GIG vs Coolbet og andre peers


Som mange sikkert vet så gjøres det en emisjon i Coolbet i disse dager. Først og fremst så må jeg si at jeg er imponert over det Coolbet har fått til på kort tid(ikke ulikt GIG den gang) og det er ikke meningen å «rakke ned» på dem(for det fortjener de definitivt ikke). Jeg er mer opptatt av potensialet som måtte ligge i GIG fra de kursene vi handles på nå. Jeg har imidlertid sett litt på størrelsesforhold kontra verdi og noen enkle parametre.

Coolbet vil etter at de har hentet inn penger(og emisjonen fulltegnes) nå ha en verdi på ca NOK 750M. Emisjonen er på max 9MEUR, og derav skal de bruke ca 30% til «The focus is to deliver a tailormade B2B sport solution, both in terms of product offer and risk management.»

Coolbet vil etter emi ha en verdi på ca 43% av det GIG prises til på børsen pr i dag. Coolbet er i sterk vekst, det er det ingen tvil om, men det samme må en vel kunne si også om GIG(om en ser på hva de har gjort/utviklet). Coolbet er jo pr i dag det man vel kan kalle en operatør(som for eksempel vår Rizk, Guts osv) De jobber videre med sin plattform(som for eksempel vår GIG Core) noe de jo skal bruke en del penger på nå.

Sammenligner en størrelsene selskapene i mellom når det kommer til MCAP(husk de er nå snart verdt halvparten av GIG) så har Coolbet i 2018 ca 18% av revenues som Rizk.com alene har(12,6/70).
Går man enda lengre ved å sammenligne Coolbet mot hele GIG så har de 8,3%(12,6MEUR) av inntektene(NGR), 17,4%(4,8MEUR) av Cost of sales og 6,3%(7,9MEUR) av Gross profit. Isolert sett i den fasen de er i nå slett ikke noen dårlige tall(snarere tvert imot), men de er altså nå(etter emisjon) verdsatt til ca 43% av GIG(som har hele verdikjeden intakt).

EBITDA GIG var for 2018 16,1MEUR(adj 18,9) og for Coolbet minus 6,2MEUR. EBIT for GIG var likevel dårligere enn for Coolbet, men det skyldes i hovedsak de ekstrasordinære nedskrivningene GIG gjorde i Q4.

Coolbet har i sine «forcasts» en voldsom ekspansasjonsplan over de neste årene(hyggelig og ikke usannsynlig den for alt jeg vet). Det samme har jo også GIG gjort over de siste årene(med unntak av på bunnlinjen, det siste en «uttalt villet» situasjon) og tar man noen analytikeres tall med videre for GIG så kan det jo se voldsomt ut også der. GIG er imidlertid «ferdig» med sin store fokus på å bygge plattformen(Core), de har tatt store grep på/ovenfor affiliates og de virker å ha ryddet opp i operatørene(Rizk står for 70% av revenues for GIG’s operatører). Nå skal man begynne å kapitalisere på de investeringene man har gjort(og som bevisst har kostet bunnlinje). «We are now focused on improving and selling our products in B2B. To accelerate these processes and scale, we are enhancing our technology»

Å skulle sammenligne disse to selskapene er likevel per nå som å sammenligne epler og pærer(man er i to vidt forskjellige faser). GIG «har kontroll» på hele verdikjeden for igaming(jeg registrerer at Coolbet i sin presentasjon utelater GIG i sammenligningen av dem selv mot andre selskap), Coolbet er pr i dag en operatør(med videre planer). Likevel så kan man med «enkle tall» sammenligne verdiene aksjonærene pr i dag er villige til å betale for å være med på turen.

Som sagt, jeg liker Coolbet(de snakker om børsnotering om ca 1-2 år alt etter markedssituasjonen) og har stor respekt for det de har fått til. Om det er GIG som er underpriset eller Coolbet som er overpriset(eller ingen av delene) akkurat nå skal jeg ikke mene så mye om, men forskjellene er ganske så store på det meste med unntak av prisingen av selskapene. Får begge til det de mener de skal få til, så er både GIG og Coolbet vell verdt pengene man måtte investere nå.

