APCL – en nytt Noreco-case med stor skjult verdi? del 3.

RGTBJØRN
APCL 12.02.2019 kl 14:33 54358

DEL 3.

Har kopiert inn ett meget bra innlegg/analyse fra Xtrainvestor der Lars Brandeggen (som er grunnleggeren av XI) har tatt for seg ett område som mange har «neglisjert», nemlig det fremførbare underskuddet APCL har opparbeidet seg gjennom årene. Innlegget er grundig og langt men velger likevel på tross av lengden å lime inn teksten i sin helhet som en TS. Les mer på XI kanalen https://www.xtrainvestor.com/channel/apcl-ol
Her er innlegget.


For et par år siden var Noreco et konkursdømt selskap med en stor rettstvist som reell egenkapital. Etter å ha vunnet saken i første instans (kurs ti-doblet) og tapt saken i høyere instans (kurs falt men fortsatt fem-doblet) venter de på om saken tillates anket til dansk høyesterett. Uansett utfall synes markedets fokus og verdisetting å ha skiftet til selskapets fremførbare underskudd i Danmark/UK – verdier som for et par år siden var neglisjert av enhver analytiker og lite fremholdt av selskapet. Jeg ser en veldig Noreco-lignende situasjon i APCL nå; konkursdømt med større rettstvist(er) som mesteparten av egenkapitalen med et ukjent og aldri omtalt ganske voldsomt fremførbart underskudd.

APCL har nå en markedsverdi på av 20 MUSD. Dette har vært et katastrofalt selskap som man kan lese om i APCL-kanalen på Xtrainvestor – men som tilfelle Noreco viste kan selv et historisk katastrofalt selskap vise seg ha en riktig attraktiv aksje.
Etter å ha lest årsrapportene ble jeg ble overrasket over å oppdage i notene at det australske morselskapet – som man faktisk kjøper aksjer i - har over over en milliard USD i ‘accumulated losses’ og at de oppgir at konsernet har 600 millioner USD i ‘tax losses carried forward’. Fremførbare underskudd kan ha betydelige verdier (ref Noreco) og jeg hadde ikke sett dette nevnt noen gang hverken i de svært få analyser som er gjort (den siste for halvannet år siden) eller i kommentarer på sosiale media. Jeg har forsøkt å få ut ytterligere/grundigere informasjon fra selskapets ledelse om disse verdier, men telefonbeskjeder og mailer er ubesvarte. For et selskap som etter hvert er litt «eierløst» gjør slik mangel på respons meg litt mistenksom, ikke minst når selskapets ledere fikk betydelige lønnskrav utbetalt i form av aksjer rundt nyttår. Jeg har samarbeidet med nick Warom på Xtrainvestor for å finne ut mer om skatt og caset generelt, mange kjenner til han som skribent også på HO.

En milliard dollar i akkumulerte tap i Australia har potensielt en teknisk verdi på 300 millioner USD eller 15 ganger dagens børsverdi med australsk skattesats. Bruker man gruppens fremførbare underskudd så er teknisk verdi på 180 MUSD – eller 9 ganger dagens børsverdi. Merk: I enhver transaksjon med utenforstående vil teknisk verdi prises til betydelig rabatt.

En hel del av det fremførbare underskuddet i konsernet vil måtte være å henføre til datterselskap i ulike land; såkalte «tax pools» i lisenser/datterselskap i oljeproduserende land kan fort ha klart høyere verdi pga høye skattesatser og enklere benyttelse. Selskapet har i sin årsrapport ikke spesifisert underskudd til land foruten i morselskapet i Australia. Men på nettet finner jeg at APCL bl.a. har et datterselskap i England som i 2016 rapporterte «retained losses» på 334 millioner USD. Det kan være at visse underskudd i døtre hvis ubenyttet til slutt ikke kan benyttes som skattemessige fremførbare underskudd i mor. I selskapets konsernregnskap fremgås av notene at de bruker 30%-skattesats på underskuddet som basis for skatteverdi – dog kan denne (som normalt i slike tilfeller – ref igjen Noreco) ikke balanseføres så lenge det hersker tvil om utnyttelse.

