her er da å få belånt opp mer på eiendom, både i Norge og Polen.

Obligasjonslånet på 300 mill har fort en kostnad på nær 30 mill per år inkl. omkostninger. Det utgjør 2,36kr/aksje før skatt.
Redigert 22.04.2021 kl 21:53 Du må logge inn for å svare
sorte
18.05.2021 kl 12:58 3480

Nå ser det ut til at noe er på gang in NBT as.

Borgestad eier i tillegg til aksjer i NBT også en post i Impact technology systems as, og her ser det nå ut til at det er ting på gang. De har hentet inn mye penger de siste månedene, og det kan se ut som at det er NBT som nå har sikret seg en større post og blitt største aksjonær.
NBT har også skiret seg mer finansiering de siste dagene.

Aktiviteten i Impact technology systems har etter det jeg har registrert vært noe begrenset de siste årene, men ser nå ut som at er gearet kraftig opp. Teknologien kan brukes både i fornybare prosjekter, men også innen pretrolium. Mulig Aker her har en interesse i at NBT sikrer seg tilgang til denne teknologien. NBT har tidligere ikke vært aksjonær, heller ikke Aker asa. Men mange av øvrige aksjonærer i NBT sitter også på aksjer i Impact.

Så det som har skjedd etter at Aker ikke gjennomførte kjøpet i vinter er at NBT både har sikret seg posisjon i ett av europas største vindparker i Serbia samt solenergi. Og nå har de sikret seg en posisjon til Impacts teknologi.

DN har skrevet flere kritiske artikkler om NBT og utfordringer med finansieringen. Men de har alltid klart å løse det. Ikke har de bare løst tidligere gjeld som forfaller, men også sikret seg mye ny finnansiering til nye gigant prosjekter. Mesteparten av gjelden er også sikret til svært gunstige betingelser.

En kjøper av NBT vil nok mest trolig også ønske å kjøpe ut resterende aksjonærer i Impact, så Borgestad kan mest sannsynlig også vente seg et oppgjør herfra. Men hva denne teknologien kan være verdt skal ikke jeg begi meg utpå å estimere.

Tallene for q1 til Borgestad er ventet presentert 20.05. Har ikke tro på noen gode tall, i og med at man i forbindelse med årsrapporten informerte om at aktivitet i industrien var påvirket av Covid-19 restriksjoner og at prosjekter dermed var flyttet til q2. Og så har de tidligere annonsert at engangskostnader på 5mill i forbindelse med nedtengning av produksjonslinjen for standard stein vil bli bokført i q1.

Kjøpesenteret har i perioden vært delvis nedstengt og inntekter her vil også være påvirket negativt.

Men råvarene skyter i været, vedlikehold og nyetableringer har blitt utsatt. Vi vil se en stor økning i aktiviteten i andre halvår. Kjøpesenteret vil også mest trolig få omsetningen tilbake så snart en større del er vaksinert og samfunnet går tilbake til normale tilstander.

Norbo
30.06.2021 kl 14:46 3206

Er vel et tidsspørsmål før denne smeller til og det kommer en reprising, en tredobling av denne på kort tid er ikke utenkelig.
Stokk Dum
20.08.2021 kl 20:14 2963

Noterer meg dette fra dagens Q2-rapport:
Borgestad ønsker å benytte seg av et godt
eiendomsmarked i regionen og har i tredje kvartal signert
en oppdragsavtale med Q4 Næringsmegling AS om
potensielt salg av eiendommen. Deler av provenyet vil bli
benyttet til å redusere utestående gjeld.


mvh
Stokk Dum
24.08.2021 kl 13:40 2927

Takk!

Prisantydning Borgestad Næringspark 80mill.
Prisantydning Borgestad ASA 200mill.

mvh
Kiko
27.08.2021 kl 19:12 2855

Næringsparken solgt for 80 millioner
Stokk Dum
27.08.2021 kl 22:30 2841

Kan grunnen til salget være at Borgestad var i/nær brudd med å oppfylle vilkårene i obligasjonslånet?
Fra årsrapporten: ..."disponibel likviditet konsern minimum MNOK 25.".
Ved utgang Q2 ser jeg 25 890 000 i bankinnskudd.

mvh
Redigert 27.08.2021 kl 22:40 Du må logge inn for å svare
lynx
30.08.2021 kl 13:27 2778

Eiendomssalget er gode nyheter. Det kom nok etter sterkt påtrykk fra banken, men likevel. Selskapet trenger å synliggjøre og realisere verdier. En annen god nyhet er at Christen Knudsen går av som styreleder, det var på høy tid.
sorte
07.09.2021 kl 14:07 2643

Bankinnskudd var ca 25 millioner per utgangen av q2. Mens disponibel likviditet var ca 53 millioner. Det er videre et krav om minimum egenkapital på 350 millioner, og denne lå marginalt over kravet per 30.06.2021.

