APCL – en nytt Noreco-case med stor skjult verdi? del 3.

RGTBJØRN
APCL 12.02.2019 kl 14:33 54362

DEL 3.

Har kopiert inn ett meget bra innlegg/analyse fra Xtrainvestor der Lars Brandeggen (som er grunnleggeren av XI) har tatt for seg ett område som mange har «neglisjert», nemlig det fremførbare underskuddet APCL har opparbeidet seg gjennom årene. Innlegget er grundig og langt men velger likevel på tross av lengden å lime inn teksten i sin helhet som en TS. Les mer på XI kanalen https://www.xtrainvestor.com/channel/apcl-ol
Her er innlegget.


For et par år siden var Noreco et konkursdømt selskap med en stor rettstvist som reell egenkapital. Etter å ha vunnet saken i første instans (kurs ti-doblet) og tapt saken i høyere instans (kurs falt men fortsatt fem-doblet) venter de på om saken tillates anket til dansk høyesterett. Uansett utfall synes markedets fokus og verdisetting å ha skiftet til selskapets fremførbare underskudd i Danmark/UK – verdier som for et par år siden var neglisjert av enhver analytiker og lite fremholdt av selskapet. Jeg ser en veldig Noreco-lignende situasjon i APCL nå; konkursdømt med større rettstvist(er) som mesteparten av egenkapitalen med et ukjent og aldri omtalt ganske voldsomt fremførbart underskudd.

APCL har nå en markedsverdi på av 20 MUSD. Dette har vært et katastrofalt selskap som man kan lese om i APCL-kanalen på Xtrainvestor – men som tilfelle Noreco viste kan selv et historisk katastrofalt selskap vise seg ha en riktig attraktiv aksje.
Etter å ha lest årsrapportene ble jeg ble overrasket over å oppdage i notene at det australske morselskapet – som man faktisk kjøper aksjer i - har over over en milliard USD i ‘accumulated losses’ og at de oppgir at konsernet har 600 millioner USD i ‘tax losses carried forward’. Fremførbare underskudd kan ha betydelige verdier (ref Noreco) og jeg hadde ikke sett dette nevnt noen gang hverken i de svært få analyser som er gjort (den siste for halvannet år siden) eller i kommentarer på sosiale media. Jeg har forsøkt å få ut ytterligere/grundigere informasjon fra selskapets ledelse om disse verdier, men telefonbeskjeder og mailer er ubesvarte. For et selskap som etter hvert er litt «eierløst» gjør slik mangel på respons meg litt mistenksom, ikke minst når selskapets ledere fikk betydelige lønnskrav utbetalt i form av aksjer rundt nyttår. Jeg har samarbeidet med nick Warom på Xtrainvestor for å finne ut mer om skatt og caset generelt, mange kjenner til han som skribent også på HO.

En milliard dollar i akkumulerte tap i Australia har potensielt en teknisk verdi på 300 millioner USD eller 15 ganger dagens børsverdi med australsk skattesats. Bruker man gruppens fremførbare underskudd så er teknisk verdi på 180 MUSD – eller 9 ganger dagens børsverdi. Merk: I enhver transaksjon med utenforstående vil teknisk verdi prises til betydelig rabatt.

En hel del av det fremførbare underskuddet i konsernet vil måtte være å henføre til datterselskap i ulike land; såkalte «tax pools» i lisenser/datterselskap i oljeproduserende land kan fort ha klart høyere verdi pga høye skattesatser og enklere benyttelse. Selskapet har i sin årsrapport ikke spesifisert underskudd til land foruten i morselskapet i Australia. Men på nettet finner jeg at APCL bl.a. har et datterselskap i England som i 2016 rapporterte «retained losses» på 334 millioner USD. Det kan være at visse underskudd i døtre hvis ubenyttet til slutt ikke kan benyttes som skattemessige fremførbare underskudd i mor. I selskapets konsernregnskap fremgås av notene at de bruker 30%-skattesats på underskuddet som basis for skatteverdi – dog kan denne (som normalt i slike tilfeller – ref igjen Noreco) ikke balanseføres så lenge det hersker tvil om utnyttelse.

