Kitron. Oppsummering.

Vennlig hilsen
KIT 12.02.2019 kl 10:01 3164

Tredje kvartal 2018, ble noe svakere enn forventet. Forsvarssektoren var fortsatt svak i tredje kvartal, mens industri, medisinsk utstyr og en bedring av marginer i Norge og Sverige bidro til at inntjeningen ble litt bedre enn i 2017. Jeg trodde nedturen i forsvarssektoren ville flate ut i tredje kvartal, men slik gikk det ikke. To større kunde programmer innen forsvar og luftfart skal starte i fjerde kvartal, men vi må kanskje avvente til 2019 før det blir skikkelig fart på denne sektoren.

Etter tre kvartaler i fjor har inntektene fra forsvar og luftfart falt med 150 millioner, mens inntektene fra industri har økt med 200 millioner. Det er fortsatt Litauen og Kina som står for veksten i selskapet mens både Norge, Sverige og USA lider under det svake momentet i forsvarssektoren.

Hvis man justerer for nedgangen innen forsvar og luftfart, så ville Kitron hatt en vekst på 18 prosent i kvartalet, mens for året som helhet ville det vært en vekst på 21 prosent. I tredje kvartal var det også noen produksjonsprogrammer i USA og Litauen som ble forsinket. Disse programmene skulle startet i tredje kvartal, men de skled over og vil bli produsert i fjerde kvartal. Disse utsettelsene gjorde også at kvartalet ble svakere enn forventet.

Komponentsituasjonen var fortsatt vanskelig ved utgangen av tredje kvartal. Det er svært krevende å være hundre prosent leveringsdyktig, når komponentsituasjonen er som den er, derfor har Kitron økt antall komponenter på lager som en buffer mot dette og for å sikre fremtidig vekst. Mye av dette har de finansiert selv, men store deler er også finansiert av kundene. Nå har de en buffer som er stor nok til at veksten er sikret til langt inn i andre kvartal i år.

Uten back up fra kundene er det ikke sikkert at de hadde klart å overholde sine leveringsforpliktelser og samtidig fortsette å vokse som de gjør. Mange av Kitrons kunder er store multinasjonale selskaper og noen av disse kan være storforbrukere av elektroniske komponenter. Disse kundene er prioriterte og har derfor ikke de samme utfordringene med å skaffe til veie komponenter som Kitron og flere av de mindre EMS selskapene har. Flere av disse store selskapene kjøper nok komponentene direkte fra produsenter, mens Kitron kjøper fra distributører. Kitron er også en prioritert kunde hos flere av sine leverandører, men disse har ikke god nok kapasitet til å garantere at Kitron får komponentene til rett tid og i riktig antall.

Tredje kvartal hadde sine utfordringer, men det var også mye positivt i kvartalet. Ordrereserven økte med nesten 27 prosent og guidingen var også positiv. Ordrereserven var spesielt sterk for Industri og Energi/Telecom med en økning på henholdsvis 35 og 44 prosent. Energy/Telecom har lagt bak seg to svake kvartaler, men vil være tilbake på vekstsporet i fjerde kvartal. Primært er det energi som driver veksten i denne sektoren for Kitron. I fjerde kvartal kommer det i spill noen store kunde programmer innen energi og i første kvartal neste år blir det en ytterligere opptrapping av disse programmene. Så da går det mot sterk vekst igjen i denne sektoren de to neste kvartalene.

Industrisektoren var fortsatt sterk i tredje kvartal selv om volumet var lavt. Det er normalt at volumet i tredje kvartal er lavere enn i andre kvartaler. Det skyldes blant annet ferieavvikling i Europa. I tillegg var det også noen kundeprogrammer i Litauen som ble utsatt og som påvirket volumet negativt. Men disse utsatte programmene vil bli produsert i fjerde kvartal, så for året som helhet betyr ikke dette så mye. De utsatte programmene vil kunne være med å løfte resultatet for fjerde kvartal.