I Australia har de i 2017 innført lettelser i bruk av fremførbare underskudd. Enten må det være viss kontinuitet på eiersiden (50%? – hva gjelder for børsnoterte?) eller «similar business» (tidligere «same» business). Og da er det klart interessant at toneangivende aktører i Senegal og Gambia som FAR og Woodside Petroleum begge er australske, sistnevnte har en mkt cap på 25 milliarder USD. Disse må åpenbart drive similar business. Men merk at som i Norge finnes det gjennomskjæringsregler som kan inntreffe hvis en transaksjon helt åpenbart kun er gjort av skattebesparingsmessige årsaker.
Hvordan bør APCL prises? APCL’s verdisetting innebærer en høyst subjektiv beregning da det er sannsynligheter som må vektes.
Markedsverdien er altså 20 MUSD, med net cash 7 MUSD gitt at man ikke regner inn forpliktelser på 7 MUSD knyttet til lisenser i andre land som er tilbakeleverte (selskapet hevder i rapporter at de kommer seg unna). Så Enterprise Value 13 MUSD evt 20 MUSD.
Verdi 1: Full seier eller forlik på en eller flere av de fire lisensene.

APCL inngikk en intensjonsavtale med en ikke navngitt aktør (ryktes Cairn Energy) om farm down på tre av lisensene (en i Senegal, begge i Gambia) ned til 30% der APCL skulle få viss kostnadsdekning samt bli carried på inntil tre letebrønner.
APCL hadde helt klart ikke fullgjort sin arbeidsplikt på lisensene og har blitt varslet av myndighetene om at utgått lisensperiode ikke er forlenget. Eller kanskje snarere ikke varslet, men først fått lest om det i media. En lisens – ROP i Senegal som ikke inngikk i farm out avtalen – er allerede gitt videre til Total som nylig inngikk farm down avtale med Petronas (det statlige malayiske oljeselskapet) til tross for pågående tvist. Interesse fra majors beviser at det må anses som en attraktiv lisens.

APCL hevder at terminering ikke har skjedd iht lisensavtalen og har dratt inn begge land til ICSID – en internasjonal voldgiftsdomstol - med krav om full tilbakelevering av lisensene.

Intensjonsavtalen virker ha priset de tre blokkene til 55-70 MUSD. Meglerhusene vurderte imidlertid APCL’s restandel på 30% betydelig høyere – Pareto anslo at den riskede verdien av APCL’s andeler i Senegal og Gambia etter farm down avtale representerte NOK 17 per aksje – ekslusive ROP-lisensen. Mirabaud lå enda høyere med nesten NOK 32 per aksje. Merk at begge disse aktørene var selskapets rådgiver i tidligere emisjon og da etter mitt syn blir mindre troverdige. Men det viser at meglerhus gjerne verdsetter et leteselskaps assets betydelig høyere enn farm down prisingen. Tilsvarende så man også ganske raskt i markedsprising og analyser etter transaksjon på Panoros Dussafu-felt; man verdsetter gjerne feltandelen høyere enn implisitt ut fra den strikte transaksjonsverdien – spesielt hvis avtalen innebærer at det raskt vil skje hendelser som leteboring, utbygging etc.

Det er verdt å notere seg at intensjonsavtalen ble inngått mens oljeprisen var på 53 USD/fat. FAR farmet i februar 2018 ned på de to naboblokkene i Gambia til fordel Petronas mens oljeprisen var på 64 USD/fat til en implisitt pris på til sammen 92 MUSD. APCLs blokker er anslått ha uriskede prospective ressurser på 3,1 milliarder fat, FARs ble anslått til over 1 milliard fat uten at man ut fra det bør si noe intelligent om verdiforholdet blokkene imellom.

Senegal/Gambia har blitt et hotspot med solid interesse fra større aktører etter større funn. BP, CNOOC, Woodside, Total og Petronas har nylig gått inn i området. I de to lisensene som APCL eide/eier i Senegal er det anslått net uriskede ressurser på 1,8 milliarder fat. I lisensene vil det foregå ren leteboring og riskede ressurser vil da normalt ligge 10-20% av uriskede – mao chance of success for enkeltbrønner på mellom 10-20%.