I Australia har de i 2017 innført lettelser i bruk av fremførbare underskudd. Enten må det være viss kontinuitet på eiersiden (50%? – hva gjelder for børsnoterte?) eller «similar business» (tidligere «same» business). Og da er det klart interessant at toneangivende aktører i Senegal og Gambia som FAR og Woodside Petroleum begge er australske, sistnevnte har en mkt cap på 25 milliarder USD. Disse må åpenbart drive similar business. Men merk at som i Norge finnes det gjennomskjæringsregler som kan inntreffe hvis en transaksjon helt åpenbart kun er gjort av skattebesparingsmessige årsaker.
Hvordan bør APCL prises? APCL’s verdisetting innebærer en høyst subjektiv beregning da det er sannsynligheter som må vektes.
Markedsverdien er altså 20 MUSD, med net cash 7 MUSD gitt at man ikke regner inn forpliktelser på 7 MUSD knyttet til lisenser i andre land som er tilbakeleverte (selskapet hevder i rapporter at de kommer seg unna). Så Enterprise Value 13 MUSD evt 20 MUSD.
Verdi 1: Full seier eller forlik på en eller flere av de fire lisensene.

APCL inngikk en intensjonsavtale med en ikke navngitt aktør (ryktes Cairn Energy) om farm down på tre av lisensene (en i Senegal, begge i Gambia) ned til 30% der APCL skulle få viss kostnadsdekning samt bli carried på inntil tre letebrønner.
APCL hadde helt klart ikke fullgjort sin arbeidsplikt på lisensene og har blitt varslet av myndighetene om at utgått lisensperiode ikke er forlenget. Eller kanskje snarere ikke varslet, men først fått lest om det i media. En lisens – ROP i Senegal som ikke inngikk i farm out avtalen – er allerede gitt videre til Total som nylig inngikk farm down avtale med Petronas (det statlige malayiske oljeselskapet) til tross for pågående tvist. Interesse fra majors beviser at det må anses som en attraktiv lisens.

APCL hevder at terminering ikke har skjedd iht lisensavtalen og har dratt inn begge land til ICSID – en internasjonal voldgiftsdomstol - med krav om full tilbakelevering av lisensene.

Intensjonsavtalen virker ha priset de tre blokkene til 55-70 MUSD. Meglerhusene vurderte imidlertid APCL’s restandel på 30% betydelig høyere – Pareto anslo at den riskede verdien av APCL’s andeler i Senegal og Gambia etter farm down avtale representerte NOK 17 per aksje – ekslusive ROP-lisensen. Mirabaud lå enda høyere med nesten NOK 32 per aksje. Merk at begge disse aktørene var selskapets rådgiver i tidligere emisjon og da etter mitt syn blir mindre troverdige. Men det viser at meglerhus gjerne verdsetter et leteselskaps assets betydelig høyere enn farm down prisingen. Tilsvarende så man også ganske raskt i markedsprising og analyser etter transaksjon på Panoros Dussafu-felt; man verdsetter gjerne feltandelen høyere enn implisitt ut fra den strikte transaksjonsverdien – spesielt hvis avtalen innebærer at det raskt vil skje hendelser som leteboring, utbygging etc.

Det er verdt å notere seg at intensjonsavtalen ble inngått mens oljeprisen var på 53 USD/fat. FAR farmet i februar 2018 ned på de to naboblokkene i Gambia til fordel Petronas mens oljeprisen var på 64 USD/fat til en implisitt pris på til sammen 92 MUSD. APCLs blokker er anslått ha uriskede prospective ressurser på 3,1 milliarder fat, FARs ble anslått til over 1 milliard fat uten at man ut fra det bør si noe intelligent om verdiforholdet blokkene imellom.