«Gamle GIG» ble ved nyheten om reverse takeover(16.02.15) priset til ca 390MNOK(290m aksjer x kurs 1,34). Betspin(gamle NIO) til 268MNOK(200m aksjer x 1,34), til sammen ca 660MNOK. Gamle GIG besto da av Guts, Innovation Labs(affiliate) og iGaming Cloud(plattform) der Rizk var registrert(men ikke åpnet). Ikke lenge(ett par mnd) etter den «omvendte overtagelsen» ble «Nye GIG»(altså inkl NIO) priset til ca 500MNOK. Q3-2015 hadde GIG revenues(NGR) på 6MEUR og ca 36000 aktive brukere(tilsvarende Q4-18 for Coolbet 4,8MEUR og 45000 aktive brukere). Coolbet har i følge presentasjonen en Y/Y 2018 økning i revenues på 239%(fra 3,7MEUR til 12,6MEUR noe som tilsvarer 8,9MEUR).

Hvis man skal sammenligne vekst i forhold til hvilken fase en befinner seg i, så må man kanskje tilbake til 2016 Y/Y for GIG. Der var veksten for GIG 202%, men det inkluderte Betitkjøpet. Eksklusive Betit så var veksten 145%(fra 17,8MEUR til 37,4MEUR noe som tilsvarer 19,6MEUR)

Skulle man sammenligne litt mot noen andre peers på børsverdi, så er pr i dag GIG verdt(inkl valutakurs NOK/SEK og kurs NOK 20,-) ca 62% av Leo Vegas, ca 23% av Cherry, ca 55% av Catena Media, ca 44% av Kambi, ca 22% av Betsson og ca 9% av Kindred(Unibet).

Man må vel kunne si at «temperaturen i markedet» i 2015 var langt høyere enn det er i dag og det skal også tas med i «regnestykket» med Coolbet. Akkurat nå ligger GIG med ca -70% siste 12 mnd(der andre peers også har falt mye, men ikke sååå voldsomt). Det er veldig mye en skal/bør ta med i regnestykkene enn det som jeg har fremvist, men av og til skal man forsøke å gjøre det enkelt. Jeg forsøker å se litt lengre fremover enn kanskje mange andre som har(vurderer) å investere i GIG. Uansett, lykke til med investeringen(e) uansett hva man velger å satse på.

Warom,
bare må berømme betraktningene og evalueringen din.
Meget god historikk redegjørelse, samt anvendelig konkluderings underlag for enhver, på veien videre.
Ti blinker/ innertiere.
Takk for deling.
Warom
15.03.2019 kl 10:59 1805

Takk for det Innertier :)
Jeg er jo "ganske begeistret" ;) for bransjen generelt og kanskje GIG spesielt, der det kan av og til være greit å sette seg litt "bakpå" å se på hva som er de enkle realitetene. GIG har kommet langt(og lengre enn "folk tror"). Jeg personlig synes jo det er ekstremt imponerende hva de gjør, har gjort og ikke minst hva jeg tror de kommer på å levere på i årene som kommer. Mange synes det er ett vanskelig selskap å regne på, men er det egentlig det? Ja, bunnlinjen mangler så langt, men de underliggende verdiene "undervurderes" slik jeg ser det.

Det er også fort gjort å la "seg blende" av andre selskap innenfor sektoren, men jeg tar på meg "solbrillene", lener meg tilbake og lar den livgivende solen gjøre jobben(uten at noen skyer fra tid til annen får meg til å ta dem av) :)

Ingen tvil om at Warom vet hva han snakker om, imponerende innsikt!
Krilan
15.03.2019 kl 11:04 1792

Dette var dypt og fint. Takk for at du deler @Warom

Ha en fin fredag folk!
MERLOT
15.03.2019 kl 11:20 1763

Glimrende Warom!

Har du noen formening om størrelsen på avskrivningene fremover, er mye blitt utført eller er det en del som gjenstår?
Warom
15.03.2019 kl 11:35 1727

Mye har jo definitivt "blitt utført". Nå vet man jo ikke så mye mer spesifikt enn de kjøpene som ble gjort (spesielt rundt affiliates og betit). Det ble jo tatt en ekstrordinær avskrivning på ca 13MEUR i Q4 og regnskapene viser nedskrivninger utover det på ca 5MEUR. Vi vet jo også at selskapet nedskriver sine eiendeler langt hurtigere enn de vi kan sammenligne oss med feks i Sverige. Når disse kjøpene i 2015-16-17 er ferdig avskrevet har jeg ikke full oversikt over, men det kan jo ikke være veldig lenge til. Når det skjer, så vet vi jo hva som skjer med EBIT ;)
bokaj70
15.03.2019 kl 12:20 1645

Problemet med GiG er vel at væksten i udgifterne har været højere ind i indtjeningen.

De skal simpelthen stadigt bevise at de kan tjene fornuftige penge. I mit regneark vil det lykkes. Men på den anden side har de underperformed i forhold til mine forventninger de sidste 6 kvartaler.