Ser vi på Medisinsk utstyr så har denne sektoren vokst langt over forventning i 2018. Kitron hadde et mål om å vokse i takt med markedet i 2018. Det vil si en vekst på tre til fire prosent. Men status etter de tre første kvartalene er en vekst på 18,9 prosent. Det er langt over forventet. Vi får håpe at denne tendensen fortsetter, selv om ordrereserven ikke akkurat indikerer dette. Den var flat sammenlignet med samme periode året før

Offshore/Marine bunnet ut i 2017. Siden har det vært en gradvis bedring, men på lavt volum. Men nå ser det ut til at volumet er i ferd med å ta seg opp noe. Ordrereserven ved utgangen av tredje kvartal var på 42 millioner kroner. Det er uten at den store kontrakten med Magseis er medregnet. Reserven er nå større enn den samlede omsetningen i de tre første kvartalene i 2018. Dette lover svært bra for fortsettelsen, og med den store kontrakten med Magseis som basis kan vi nok forvente et mye bedre volum i 2019.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 10:03 3155

Ser vi på de forskjellige fabrikkene i de ulike landene så er det ingen tvil om at både Norge, Sverige og USA har lidd under det svake momentet i forsvarssektoren i 2018. Men på tross av dette, så har både Norge og Sverige klart å øke marginene i 2018. Det lover bra for fremtiden. Vi vet at forsvarssektoren kommer sterkere tilbake i 2019 og vil forbli sterk i mange år fremover. En styrket forsvarssektor vil gi et mye høyere produksjonsvolum både i Norge, Sverige og USA. Da får man utnyttet både mennesker og maskiner på en mye bedre måte, og i neste omgang vil dette føre til bedre marginer.

USA har ikke vært like flinke som Norge og Sverige til å levere god lønnsomhet på lavt volum. USA har slitt gjennom hele året, men trolig ble bunnen nådd i tredje kvartal. Kathrin Nylander forventer at det blir bedre i fjerde kvartal. Det var mye på grunn av et utsatt kundeprogram innen forsvarssektoren at inntjeningen ble svakere enn forventet i tredje kvartal. Men også dette programmet vil bli produsert i fjerde kvartal og vil som i Litauen, kunne være med å løfte resultatet i fjerde kvartal.

Men ser vi bort fra de svake resultatene, så har det også skjedd mye spennende i USA gjennom året. I 2017 hadde Kitron i praksis bare en aktiv kunde i USA. De oppgraderte fabrikken der i 2017. Siden har de jobbet hardt for å få på plass flere kunder i USA. Og det har gitt resultater. Ved utgangen av tredje kvartal hadde de en base på 10 kunder der. Foreløpig har ikke dette resultert i særlig volum, men det er forhåpentligvis noe som kommer etterhvert.

Kitron har også kjøpt en EMS-divisjon fra et amerikansk selskap i 2018. Dette kjøpet vil styrke Kitrons posisjon i den viktige forsvarsindustrien i USA. Virksomheten utfyller Kitrons eksisterende drift svært godt, og ventes å skape merverdi for dagens virksomhet, spesielt i USA. Divisjonens hovedvekt er på forsvar, luftfart, medisinsk/industri og kommunikasjon/forbruker, og dette passer godt overens med Kitrons strategi. Divisjonen har i tillegg en svært interessant kundebase. Kitron forventer at kjøpet vil ha nøytral resultateffekt i 2019 og positiv resultateffekt i 2020 og fremover.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 10:04 3151

De siste årene er det i stor grad industri som har drevet veksten for Kitron. Industri er per nå det klart største markedet for Kitron. Industri er også det mest lønnsomme markedet uansett volum, men det er nok mye på grunn av at nesten all industriproduksjon foregår i Litauen og Kina. Både lønnsnivået og skattenivået er lavere i Litauen enn i Norge og Sverige, derfor er også lønnsomheten bedre. Trolig blir produksjonen mer effektiv når man har et høyt produksjonsvolum, slik som i Litauen. Da får man til fulle utnyttet fabrikkens potensiale og kapasitet. Det er krevende og opprettholde god lønnsomhet når man vokser mye, men i Litauen har man klart å kombinere dette på en imponerende måte.

Også i Kina er det høy aktivitet, kombinert med god lønnsomhet. Kina hadde en vekst på 30 prosent i tredje kvartal. I kvartalet har det vært en del flytting av produksjon, både inn og ut av Kina. Dette har sammenheng med den pågående handelskrigen mellom Kina og USA. For å omgå en straffetoll på 10 prosent har flere av Kitrons kunder begynt å flytte produksjon til og fra Kina.

Kitron følger de samme produksjonsprosedyrene, har de samme programmene og den samme typen testutstyr ved alle sine fabrikker: Så det gjør det enkelt for Kitron å flytte produksjon mellom de ulike fabrikkene, og det påløper ingen ekstra kostnader ved å gjøre dette. Kitron er glad for å kunne hjelpe sine kunder og ser dette som en konkurransefordel for Kitron.

Når det norske offshore markedet kollapset i 2015-2016, så gjorde ikke det så mye, fordi sterk vekst i andre sektorer som forsvar og industri kompenserte for dette. Siden har Kitron bare fortsatt å vokse i industrisektoren og når forsvarssektoren viste klare svakhetstegn i fjor, så var heller ikke det nok til å stoppe veksten i selskapet.