Men ved oppgjør for eiendommen så forbedres egenkapitalen med rundt 40 mill og likviditeten med 63 millioner etter nedbetaling av 17 mill i gjeld i Borgestad næringspark as.

Jeg er derfor av den oppfatning om at salget ikke er en konsekvens av dårlig likviditet, men at de nå ser muligheten for å løse utfordringen med alt for kostbar finansiering av selskapet.
sorte
07.09.2021 kl 14:10 2700

Obligasjon. Obligasjonseierne stikker av med all kontantstrøm fra drift. Obligasjonen er en svært dyr finansiering av selskapet og her bør noe gjøres.
Men er det det som nettopp er i ferd med å skje ?

De har nå solgt eiendommen til prisantydning så vil det gi en gevinst på rundt 44 mill (3,50 per aksje).
Lån på ca 17 mill. Så da blir netto 63 mill.

Emergy. Eierandel i vind og solkraft, tidligere NBT as. Her bydde som kjent Aker 70 kr per aksje sommeren 2020. De valgte så å trekke de budet tidlig vår 2021. Men de sitter fortsatt som aksjonær og gav senest et lån nå i sommer. Det er mye som tyder på at Emergy har rigget seg for salg, ved at mye av ledelsen er byttet ut, navneskifte og en større portefølje enn da Aker bydde. Man skal ikke se bort fra at man ønsker å børsnotere selskapet. Noe som vil gi Borgestad en exit mulighet til forhåpentligvis en god pris. Jeg tror det er mer sannsynlig at de vil oppnå mer enn 70 kr ved en børsnotering, men det vil tiden vise.
Om vi legger til grunn 70 kr, så utgjør det ca 70millioner, eller en gevinst på 42,5mill. (3,35 per aksje).
Aksjene er ikke belånt og gir dermed 70 mill netto.

Avvikling av standard stein ved fabrikken i Bjuv. Her er det varslet at det i tillegg til kostnadsreduksjon på minst 25mill per år, så vil det også frigjøre 100-120 mill. Slik jeg ser det så vil ikke Høganås Borgestad ha behov for denne kapitalen til egen drift, og hoveddelen kan utbetales som utbytte.
Om vi sier kapitalbindingen reduseres med 110 mill, og de beholder 10 mill selv, så vil Borgestad kunne få 62 mill av disse.

Summert er vi da på 63+70+62=195 mill. Borgestad har per 30.06.2021 kjøpt tilbake 30 av 300 millioner, så rest er 270 mill.
270 - 195 = 75 mill.

Videre har de 53 mill i tilgjengelig likviditet, men noe kapital vil de selvsagt ha bruk for. Nå er vi godt inne i q3 hvor driften normal genererer stort overskudd, så man kan vel forvente at dette beløpet øker fremover.

Om vi sier de kan bruke 25 mill, så er gjenstående obligasjonslån beskjedne 50 mill. Dette bør være kurant å få løst med et ordinært banklån til vesentlig lavere rente enn obligasjonen.

Det er vel ikke mye feil om jeg skriver at Obligasjonslånet koster Borgestad rundt 30 millioner årlig. Det er 2,36 kr per aksje før skatt.

sorte
07.09.2021 kl 14:16 2716

Høganås Borgestad.
Forventet omsetning 2023 er 1 milliard med 8-10 % driftsmargin. Eller 80-100 mill.
Om vi sier 70 mill etter skatt, og bruker pe 15 (som er forsiktig med tanke på den veksten selskapet har).
Da har vi en verdi på 1050 mill. Borgestads andel er 62% = 651 mill. Fordelt på antall borgestad aksjer gir dette en verdi på rundt 51 kr per aksje.

Om de får ryddet porteføljen og får oppgjør gamle fabrikkeiendommen og vindkraft aksjene og utbytte fra industrien, og dermed får nedbetalt mesteparten av obligasjonslånet, så har vi et omtrent gjeldfritt selskap som fremstår langt mer oversiktlig.