Det korte og det lange er at jeg ikke tror på en reprising før de levere nogle fornuftige resultater. 25 - 40 % på en ny "HR" aftale men ellers bliver det de tørre tal der skal vise vejen.
Redigert 15.03.2019 kl 12:21 Du må logge inn for å svare
bokaj70
15.03.2019 kl 12:22 1641

Flytter I i øvrigt aktierne til Sverige?
MERLOT
15.03.2019 kl 12:30 1628

Jeg avventer flytting enn så lenge....
Er spent på omsetningen i Stockholm.

Ser på qec når de ble notert i Oslo juni 2005 at de fikk en opptur det neste halvåret på 70% (sammenlignet med andre oljeselskaper) før de fikk et normalt leie igjen. (sammenlign qec.ol med eqnr.ol eksempelvis på yahoo finance...)
Mulig dette skyldes økt omsetning og interesse for aksjen at de fikk komme til en oljebørs i tillegg til Toronto.

Stockholm er nok en bedre spillbørs enn Oslo for GIG.
Redigert 15.03.2019 kl 12:42 Du må logge inn for å svare

Har dem på norsk konto inntil videre.

Er neppe så mange småaksjonærer som gidder å flytte så lenge vi har dual listing og kursene følger hverandre. Tviler på at noen ønsker frivillig valutaeksponering, selv om fluktuering sek/nok er begrenset.
Espeen
15.03.2019 kl 12:40 1607

Jeg fikk tilbud på flytting av mine aksjer til Stockholm idag, hos Nordnet. Jeg takket ja til det.
Ser ikke poenget med å vente, for så å betale for å få dette flyttet senere.

Fikk du tilbud om flytting? Jeg har aksjene mine i dnb, men ikke hørt noe fra banken ang flytting. Tror som nevnt ikke det har stor betydning.
bokaj70
15.03.2019 kl 12:46 1593

Jeg har valutaeksponering uanset. Så har ikke helt besluttet mig.

Det vil koste 1500 sek at overføre aktierne efter d. 25/3

Siden kostnadene ved kjøp og salg er høyere for aksjer notert på utenlandske børser, så avventer jeg å ser hvordan Oslo-kursen utvikler seg i forhold til Stockholm-kursen. Hvis det viser seg at Oslo-kursen blir hengende etter så er det bare å flytte.

Har også aksjene i DnB, og fikk følgende svar når jeg spurte om flytting:

"om du heller vil være eksponert i Sverige, må aksjene konverteres til SEK må du ha depot for utl-aksjer. Bestilles via "min side" inne i aksjehandelen.

Videre må du instruere BO-GLEQ@DNB.NO om konvertering. Det koster 650 kr.

De vil da kunne selges i Sverige, men ikke Norge lengre."

For de som har Nordnet konto har dere fått et tilbud om å flytte over til Nasdaq som er gratis hvis dere svarer innen 20.03.19. Da blir aksjene låst fra 21.03 til konvertering er gjennomført, senest 25.03. og vil være klare til og handle på Nasdaq fra 26.03 som er første handelsdag. Hvis ikke de overføres nå men senere kommer det et gebyr på 1500 SEK for flytting. Men da GIG ikke skal listes på Oslo etter en periode og kun på Nasdaq vil det antagelig komme et tilbud da om overføring som er gratis da dem listes av Oslo...bare en tanke jeg har om dette...Litt usikker selv om jeg skal gjøre det nå eller vente...må tenke litt på dette ...Hva har dere for tanker om dette? God helg alle GIG'ere :-)
Redigert 15.03.2019 kl 13:53 Du må logge inn for å svare

Patetisk :) NORGE med Molbo Vri 8 dressur forsøk - igjen.
Praktisering ikke mulig - rett og slett.
Enhver er sin egen lykkes smed, - aller best uten overstyring, alltid!

NORGE:ØNSKER Å STANSE UTENLANDSK PENGESPILLREKLAME -KULTURDEP.
Oslo (TDN Direkt): Kulturdepartementet har fredag sendt et forslag til endring i kringkastingsloven på høring. Formålet er å stanse pengespillreklame fra utlandet.

Det skriver departementet i en melding fredag.

"Vi har en enerettsmodell for pengespill i Norge av hensyn til sårbare spillere, og vi har i dag et reklameforbud for dem som ikke har lisens. Likevel ruller enorme mengder pengespillreklame over TV-skjermene i norske hjem hver uke", heter det i meldingen.