Etter tre kvartaler i fjor har inntektene fra forsvar og luftfart falt med 150 millioner, mens inntektene fra industri har økt med 200 millioner. Dette viser at veksten innenfor industri mer enn kompenserer for nedgangen innen forsvar og luftfart. Det sier også noe om robustheten til selskapet og evnen til å omstille seg og levere vekst og lønnsomhet selv om det svinger i markedet.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 10:05 3147

Industri har vært en vekstdriver for Kitron, men dette kan endre seg. Utsiktene til fortsatt sterk vekst i denne sektoren er ikke spesielt gode nå. Handelskrigen mellom USA og Kina har bidratt til å bremse veksten i Kina. Kina og USA er de viktigste motorene i verdensøkonomien, så når veksten avtar i Kina, så minsker også veksten i verden. Det er ikke bare den kinesiske økonomien som lider under svakere vekst, men det rammer også den globale økonomien. IMF har nedjustert prognosene for den globale veksten de neste to årene. De peker på at handelskrigen mellom USA og Kina utgjør en stor risiko for verdensøkonomien. De er også bekymret for at Storbritannia skal krasje ut av EU uten en avtale. Det utgjør ingen større risiko for verdensøkonomien, men det vanskeliggjør all handel med Storbritannia og kan virke destabiliserende på finansmarkedet i Europa. En utmelding av EU uten en avtale kan på sikt svekke britisk økonomi med 5-8 prosent advarer IMF. IMF ser også med en viss bekymring på de gule vestene i Frankrike, bilindustrien i Tyskland og den uavklarte budsjettsituasjonen i USA.

Den største trusselen mot verdensøkonomien er utvilsomt handelskrigen. Hvis det verste skulle skje og det blir en økning av tollsatsene, istedenfor en avtale, så vil dette utløse et kraftig fall på børsene over hele verden. Det blir ikke en umiddelbar kollaps i verdenshandelen, men det vil ytterligere øke nedsiderisikoen i en verdensøkonomi som allerede er i ferd med å bremse opp.

Tollbarrierer er et hinder for verdenshandelen. og sammen med økt nasjonalisme, proteksjonisme og populisme kan dette føre verdensøkonomien inn i en ny resesjon om noen år. Men vi får håpe at ikke det skjer. Utsiktene til at USA og Kina skal bli enige er fortsatt helt på det uvisse. Lite konkret fra disse samtalene har foreløpig lekket ut til pressen, men ifølge Larry Kudlow, som er rådgiver i det hvite hus er forhandlingene vanskelige og partene er fortsatt langt fra hverandre. Men samtalene fortsetter og det er et godt tegn. Fristen for å bli enige er satt til 1. mars i år. Hva som skjer etter det er ikke godt å vite, men det er vel heller tvilsomt om USA og Kina blir enige om en avtale før fristen utløper. Hvis de ikke blir enige innen fristen, så kan ett av to ting skje. Enten blir det brudd i forhandlingene eller også fortsetter de å forhandle selv om fristen er ute. Blir det et direkte brudd, uten at partene har nærmet seg hverandre, så kan det bli en langvarig handelskrig mellom USA og Kina. USA har også truet med å øke tollsatsene fra nåværende 10 prosent på et begrenset antall kinesiske varer opp til 25 prosent på alle varer produsert i Kina. Hvis det skjer så vil det trolig være knusende for den kinesiske økonomien. Det vil føre til at alle de som produserer i Kina og som ønsker tilgang til markedet i USA, blir nødt til å flytte produksjonen ut av Kina. Det kan føre til masseoppsigelser i Kina. Det er allerede en tendens til at flere flytter produksjonen ut av Kina fordi det ikke er så billig og produsere der lenger. Hvis det blir en tilspisning av konflikten mellom USA og Kina så vil denne tendensen forsterkes ytterligere og vi vil kunne få en masseflukt fra Kina. For å få tilgang til Kinas indre marked må kanskje noen amerikanske selskaper etablere fabrikker i Kina også, men de vil nok i første omgang forsøke å benytte seg av den produksjonskapasiteten som allerede finnes i Kina. Det kan jo være bra for Kitron.