Tvisten? Det er vanskelig å vurdere hvor den står. Det er ingen tvil om at APCL ikke har fyllestgjort sin arbeidsplikt og for meg fremstår det klart at landene burde ha kommet seg greit ut av dette ved å følge lisensavtalen til punkt og prikke. APCL hevder derimot at dette ikke har skjedd. Når man ser interessen for området og de økte beløpene som aktører betaler for å komme seg inn på lisenser så forstår man at det kan være svært god økonomi og dermed fristende for Senegal/Gambia å ta tilbake lisensene og heller beholde pengene selv. Det kan muligens også være skattemessige årsaker til å sørge for at APCLs tax pool forsvinner fra lisensene. Nå har det vært en hel del «surr» i disse landenes energidepartementer tidligere for å si det mildt og spørsmålet blir egentlig om Gambia/Senegal kan ha rotet det til for seg selv i iveren etter å ta tilbake verdiene eller grunnet politikere/byråkrater på jakt etter en «envelope of happiness»… ? Så lenge behandlingen i ICSID pågår kan det bli vanskelig å få noen til å utvikle blokkene, det burde tilsi en viss forliksinteresse. Imens vil det foregå interessante leteboringer på naboblokker.

Verdi 2: To 100%-eide dypvannslisenser i Sierra Leone.
Jeg har ikke sett noen verdianslag fra noen på disse og farm downs har ikke skjedd. Sierra Leone holdt nylig på med en tildelingsrunde som er blitt utsatt. APCL skal etter plan komme med drill or drop beslutning innen utløp av oktober. Urisked prospektive ressurser er anslått til 2,5 milliarder fat, men dette er på over 3000m havdybde og så langt har selskapet altså ikke lykkes i farm down.
Verdi 3: Fremførbare underskudd – tax pools:
Som beskrevet i starten – oversett verdi-
Så hvordan regner man på noe slikt?

Verdi to 90% eide Senegal-lisenser * sannsynlighet for å beholde = risket verdi
+ Verdi to 100% eide Gambia-lisenser * sannsynlighet for å beholde = risket verdi
+ 180-300 MUSD i teknisk verdi fremførbare underskudd * rabatt = risket verdi
+ Verdi Sierra Leone –lisenser
Fratrukket nåverdi av fremtidige driftskostnader (vanskelig å anslå)
= mer eller mindre enn 20 MUSD ?
En ting er hva man selv tror om verdi/sannsynlighet – noe annet hvordan et marked vil vurdere dette. I mai 2017 hentet selskapet 30 MUSD til kurs NOK 7,75 etter at kursen var på NOK 12,2 før emisjon ble kunngjort. Den gang var oljeprisen på 52 USD, de hadde andel av lisens i Cote d’Ivory der leteboring var i gang, de hadde inngått LOI i Senegal/Gambia men ikke fått aksept fra myndighetene. Pareto anslo at lisensen i Cote d’Ivory utgjorde 25% av en risket NAV.

....fortsettes

Redigert 21.01.2021 kl 09:21 Du må logge inn for å svare
Funlight
13.02.2019 kl 21:47 13563

Foreløpig ser ikke markedet ut til å prise inn noe sjans for APCL å vinne tilbake lisensene. Det gir jo oss som tror på dette svært god risk-reward. Jeg tipper APCL og Gambia vil ha farming avgjort før lisensene overdras igjen. Da er det ingen tvil om at man mener alvor. Gambia kan da kjøpe seg tid i de andre sakene de har håndtert dårlig. Det er et drømmescenario, og sikkert langt i fra virkeligheten. Endog det er lov å drømme om forlik.
thief
13.02.2019 kl 22:26 13494

Ja, med en kurs på 0.9kr, prises apcl som om de ikke har noen særlig sjanse på noen lisenser. Derfor er jo oppsiden enorm. Virker som det er noen som vil laste på 0.89-0.9,ligger vel rundt 500k på kjøp der:) Men ikke så mange som er ivrige på å selge foreløpig. Så hvis ingen vil selge lenger ned, da kan vel traderene/øretrillerene kjøre den over krona igjen!
Bare sosp, ville vel gitt kurser rundt 3-4kr ganske kjapt,samme med forlik på lisensene i Gambia.Så har vi jo partnere som står i kø,så det blir neppe noe problem og da oxo drilling etter hvert! Så går noe i boks,kan vi se tosiffret kurs igjen, etter partner er på plass og det igjen skal drilles. Så går en/flere lisenser i boks ruller snøballen av seg selv! Og med det vi sitter på av info,smått som stort, har jeg kjempetro på at noe går apcl sin vei. Så får vi se hva fasit blir. Men her er det mulighet for en mangedobling! Apcl er vel den aksjen som kan øke mest på relativt kort tid, så får vi håpe det blir en realitet:)
RGTBJØRN
13.02.2019 kl 23:19 13407

