Når det ser ille ut, er det som regel enda verre!

Goldsmith
NAPA 01.03.2019 kl 14:02 1666

Kvartalspresentasjonen ga svar på mange spørsmål. Oppsummert er situasjonen og fremtidsutsiktene verre enn det man hadde grunn til å tro i forkant av presentasjonen. Her er det bare å rømme.

FREMTIDSUTSIKTER

I presentasjonen kom det frem at Smets opprettholder forklaringen på omsetningsnedgangen i 2018. Nedgangen skyldes «channel stuffing» hos flere av kundene. Men omsetningen gikk ned med 40% i 2018. Det er langt mer enn hva som kan forklares med «channel stuffing». Smets ønsket ikke å svare på hvilke kunder som er de største, men det er velkjent at Napatechs største kunde er NetScout. Denne kunden har hatt en vesentlig nedgang i produktsalget i 2018, og det er grunn til å tro at også flere av de andre store, OEM kundene har opplevd nedgang i sitt produktsalg. Det er redusert produktomsetning i sluttkundemarkedet som er hovedforklaringen på Napatechs omsetningsnedgang, og denne nedgangen har gitt behov for lagerreduksjoner hos Napatechs OEM kunder. Denne nedgangen i produktsalget har ikke stoppet opp og det kan i alle fall settes spørsmålstegn bak om nedgangen har bunnet ut. NetScout for eksempel guider med en videre nedgang i produktsalget for første kvartal 2019.
Dette setter spørsmålstegn ved usikkerheten som ligger i Smets prognose om omsetningsvekst på over 20%. Det kan synes høyt. Vår utfordring er at hoveddelen av salget er i andre halvår slik at det tar tid før vi kan se om Smets holder ord. Det bør gi grunnlag for forsiktighet.

Kostnadssiden overrasket heller ikke positivt. Dersom vi ser på driftskostnader og aktiverte utviklingskostnader for 2018 mot prognosen for 2019 får en ca 160 millioner i kostnader for 2018 og en prognose på 140 – 150 millioner for 2019. Det betyr en kostnadsnedgang på omtrent 10% (på midten av prognoseintervallet). Men husk at alle engangskostnadene knyttet til salg av Pandion, oppsigelse av CFO, teknologidirektør, salgsdirektør, osv ligger i kostnadsmassen for 2018. I tillegg ligger også driftskostnader og utviklingskostnader for det avhendede Pandion-segmentet. Det betyr at den underliggende kostnadsnedgangen er høyest marginal – nær mot null. Det er en helt annen realitet enn hva Smets selv sier; «we are continously working to improve our effeiciency». Problemet for Napatech er at fremdeles er det langt mellom hva selskapet faktisk gjør og hva en rasjonell investor bør forvente og hva de selv sier. Det baner vei for nye, seriøse skuffelser.

FULLY FUNDED

I kvartalsrapporten og presentasjonen kom det frem at gjelden til selskapet ikke bare var bankgjelden på 45 millioner (opp fra 40.5 millioner i tredje kvartal), men selskapet har også et lån til en «business partner» på 20 millioner – som ble tatt opp i det likviditetsmessig utfordrende tredje kvartalet. Det betyr at selskapets gjeld er langt høyere enn hva selskapet har kommunisert tidligere. En lite behendig overraskelse, og igjen stiller det spørsmål ved ledelsens integritet. Hvorfor har de ikke opplyst tidligere om dette lånet? Det er et vesentlig beløp for Napatech.

Smets kunne fortelle forsamlingen på kvartalspresentasjonen at de ikke hadde noen oppstilling over «uses of funds» fra emisjonen på 75 millioner. Men de bekreftet at de ikke ville kvitte seg med banklånsrammen. Men det som går frem er at ledelsen mener hele beløpet er nødvendig for å finansiere arbeidskapital og driftens negative kontantstrøm. Videre er det klart at dagens kontantposisjon vil fordufte når kundefordringene kommer opp på et normalt nivå igjen. Det betyr at man har hentet inn 75 millioner mens man har 65 millioner i gjeld og et driftsunderskudd på 30 millioner (minst) bare i 2019. Dette ser ikke bra ut. Det er hevet over enhver tvil at et selskap med Napatechs historie og relativt usikre fremtidsutsikter ikke skal ha en så høy gjeld. Samtidig hevder ledelsen selv at beløpet er nødvendig bare til driften – før man betaler ned gjeld. Her er det duket for flere, grisete emisjoner der dagens aksjonærer står igjen på perrongen og lurer på hvilket illuktende tog som forlot stasjonen!