Det mest sannsynlige er nok at samtalene fortsetter også etter den 1. mars. Trump administrasjonen har signalisert at Trump og Xi Jinping ikke har tid til å møtes før 1.mars, så da kan vi utelukket at det blir signert en avtale før fristen utløper. Vi må bare håpe på at samtalene fortsetter og at tollsatsene forblir uendret.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 10:06 3142

Industri og Offshore/Marine.
Vi kan ikke forvente like sterk vekst i industrisektoren når den globale veksten avtar og når trusselen fra Trump fortsatt henger i luften. Men når det kommer til de andre sektorene til Kitron, så blir ikke de i særlig grad påvirket av hverken handelskrig eller lavere vekst i verdensøkonomien. Et unntak vil være Offshore/Marine, men denne sektoren ligger allerede nede for telling. Oljeselskapene har sagt at de vil investere mer i offshorevirksomhet i 2019 og det kommer de nok til å gjøre uansett om den globale økonomien har mange utfordringer. Så det går mot generell vekst i denne sektoren i år.

Medisinsk Utstyr.
Medisinsk utstyr er lite påvirket av globale konjunkturer. Sektoren fremstår som stabil, med en vekst på 3-4 prosent i året. Kitron vil trolig ha som mål å vokse i takt med markedet i 2019.

Forsvar og Luftfart.
Forsvar og luftfart hadde et svakt år i fjor, men er forventet å komme sterkere tilbake i år. Sektoren er preget av store prosjekter og store ordre som kan løpe over flere år. Dette gjør at volumet kan svinge fra kvartal til kvartal. Uansett hvordan det går med verdensøkonomien så vil denne sektoren være sterk i mange år fremover.

Energi.
Kitron skal levere til noen store kundeprogrammer innen energi i fjerde kvartal. Så blir det ytterligere en opptrapping av disse programmene i første kvartal. Dette handler om utrulling av infrastruktur for å etablere smarte el-nett. Dette er noe som ligger i tiden og handler om smartere måter å distribuere strømmen på. Dette kommer til å bli et bredt og omfattende marked, som trolig også vil kunne by på muligheter for Kitron!

Telecom?
De siste årene har teleoperatørene vært travelt opptatt med å bygge ut 4G-nettet. Dette nettet er nå stort sett ferdig utbygget i store deler av verden. Nå er det 5G som står for tur. En svært sentral aktør i utbyggingen av 4G-nettverk har vært kinesiske Huawei. Nå er det imidlertid mye som tyder på at de ikke vil bli like sentrale i utbyggingen av 5G. Det er påståtte nære relasjoner til kinesiske myndigheter som gjør at Huawei nå risikerer å bli skjøvet ut i kulden. USA og Australia har utestengt Huawei og nå vurderer flere land å gjøre det samme. PST har gått ut og advart mot å la Huawei delta i utbyggingen av 5G i Norge.

I prinsippet er det bare tre selskaper i verden som har den teknologien som trengs for å kunne bygge 5G. Det er Ericsson, Nokia og Huawei. Hvis Huawei blir skjøvet ut i kulden så blir det mye mer å gjøre for Ericsson og Nokia. Kitron har gode relasjoner med både Ericsson og Nokia, så kanskje vil det åpne seg noen muligheter for Kitron i forbindelse med 5G utbygging? Ellers så vet jeg ikke hva Kitron har å bidra med innen telekom.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 10:07 3138

Kitron hadde en sterk ordrereserve ved utgangen av tredje kvartal. Så det lover jo bra for både fjerde og første kvartal. Det eneste som gir grunn til en viss bekymring er handelskonflikten mellom USA og Kina og hvordan dette vil påvirke Kitrons kunder i industrisektoren. Kinas økonomi har bremset opp i fjerde kvartal, det er det ingen tvil om. Det har også smittet til andre markeder i Asia. Så å si alle som leverer til Kina melder om svake salg i kvartalet. Kinesiske forbrukere har blitt mye mer forsiktige, de sparer mer og bruker mindre. Forbrukere i Europa og USA er nok ikke så bekymret men det er grunn til å tro at Kitrons kunder i industrisektoren vil bli litt mer avventende, se det litt an og kanskje skyve noen av ordrene litt frem i tid. Så det er nok kanskje uvissheten i industrisektoren som gjør at Kitron ikke stiger i kurs. Når det gjelder de andre sektorene til Kitron så er det liten grunn til bekymring. De kommer til å levere som normalt. Kitron har ikke kommet med et resultatvarsel så da må vi forvente at de leverer innenfor det intervallet de har fastsatt.

Ellers er det mye som tyder på at komponent markedet er mye mer balansert nå enn det var for bare noen måneder siden. Det skyldes generelt lavere etterspørsel etter komponenter, men spesielt i Asia og Kina. Hvis komponenttilgjengeligheten blir bedre, så vil Kitron kunne redusere antall komponenter på lager, redusere arbeidskapitalen, øke fleksibiliteten, få en bedre avkastning på kapitalen og betale høyere utbytter.