Det er tiden som er et problem i selskaper som APCL, alt tar så fryktelig lang tid. Er uansett rimelig sikker at vi nærmer oss en vendepunkt nordover.
RGTBJØRN
13.02.2019 kl 23:38 13365

Sett på mine katalysatorer at det kan være et vendepunkt rundt dagens nivå. En kjøper på 450k 89 , Med bra børs som det ser ut som uten krasj kan de bli moro
klaesp
14.02.2019 kl 10:02 13078

Antar at enten ICSID eller Apcl formidler om at saken fortsetter, eller så får vi melding om forlik.
RGTBJØRN
14.02.2019 kl 16:45 12810

Kan vel stemme utbrudd teoretisk i mars da Warom
RGTBJØRN
14.02.2019 kl 16:49 12787

Sklir ned langs AMA linja, hadde vært perfekt med et siste "kakk" ned mot 85 . Vi får se
RGTBJØRN
15.02.2019 kl 11:07 12456

Kjøperne i overtall idag, interesant
tuja
15.02.2019 kl 11:09 5473

Rent teknisk er det vel snart duket for ett brudd opp?
RGTBJØRN
15.02.2019 kl 11:20 5432

Tuja,vanskelig å si, men de aksjene som event skal ut tas i mot på 89 ser det ut til
tervi
15.02.2019 kl 12:49 5335

Nærmer seg tømt på området ,89 til 1kr ? Interessant med gigapost som tar alt på ,89 viser at noen med penger er seriøst interessert.
Tipper det kan gå fort når salget er over eller melding kommer.
tuja
15.02.2019 kl 13:27 5272

Ser ut som vi muligens får brudd opp. Kan bli en fin avslutning fram mot helga. Nice. :)
Funlight
15.02.2019 kl 13:59 5198

Få som vil selge på nivået som er nå. Det som var er solgt. Litt volum i dag også. Kan bli en pen inngang til helgen.
tervi
15.02.2019 kl 14:03 5182

ligger ca 1 mill aksjer på kjøp fra ,88 til ,91 Tidsspørsmål før det smeller opp.
Warom
15.02.2019 kl 14:05 5186

Det var jo en 30 dagers kanal jeg la ut og det lå jo "lagelig til" for brudd, noe som jo også skjedde.
https://goi.nf/?bkuetslgqllw

....enda en del å gå på :)
tuja
15.02.2019 kl 14:12 5171

Fin den, warom. Bra med brudd opp før helga. :)
RGTBJØRN
15.02.2019 kl 14:47 5109

Et lyspunkt idag, Greier vi å dra kursen gjennom 1,05 så kan det bli bra
RGTBJØRN
15.02.2019 kl 14:51 5115

Dog er det lite volum. Når ting skjer er det ofte 9-10mill
FkL
15.02.2019 kl 16:44 4983

Grei innhenting på slutten der. Ikke dårlig volum heller til å være en dag uten spesielle hendelser.
Warom
15.02.2019 kl 16:55 4951

Da ender den ca her....

https://goi.nf/?jsajbhqnptch

.....men først ca 1,04 som vist i forrige :)
thief
15.02.2019 kl 17:30 4872

Var jo tydelig at det var noen som ville inn med en del aksjer på 0.89-0.9,som kanskje måtte begynne å plukke oppover i dag, da det var liten salgsinteresse:) Volumet tok seg opp jo høyere kursen gikk i dag! Så kan jo hende noen bare måtte ta det de fikk! Skal ikke si dette på noen måte er tilfelle her,men det er alltid noen som vet mer enn andre. Og da kan slik plukking som i dag,være et lite signal. Var slik i iox da canacol kom inn som deleier. Kursen fikk seg et bra løft på greit/lite volum, før nyheten kom litt senere. Vi vet jo at det er mange potensielle triggere i apcl,som kan komme når som helst. Så alltid litt spennende,når man ser det er noen som vil inn med en god pott. Og når de ikke får napp etter noen dager,så begynner det å plukkes sakte men sikkert oppover:) Som sagt, ikke sikkert dette har noe med at melding er like om hjørnet,men lov å håpe!

