REC SILICON, nå kjører vi OPP som følge av geo politiske forhold

Slettet bruker
REC 31.12.2018 kl 15:50 868

Fra DN og med lenke og tekst kopi under.

Tror Trump har innsett at han trenger en Kina-avtale

USAs president Donald Trump skryter av positive telefonsamtaler med Kinas president Xi Jinping. – Tonen er blitt en helt annen etter at aksjemarkedet ble korrigert, sier Olav Chen.

2 min
Publisert: 30.12.18 — 16.08

Oppdatert: en dag siden

USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping under førstnevntes Kina-besøk i november 2017. USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping under førstnevntes Kina-besøk i november 2017. (Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/NTB Scanpix)
Stian Øvrebø Johannessen


– I utgangspunktet mener jeg at disse meldingene er markedspositive, særlig sett mot det man var bekymret for tre til seks måneder tilbake, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Lørdag kveld tvitret president Donald Trump at han hadde hatt gode handelssamtaler med Kinas president Xi Jinping.

– Hadde nettopp en lang og veldig god telefonsamtale med Kinas president Xi. Avtalen beveger seg fremover veldig bra. Hvis inngått, blir den veldig omfattende, og den vil dekke alle temaer, områder og uenigheter. Det blir gjort store fremskritt, tvitret presidenten.


Også Xi kom med positive uttalelser etter telefonsamtalen. Ifølge NTB, som siterer det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, sa Xi at han «oppmuntrer til og støtter fremtidige samtaler» og håper på positive resultater.

Chen, som i de siste månedene både har vært i Kina og USA for å få flere inntrykk av handelskrigens konsekvenser, mener veien mot en avtale tydelig er blitt kortere etter de siste månedenes markedsuro.

Siden den brede selskapsindeksen S&P 500 på Wall Street var på rekordhøye nivåer i oktober, har den falt nesten 15 prosent. Også de kinesiske markedene har merket fallet: Samtlige av de viktigste indeksene er ned i 2018 – Shanghai-indeksen har falt 25 prosent i år.

Olav Chen, Storebrand Kapitalforvaltning. Olav Chen, Storebrand Kapitalforvaltning. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
– Da Trump, før indeksen S&P 500 nådde all-time high i oktober, banket seg på brystet og skrøt av at det kinesiske aksjemarkedet hadde kollapset, var det en forventning om at USA gikk upåvirket ut av handelskrigen. Tonen er blitt en helt annen etter at aksjemarkedet ble korrigert, sier Chen.

Dårligere forhandlingskort
Forvalteren mener aksjeuroen var en medvirkende årsak til at Trump spiste middag med Xi i Buenos Aires i Argentina i begynnelsen av desember. Der ble de to landene enige om å utsette nye straffetoller mot hverandre.

– Det var for å prøve å dra i gang en avtale. Trump ser på aksjemarkedet som et tegn på hvor godt det går i økonomien i USA. At det går dårligere, gir helt klart dårligere forhandlingskort overfor Kina.


7. januar møtes en delegasjon fra USA og Kina i Beijing for nye samtaler – før fristen går ut i begynnelsen av mars. Wall Street Journal skriver i helgen at kinesiske og amerikanske forhandlere har kommet et stykke på vei mot en avtale, som skal kunne øke eksport fra USA og løsne litt på reguleringer som hindrer amerikanske selskaper fra å operere i Kina.

Avisen skriver imidlertid at kilder nær forhandlingene mener Trump nok tok litt i med tanke på hvor nær man er en enighet.

Mener Kina vil svelge kameler
Chen, som var en del av næringslivsdelegasjonen som besøkte Kina i oktober, sier han ble overrasket over hvor ydmyke og klare kinesere var for å svelge noen kameler i forhandlingene med USA.


– Etter de turene ble jeg positiv til at de skulle komme til en avtale i tollkrigen. Men det vil fortsatt være sterk rivalisering mellom landene, mener Chen, som peker på flere punkter han mener understøtter argumentet om at USAs posisjon i forhandlingene er svekket:

Markedet tolker «alt» negativt. Trump har skapt usikkerhet, og vært indirekte medvirkende til både oppturen og nedturen, ved at skattekuttene kan ha skapt for mye positivitet i markedet, noe som igjen har fått sentralbanken til å sette på bremsen.
Usikkerheten rundt sentralbanksjef Jerome Powells fremtid og sentralbankens uavhengighet.
Finansminister Steven Mnuchins telefoner til bankene før jul, da han spurte om bankene hadde god likviditet. Chen karakteriserer dette grepet som «en av de dummeste tingene man kan gjøre i et marked med høy nervøsitet».
Trumps innenrikspolitiske problemer – økende demokratisk innflytelse i Kongressen etter mellomvalget i november og nedstengning av statsapparatet for å sikre finansiering av grensemuren til Mexico, kan ifølge Chen også gjøre at presidenten jakter på «easy wins» innenfor økonomien, som er blant kjerneområdene til det republikanske partiet.

Tror ikke Trump eskalerer
Wall Street Journal skriver at konsekvensen av ingen avtale vil være en økning på tollsatsen på 25 prosent, fra dagens sats på ti prosent.

Det kan ifølge avisen ha store konsekvenser for amerikanske selskaper som er avhengig av kinesiske varer og senke veksttakten i den kinesiske økonomien ytterligere – noe som igjen kan påvirke global vekst.

– For tre-fire måneder siden snakket man om et «worst case» scenario der det kom til å bli toll på alle varer fra Kina. Nå er det kun kommet toll på varer tilsvarende 250 milliarder dollar, altså nesten halvparten av all kinesisk import. Det er grunn til å tro at Trump ikke vil eskalere den usikkerheten som fortsatt er der, sier Chen.(Vilkår)

Redigert 19.01.2021 kl 08:59 Du må logge inn for å svare
Odi.1
31.12.2018 kl 15:53 858

En må være ytterst forsiktig, enda er ikke Skattekravet og Garantilånet fått noen avklaring, plutselig ligger det en regning på over 400 mil i post kassen

Tror dette må få en avklaring først, og så må det kunder til. Det finnes ikke kunder.
Slettet bruker
31.12.2018 kl 16:11 819

Skjønner ikke at optimistene kan være så blinde. De kunne trengt et introkurs i bedriftsøkonomi.