P.S.
Så vil jeg ønske god bedring til Peter Nilsson. Jeg håper du blir frisk og rask og at du er tilbake på jobb i månedsskifte juni-juli...

Vennlig hilsen…
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Landmannen
12.02.2019 kl 14:06 3041

Det var noen gode betraktninger! Til tider har jeg trodd at jeg nærmest var den siste mohikaner i Kitron, men da ser det ut til at vi i hvert fall er to. Jeg ser frem til Q4-presentasjonen, og er spent på om det kommer noe mer rundt fabrikken i Polen.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Landmannen
12.02.2019 kl 15:32 2977

... og der kom det en melding om nytt område - reparasjoner & vedlikehold av F-35 i samarbeid med andre norske bedrifter:

Oslo (TDN Direkt): Norsk industri har sammen med andre europeiske land blitt tildelt det europeiske ansvaret for komponentvedlikehold for flere teknologigrupper til F-35-partnerskapet.

Det melder Forsvarsdepartementet tirsdag, og viser til en kunngjøring fra amerikanske myndigheter.

Det er Kongsberg Defence and Aerospace og AIM Norway som har fått hovedansvaret for å bygge opp en kapasitet innenfor de tildelte komponentgruppene. Samarbeidsselskapene er Berget AS, Kitron AS, Techni AS, Vinghøg AS og Widerøe Technical Services AS.

Til sammen dreier det seg om nærmere 400 reparerbare deler på kampflyet, inndelt i grupper som har innbyrdes synergier. Norge har blitt tildelt to slike grupper: en som inneholder hydromekaniske komponenter som pumper, aktuatorer og filtre, og en som inneholder våpenutløsningssystemer inkludert såkalte pylons, opplyses det.

-Regjeringen har arbeidet målrettet for at norsk industri skal vinne fram i konkurransen om kontrakter som understøtter til våpensystemet F-35, og det er gledelig at norsk industri har vist seg konkurransedyktig også når det gjelder vedlikeholdsoppdrag til våre nye kampfly, sier statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Beshnak
12.02.2019 kl 18:14 2902

Hvorfor kom det ingen reaksjon på aksjen etter denne meldingen?
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Vennlig hilsen
12.02.2019 kl 19:24 2857

Dette er et langsiktig prosjekt som starter i 2021, derfor har ikke dette en umiddelbar effekt på aksjekursen ti Kitron. Men det viser at norske selskapers involvering i F-35 programmet fortsetter å øke. For noen år siden meldte Kitron at deres involvering i F-35 programmet hadde en verdi på rundt 3 milliarder i løpet av en periode på 25 år. Det var en svært konservativ vurdering som ble satt den gangen. Siden har det bare ballet på seg, så nå er nok verdien på F-35 programmet for Kitron nærmere 6 milliarder enn tre milliarder..
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Beshnak
12.02.2019 kl 19:26 2846

Ja, burde vell skjønt det ikke hadde store påvirkningen. Var vell heller ett lite håp.

Uansett, veldig god oppsummering av Kitron! Kudos!
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Revenue1
12.02.2019 kl 19:30 2836

Tusen Takk for veldig god oppsummering Vennlig Hilsen!!! : ) Enig med deg, Langsiktig og fremtiden Looks Bright: )
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
olsen
12.02.2019 kl 19:53 2806

Som langsiktig Kitron-aksjonær gjennom mange år, så er det flott å lese slike saklige, nøkterne og grundige innlegg som dine, Vennlig hilsen.
Takk for ditt bidrag - ingen gjør det bedre!
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
jularbo
13.02.2019 kl 09:37 2636

Takk for objektiv oppsummering Vennlig hilsen. Har hele tiden vært positiv til Kitron, og har ikke solgt en eneste aksje. Hva som driver kursen nedover, har jeg ikke noen god forklaring på , bortsett fra permiteringen av Peter N, og Robotene har i alle fall gjort sitt. Dette er dagen før dagen. I morgen får vi svaret. Regner med at vi får et godt utbytte. Tipper et resultat for 2018 på 67 øre, og utbetalt utbytte på 45 øre. Minner om at kursen i juni i fjor var rundt 10,50
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
13.02.2019 kl 14:28 2560

Som vanlig saklig og godt begrunnet innlegg fra Vennlig hilsen som har rot i virkeligheten. Veldig bra.
Redigert 20.01.2021 kl 19:55 Du må logge inn for å svare