PRISING

Legger vi til grunn ledelsen tese om at emisjonen er nødvendig for å finansiere driften så er prisingen av selskapet ganske heftig på 2 kroner aksjen. Da snakker vi om en selskapsverdi på 2x83 millioner aksjer = 166 mill. + 65 mill i gjeld = ~230 millioner. For et selskap som kanskje omsetter for rundt 165 millioner i 2019, går med 30 millioner minst i minus, aldri har tjent penger, og har et styret og en ledelse uten tillitt er det en drøy pris.

Til sammenligning trodd man før emisjonen at selskapets verdi var 3/aksjen x 32 mill. aksjer = 95 + 40 mill i gjeld = 130 millioner. Så mindre tillitt til ledelsen, dårligere fremtidsutsikter, dårligere balanse før nye penger og tvilsom påstand om fullfinansiering blir kronet med nesten 100% høyere verdi. Det er høyest irrasjonelt. Her er det bare å vente på at kursen faller under krona!

Oppsummert synes det som om fremtidsutsiktene er blekere enn hva selskapet gir inntrykk for. Omsetningsnedgangen er nok mer drevet av lavere sluttkundesalg enn «channel stuffing» som ledelsen fremhever, og det gir grunn til usikkerhet om prognosen til Smets på over 20% omsetningsøkning holder vann. Samtidig ser vi at kostnadene ikke reduseres nevneverdig – stikk motsatt av hva Smets selv hevder er et fokusområde (høyere effektivitet). Det er tvilsomt om selskapet er fullfinansiert, og tror du at alle emisjonspengene er nødvendige i driften, så er prisingen av selskapet helt vill. Her skal kursen ned – også drevet av at tilbudet av aksjer økes med over 100%. Kom deg ut mens du kan.

Redigert 04.03.2019 kl 10:03 Du må logge inn for å svare
riskypick
01.03.2019 kl 15:38 1640

Takker for nok et godt innlegg Goldsmith. Det stemmer det du sier.
Slettet bruker
01.03.2019 kl 15:44 1633

Bare å se på de to siste kvartalsrapportene. Skrekk og gru. De tvinges ned under krona etter hvert.
Odi.1
04.03.2019 kl 11:14 1523

under 1 kr? omg, har 45 % tap i dette allerede : :(-
Slettet bruker
04.03.2019 kl 12:28 1498

Om jeg så skulle få rett med tida, og det er ikke sikkert, men ikke fortvil om du vil ut... Det kommer kanskje et sirkusaktig rally som får deg ut med gevinst. Mye som kan skje på børsen. Når jeg ser på NAPA, så minner det nå uten sammenligning for øvrig på forløpet til diverse skrekkemisjoner innen oljesørvis.
Goldsmith
04.03.2019 kl 15:50 1457

Her er det noen hvaler som skal ut - volumet har steget kraftig siden emisjonsmeldingen. Ikke umulig at vi suuuuuuser rett ned under 1.5 og videre ned mot 1.
Odi.1
11.03.2019 kl 11:19 1359

Når var datoen for påfyll med aksjer til kr1,50
Odi.1
18.03.2019 kl 11:31 1245


" Flag notification - Napatech A/S
Following the private placement, Ludvig Lorentzen AS, will hold 4,444,445 shares in Napatech A/S, representing 6.69% of outstanding share capital (based on 66 401 553 shares outstanding after share capital increase in registered). "

Kun noen guds utvalgte som får tegningsretter i dette ?? Kan ikke se noe tilbud på noe som helst ? Har dere fått noe