Agora Bytom. Jeg er av den oppfatning om at nedskriving med 100 mill i q4 2020 var helt unødvendig. I følge selskapet så vil trolig omsetningen fra og med q3 være tilbake til normalt nivå. Eiendommen har prime location i Bytom, det eneste kjøpesenteret i sentrum og ingen risiko for at det vil komme konkurrenter. Er bredt produktspekter hvor opplevelse, aktivitet og velvære utgjør en minst like stor del som tradisjonell butikkhandel. Dette er et senter for fremtiden. Polsk kjøpekraft øker mer enn snittet i europa. Kjøpekraften i Bytom øker mer enn snittet i Polen. Dette er riktig plass å være, og jeg håper de velger å beholde senteret noen år til. For denne verdistigningen ønsker jeg også å være med på.
Verdi Bytom. Jeg har tidligere ment at verdien trolig ligger rundt 135 mill euro. Det er bokført til 80 og hadde byggekost 90 for over 10 år siden. I tillegg så har de gjort ytterligere utbygging/investeringer på 10 mill de siste årene. Og at verdien har sunket 20 mill eller 20% på 10 år er utenkelig.
Så hva er det verdt ? Med 80 mill euro så er nettoverdi 2,75 euro (28,50) 900 mill (36,80) 100 mill(45), 110 (53), 120 mill (61,4), 130mill (69,6) og 140 mill (77,80).

Med laveste verdi 28,50 (Bytom) + 51 (industri) = 79,50 eller rundt 75 kr med fratrekk restgjeld morselskap. Så 75kr aksje er et minimum. Om jeg skulle få rett i min vurdering om at Bytom i dag har en virkelig verdi på 135, så har vi 73,7 + 51 - 4,5 = 120 kr aksje.
Redigert 07.09.2021 kl 15:06 Du må logge inn for å svare
sorte
07.09.2021 kl 14:41 2742

Det at styreleder valgte å gå oppfatter jeg at var basert på en egen avgjørelse og ikke noe krav eller forventninger fra styret som helhet. Hans selskap er største aksjonær og informasjon fra flagging av fullmakter i forbindelse med tidligere generalforsamlinger viser at han hadde stor støtte blandt aksjonærene. Om han hadde ønsket så kunne han sitte så lenge han hadde ønsket.

Situasjonen til Borgestad ser nå lys ut i forhold til for 2-3 år siden. Det har blitt tatt noen viktige avgjørelser i perioden som jeg mener har vært helt avgjørende for selskapets fremtid. Et være eller ikke være. Jeg synes han skal ha ros for at han setter selskapests fremtid først. Han overlater et selskap med gode fremtidsutsikter til Møller som kjenner selskapet meget godt. Han har vist at han er tøff i forhandlinger, og jeg forventer at han tar kampen med å få redusert kapitalkostnaden i selskapet til et minimum. Han har allerede sittet i styret til Borgestad samt Høganås i flere år. Jeg vil tro at Knudsen i lengere tid har hatt et ønske om at Møller etterhvert skulle ta over roret. Etter det jeg kan se så er han sønn av Niels Kristian Møller som står bak Dione as som er en av de største eierne i Borgestad. Han eier også noen aksjer selv gjennom Ploot invest. Vi takker Knudsen for hans mangeårige innsats og ønsker videre Møller lykke til!

Men det at Knudsen familien gir slipp på kontrollen kan naturlig nok gi rom for spekulasjoner og forventning om større endringer. Ofte blir aksjer som er tungt kontrollert av en aktør handlet til en rabatt i forhold til virkelig verdi. Dette kan nå være i ferd med å endre seg, noe som naturlig nok er positivt for prisingen av selskapet.
Redigert 07.09.2021 kl 14:50 Du må logge inn for å svare
sorte
07.09.2021 kl 15:47 2746

Fra q2 rapporten ang. NBT, nå Emergy " I 2019 påbegynte selskapet utbyggingen av vindkraftanlegget Syvash i Ukraina, med produksjonskapasitet på 246 MWh, i samarbeid med Total Eren. Prosjektet er fullfinansiert og er sikret attraktive tariffer for kraftleveranse og vil være ferdigstilt i tredje kvartal 2021. "

Den første parken i Ukraina vil være ferdigstilt og i drift ila q3 2021. Altså inneværende kvartal. Det som styrker min teori om at Emergy er på vei mot børs er både de store endringene i ledelsen samt navnebytte. I tillegg så har man nå et godt utgangspunkt for å kunne vise til en stor ferdig stilt og operativt vindpark, som vil gi løpende inntekter. Og så har man også situasjonen at selskapet er nødt til å finne en måte å finnansiere de resterende parkene på. Og det løses på en god måte ved styrking av egenkapitalen i forbindelse med børsnoteringen.

