Ny lov om mineralutvinning til havs i februar


Norge tar fram lag om gruvdrift på havsbotten

Publicerat onsdag 26 december 2018 kl 08.22
Mineralgruvor på havsbotten kan bli en miljardindustri.

Norge håller just på att ta fram en lagstiftning om gruvdrift till havs, vilket väcker både förhoppningar och oro.

Norska Naturvernforbundet och dess ordförande Silje Ask Lundberg hör till de som har protesterat mot det liggande lagförslaget

– Vi är väldigt skrämda av det vi nu ser, att man är så villig att "hoppa bock" över många miljöundersökningar som borde ha gjorts först.

Silje Ask Lundberg anser att norska myndigheter börjar i fel ände. De tar fram en lag som tillåter mineralutvinning till havs, innan man vet hur det kan påverka unika ekosystem i djuphaven.

I dag finns inte en enda kommersiell djuphavsgruva i drift i världen, men det här kan på sikt bli en mångmiljardindustri.

På havsbotten beräknas finnas mycket stora mängder värdefulla mineraler och metaller som guld, silver, zink och koppar.

Olav Hallset på branschorganisationen Norsk Bergindustri medger att gruvdrift till havs skulle innebära stora risker för miljön, fast även ekonomiska möjligheter.

Preliminära undersökningar tyder på höghaltiga mineralförekomster på norska havsbotten.

– Även om de, självklart, är mycket mer otillgängliga än resurserna man har på land verkar själva förekomsterna ofta vara rikare. Det gör det ännu mer intressant att leta vidare, naturligtvis, säger Olav Hallset på Norsk Bergindustri.

I januari lär det bli tuff debatt i norska stortinget om exakt hur man ska utforma den kommande lagen om mineralutvinning till havs.

I februari väntas beslut.

NM eier selskapet NORA.

OWNERSHIP:
100% by Nordic Mining ASA
LICENSE STATUS:
Positioning for licenses in Norwegian EEZ
and international waters
TARGET RESOURCES:
Seabed massive sulfides,
and other seabed mineral deposits.
Redigert 01.01.2019 kl 11:40 Du må logge inn for å svare

Godt nytt år til alle. Her info om utviklingen til Nautilus Minerals, pionerene i feltet.

http://www.nautilusminerals.com/irm/PDF/2072_0/NautilusProvidesCorporateUpdate

Dette er uten tvil en potensiell gullgruve, selv om det ligger et stykke frem. Er det noen som har en formening om hvor mye dette kan komme til å gi NOM? NORA gjør mye nødvendig undersøking og det gir utvilsomt selskapet data og erfaring som vil være nyttig om man i fremtiden skal begynne å utvinne mineraler fra havets bunn. Kombinert med kunnskapen vi her i Norge besitter fra oljenæringen er det ikke urimelig å tenke seg at Norge fort kan bli pionerer på dette området og være lendene globalt. Men hvilke konkrete økonomiske fortrinn vil NOM ha gjennom NORA her? Finnes noen tall vi kan regne på?

Nå har vi bikket nyttår, så prisen på NOM er hjertelig velkommen til å gjøre et byks!:)

Råvarer
03.01.2019 kl 14:39 1255

Det er nok ikke mulig å regne in en krone på NORA enda, men med tanke på potensiale så er NORA viktig for fremtiden for NM. Det er bare selskapet med fremtidig potensiale som er oppkjøps kanditader og som har en mulighet til å bli store som selskap. Så sett i fra en investors synsvinkel er NORA viktig for vekst for aelskapet. Jeg tenker at når NM har en god cash-flow vil en større satsingen bli mulig og være realistisk.

NM får tilgang til mye kompetanse, nettværk og teknologi ved dette samatbeidet. Om staten skulle ønske å sattse stort på dette, så vil NM stå frems i rekken med konsesjoner og tilladelser. Staten må først få på plass reguleringene før videre progresjon er mulig.
inva
28.04.2019 kl 14:58 708

Stor artikkel på DN.no om utvinning av mineraler på havbunnen:

Er det dette vi skal leve av etter oljen?

Tekst Jostein Løvås Foto Tommy EllingsenElin Høyland 26. april 2019

DETTE ER SAKEN:
Mineraljakt verd milliarder på havets bunn

Det grønne skiftet truer de siste uberørte økosystemene. Nå har Norge startet jakten på 1000 milliarder kroner på havets bunn.
Mineraljakt verd milliarder på havets bunn

Det var oktober 2008. Finanskrisen var godt i gang, mediene spydde ut katastrofeoverskrifter, Barack Obama paraderte mot presidentvalget, men sjefen i det nokså nystartede selskapet Nordic Mining tenkte på noe helt annet.
«Nordic Mining ønsker å gjennomføre kartlegging og geologiske undersøkelser av havbunnsområder i norsk territorium, med tanke på fremtidig utnyttelse av mulige mineralressurser», skrev Ivar S. Fossum i et brev til Nærings- og handelsdepartementet, signert Oslo 8. oktober.
Det har tatt 11 år. Nå har Stortinget banket gjennom Havbunnsmineralloven. Prisene er høye. Teknologien forbedret. Skattejakten er i gang.

Men først, et dypdykk: Et par...

https://www.dn.no/magasinet/havbruk/nordic-mining/narings-og-handelsdepartementet/havet/er-det-dette-vi-skal-leve-av-etter-oljen/2-1-563508