Gode poenger om Oslo-markedet

Onkel_S
11.01.2018 kl 09:04 3162

Fra Harward professor:

https://www.dn.no/nyheter/2018/01/10/2056/Finans/mener-oslo-boliger-er-veldig-dyre

Anbefales uansett hva man selv mener.

Denne er viktig:

'Han påpeker at boligmarkedet i Oslo er preget av store restriksjoner på bygging av nye boliger, og at dette kan ha flere negative konsekvenser.

– Dette gjør at god økonomisk utvikling i større grad vil føre til økte boligpriser fremfor økt befolkning. Det gjør også at man blir mer sårbare for store svingninger i boligmarkedet med bratte oppturer og nedturer. Steder som har et mer elastisk tilbud av boliger har også større prismoderasjon, sier Glaeser.'

Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare

Er generellt veldig skeptisk til analysene til internasjonale stjerner som kommenterer på det norske boligmarkedet. Norge er ekstremt sært i verdenssammenheng. Vi kan se for oss en journalist som viser den besøkende en graf eller noen plott over tid. Så spørres vedkommende stjerne om det ser bra ut. Kjenner ikke dette eksemplet i detalj, men ofte har de ikke nok info om bakgrunnsvariableme, og som flere har påpekt var innvandring og befolkningsvekst ekstremt stor i relative termer etter EU utvidelsen. Norge hadde den nest sterkeste befolkningsveksten i hele Europa. Derfor blir det feil å skylde på spekulasjon alene for den elendighet oslo er kommet i. Man kan heller ikke skylde på byggehøyder og bevaring av nordmarka.

Enkelt forklart: befolkningen vokste i rekordtempo, forventningene var at dette ville vare en stund. Byggingen tok seg opp ganske sent, og da byggetakten kom opp i fart ble befolkningsveksten sterkt redusert. Pga oljepris/kronekursfall som med en gang reduserte reallønna for arbeidsinnvandrere.
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare
landis
12.01.2018 kl 13:50 2902

Helt enig. Mye bra argumentasjon der.

Denne er heller ikke dum.
http://www.hegnar.no/Nyheter/Eiendom/2018/01/Prognosesenteret-Misforstaatt-boligprisfall

Litt spesielt at selv prognosesenteret som er næringens egen faktisk ikke er mer positive enn som så.
Også noe tafatt å prøve å bortforklare den ville spekulasjonen med andre faktorer.
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare

Prognosesenterets "ekspert" investerte i eiendom desember 2016, ifølge en podcast på E24. Noen vil mene at det ikke vil prege hennes analyser, andre vil mene noe annet. Men selvfølgelig veldig fint at hun øser av sin kunnskap når det gjelder gjennomsnittsberegninger.

Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare
Argus
12.01.2018 kl 15:18 2878


Jeg mener at eiendomsmeglere og deres interesseorganisasjoner har fått styre informasjonen alene altfor lenge.

Selv toneangivende medier som NRK, TV2 og Aftenposten lar seg "lokke" av meglernes positive fremtidsutsikter. F.eks. NRK tillot for noen uker siden å slippe til DNBs megler med veldig positive utsikter, mens dagens nyhet om fallende boligpriser nærmest forsvant i innslag nummer to.

Uttrykket "Bukken og havresekken" passer midt i blinken i disse tilfellene. Dersom en megler opplever økte boligpriser, vil meglerhonoraret øke i takt med dette. Derfor har det vært - og vil fortsette å være - særdeles uheldig dersom meglerne får drive videre sin (des)informasjonskampanje. Det vil til slutt gå utover kjøpere som får masse positiv informasjon fra meglere gjennom media og direkte, mens realiteten raskt kan endre seg til et fallende marked.

Det forundrer meg sterkt at meglere ikke er blitt ilagt en vær varsomplikt når de uttaler seg om det fremtidige markedet.

Og siden meglere nå er sterkt knyttet til sine eiere, bankene, bør det samme gjelde også sistnevnte, bankene. Det er ikke det samme tette skottet mellom meglere og deres eiere, bankene, som det skal være mellom bankenes aksjemegleravdelinger og aksjeanalyseavdelinger. For de siste er det fengselsstraff dersom man lekker sensitiv informasjon mellom avdelingene!

Har du noensinne hørt en megler uttale at markedet vil falle de neste tre månedene; Nei, det er stort sett alltid en oppgang i vente! Nå skjønner du hvorfor.

Og Finanstilsynet er som vanlig passiv og vil ikke se realiteten før det er for sent.

Jeg mener at Finanstilsynet med åpne øyne tillater en bransje å bedrive uriktig kommunikasjon med markedet i strid med all forretningsmessig fornuft.
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare
Argus
12.01.2018 kl 15:20 2893


Derfor er et bra at vi får noen nye innfallsvinkler fra personer utenfra! Ikke bare fra norske meglere eller deres interesseorgansiasjoner og hjelpere!
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare
12.01.2018 kl 20:00 2862

Argus - alle vet da for pokker at eiendomsmeglere er selgere, verken mer eller mindre. At media løper til meglerne og ber om kommentarer er medias problem, ikke meglernes. Ser du behov for værvarsom-plakat for bilselgere og innkastere på restauranter også? Du kan ikke frata folk ansvaret for å "tenke sjæl" ved å innføre plakater i hytt og pine.
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare
Hassan77
12.01.2018 kl 20:25 2824

Jeg vurderte å selge en leilighet i februar/mars i fjor. Var da i kontakt med 3-4 meglere. 2 av dem anbefalte salg pga kommende fall i markedet de mente de så for seg. Selvsagt kan det være en taktikk fra megler om å få et salg, men megleren fra OBOS var veldig klar på at korreksjonen ble å komme i Oslo når boliglånsforskriften slo inn. Vedkommende mente sågar at markedet ikke kom tilbake på nivået Jan/feb 2017 før om minst 2-3 år. Selvsagt tar jeg slike uttalelser med en klype salt, men poenget er at meglere også kan advare mot fallende markeder. Skulle forsåvidt likt å hørt på vedkommendes "fremføring" av salg på samme tid :)
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare

Argus, jeg er helt enig i dine betraktninger om meglerne, og at det er trist at deres mangel på rolleforståelse får fortsette. Også trist at det ikke finnes et skikkelig faglig solid boligmarkedsmiljø i Norge. I forhold til meglerprognoser er nok utenlandske stjerner verdt å lytte til.
Redigert 21.01.2021 kl 05:24 Du må logge inn for å svare