Senegal/Gambia har blitt et hotspot med solid interesse fra større aktører etter større funn. BP, CNOOC, Woodside, Total og Petronas har nylig gått inn i området. I de to lisensene som APCL eide/eier i Senegal er det anslått net uriskede ressurser på 1,8 milliarder fat. I lisensene vil det foregå ren leteboring og riskede ressurser vil da normalt ligge 10-20% av uriskede – mao chance of success for enkeltbrønner på mellom 10-20%.

Tvisten? Det er vanskelig å vurdere hvor den står. Det er ingen tvil om at APCL ikke har fyllestgjort sin arbeidsplikt og for meg fremstår det klart at landene burde ha kommet seg greit ut av dette ved å følge lisensavtalen til punkt og prikke. APCL hevder derimot at dette ikke har skjedd. Når man ser interessen for området og de økte beløpene som aktører betaler for å komme seg inn på lisenser så forstår man at det kan være svært god økonomi og dermed fristende for Senegal/Gambia å ta tilbake lisensene og heller beholde pengene selv. Det kan muligens også være skattemessige årsaker til å sørge for at APCLs tax pool forsvinner fra lisensene. Nå har det vært en hel del «surr» i disse landenes energidepartementer tidligere for å si det mildt og spørsmålet blir egentlig om Gambia/Senegal kan ha rotet det til for seg selv i iveren etter å ta tilbake verdiene eller grunnet politikere/byråkrater på jakt etter en «envelope of happiness»… ? Så lenge behandlingen i ICSID pågår kan det bli vanskelig å få noen til å utvikle blokkene, det burde tilsi en viss forliksinteresse. Imens vil det foregå interessante leteboringer på naboblokker.

Verdi 2: To 100%-eide dypvannslisenser i Sierra Leone.
Jeg har ikke sett noen verdianslag fra noen på disse og farm downs har ikke skjedd. Sierra Leone holdt nylig på med en tildelingsrunde som er blitt utsatt. APCL skal etter plan komme med drill or drop beslutning innen utløp av oktober. Urisked prospektive ressurser er anslått til 2,5 milliarder fat, men dette er på over 3000m havdybde og så langt har selskapet altså ikke lykkes i farm down.
Verdi 3: Fremførbare underskudd – tax pools:
Som beskrevet i starten – oversett verdi-
Så hvordan regner man på noe slikt?

Verdi to 90% eide Senegal-lisenser * sannsynlighet for å beholde = risket verdi
+ Verdi to 100% eide Gambia-lisenser * sannsynlighet for å beholde = risket verdi
+ 180-300 MUSD i teknisk verdi fremførbare underskudd * rabatt = risket verdi
+ Verdi Sierra Leone –lisenser
Fratrukket nåverdi av fremtidige driftskostnader (vanskelig å anslå)
= mer eller mindre enn 20 MUSD ?
En ting er hva man selv tror om verdi/sannsynlighet – noe annet hvordan et marked vil vurdere dette. I mai 2017 hentet selskapet 30 MUSD til kurs NOK 7,75 etter at kursen var på NOK 12,2 før emisjon ble kunngjort. Den gang var oljeprisen på 52 USD, de hadde andel av lisens i Cote d’Ivory der leteboring var i gang, de hadde inngått LOI i Senegal/Gambia men ikke fått aksept fra myndighetene. Pareto anslo at lisensen i Cote d’Ivory utgjorde 25% av en risket NAV.

....fortsettes

Redigert 21.01.2021 kl 09:21 Du må logge inn for å svare
thief
04.03.2019 kl 18:34 7124

er bare første steg i voldgiftprosessen. Men voldgiftsaken går jo videre uansett om partene er i forhandlinger. Så inntil partene eventuelt blir enige om forlik,går saken som planlagt:)Men bra det går fremover!
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.03.2019 kl 23:47 6894

Meldes det 43(1) eller 43(2) så er prosessen ved voldgiftsdomstolen avsluttet. Da er det forlik/enighet.

