PARETO SECURITIES SER VLCC-RATEOPPGANG I 4.KV 2018

Volf
FRO 15.01.2018 kl 09:30 1484

PARETO SECURITIES SER VLCC-RATEOPPGANG I 4.KV 2018
Oslo (TDN Direkt): Pareto Securities venter at VLCC-ratene vil stige i fjerde kvartal 2018, og mener råoljetankmarkedet vil være mye mer balansert i andre halvår av året, ifølge en sektoroppdatering fra meglerhuset mandag.

Pareto viser til at etterspørselen etter befraktning har vært robust, på tross av lagertrekk og Opec/ikke-Opecs kuttavtale, og mener at veksten i oljeetterspørselen, kombinert med lavere flåtevekst, vil bidra til et mer balansert marked i årets andre halvår. Økt tonnmil som følge av flere og flere reiser fra Atlanterhavsområdet til Østen ventes også å være støttende.

Videre foretrekker meglerhuset VLCC-eksponerte aksjer, da de mener disse har størst oppside når markedet snur, samt at VLCCene vil dra mest nytte fra lengre fraktdistanser.

I 2017 var den totale tankflåteveksten på 5,2 prosent, ned fra 5,9 prosent i 2015. Pareto venter at den nedadgående trenden vil fortsette i år, og anslår at flåteveksten vil falle til 3,4 prosent i 2018, og 2,7 prosent i 2019.

"Etterspørselen har forblitt ganske sterk, men riktignok litt skuffende den seneste tiden. Ettersom oljemarkedet balanseres og amerikanske eksportvolumer fortsetter å øke, tror vi bøyningspunktet vil være i fjerde kvartal 2018, med aksjer som vil reagere i tredje kvartal i år med et liknende mønster som i 2013", skriver meglerhuset.

Pareto fastholder hold-anbefalingen på Frontline-aksjen, og nedjusterer kursmålet til 41 kroner fra tidligere 50 kroner.

"Med en relativt lavere VLCC-tilstedeværelse enn sammenlignbare selskaper tror vi fraværet av nye vekstinitativer det seneste året ikke signalisere en bevegelse tilbake i forsvar - men heller en time-out for å evaluere mulighetene", skriver Pareto, som mener Frontline har ambisjoner om å øke og fornye VLCC-flåten, og vil "storme ut av portene" når markedet snur.

HH, finans@tdn.no

TDN Direkt, +47 21 95 60 70