Jeg har tro på at vi ser en notering lia høst/vinter. Og det blir spennende å se prisingen av selskapet både i emisjonen, og spesielt utviklingen på børs. Dette vil gi Borgestad en god exit mulighet, og forhåpentlig vis til en hyggelig pris. Pengene ønskes brukt til en reduksjon av obligasjonslånet.
NB: Dette er min teori og ikke noe som har vært kommunisert hverken fra Borgestad eller Emergy direkte.

https://emergy.com/
Redigert 07.09.2021 kl 15:50 Du må logge inn for å svare
lynx
07.09.2021 kl 15:55 2766

Sorte, takk for nøkterne og kunnskapsbaserte vurderinger om BOR, som alltid. Håper du får rett! Jeg tror også det er noe veldig bra i vente der ute, men som aksjonær kan ventetiden falle litt lang i blant. Jeg mener Knudsens avgang var positiv, ny kaptein kan være bra for et skip som ligger litt tungt i vannet. At BOR ligger tungt i vannet betyr også at det har mye last, og lasten er verdifull.
sorte
07.09.2021 kl 22:30 2714

Jeg mener også at det er positivt med ny kaptein. Knudsen har vært med veldig lenge, og det er nok klokt å slippe yngre krefter til. Dessuten så er det ofte en fordel at noen utenfra kommer inn, som gjerne ser ting på en annen måte enn en som er oppvokst i dette. Men knudsen har overrasket meg med de tunge avgjørelsene som har blitt fattet det siste året. Jeg trodde det satt langt inne å avvikle steinproduksjonen, og ikke minst å selge den gamle fabrikken på Borgestad. Jeg mener det har blitt tatt viktige grep for selskapets fremtid. Og synergiene av å samle alle selskapene under Høganås Borgestad har ennå ikke kommet godt nok frem. Men det er jeg sikker på at vi vil se fra og med 2022.
De har gitt et estimat på forbedret resultat som følge av utfasing av ulønnsom produksjon. Men vi har ikke fått noe estimat på hva samarbeidet med de tyske vil kunne si for fremtidig omsetning og lønnsomhet. Det at de nå vil kunne tilby svart stein vil åpne et nytt marked for selskapet, som vil kunne øke omsetningen mye. Vi kan vel forvente at omsetningen kortsiktig går ned med rundt 10% som følge av nedleggelsen av egenproduksjon av standard stein, men denne vil trolig innen kort tid bli erstattet med en stor økning ved at de nå kan gå inn på et nytt marked. De vil også bli vesentlig mer fleksible ved at Refratechnik har produksjonsanlegg flere plasser. Det er høyst tvilsomt at Høganås hadde vært konkurransedyktige til å få kontrakten i Sør Amerika om de ikke kunne ta stein fra Refratechnik, å sende stein fra Sverige ville bli svært kostbart. Tidligere var planen at salgskontorene på Kypros og Malaysia skulle legges ned som følge av avviklingen av steinproduksjonen. Utifra rapporten for q2 virker det for meg som at at dette ikke lenger er sikkert. Jeg tror de nå ønsker å fortsatt være tilstede i Malaysia.

Investering er en tålmodighetsprøve. Selv om tallene ikke har vært hyggelig de siste årene så tyder mye på at vi nå vil kunne se mer positive tall.
Eiendom vil komme av seg selv etterhvert som hverdagen går mer over til det normale, noe den alt har gjort i sommer. Vi vil være mer eller mindre tilbake til 2019 nivået fra og med q3 vil jeg anta. Industrien har normalt høyest aktivitet i q3, det har vi nok også i år. Men det er først i 2022 at effektene fra avviklingen samt samarbeidet vil få full effekt. De hadde også en pågående prosess med kostnadsreduksjoner som ble utsatt pga covid-19. Her vil vi også se reduksjoner på kostnadssiden fra og med 2022.

ola1
09.09.2021 kl 21:12 2568

Nedbetaling av deler av obligasjonslånet med salgssummen for næringsparken vil også gjera likviditeten og bekymringa for missleghald av obligasjonslånet mindre.