(Eventuelt 44; at ene parten avslutter, og den andre parten ikke melder innsigelse innen fristen. Mindre sannsynlig?)

https://icsid.worldbank.org/en/Pages/process/Discontinuance-of-Proceedings.aspx
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
solid1
05.03.2019 kl 07:39 6755


Det kan nok være nytt forsøk på 41(5)
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
FkL
05.03.2019 kl 08:08 6688

Hva mener du her? Det er jo vi som har lagt frem materiale for sakens videre gang.
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
solid1
05.03.2019 kl 08:13 6682


Da har jeg i tilfelle misforstått.
Registrerte det var innlagt den 28/2 som var siste dag for Senegal (slik jeg forsto det)
Beklager.

Det kan bli en ubeskrivelig trivelig uke om så er riktig.
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Fakevenues
05.03.2019 kl 08:44 6601

Sist (2014) kom forlik som lyn fra klar himmel, og melding kom nok på NewsWeb først (ettersom ICSID først åpner kl 15:00, og melding fra APCL ble sendt ut ca 14:xx)

ICSID - November 28, 2014The parties file a request for the discontinuance of the proceeding pursuant to ICSID Arbitration Rule 43(1).
APCL - 28 November 2014 -African Petroleum Corporation Limited - Reinstatement of the "Gambia Licences"
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.03.2019 kl 08:54 6571

Far oppdaterte i går. Skroll til Gambia:

https://far.live.irmau.com/irm/PDF/2424_0/InvestorPresentationMarch2019
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
SeddelPressa
05.03.2019 kl 08:54 6571

Ja , nå er det spennende fremover ! Hvem som vil selge nå, er for meg uforståelig. Det kan fort bli og snuble på målstreken tror jeg :)



Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
tervi
05.03.2019 kl 09:08 6520

ligger hele tiden 450k på kjøp 1,05 Ingen grunn til å gi bort aksjene på dette nivået. ny bunn 1,05 oppgang potensialet er betydelig
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
tuja
05.03.2019 kl 12:35 6310

Nå tikker kjøperne oppover i kursstigen. Like før "take off"?
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
tuja
05.03.2019 kl 13:00 6243

Salgsviljen er vist større enn forstanden. :)
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Mrhifi
05.03.2019 kl 13:17 6193

Ha ha.....Tuja, håber vi bliver belønnet for vores tålmodighed... Nu er der kun 10 måneder tilbage af 2019!
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Warom
05.03.2019 kl 13:17 6192

Er vel ganske sikker på at vedkommende(tror det er bare 1) som solgte godt over 400k håper og tror på billigere inngang. Ikke umulig, men aldri lett å gjenkjøp slike antall(noe vi så på 1,05 kjøperen som flyttet opp) uten å gå opp(drive opp).
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Mrhifi
05.03.2019 kl 13:46 6121

Vi kan umuligt tabe abitration til så inkompetente politikere/embedsmænd... Er helt sikker på vi vinder i sidste ende....men der er stadig mulighed for forlig/Aftale....
but i don't give a damn....
Losers are losers, not because of a few mistakes.
Their loserdom is the result of millions of mistakes that add up.
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
RGTBJØRN
05.03.2019 kl 14:22 6053

Er nok noen som ikke har nerver til å vente.
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Aldara
05.03.2019 kl 14:36 6059

Kursutviklingen er faen meg så elendig at jeg får fnatt...
Si meg... Kommer ikke denne over 1,12 før forlik står trykket opp i trynet på investorene..??
Nei..det var mye mer trøkk i denne aksjen for en stund siden..
Dette er bare dødt! DØDdødt!!
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
RGTBJØRN
05.03.2019 kl 14:38 6053

Aldara, bare å selge hvis du ikke vil være med lenger
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Aldara
05.03.2019 kl 14:40 6047

Å nei du...
Selge gjør jeg ikke før forlik kommmer.
Blir møkkalei denne trixingen og nedpressingen som hele tiden skjer!
Kjør!!!
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Warom
05.03.2019 kl 21:59 5756

Om dette er lagt frem riktig skal altså Total bore i Senegal med opsjon på Mauritania etterpå, før samme skip i juli skal bore for Petronas. Ergo, her sies det at før juli så skal Total bore i Senegal.