God helg!
RGTBJØRN
15.02.2019 kl 19:44 4760

Ble en pen dag , som jeg skrev så jeg et vendepunkt rundt 89-90øre. Kan være starten av noe større, mulig det er noen som tror det kommer oppdateringer mandag,
Går vi gjennom 1,05 er det lite motstand .Tenker først på siste topp kortsiktig 1,20-1,30 området (uten nyheter) så får vi se God helg
klaesp
18.02.2019 kl 09:55 4313

Forsiktig handel preger aksjen, ingen vil kjøpe eller selge. Trenger en oppdatering fra partene.
solid1
18.02.2019 kl 13:06 4400


Det er nok mange som vil selge, men vi ønsker en mye høyere pris.
Tror det kommer i løpet av våren.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
tervi
18.02.2019 kl 14:51 4272

Da er ny bunn 1 kr. Omsetningen stiger og tipper vi kan ende opp 10% i dag. Er nok en del som blir springende etter nå som ikke har fått med seg utviklingen.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
FkL
18.02.2019 kl 17:27 4137

Fint volum i dag på en tilsynelatende rolig dag. Godt fornøyd når vi både stiger og går over snittvolumet.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
klaesp
18.02.2019 kl 17:42 4109

Noen som gjort seg noen tanker om hvorfor volumet tar seg kraftig opp tidlig ettermiddag?
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
FkL
18.02.2019 kl 20:31 4006

Tenker at de beste er om vi holder innleggene i denne tråden så slipper vi alle gribbene. Juss og ris og all annen skit.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
tuja
18.02.2019 kl 20:38 3992

I følge LB på xi, har Senegal kun noen få dager på seg til å påberope seg 41(5). Om det ikke kommer denne uke, har de nok vurdert det slik at siden Gambia ikke vant fram, er det lite sannsynlig at de(Senegal) vil vinne fram. Det vil bare medføre merkostnader, og tid. Noe de begynner å få lite av dersom Total skal få bore på ROP inneværende år. Jeg tror nettet begynner å snøre seg sammen i begge land. Nå er det tid for action, og melding om forlik.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
Funlight
19.02.2019 kl 12:13 3806

Fin økning i kursen i dag. Det liker vi. Noen tanker på hvorfor dette skjer nå? Er det avgjørelsen i Senegal som kun er to dager unna?
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
klaesp
19.02.2019 kl 12:34 3755

Gambia tapte del saken i ICSID prosessen, da er forlik mest sannsynlig . Heller mot løsning i Gambia.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
tervi
19.02.2019 kl 13:07 3686

TOTAL er seriøst selskap som ikke vil ha rot i kontrakter. De vil klart sette krav om å få ordnet opp i forholdet til APCL. Tenk hvilke konsekvenser og kostnader ved utsettelse og funn av olje på samme felt. Derfor det er ventet melding da det er frister ved rettsinstanser og kontrakt oppstart.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
Funlight
19.02.2019 kl 13:29 3636

Det vet vi begge. Jeg har også fulgt selskapet og hatt aksjer i APCL en stund.

Derimot tenkte jeg kanskje at grunnen til at folk vil betale mer nå per aksje en i det siste er at Senegal snart har frist for å kjøre 41(5) selv.
Det er kanskje mulig at de dropper det, og ikke trenerer prosessen, fordi Gambia tapte på tilsvarende scenario.

Det blir uten tvil svært spennende fremover.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
Funlight
19.02.2019 kl 13:32 3629

Det er svært spennende. Det er lite trolig at TOTAL vil la Senegal kjøre prosessen fult ut til midten av 2020. Det vil være en kjempestor forsinkelse for dem. De vil bore på feltet i år, og helst i dag.
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
Aldara
19.02.2019 kl 13:33 3625

Stygge stygge jævler...
Nå presser de kursen ned til krona!
Svin!!
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
Aldara
19.02.2019 kl 13:40 3601

Håper dette var siste rest aksjer fra de schwiiina som trøkker ut hele tiden..
Vi ønsker dere IKKE tilbake...!!
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
tervi
19.02.2019 kl 13:50 3561

ligger an til godt over dobbel omsetning i dag. Ble tatt ut en million på kort tid og enda står den i over krona. Riste de siste ut før oppgangen fortsetter?
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare
tervi
19.02.2019 kl 13:50 3570

ligger an til godt over dobbel omsetning i dag. Ble tatt ut en million på kort tid og enda står den i over krona. Riste de siste ut før oppgangen fortsetter?
Redigert 21.01.2021 kl 03:12 Du må logge inn for å svare