Fremgang for norsk sjømat


06:23 VG 07.01.19
Rekordhøy sjømateksport
NEW DEHLI (VG) Norsk sjømat ekspederte for 99 milliarder kroner i 2018. Formidabelt, sier statsminister Erna Solberg. Det største konsummarkedet er Frankrike men det var Polen som importerte mest sjømat fra Norge i fjor.
______________________________________________________
Det forbauser at Polen kjøper mest. Betyr det at vi overlater foredling til dem ?

Jeg har selv hatt med ferdigoppskåren gravet og røket laks til et stort selskap i Sør-Frankrike. Det var utrolig populært.

Franskmennene har mye god vin, godt brød og annet som passer sammen med laksen. Her kan man selge ubegrenset
av ferdigoppskåren gravet og røket laks.

Næringen bør jobbe mer med å demonstrere sjømatsproduktene ute på felten. Nye markeder i andre land. Man må
treffe riktig mht. produkt og tilberedelse. Akkurat som tørrfisk. Er produkt og tilberedelse riktig i det aktuelle land, er
etterspørselen kjempestor. La oss foredle fisken selv. Sett heller utenlandske arbeidere til å foredle i Norge. Men
hvorfor klarer vi ikke å la norske arbeidere gjøre det ? La oss kontrollere hele salgskjeden selv. Og få litt "monopolgevinst".
Toll inn i EU må vi få vekk. Her må vi stå hardere på kravene. Opprette norske salgsforetak ute.

Vi er for bløte vis a vis EU på gassalg, strømsalg, sjømatssalg. Vi må bli tøffere og stå hardere på kravene.
milk
07.01.2019 kl 11:04 844

Vi får håpe att de "riktige" folka leser dette innlegget! Gode poeng :-)

Det største problemet for norske bearbeidete produkter er vel nettopp tollbarierene.

Norway's 2019 salmon output seen up 3 pct, price set to rise -council
Innkommet 07.01.2019 15:46

OSLO, Jan 7 (Reuters) - Norway's output of farmed salmon is
expected to rise by 3 percent in 2019 from 2018, while global
salmon production is forecast to rise by around 4 percent,
Norway's state-owned Seafood Council said on Monday.
Salmon farming is Norway's second largest export industry
after oil and gas, and even small changes in output and prices
move the share prices of top producers, including world number
one Mowi , previously known as Marine Harvest.
The output predictions were based on data from forecaster
Kontali, Seafood Council analyst Ingrid Kristine Pettersen
added.
The council's own models show the average price of Norwegian
salmon will probably rise to about 62.7 Norwegian crowns ($7.32)
per kilo in 2019 from 60.73 crowns in 2018, she added.
The price, as measured in Norwegian crowns, remains subject
to exchange rate volatility, and did not take into account any
potential changes in Russia's import ban on Norwegian salmon or
changes in Chinese import restrictions.
In 2018 the value of Norwegian seafood exports rose by five
percent to a record 99 billion Norwegian crowns, two thirds of
which was made up of salmon.

($1 = 8.5659 Norwegian crowns)

Da bør akkurat det debatteres mer i Norge. Vi betaler høy EØS-kontingent og må finne oss i mange
for oss uheldige direktiv. Det bør være grenser for hva vi bør finne oss i. Og EØS-avtalen gir rom
for tilpasninger. Vi må stå hardere på våre krav her.
Kan dette "omgåes" ved å etablere norske selskap i EU ?
Satse mer i markeder utenfor EU ?

Hvor mye toll inn i EU snakker vi om ? Noen som har tallet for f.eks. laks ?

Hvitvin og godt brød egner seg til gravet og røket FERDIGOPPSKÅREN laks, pakket i tettsittende plast.
(Kanskje litt størrelse på pakningene, for å få forbrukerprisen ned, og ta markedsandel fra annen mat.
Og det er kanskje en tendens til at man spiser flere personer sammen i utlandet ?).
Hvilke land er aktuelle utover Frankrike ? Italia ? Tidl. Jugoslav-republikker ? Romania ? Er kyststater et
poeng her, som er mer vant med sjømatprodukter over lang tid ? Og ikke i for varme land pga. at laksen
er litt fet mat ?
milk
07.01.2019 kl 17:02 720

Sinkaberg Hansen driver med foredling av laks i Midt-Norge. Finn Sinkaberg mener att Norske oppdrettere taper Milliarder på at vi ikke bearbeider fisken i Norge. Han har 40 års erfaring i bransjen...Renate Larsen i sjømatrådet,mener det kan være snakk om 20 Milliarder!!

Takk milk,
Det kan sikkert være noe sånt.
Men hva tar EU i toll på norsk laks ?
Vi selger gass for billig til EU-land.
Vi selger kraft for billig til EU-land.
Og vi selger sjømat for billig til EU-land, ved at EU stikker av med deler
av inntakskost i EU.
Summen av dette er ikke bagateller. Vi trenger en nasjonal dugnad for å stå på kravene.

Vi burde foredle fisken i Norge. Det kan kanskje også bidra til å presse ned tollen EU tar
inn til seg på norsk sjømat ? Det gir mindre rom for toll.
Vi bør rette større salgsinnsats til land som ikke har toll på norsk sjømat.

Og hva med norske foredlings- og salgsselskap i EU ? Er det mindre toll på ubearbeidet fisk ?
milk
07.01.2019 kl 18:29 663

For bearbeidet laks er tollavgiftene mellom 5 og 13% Høyest på røkt laks. Rund hel laks har en toll på 2% Kina reduserte tollen,men det er hovedsaklig på hvitfisk. Nå er det en frihandelsavtale mellom EFTA landene. Det er mulig det er gjort forandringer i det siste,men de er ikke signifikante.

Takk,
Hvordan fastsettes grunnlagsprisen ?
Så vi kan selge tollfritt til Sveits og Liechtenstein ?
Balkan ?
Storbritannia snart ?
Hva med norskeide foredlingsselskap i EU ?
F.eks. i Danmark ? Nord-Sverige ? Nord-Finland ?

Hva med land rundt Svartehavet mht. eksport ?
milk
08.01.2019 kl 07:40 574

Det ligger et referat fra Renate Larsen sitt innlegg på Ilaks.no :-)

Norsk sjömatproduktion och export går för högtryck och avtryck görs i stigande aktiekurser för dessa företag på OSE.
Målet har varit att som det syns i referat från Sjömatrådet att nå 100 millarders grensen på export.
Se: https://ilaks.no/ny-rekord-for-norsk-sjomateksport-men-klarte-ikke-a-passere-den-magiske-100-milliarder-grensen/
Det har för övrigt diskuterats angående det dyrare fiskfodret till smolten och som jag ser det så växlar uppfödarna över till sojabaserat fiskfoder
då det är billigare.
Snubblade över följande artikel i svenska Aftonbladet, nog så gammal, men vad säger ni som är insatta angående det som jag ser som ett försäljningsargument
nämligen halten av Omega 3 i oppdrettslaksen? Är halten fortfarande halverad för fettsyran Omega 3 i kallrökt laks?
Rökt lax är ju väldigt populär och lax anses nyttig att konsumera. Kan det vara så att Omega 3 minskar i och med rökprocessen och rökt lax inte blir så nyttig som man tror?
Se: https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/1k6X5Q/pasklaxen-inte-sa-nyttig-som-du-tror