Aldri i livet om voldgiften er løst til da, de er knapt i gang, lukter det forlik i lufta (med CFO i Petronas på Linkedin friskt i minne)?

https://mobile.offshoreenergytoday.com/pacific-drilling-secures-work-for-its-drillships/

Furthermore, Pacific Drilling has informed that France’s Total has hired its 2011-built Pacific Santa Ana drillship.

The Pacific Santa Ana, currently undergoing client acceptance testing in Las Palmas, has received a contract to operate in Senegal for one firm well and in Mauritania for one option well with Total.

As with the Pacific Sharav contract, Pacific Drilling did not share the dayrate. Bassoe Analytics shows the estimated dayrate is around 165.000.

After this, the drillship will in July begin its contract with Petronas in Mauritania as the Malaysian company has recently exercised an option for Phase II of the plug and abandonment project.

Går man på en til artikkel i sakens anledning så blir det faktisk helt konkret, i april skal den jobbe for Total i Senegal. Da har de mars på seg til å bli enige, ellers løper både Total, Petronas og ikke minst Senegal en kjemperisiko om de borer mens saken er uløst. Ikke minst vil APCL få en gratis boring om de skulle komme ut av forliket med gevist(eller vi kan vel si tidenes kort på hånda for forlik på SOSP ved treff).

https://seekingalpha.com/article/4246329-pacific-drilling-march-2019-fleet-status-report-analysis

Drillship Pacific Santa Ana will drill one well in Senegal for Total (TOT) from April 2019 to May 2019. The contract has one optional well in Mauritania, which may keep the rig busy until the start of the plug and abandonment contract in Mauritania from July 2019 to June 2020. Bassoe Offshore estimates that the dayrate on the new contract is $165,000.
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
klaesp
05.03.2019 kl 22:42 5678

Passer som hånd i hanske med Linkendin kontakt:)
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
thief
05.03.2019 kl 22:44 5679

oioioi, superspennende warom:) Nå begynner Senegal virkelig å få dårlig tid! Er vel en grunn til de ikke prøvde seg på 41(5), den prosessen hadde aldri vært ferdig før TOTAL skal drille på rop,godt signal:)?? Tørr total drille på rop uten at saken er løst? Kanskje,hvis de har en erstatningsklausul i kontrakten, men likevel ikke det mest optimale. Og ikke minst, vil Senegal ta den sjansen:)??? For dem kan det bli det totale kaos, om det drilles, blir funn, og apcl vinner!! Da snakker vi store erstatningssummer til total og kaos i alle ledd! Her lukter det forlik gitt, iallfall når vi tar med de andre små dryppene av info vi har fått i det siste:)
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
thief
05.03.2019 kl 22:57 5653

tippet jo det ville komme noe i feb/mars:) Da kan det jo tenkes det vil komme noe nå straks, hvis ikke Senegal vil ta en skikkelig gambling! Og med apcl sin "seier" i Gambia, hvor kontraktene mest sannsynlig er gyldige.,fikk vel Senegal noe å tenke på! For da kan det vel hende kontraktene i Senegal oxo er gyldige, sakene er jo ganske like! Vil de røre det til for seg selv nok en gang, med så mange usikkerhetsmomenter, hvis de ikke går for forlik???? mmm, tror vi står godt nå:)!
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
tuja
05.03.2019 kl 23:33 5580

