litt søndagslesning


Vi må huske at når Elkem gikk på børs var kursen 29 nok og resultatet betydelig dårligere.









Elkems produkter:


De ulike produktene og enhetene i Elkem kan forvirre litt, siden betegnelsene ligner på hverandre.

Grunnstoffet som på norsk heter silisium heter «silicon» på engelsk.

Det norske ordet «silikon» heter derimot «silicone» på engelsk, og beskriver en type polymer som brukes i alt fra kjøkkenredskaper til lim som brukes i bandasjer og plaster.

Forretningsområdet Elkem Silicon Materials har en rekke silisiumverk blant annet i Norge, og disse kan produsere rundt 215.000 tonn silisium årlig.

Ut over metallurgisk silisium og mikrosilica leverer Elkem Silicon Metals også spesialprodukter til industrikunder innen blant annet kjemikalier, solceller, elektronikk, aluminium, bygg og anlegg, ildfaste materialer og oljefelt.

Forretningsområdet Elkem Silicones produserer rundt 320.000 tonn silikoner årlig, som blant annet brukes i kosmetikk, energi, luftfart, bilbransjen, byggebransjen, helsevesenet og mye mer. Produktene er blant annet ulike former for belegg, tetningsmasse og bindemidler.

Enheten Elkem Foundry Products leverer blant annet metallbehandlingsløsninger til jernindustrien og ferrosilisium til stålindustrien.

Selskapets karbonvirksomhet leverer blant annet elektroder til metallurgisk industri
---------------------------------------------------------------------------------------------






Elkem-sjefen sier at veksten fremover blant annet skal drives av silikonprodukter, som finnes i mange former og brukes i tusenvis av ulike produkter, blant annet som tetningsmasse mellom flisene på badet og i bruk i avanserte produkter i helsesektoren.

Dermed satser Elkem på økt spesialisering, i likhet med andre norske industrigiganter som gjødselprodusenten Yara og aluminiumsselskapet Hydro.

– Det har vært vår strategi ganske lenge, for å kunne oppnå høyere marginer og utnytte den lavkostposisjonen vi har på de store anleggene i Europa og nå også i Kina innen silikon, sier Aasen.
---------------------------------------------------------------------------------------------

(Reuters) - Oslo-børsnoterte Elkem, som lager produkter som brukes i stål, aluminium og kjemikalier, varslet onsdag at inntjeningen ville svekkes i fjerde kvartal, da virkningen fra amerikanske handelspriser mot Kina var sterkere enn forventet.

Nyheten sendte selskapets aksjer om 10 prosent på 0705 GMT, da det var sagt at fjerde kvartalets inntjening kunne være mer enn 10 prosent lavere enn resultatet for tredje kvartal.




Basert i Norge, men flertidseiert av China National Bluestar siden 2011, produserer Elkem ferrolegeringer for stålprodusenter og silisium til aluminium, samt silikoner som brukes i industrielle og forbrukerprodukter og andre materialer.

Mens den grunnleggende etterspørselen etter markedet ventes å være god i kommende kvartaler, har vareinventarene for silikone i Kina økt nylig - som kinesiske produsenter ble utsatt for eksportpriser til USA - og prisene på silikonprodukter har gått betydelig ned i oktober, sa Elkem.

"Effekten av amerikanske handelspriser på import fra Kina har vært mer signifikant enn forventet, og ytterligere konsekvenser er uklare. Spesielt for silikone forventes prisene å være lavere i fjerde kvartal, sier Elkem i en uttalelse.






"På dette grunnlaget forventes resultatet i fjerde kvartal å være klart svakere enn resultatet i tredje kvartal," sa det.

Selskapet nektet å spesifisere hvor mye det forventet inntjening å falle, men fortalte en inntjeningspresentasjon at det ville være "mer enn 10 prosent" under tredje kvartal.

Elkems aksjer gikk ned med 10 prosent til 28 norske kroner med 0705 GMT, og underperformerte en 0,7 prosent økning i Oslo referanseindeks

Selskapet rapporterte en økning på 14 prosent fra fjorårets kvartal til 6,05 milliarder norske kroner (730 mill. Kroner), men det gikk ned fra 7,12 milliarder i andre kvartal.
milk
10.02.2019 kl 11:54 775

Greit å vite! Blir vel ikke noe kurshopp på Tirsdag da....