-Regjeringen tar pengespillproblemer på alvor, og ønsker å begrense utenlandsk pengespillreklame for å beskytte sårbare spillere, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i en kommentar.

Parallelt vil Kulturdepartementet be Lotteritilsynet om å utrede et forslag om såkalt DNS-varsling, som vil sikre at brukere som går inn på nettsidene til utenlandske pengespillselskaper informeres om at disse spillene ikke er lovlige i Norge.

I meldingen vises det til at bestemmelsene i pengespillovgivningen i dag ikke kan brukes til å håndheve markedsføringsforbudet overfor utenlandske aktører, og derfor foreslås det en ny bestemmelse i kringkastingsloven.

"Denne vil gi Medietilsynet hjemmel til å gi pålegg om å hindre eller vanskeliggjøre tilgangen til markedsføring av pengespill som ikke har tillatelse i Norge", heter det.

Et slikt pålegg kan ilegges overfor distributører av fjernsyn eller audiovisuelle bestillingstjenester, for eksempel TV-distributører eller bredbåndleverandører. Hvis pengespillreklamen fjernes kan dette få økonomiske konsekvenser for TV-kanaler og strømmetjenester som holder til utenfor Norge. Departementet sender saken på høring for å få mest mulig informasjon om konsekvensene, opplyses det.

Høringsfristen er 17. juni 2019.

NS, finans@tdn.no

TDN Direkt, +47 21 95 60 70
anderix
15.03.2019 kl 14:35 1418

Ja, det er så hyklersk at det nesten blir komisk. "Trygge gode gamle Norsk Tipping" nå med freshe nye sider, full online gambling sites , lett tilgjengelighet, med casino spill osv i porteføljen sin, er jo selvfølgelig innenfor. Molboland, helt enig?

Virker på meg som om GIG uansett har sluttet å annonsere på disse kanalene, men det bryr jo selvsagt markedet seg katta om ;)

Angående "snille Norsk tipping", så leste jeg i kommentarfeltet på VG i dag, at det var en som for moroskyld som testet disse spillegrensene til NT. Joda, kunne sette grense på 20k i måneden. 240 flak burde jo alle med dårlig råd og spilleproblemer lett kunne spille bort på et år uten at det merkes på økonomien ;)

Redigert 15.03.2019 kl 14:56 Du må logge inn for å svare

Dette har ikke noe å si for GIG. Har ikke sett noe GIG reklame heller den siste tiden. Det som er godt å vite er at GIG jobber med større kunder enn den siste Sovjet-stat; Norge. Ser også at dette ikke gjør noe utslag på kurs. Det vitner om at de som sitter med GIG aksjer nå skjønner at dette ikke gjør noe for GIG. Goooood helg folkens.
Warom
15.03.2019 kl 17:44 1217

Hehe, jeg vet ikke helt om jeg skal le eller gråte ;)

"Parallelt vil Kulturdepartementet be Lotteritilsynet om å utrede et forslag om såkalt DNS-varsling, som vil sikre at brukere som går inn på nettsidene til utenlandske pengespillselskaper informeres om at disse spillene ikke er lovlige i Norge."

....ja det vil jo evnt få stor betydning for de som ønsker å spiller sine egne penger der de ønsker å spille dem ;)

I tillegg er det jo viktig(tydeligvis) å ta hensyn til feks Discovery Networks Norwa (TvNorge, max osv) og Tv3 sitt programtilbud som vil lide stort om de skulle få til noe(som jeg likevel anser som meget usannsynlig)

"Hvis pengespillreklamen fjernes kan dette få økonomiske konsekvenser for TV-kanaler og strømmetjenester som holder til utenfor Norge. Departementet sender saken på høring for å få mest mulig informasjon om konsekvensene, opplyses det."

Jeg gir monopolet i Norge 3-5 år. Når det oppheves(hvilket jeg er helt sikker på at kommer til å skje) så skal man ikke se bort i fra at totalen som kommer inn til myndighetene fra NT, NRT og den utenlandske spillbransjen forøvrig) i godt monn kommer til å overstige med god margin den summen som kommer inn som grasrotandel i dag. Det er det opp til myndighetene å bestemme.

.....og ja, de spillegrensene til NT er ikke på noen som helst måte noe "bedre" enn det som de seriøse(som feks GIG) utenlandske spillselskapene leverer fra seg(kanskje snarere tvert i mot). Dette dreier seg om penger og "overlevelse" for NT(noe de garantert vil gjøre også under ett regulert regime) der dog inntektene isolert sett kanskje blir mindre for dem(men totalen bedre for "staten").