Takk for den, warom. Dette kan være strålende nytt mtp ett snarlig forlik i senegal. :)
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
RGTBJØRN
06.03.2019 kl 00:15 5509

Har selv sagt for noen måneder siden at perioden mars-april blir interesante. For dem som tror på selskapet er det vel like greit å holde på aksjene ?
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
RGTBJØRN
06.03.2019 kl 00:24 5507

Kan teknisk komme noe press nedover ( hørtes ikke helt riktig ut men) , tar det med ro hvis det skjer. Warom hva ser du ?
Redigert 21.01.2021 kl 03:15 Du må logge inn for å svare
Warom
06.03.2019 kl 07:17 5317

Jeg ville nok tenkt litt av det samme under "normale omstendigheter" men med tanke på den "riggbestillingen" og de evnt mulighetene det måtte gi så tror jeg presset nå vil bli oppover i nye brudd. Det er egentlig en helt "vill bestilling" som er gjort, og det tror jeg markedet vil "se litt på".
Liverbirds
06.03.2019 kl 09:26 5106

Jeg ser nå sammenhengen med Linkidin kontakten som ble knyttet her om dagen, ikke tilfeldig den.
tuja
06.03.2019 kl 09:34 5071

Spørs hvor lenge det er mulig å handle på dagens nivå. Nå må man begynne å kjenne sin besøkelsestid. Mange sammenfallende ting som lukter forlik lang vei.
Og bestilling av rigg fra Total for boring i Senegal bare forsterker dette. Tikk-takk........

:)
tuja
06.03.2019 kl 10:40 4924

Meldes forlik med Senegal nå i mars, skal kursen opp flere kroner. Ser bra ut mtp det fine gravearbeidet til warom.

:)
Slettet bruker
06.03.2019 kl 10:47 4881

Boreriggen ligger i Las Palmas for klargjøring. Kom dit i slutten av febr.
Redigert 06.03.2019 kl 11:19 Du må logge inn for å svare
Funlight
06.03.2019 kl 10:53 4858

Kursen øker nå. Du må ikke bekymre deg for mye. Dette løser seg med store sannsynlighet.
tuja
06.03.2019 kl 11:05 4798

Er ikke bekymret i det hele tatt. Tenker på de som er uten aksjer. :)
Mrhifi
06.03.2019 kl 12:31 4561

Bliver meget spændende at følge udviklingen på Rop licensen....og iscids kommende afgørelse....
December 18, 2018
The Claimant files a request for provisional measures.
RGTBJØRN
06.03.2019 kl 12:48 4515

Fin flyt i dag. Warom takk for alt du deler.
RGTBJØRN
06.03.2019 kl 12:53 4499

Det er flere som spør etter å delta under denne tråden. Jeg sjekker ut alle nick om de har noe å bidra med,men de fleste har ikke det. Dette til orientering
Funlight
06.03.2019 kl 12:56 4476

Det er nødvendig å holde de utenfor hvis ikke blir dette bare ei suppe av usaklige innlegg. Bra jobbet RGTBJØRN.
fremogtilbake
06.03.2019 kl 13:28 4365

RGTBjørn,

bare et generelt spørsmål her, siden jeg ikke vet helt hvordan disse lukkede trådene fungerer. Du sier det er andre som spør om å få delta, men hvordan kan de vite dette om det er en lukket tråd? Ser de spørsmålene, uten å kunne svare? Eller er det andre som forteller dem at tråden eksisterer?

(Spørsmålet har jo i og for seg ikke noe med APCL å gjøre, jeg bare lurer).
Funlight
06.03.2019 kl 13:54 4284

Kun oss som har tillatelse kan svare på tråden. De useriøse stenges ute slik at tråden blir ryddig og konstruktiv. Du må være logget inn og godkjent for å delta.
FkL
06.03.2019 kl 14:26 4215

Alle kan lese, men kun godkjente kan svare.